Pozdrav,
Ova me muka muci vec duze vreme, nesto sam citao na netu ali nista preterano jasno/bitno/pametno....
A sve me sramota da pitam, izgleda mi kao da to svi vec znaju sem mene
Dakle ako imam blok ciji su cilindri ovalni, izlizani, izgrebani, ili slicno, ili pak imam std klipove za blok koji je ALU a ima Nikasil cilindre koji su popushili....
Kako napraviti cilindre bolje od fabrickih ?
Postupci koje ja poznajem su kod gusanih blokova, razbusivanje na sledecu specijalu, honovanje, i gotovo. (klasika)
A sta sa Alu blokom ? citao sam 206-icino mucenje, ali on covek nije imao mesta da uvlaci hilzne ...
E sad to , Kako i od cega se prave hilzne, koji je redosled operacija, obrade, i sta je bolje od dole ponudjenog:
Nitriranje
Tvrdo hromiranje
Nijedno od gore navedena dva a ima ga u Srbiji...
pouzdanost hladnog nitriranja, pouzdanost tvrdoh hromiranja....
da li hilzne prvo nitrirati pa ih onda uvuci u cilindre ili obrnuto ?
koliko mesa u bloku trazi hilznovanje ? debljina kosuljice? oblici kosuljice ?
Imati u vidu velika naprezanja overload, itd.
Nemam iskustva a zeleo bi da krenem sa novim poduhvatom na nepoznatom motoru, pa da budem spreman na opcije i mogucnosti domace mashinogradnje.
hvala ! =]
Ova me muka muci vec duze vreme, nesto sam citao na netu ali nista preterano jasno/bitno/pametno....

A sve me sramota da pitam, izgleda mi kao da to svi vec znaju sem mene

Dakle ako imam blok ciji su cilindri ovalni, izlizani, izgrebani, ili slicno, ili pak imam std klipove za blok koji je ALU a ima Nikasil cilindre koji su popushili....
Kako napraviti cilindre bolje od fabrickih ?
Postupci koje ja poznajem su kod gusanih blokova, razbusivanje na sledecu specijalu, honovanje, i gotovo. (klasika)
A sta sa Alu blokom ? citao sam 206-icino mucenje, ali on covek nije imao mesta da uvlaci hilzne ...
E sad to , Kako i od cega se prave hilzne, koji je redosled operacija, obrade, i sta je bolje od dole ponudjenog:
Nitriranje
Tvrdo hromiranje
Nijedno od gore navedena dva a ima ga u Srbiji...
pouzdanost hladnog nitriranja, pouzdanost tvrdoh hromiranja....
da li hilzne prvo nitrirati pa ih onda uvuci u cilindre ili obrnuto ?
koliko mesa u bloku trazi hilznovanje ? debljina kosuljice? oblici kosuljice ?
Imati u vidu velika naprezanja overload, itd.
Nemam iskustva a zeleo bi da krenem sa novim poduhvatom na nepoznatom motoru, pa da budem spreman na opcije i mogucnosti domace mashinogradnje.
hvala ! =]
Comment