Malo zaksnih sa odgovorom...
Potrazicu po katalogu,nije mi trenutno tu,ali znam da je otprilike bilo precnik x hod klipa:108x106,ili tako nesto.Naci cu pa cu da javim
O5 malo kasno ali sam se setio...(sa 2,5 meseca zakasnjenja )
Najveci 4-cilindricni motor ima Toyota Mega Cruiser 4x4,,4104ccm,155/3200 ks/min-1,precnik x hod klipa 108.0 x 112.0 mm.
Citam ovde da se pravio samo za Japansko trziste...
kazu da je optimalno oko 0.5l po cilindru.
neko pametniji od mene ce znati zasto.
godinama sam vozio fiat 132 2500ccm diesel, cetvrtak redni i lepo je radio
kazu da je optimalno oko 0.5l po cilindru.
neko pametniji od mene ce znati zasto.
godinama sam vozio fiat 132 2500ccm diesel, cetvrtak redni i lepo je radio
Kako se meni cini,negde sam procitao da je optimalno da zapremina cilindra bude od 300 do 400 ccm po cilnidru.
To bi znacilo da su idealni cetvorocilindrasi od 1200 do 1600 ccm,sto mi se cini i da jeste.
Sto da TI nisi u pravu?
Mozda nije u pravu taj sto je napisao to sto si ti SAMO procitao pa prenosis nama.
Ljudi svasta ne znaju. Ne kazem konkretno nego uopsteno je cest slucaj da papir MORA da trpi svasta.
osnovni parametar je potpunost sagorevanja.
mnogi izvori iz prakse navode da je optimum tu negde oko 500 ccm zapremine s obzirom na fizicko hemijske uslove tog procesa kao i dimenzije prostora u kome treba da se izvrsi oksidacija goriva.
preveliki cilindri imaju otezano mesanje goriva i vazduha, nehomogenu smesu u nekim delovima, time teze paljenje smese od strane varnice.
premali cilindri imaju prebrzo sagorevanje pa ne stigne da se zadrzi toplota optimalno (nas motor je toplotna masina u osnovi i radi na toplotu koja se konvertuje) pa ima vecu specificnu potrosnju goriva za dati efekat.
itd, mogu se naci razna objasnjenja manje ili vise razumljiva kao stvarna u nasem motoru, tek autoindustrija se nekako uklopila da pravi cilindre sa 400-600 kubika i to je prakticno norma zadnjih decenija.
ako je lakse pojednostaviti 500+-100 kubika je opsti trend pri izradi motora.
Comment