tezina felne vs ubrzanje

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • overspeed
    CBC Senator XXL
    • 24.05.2005
    • 2779
    • Kosovska Mitrovica

Originally posted by madic
    Ja sam sa serijskih 13" celicnih presao na aluminijumske 15" i nisam osetio nikakvu bitnu promenu a motor ima samo 93 konja.
    Pa nisi ni mogao, mada ona garantovano postoji ali nije praktichno primetna i osetna.

Tezhina chelichnih 13"-ica i alu 15"-ica je praktichno identichna, mada sve zavisi od dezena, oblika profila, debljine zidova...
    http://www.bmw.tv

Comment

• X9
      CBC Senator XXL
      • 28.06.2005
      • 3179
      • Wien-Sabac
      • RX-8 i X-9

skoro je na jednom austrijskom forumu bila ogromna diskusija u vezi ove teme.
      sledece je se isprobalo i doslo se do sledecih zakljucaka:
      serijski tockovi-16kg.15 cola195-55,mereno vreme 100-200kmh
      17 cola 20kg,225-35 gume
      razlika oko 5 sekundi u korist manje gume i lakse felne.
      primer drugi:
      audi s3 serijske 17 cola i 18 cola sa istom sirinom gume,ali razlika u tezini je oko 5kg po felni ...izmereno 15kmh manje top brzine-auto nije mogao da izvuche onoliko koliko je mogao sa laksim felnama
      treci primer:

100-200 vremena:

235/40/18 na 8x18 sa 17.5kg: 16.6 Sek (prosek)
      235/40/18 na 8x18 sa 7.9kg: 13.1 Sek
      imam primera koliko hoces jer je tema poprilicno dugo bila aktuelna..uglavnom masa jednog tocka je itekako bitna isto toliko kao i tezina gume same i sirina felne i gume..sirine gume i felne su bitne zbog samog povecanja povrsine trenja,i kasnije na vecim brzinama zbog CW vrednosti.
      mali primer:uzmite stap i na kraju stapa stavite okruglo parce nechega sto se biti otprilike tesko 0,5 kg i pokusajte to rukom da pokrenete u pokret...sada to isto uradite sa nechim sto je 1kg tesko..samo ce vam se sve rechi.
      uglavnom je neka nepisana formula -10 kg manje na tocku je kao da imas 10 vise konja u motoru.samim tim je motoru lakse pokrenuti taj tochak.
      lakse gume i felne ne doprinose samo malo boljem ubrzavanjem vec mnogo vise dinamici jednog vozila,i olaksavaju posao amortizerima i ostalim komponentama trapova jer imaju manje neamortizovane mase da amortizuju,lezajevi tocka ce duze trajati,amorti isto,auto ce biti agilniji u krivinama i tako dalje..mislim da na netu ima negde sam podatak istog auta sa razlichitim tezinama felni po vremenima..
      isto tako pre desetak godina je nemacki casopis"Sportauto" naravio mali test sa golfom gti 150 konja,sa razlichitim felnama :
      16,1kg -15cola
      18,4 kg -16 cola
      18,9 7,5x17cola
      19,8kg 8,5x17 cola
      e sada dosli su do saznanja da su vremena od 0-100 bila skoro ista,ali zato su vremena od 60-180 bila poprilicno razlichita:
      15 cola-27 sec
      17 cola(ove najteze-razlika 3,7kg)32 sec
      od 100 do 160 je auto sa 15 cola bio oko 2 sec brzi.
      e sada ima i laganih felni koje nisu od magnezijuma i nisu tako skupe..samo treba traziti,i ne nisu OZ
      hint:
      rota
      teamdynamics
      "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• madic
        CBC Senator XXL
        • 07.10.2007
        • 844
        • Beograd

Pa presao sam sa 13" 175/80 na 15" 185/65.

Comment

• djape1977
          CBC Senator XXL
          • 08.03.2008
          • 401
          • bg
          • fiat 132 i lada 2103

u 4*98 postoje magnezijumske felne od 13 i 14 cola od starih fiata i sve su sa malim et, u prevodu izbacice tockove napolje, uglavnom Cromodora. ima ih kod nas koliko hoces za 200e set. koliko ti odgovara dimenzija i dizajn to je vec drugo pitanje

Comment

• Pug
            CBC Član
            • 12.03.2008
            • 29
            • Beograd

Ajde i ja da se ukljucim malo u diskusiju.

Vec duze vreme sam se pitao zasto niko ne pravi felne od ugljenicnih vlakana kada je poznato da su ti materijali veom lagani a uz to i veoma cvrsti.

I naravno na netu sam nasao nekoliko firmi koje bas to i rade, prave felne od ugljenicnih vlakana. Doduse nisu cele felne od CF (carbon fiber) vec samo osovinski deo i deo koji nosi gumu, koji je u stvari i najtezi. Paoci se i dalje prave od standardnih materijala tipa Alu ili magnezijum ili sta vec.

Dobici? Nevidjeno smanjenje tezine felne ali sto je najvaznije smanjuje se momenat inercije tako da je pravi dobitak u ubrzanju i kocenju. Potreban je manji momenat motora da pokrene auto i manja sila kocenja da zaustavi auto (citaj krace zaustavno vreme).

Najveci je efekat u stvari na kocenju i sve vise trkackih automobila prelazi na CF felne jer se ustvari najvise dobija na olaksanom kocenju.

Cena? Totalno nije za nas obicne smrtnike.

Ali verovatno ce postati standard za 5 do 10 godina.

U Srbiji ko zna kad.
            Peugeot 306 XT 1,8 16V '98, CAI JR, de-cat pipe, 112 HP.

Comment

• 206
              Admin od ispočetka :)
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Najveci dobitak sa laksim felnama nije u olaksanom kocenju, manjem momentu inercije odnosno dodatnoj tezini auta vec u smanjenju neogibljene mase.

Ko ne zna sta je neogibljena masa, Google/Wikipedia: "unsprung weight/mass"
              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• djape1977
                CBC Senator XXL
                • 08.03.2008
                • 401
                • bg
                • fiat 132 i lada 2103

bas to. brze reaguju amortizeri, bolje lezanje

Comment

• X9
                  CBC Senator XXL
                  • 28.06.2005
                  • 3179
                  • Wien-Sabac
                  • RX-8 i X-9

@206
                  Originally posted by mikimazda
                  lakse gume i felne ne doprinose samo malo boljem ubrzavanjem vec mnogo vise dinamici jednog vozila,i olaksavaju posao amortizerima i ostalim komponentama trapova jer imaju manje neamortizovane mase da amortizuju,l
                  neogibljena masa..aha tako se kaze ja napisao neamortizovana masa
                  "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• stainless
                    CBC Veteran
                    • 26.10.2007
                    • 183
                    • CG

jedno pitanje:ide li auto brze na isti broj obrtaja motora kad se stave vece gume?
                    I jos nesto,ima li promjena velicine gume veze sa mjerenjem predjene kilometraze u kolima?
                    Originally posted by Stefan_s
                    Ta dvojka je trosila stvarno malo, desavalo mi se da se ugasi jer ostanem bez goriva..naravno to kad teram pun gas. i nekako upalim i pola dana se jos vozim laganim gasom. Nekad sam imao tripove da ide na vazduh, majke mi...

Comment

• Vocko
                      CBC Senator XXL
                      • 25.04.2005
                      • 4556
                      • nBGd

Ide sporije, i ima veze

Comment

• BGILLEGAL
                        CBC Senator XXL
                        • 22.05.2006
                        • 653
                        • Beograd

heheheheh reci cu ti ja sada teram standardnu alu felnu. umesto nje ce da legne magnezijum koja je 3 puta laksa...

Comment

• M-power
                          Moderator
                          • 10.01.2005
                          • 10060
                          • Bg; Banovo Brdo
                          • CorsaC, astra H,

Laksa felna-tocak...mnogo udobniji auro.
                          To date there has never been a faster car built for the public road and,
                          it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

• djape1977
                            CBC Senator XXL
                            • 08.03.2008
                            • 401
                            • bg
                            • fiat 132 i lada 2103

primer: na starom fiatu 132 sam jedno vreme umesto fabrickih 175/70/14 vozio 195/65/15. nisam bas primecivao neke bitne razlike u ubrzanjima mada nisam ni merio. primetio sam da neke krivine koje sam sa starim tockovima ladno prolazio sad ne mogu da prodjem istom brzinom iako su gume sire?!? cimnem burazera da sedne u drugi auto i izadjemo na autoput kad ono kad meni pokazuje 100km/h kod njega je 120!!! zbog veceg obima tocka je pokazivao -20%. nisam probao max brzinu ali je veliko pitanje koliko bi uopste brze isao, ipak tu otpor vazduha postaje znacajan faktor.

Comment

• Vocko
                              CBC Senator XXL
                              • 25.04.2005
                              • 4556
                              • nBGd

Da si zadrzao isti ili skoro isti obim tih problema ne bi imao

Comment

• djape1977
                                CBC Senator XXL
                                • 08.03.2008
                                • 401
                                • bg
                                • fiat 132 i lada 2103

tad sam to i naucio. jbg, imao sam 19 godina. zato sad idem samo u sirinu . bez 205 za mene nije guma

Comment

Working...
                                X