Motor, pokretanje posle duzeg stajanja - rezime...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • luka.l
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 490
    • Beograd
    • ВАЗ 21213

Motor, pokretanje posle duzeg stajanja - rezime...

Dakle ovako, uzeh motor od killaz-a...ovom prilikom mu se jos jednom zahvaljujem na pomoci oko svega kao i prevoza izmedju ostalog itd. HVALA!

Elem, motor nije godinama radio i sada ga treba pokrenuti.

Sta smo rekli po tom pitanju (pokusao sam da nadjem neke ranije thread-ove ali ne preterano uspesno):

Odvrnem svecice, i u cilindre sipam diesel. Pustim da to odstoji jedan dan (mada bi valjalo to provrteti malo, zar ne?...rukom, koliko toliko).

Da sad ne bih nagadjao, koja je dakle procedura?

Zanima me i jos nesto...karburator (kao i svasta jos od delova, mada je on najbitniji) je dosta prljav, pomalo i zardjao spolja itd. U kakvu tecnost bi ga valjalo staviti da stoji da se fino ocisti i dovede u upotrebljivo stanje?

Ima li neceg na trzistu predvidjenog za te namene ili neki provereni "bakin" recept?

Hvala!
    - "Dobar dan. Dobro ste. Kako sam ja?"
    - "I vi ste dobro."
  • luka.l
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 490
    • Beograd
    • ВАЗ 21213

- "I vi ste dobro."

Comment

• TommyZG
      CBC Član
      • 28.03.2005
      • 36

Za karburator imas posebne tekucine, naravno, a imas i "bakin recept": WC Sanitar. Pustis da odstoji u tome 3-4 sata, osusis ga i sutra ponovis isti postupak 3-4 sata. Ima da sjaji.......

Comment

• Uros Piperski
        CBC Senator XXL
        • 31.01.2005
        • 2978
        • Beograd

Ja karburator rastavim na sastavne delove pa telo potopim u sonu kiselinu (18-20% HCl) na 10ak sekundi. Potpuno je cisto posle toga, ali mora da odstoji u rastvoru sode bikarbone. Ne secam se koliko dugo . Ostatak delova operem razredjivacem i cetkicom a gumene delove uglavnom zamenim ili operem vodom i sapunicom.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• luka.l
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 490
          • Beograd
          • ВАЗ 21213

Hm, sto se karburatora tice, nije toliki problem masnoca, koliko malo rdje spolja...

Urose, zasto mora da stoji u rastvoru sode bikarbone?

Ima li smisla ovo sto je rekao Tommy (sorry Tommy, valja proveriti ) za neko sredstvo za ciscenje kamenca?

Sto se samog motora tice, probao sam da ga okrecem i lepo se okrece, mada u nekim trenucima pravi nekakav zvuk struganja tj. pre dodirivanja...jako slab ali opet postoji...verovatno je do ulja posto je podmazivanje 0 s obzirom da je broj okretaja nekoliko u minuti tako da ulje nije ni stiglo do svih delova...

Pozdrav.
          - "I vi ste dobro."

Comment

• Viper
            CBC Senator XXL
            • 25.11.2004
            • 700
            • Kać

Luka ako ti zatreba drugi karburator ja ima bolji od tog mislim u boljem je stanju nije tako prljav i mastan javi mi da ga spremim tj da ga malo ocistim i pripremim za ugradnju.
            I DONT NEED SEX
            goverment fucks me every day!

Comment

• Nenad
              CBC Senator XXL
              • 06.01.2005
              • 1364
              • BBgd/Mow

U cilindre sipaj malo ulja da podmaze, to je mnogo vaznije nego gorivo.
              Boost or bust...

Comment

• Uros Piperski
                CBC Senator XXL
                • 31.01.2005
                • 2978
                • Beograd

Originally posted by luka.l
                Urose, zasto mora da stoji u rastvoru sode bikarbone?
                To mi je rekao neki hemicar. Valjda da ga ne bi 'pojeli' ostaci sone kiseline pa se ona neutralise u baznom rastvoru.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• Wiz
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 3104
                  • Nish

A ja sam cuo za recept Coca-Cola ali iz staklene flase

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

kako bre mozes koka kolu,ima da se zalepi secer u dizne
                    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Wiz
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 3104
                      • Nish

Originally posted by zoranbg
                      kako bre mozes koka kolu,ima da se zalepi secer u dizne
                      Prisustvovao sam sipanju iste u motor Renoa 4

Comment

• kilson
                        Moderator
                        • 09.10.2004
                        • 3216
                        • NoviBGD
                        • AR 75 GT

Sasha >> Pazi ovako.. pre nego li ga nemeris pokrenuti uopste, skines svecice i sipas DIESELa u cilindre. Uspi oko 2 dl po cilindru i ostavi da stoji 1 dan. Zatim okrci na radilici remenicu, par stepeni tamo vamo, pa onda tek kad osetis da je otpustila (verujem odmah) uspi jos (dakle dan2) po 1 dl. Sad okreni motor skroz par krugova, i kad osetis da ide ujednaceno anlaserom ga poteraj da okrece jedno 10ak sekundi, dok nedobije pritisak ulja. Diesel koji je prosao pored karika je sada otpustio eventualnu rdju sa karika , i cilindara, tako da sad mozes da ga upalis i pusti ga da radi na leru dok se nezagreje ulje, pa to ispusti. Dobio si u isto vreme i pranje motora iznutra i eventualna rdja je odstranjena tako da nedodje do pucanja karika.
                        Nashao sam recept koji je napisao Boost... Ovo je bio odgovor na Sashino pitanje kako pokrenuti motor posle generalne u koje je sipano samo ulje.

E sad shto se tiche sipanja odredjene kolichine Diesela - verovatno treba malo manje, jer se radi o motoru od 903ccm
                        Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

za koka kolu sam cuo za hladnjak,kafa isto.ali u motor!?!
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Wiz
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 3104
                            • Nish

samo sam prisustvovao tome a sta se posle desavalao neznam

Comment

• luka.l
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 490
                              • Beograd
                              • ВАЗ 21213

Ok. To mi je trebalo killaz. Sto se ovog motora tice, kao sto rekoh, on se sasvim lepo vrti rukom sto znaci da nigde nije zaribao.

Ostaje mi jos da ocistim to sve, ali moram da kupim i razvodnik paljenja, pre nego sto ga upalim. Hm...mada, Boost rece da treba ujednaceno da se vrti...istina, ovaj jedan deo prodje glatko, a onda malo zaglavi i tako u krug...

@Viper, koji karburator imas? Ovaj je 32IPM20 Weberov... Made in Italy... E da...ovaj motor nema usisnu granu vec se karb direktno kaci na glavu. Obvaj je sasvim ok, verujem da bi sasvim dobro radio i sad da ga stavim, mada je strasno zaprljan.

@Urose, gde mogu da nadjem gomilu dihtunga koji mi trebaju za sve te delove...

Treba mi dihtung dekle, sve gumice i dihtunzi za karburator, dihtung za benzinsku pumpu (kad kacim na motor), dihtung za onaj deo gde stoji termostat itd....Gde naci sve te dihtunge?

E da...jos jedno pitanje...sto se benzinske pumpe tice...mehanicke koju pokrece bregasta...Cime se ona podmazuje? Da li nju podmazuje motor (nisam obratio paznju sinoc kada sam skidao) ili ona treba da bude podmazana nekom mascu na primer pa da se tek onda kaci...oprao sam je skroz tako da u njoj nema ni malo masnoce, a opet, posto je pokretan deo, trebalo bi da bude podmazana...
                              - "I vi ste dobro."

Comment

Working...
                              X