Motor, pokretanje posle duzeg stajanja - rezime...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Danilo
    CBC Senator XXL
    • 02.10.2004
    • 908
    • Beograd, Dorcol

Ja sam motor na mom Yugu pokrenuo posle pet godina nepaljenja, mozda i koju vise. Nista, samo sam odvrnuo svecice, ocistio ih, u cilindre sipao po pola sprica nafte, ostavio da izbleji dan ili dva, ubacio u petu, i sa dva ortaka gurao par puta 4-5 metara napred, pa nazad, i sve tako...
    Posle sam to sve ponovo uradio, promenio ulje, filter za ulje, za vazuh, sipao 4-5 litara u rezervoar, dva-tri cepa od flase u grlo karburatora, i... Kresnuo... Upalio je iz drugog puta.
    www.blindmanmotorsport.com

Comment

• Uros Piperski
      CBC Senator XXL
      • 31.01.2005
      • 2978
      • Beograd

auuu
      Vidis meni se to nikada nije desilo jer sam karburatore prethodno cistio razredjivacem. Na kiselinu sam presao bas zato sto razredjivac ne moze da skine kamenac i neke tvrde i debele naslage masnoce

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• -Q-
        CBC Senator
        • 03.12.2004
        • 288
        • Srbija/Beograd

pitacu ja ove moje metalce cime ciste oni to vamo tamo, znaju sigurno... mada video sam neki Bernerov shta vec u balonima od 5l...
        2008. Leon

"... ah V-TEC, all of the lag, none of the turbo, its like waiting for bad sex..."

Comment

• luka.l
          CBC Senator XXL
          • 30.09.2004
          • 490
          • Beograd
          • ВАЗ 21213

Eh, resio sam problem pokretanja motora, a da nisam ni bio svestan da radim upravo to...

Elem, skinuo sam danas glavu motora posto ionako ide na obradu po Urosevom receptu Jedan sraf mi je pukao u toku skidanja, ali je na svu srecu onaj na samom cosku tako da je nakon skidanja ostalih srafova glava skinuta okretanjem oko tog srafa...

U svakom slucaju, idu svi novi srafovi.

Ok. Sto se kilo kljuca tice, za prvu pomoc cu da pozajmim od tebe Urose, tj. samo da to odradimo, mada ako naletim negde na njega, a budem imao kintu, kupicu ga...

Da...odoh u stranu...skinuh glavu... Na klipovima je bilo dosta garezi mada je ona uz pomoc celicne cetke i benzina (jao... ...da l' sme benzin u cilindre....sta mislite? Je l' oce da skodi sto sam sipao benzin na klip? ) skinuta za 2 minuta i sada je slika otprilike ovakva...

Posto se motor lepo vrti, cini mi se da je citava stvar sa diesel-om sada bespotrebna jer na stenkama cilindara nema apsolutno nikakvih naslaga i sl. Sta ja znam....mislim, ne verujem da moze da skodi, mada, kad sam ga sad vec ocistio i izokretao, ne vidim bas neku svrhu tome...

Karburator:

@206, pa ako cu prvo da ga cistim razredjivacem i cetkom, koji cu onda i da ga stavljam u kiselinu kad sam odradio 90% posla...

Izribao sam ga danas metalnom cetkom i stanje je nesto bolje, mada diskutabilno je hoce li to da radi kako valja...

Konkretno, zanima me funkcionalnost dva dela.

Prvi je ovaj,

I on stoji ovde

Zatim, brine me ovaj plasticni crveni deo...njega gura ova polugica kada je se okrece osovina sa leptirom za gas...ta polugica onda gura taj deo, medjutim, nesto mi se cini da bi on trebalo sam da se vraca u neutralni (izboceni) polozaj, sto nije slucaj....prilicno je krt i kada se jednom ulegne, tako stoji...Onda sam pomislio da ga mozda vraca neki potpritisak, mada....pitam vas. Naravno, ako neko ima ideju gde delovi za karb mogu da se kupe, rado bih ga zamenio i ne bih razmisljao o njemu...

- "Dobar dan. Dobro ste. Kako sam ja?"
          - "I vi ste dobro."

Comment

• luka.l
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 490
            • Beograd
            • ВАЗ 21213

Kad smo vec kod kilo kljuceva i stezanja...je l' postoji neko pravilo za stezanje srafova koji drze zamajac?
            - "I vi ste dobro."

Comment

• Uros Piperski
              CBC Senator XXL
              • 31.01.2005
              • 2978
              • Beograd

Prvo je rasprsivac. On stoji u difuzoru karburatora i posle glavne dizne i emulzione cevcice gorivo prolazi kros njega i mesa se sa vazduhom.
              Drugi deo je membrana pumpice za ubrzavanje. Ona ubrizga malu kolicinu goriva svaki put kada dodas gas. Cini mi se da je ista kao na jugu pa je zameni. Treba sama (oprugom) da se vraca u izbacen polozaj.

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• Uros Piperski
                CBC Senator XXL
                • 31.01.2005
                • 2978
                • Beograd

I zamajac se steze odredjenim momentom. Ne znam kolikim
                Da li ces otvarati donji deo motora? Da ocistis karter, prekontrolises pumpu za ulje itd.

Comment

• luka.l
                  CBC Senator XXL
                  • 30.09.2004
                  • 490
                  • Beograd
                  • ВАЗ 21213

Opruga...to mi je promaklo... Tacno, nasao sam i jednu oprugicu koja pasuje u ono leziste i vraca pumpicu...

Nego, nesto se tripujem oko ove glavne "dizne"...

Jel mozes ovako sa slike da mi kazes da li je u redu ovaj vrh ili nije?

Zovem te sutra da se dogovorimo oko glave i svega sto pricasmo...
                  - "I vi ste dobro."

Comment

• Uros Piperski
                    CBC Senator XXL
                    • 31.01.2005
                    • 2978
                    • Beograd

Nije to glavna dizna. Cini mi se da je ovo dizna ajnspric pumpuce (te pumpe cija je membrana kruta). Ne mogu da vidim sa ove slike da li je dobra.
                    Ok, cujemo se sutra

Comment

• Ivvan
                      Moderator
                      • 29.09.2004
                      • 1574
                      • Nis
                      • SAAB 9000

Zamajac isto 50Nm (tako bar kaze autodata ) )

Turbos make torque,and torque makes fun

Comment

• luka.l
                        CBC Senator XXL
                        • 30.09.2004
                        • 490
                        • Beograd
                        • ВАЗ 21213

O, a onih 5 kila za glavu je iz autodate? I u tom cudesnom programu postoje podaci za taj motor... Pa fino...

Evo imam jos "samo" jedno pitanje vezano za karburator...

Da li je ovaj plasticni deo

pravilo postavljen kada stoji ovako...

(to je osovinica na koju se kaci poluga i leptir gasa...)
                        - "I vi ste dobro."

Comment

• kilson
                          Moderator
                          • 09.10.2004
                          • 3216
                          • NoviBGD
                          • AR 75 GT

Lepo luka, lepo! Dobro osim karburatora - lepo. Gledaj, kad sastavish motor, nista ne fali da odradis tretman sa naftom, opracesh motor i biti miran. Naravno koristi neko najobichnije ulje za tu kombinaciju.

Ako si obratio pazhnju na onaj post koji sam citirao, Boost je savetovao Sashu da ga opere POSLE generalne koju je odradio...

Poz i nemo' mi s*eb motor - josh nije tvoj, a za karb cu da te izlemam poshteno!
                          Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila

Comment

• Uros Piperski
                            CBC Senator XXL
                            • 31.01.2005
                            • 2978
                            • Beograd

Uhhh... taj plasticni deo...
                            On sluzi da otvara prolaz ka karburatoru za uljne pare (iberlauf). U njegovom lezistu postoje kanali koje on otvara/zatvara kada se osovinica leptira okrece. Mislim da i u tom plasticnom delu postoje odgovarajuci kanali sa jedne strane pa tu stranu okreni na unutra. Ali nemoj mi 100% verovati

E tek sad sam otvorio slicice . Mislim da dobro stoji. Kada bi okrenuo drugacije ne bi moglo da se okrece... E i ti pitas svasta, zar nije ocigledno?

Comment

• luka.l
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 490
                              • Beograd
                              • ВАЗ 21213

Provalio sam da otvara i zatvara kanale, mada nisam bio siguran da li to stoji kako treba. Trebala mi je moralna podrska...

Uglavnom, sklopio sam ovo moje sokocalo, ali sam izbacio onu gore veliku klapnu za choke da vidim kako ce da se ponasa bez nje, a drugo, ide leto tako da valjda nece biti neke vece potrebe za njim...

- "I vi ste dobro."

Comment

• itza
                                CBC Senator XXL
                                • 28.12.2004
                                • 658
                                • Beograd - Paviljoni(blok 7a)
                                • -

cccc
                                "Brano sine , vozi POLAKO..."

Comment