Sledeci put kad me budes pitao zasto ti je svecica izgorela, ja cu da ti kazem da je to zato sto nisi iskljucio VSA, pa se ti zezaj...
Rekoh li ti da je to PRVA stvar koju treba da uradis kad odvrnes bocu? Ma jok, peglaj ti u drugoj sa ukljucenom kontrolom trakcije, pa kad isece gorivo i paljenje a N2O nastavi da puni, i kad bude BUM zato sto te mrzi da pritisnes dugme, ja cu da budem kriv, a?
Da bi svi razumeli zasto je bitno iskljuciti kontrolu trakcije kod koristenja N2O: kod aktiviranog sistema ubrizgava se smesa N2O i goriva u usis, koji u normalnim uslovima ulazi u cilindar u tacno odmerenoj kolicini i odnosu, i sagoreva svakim ciklusom paljenja. Kontrola trakcije u slucaju proklizavanja sece fabricko napajanje gorivom ili paljenje, time ogranicavajuci snagu, sto nije problem kad postoji samo fabricka kolicina goriva. Medjutim, N2O dok je aktiviran sistem konstantno ubrizgava smesu, koja se dok TC radi NE PALI svaki radni takt. Posledica toga je da dolazi do nagomilavanja nezapaljene smese u cilindrima, usisu i izduvu. Kad dodje do ponovnog paljenja smese svecicom, ili samopaljenja u izduvu, dolazi situacije slicne kao kad vam gas detonira u usisu, odnosno paljenja i eksplozije MNOGO bogatije smese nego sto je normalno. Ako se sa relativno malom kolicinom TNG u usisu desi da se rasturi usisna grana, mozete misliti sta se desi sa kolicinom N2O smese zaostalom iz nezapaljena 2-3 takta paljenja? Iz istog razloga sa aktiviranim N2O sistemom ne sme se uleteti u limitator obrtaja niti koristiti sistem sa parcijalno pritisnutim gasom.
Eto sta smatram KORISNICKOM GRESKOM Pazi bre malo...nije bitno sto ovaj put N2O mozda nije bio aktivan dok je VSA radio, sledeci put ce biti jer ces zaboraviti da ga iskljucis, pa ce biti kukanja...
ovo dobro da procitaju svi korisnici mazda motora sa VRIS sistemom jer se po obicaju uzimaju jeftiniji modeli sa jednom diznom , a ne direktan sistem i dolazi do istih slucajeva kao gore navedeni,da u usisnoj grani zaostane jos N2o i benzina i nekim delovima koji su klapnom zatvoreni(vris) i da po akivaciji tih klapni dobijemo suvise bogatu smesu nego sto smo hteli..zato najbolje direktno ubrizgavanja ..sta ti kazes na to n20 guru?
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
Rado da imam koga ,ali mislim da nemam tu sta da trazim do 100..
Na 402 i ok,ali do 100..
Gadno iskacu oni sa starta..
@Markoni To za R26 znam,mada na putu je do vozaca,veruj mi,na stazi vec nemoze niko sa R26..
Kao sto i rece...ipak je do vozaca, ali interesantno je da se proba i s tim 4wd zvercicama...kao sto bi bilo interesantno da vidis i s nekim BMW 330i (Ci), onako fwd vs. rwd ...
A zavisno od staze imao bi jako male sanse s Minijem JCW...
Videh juce srebrni beogradski Golf V GTI Edition 30...fin auto .
Pa naravno da je do vozaca, ali kad pricam o mogucnostima automobila naravno da mislim da ga vozi neko ko zna. R26 je nenormalan po krivinama, sve sto treba da radis je da drzis pun gas
A Edition sam davno provozao, mala razlika u odnosu na standardni GTI, ali slazem se da je dobar prevoz...
Miki...pardon, X9, uvek je bolji sistem sa 2 dizne, ja single point ne volim upravo zbog ovog sto i i rekao, uvek se desi da postoji nekakva krivina, dzep, sta god u usisu sto utice na to da ne dolazi do 100% jednake distribucije smese po cilindrima, sto nikad nije bas dobra stvar. Dalje, N2O i gorivo su smese razlicite gustine, a sam N2O je, iz nekog razloga (rekli su mi da je tako, nisam se preterano zamarao time zasto je to tako...), jako podlozan separaciji od goriva po "krivinama", dok za benzin inercija po zavojima u usisu ne utice toliko. Epilog je da sto duzi usis i put koji se prelazi, veca separacija N2O i benzina i nehomogena smesa.
Da bi razlika bila primetna i drasticna potrebno je koristiti bas velike shotove, 100KS i vise, ali izvesna razlika izmedju single i direct port postoji uvek. Obe rade jako dobro, ali direct port radi bolje
The difference between men and boys is the price of their toys
Comment