Automatsko otvaranje i zatvaranje kapije, uradi sam

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikolans78
    CBC Senator
    • 16.03.2006
    • 277
    • Vankuver, Kanada

Re: da li moze motor za brisace da otvori kapiju?

Sta mislite da li bi ovako nesto moglo da se preradi?
    To je motor za otvaranje garaznih vrata. Ima motor, prenos preko lanca, automatiku, senzore, daljince.

http://cgi.ebay.ca/GARAGE-DOOR-OPENER-A ... 2a0211e920

eto, kosta nov 100$ . Ne mora ni ovaj, ima sto vrsta da se kupi.

Comment

• b_samardzic
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 1557
      • Smederevo

Prekidac je serijski. Ima 3 zice. Na gore recimo zatvara a na dole otvara i ne mora da se drzi.
      Postoje i prekidaci i sa neutralnim polozajem, recimo otvoris do pola pa prebacis na nulu.

Comment

• mb12
        CBC Senator XXL
        • 06.11.2006
        • 640
        • Vrbas
        • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by broj 123
        Ovo je OK. Tehnički korektno, ali...više za vežbu iz tehničkog obrazovanja, jer nema pravu upotrebnu vrednost.

Međutim, ja ti nešto pričam, ne za džabe. Jel vidiš da ovde imaš samo jedan prekidač/taster za otvaranje i zatvaranje? I gde ćeš ga postaviti? Napolju , ispred kapije? Ako tako uradiš, onda ćeš morati kada izlaziš, prvo da izađeš iz kola i da pritisneš taster/prekidač da otvori, pa potom i kad izađeš, isto da izađeš iz kola ( ako si postavio sa leve strane da ti bude kada ulaziš u dvorište )...postupak skoro sličan, tj ima samo jedno izlaženje iz kola, kada se ulazi u dvorište. MIslim, samo malo zdravog razmišljanja,i videćeš da takva kapija nema svrhe bez daljinskog upravljanja. I opet onda kreće priča sa svim onim tehnikalijama....

Ajde mi objasni kako bi išao postupak izlaženja i ulaženja u iz/u dovišta/e, ako bi stubić sa prekidačem postavio tako da nemoraš da izlaziš iz kola unutar dvorišta. Izračunaj, koliko bi morao puta izći iz kola pri izlasku iz dvorišta, a koliko pri ulasku u dvorište. I onda ćeš videti da ti takav sistem i netreba

Comment

• djukic
          CBC Senator XXL
          • 27.03.2005
          • 2526
          • Beograd

E sad stvarno u jednoj firmi (da nema reklame) kupovao sam svojevremeno modul za daljinsku komandu. Imali su jednokanalne i visekanalne . Meni je trebao sa dva kanala za daljinsko paljenje svetla. Sve dodje u kutijici napajanje je 12V dva daljinca sa dva dugmeta. U kutiji imas dva releja. Jedno dugme okida jedan a drugo naravno drugi relej. Cela skalamerijica kostala je 20tak eura a svaki dodatni daljinac bio je cinimi se 10Eura.

Umesto prekidaca postavis tako nesto i resen problem otvara se kapija bez izlazanja iz kola...
          https://t.me/pump_upp

Comment

• b_samardzic
            CBC Senator XXL
            • 02.04.2005
            • 1557
            • Smederevo

Ne mora samo jedan prekidac.
            Presecanjem obe zice koje idu od mikroprekidaca do serijskog i povezivanjem preko unakrsnog dobijaju se 2 prekidaca.
            Unakrsnih prekidaca mozes da stavis koliko hoces i gde hoces.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Re: Automatsko otvaranje i zatvaranje kapije, uradi sam

Tema je otključana i očišćena od nepotrebnih komentara i nepotrebnih delova poruka. Tema može da se nastavi jedino u smeru stvarnog projekta izrade ovakvog sistema. Molim stručnjake da pomognu ako žele a nestručnjake da samo čitaju.
              Broj 123 SAMO ČITA.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• mb12
                CBC Senator XXL
                • 06.11.2006
                • 640
                • Vrbas
                • Mazda 626 2.0 TD

E ovako, idemo od najosnovnijeg, tj pogona same kapije

Najidelanije resenje za pretvaranje kruznog kretanja u translatorno u kucnoj verziji je lancanik i lanac od bicikla. Naime, na osovinu motora, ili prenosa koji je montiran da dodatno smanji broj obrtaja a samim tim poveca obrtni momen, se postavlja lancanik od bicikla. Takodje, najbolje resenje bi bilo sto manji lancanik ( ne zupcanik, nego lancanik ), od 14 zubaca koji je krajnji prenos na low cost planincima, ili 10 zubaca koji se obicno srecu na minikama/ponikama.

A sada o lancu. Lanac treba da se "otvori" i u zavisnosti od duzine kapije, toliki ce nam broj lanaca trebati, tj jedan na drugi da nastavljamo. Onda te lance zavarimo za deo kapije koji ce biti nosaci za taj lanac. Najbolje da po citavoj duzini lanca bude nosac, tj cev kvadratnog profila.

O motoru. Motor od brisaca nije adekvatno resenje. A zasto? Vec sam rekao, a najracionalnije objasnjenje je da je slab, i da ces i zbog njega morati dovuci struju do kapije, a vec ako si je dovukao sto da je snizavas i ispravljas na 12 VDC. Bolje odma da 220 VAC iskoristis. Za pogon bi ti bio najbolji motor od ves masine ili krupare.

Prenos. Ukoliko koristis motor od krupare ( npr Lifam-ove ) moras odraditi prenos, jer se jednostavno motor vrti na velikom broj obrtaja a i nebi mogao vise od par puta da izdrzi otvaranje kapije u direktnoj sprezi sa lancanikom od 10 ili 14 zubaca. Najbolji nacin prenosa je mozda najjeftiniji, tj iskoristiti od ves masine prenos, koji po moj slobodnoj proceni iznosi 10/1 ( ako gresim ispravite me , jer i mene ovo zanima ). Ukoliko koristis motor od ves masine, po proceni za normalnu kapiju, koja nije teska, i ima do pedesetak kila, nije potreban prenos nego je dovoljno da preko lnacanika od 10 ili 14 zubaca, pustats u rad motor. Kada kazem pustas u rad pod tim sam mislio rezim rada kada motor u ves masini cas radi levo, cas desno, tj ne odnosi se na centrifugu.

Ajde ako neko zna karakteristike motora za kruparu i ves masinu da postavi. Treba mi snaga P, struja I, i broj obrtajaa u min n. Na osnovu toga bi izracunao dal moze direktno i do koje kilaze.

Toliko za pocetak.

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

A motor na 12V iz skutera ili iz autica na baterije (peg perego i slicno). 12V bi radije koristio jer: Bezbedno je, spustim napon u garazi na suvom , akumulatorcic od 7AH 12V iz upseva me kosta 6 do 8 EURa, i za ostalu elektroniku, daljince i slicno ide mi 12V i promena smera motora je jednostavna... Na ovaj nacin bi imao i pomeranje kapije kada nema struje...

I jos jedna vazna stavka, svi ti motori imaju zastitu, cim naidju na prepreku stanu bez kvara ili gorenja komponenti...

Comment

• mb12
                    CBC Senator XXL
                    • 06.11.2006
                    • 640
                    • Vrbas
                    • Mazda 626 2.0 TD

OK ideja. Medjutim kod jednosmerne struje i to na 12 V moze predstavljati problem ako konverziju napona i ispravljanje struje vrsis na velikoj udaljenosi, jer ces imati velike gubitke, pa moze da se zadesi i da ti laicki receno "struja" nedodje do motora.

Ipak, za bilo sta ozbiljnije AC je AC. Ima, nekazem, ima verzija sa DC motorima i to zbog odredjenih normativa, ali oni su skupi za home made potrebe. Ako bas zeli DC, preporuka mu je motor ventilatora iz Lade Nive, jer ima lezajeve, ili alnaser, ali samo u slacaju da je dosta snazan da obavi i otvaranje i zatvaranje a da ne pregori. Konkretno, kod motora ventilatora Lade Nive, ima 150 W i oko 3500 obr/min. Koriscen za konverziju bicikla u EV, tj elektricni bicikl, i pokazao se kao odlican izbor. Medjutim nije toliko popularan kod hobista zbog njihove nemogucnosti da mucnu glavom i da ga nekoriste u direktnoj sprezi vratilo-guma, nego prvo da prenosnicima spuste broj obrtaja i povecaju obrtni moment i da ga upare sa jos tri komada...elem duga prica, taj projekat smo radili i pokazao se ekstra dobar izbor, ali u home made varijanti izadje skupo pravljenje elektronike oko medjusobnog upravljanje, tj rada 4 takva motora.

BTW, ti si ionako obecao u jednoj drugoj temi i nisi postavio, kako preraditi alternator u BLDC motor. To bi bio pun pogodak za pogon. Ajde ako si zaboravio preceprkaj, pa da vidim da li ima od toga vajde.

Comment

• djukic
                      CBC Senator XXL
                      • 27.03.2005
                      • 2526
                      • Beograd

We’re committed to building a future where everyone can choose fossil free ways to move, make and live. We call this fossil freedom.

nisam stigao detaljnije da se bavim ali svakako cu gledati...

Comment

• mb12
                        CBC Senator XXL
                        • 06.11.2006
                        • 640
                        • Vrbas
                        • Mazda 626 2.0 TD

Veoma sturo objasnjeno stivo. A sta bi sa alternotor od BMW-a i njegovom konverzijom?

Comment

• rajmax63
                          CBC Prijatelj
                          • 02.04.2005
                          • 1415
                          • Bačka Palanka
                          • AUDI A6 2.0TDI 170KS

ajde opet ja da malo pametujem.
                          vratite se na pocetak nema mnogo vidite slike i pročitajte šta sam napisao o motoru za kliznu kapiju
                          motor ima početno kretanje od nekih 10-12Nm jer ne zna koliko je teška kapija.neki motori imaju i do 30Nm.sve zavisi od težine kapije.nisu svi motori isti
                          kada krene onda ima takozvani otpor kretanja koji zavisi od težine kapije i koji odredjuje da li nesto ima na putu da bi stao
                          onda imate usporavanje pri zaustavljanju da kapija ne udari kada dodje na kraj bilo prilikom zatvaranja ili otvaranja

sve što želite da znate oko još nekih detalja slobodno pitajte bilo da je klizna ili krilna kapija i elektronika
                          blago onom ko rano poludi pa mu zivot prodje u radosti i veselju
                          Audi ima crveno T

Comment

• mb12
                            CBC Senator XXL
                            • 06.11.2006
                            • 640
                            • Vrbas
                            • Mazda 626 2.0 TD

10-12 Nm je lako postici i to sa ovim Ladinim motorom ventilatora, mi smo postigli nesto manje za EV. On ima na 0.4 Nm, a brzina obrtaja je 3500 po minutu. Za 10 Nm treba smanjiti broj obrtaja za 25 puta. Ionako treba spustiti broj obrtaja za normalan rad. Racunaj da se ovo lako postigne sa prenosom od ves masine ( da nezalazim u sitna crevca ). To znaci da kao na izlazu dobijamo 10 Nm i 140 obr/min, tj 2.33 obr/sec.

Comment

• zloki
                              CBC Početnik
                              • 05.11.2009
                              • 1
                              • Subotica

Caos.Vidim da je diskusija zestoka pa rekoh da se i ja pridruzim.Sto se tice kontrole kapije daljinskim bas dobro moze da posluzi centralna brava sa 2 pripadajuca daljinca,a za kontrolu motora je potrebno 2 trokontaktna relea i sa time ste resili smer motora(kada da radi u jednom a kada da radi u drugom praavcu).E a sada bih ja nesto pitao:neko je naveo da foto celije za sigurnost nisu problem-e meni jesu.Gde mogu da ih nabavim i po kojoj ceni (orjentaciono)?

Comment

• rudic.m
                                CBC Senator XXL
                                • 30.07.2008
                                • 407
                                • Odžaci

Centralna brava daje kratak signal.Kako naterati motor da se vrti dok ne otvori ili zatvori?
                                viewtopic.php?f=15&t=31792

Comment

Working...
                                X