Re: Automatsko otvaranje i zatvaranje kapije, uradi sam
brate nemogu vise da je guram,rsio sam cvrsto samo cekam da se malo prolepsa vreme i da prestanu kise i pravim,motor sam vec resio da kupim trofazni samo jos elektronika i to je to,ili normalno ako ima neko neki predlog prihvatam sve)
nemogu vise da je guram))
Nemoj da se sekiras, i ja planiram da moju kapiju poguram cim se prolepsa vreme. Sto se tice pogona, plan je sledeci:
Lanac i lancanik
Motor od Candy ves masine (ima promenu smera i dovoljnu snagu)
Dva iskrina samodrzeca kontaktora sa termickom zastitom
2 Radna tastera (ukljucivanje rucno)
2 Mirna tastera (iskljucivanje rucno)
2 mikroprekidaca za krajnje polozaje (u kucistima za spoljnu montazu)
1x centrala za daljince (dvokanalna) sa 4 daljinca
Sve to radi na 220V i konstruisano ce biti kao na slikama gore.
Ocekivani torskovi
Motor = 0 din.
4xtasteri = 1000 din.
1x kuciste za tastere i centralu = 1000 din.
Kontaktori iskrini = 3000 din. oba
Centralja za daljinsko komandovanje sa daljincima 3000 din do 5000 din
Lanac i lancanik = 3000 din.
Ono sto se nemoze tacno definisati (kablovi, elektrode limovi, srafovi) = 3000 din.
Mikroprekidaci = 500 din.
Moje vreme = neprocenjivo...
Sve u svemu oko 150E za kapiju od 7 metara... Izvedba je funkcionalna i moze lepo i da izgleda ako se malo pripazi prilikom montaze i izdrade)
Ja vecinu ovih pobrojanih stvari vec imam tako da je moj realni trosak oko 50e.
Uparavo sam se prikljucio forumu iz razloga sto pravim kliznu kapiju, sve mi je jasno do ovog elektro dela za daljinsko otvaranje. Naime post pre mene je bas kako ja nesto zamisljam, imam samo malo jaci motor, (bice turbo otvaranje ), ali neznam gde ove delove da kupim, razmisljao sam posto sam blizu bubanj potoka, u subotu da odem da pokupujem sta ima, ili na buvljaku na nb, interesuje me gde ovo da kupim, navedene delove u postu ispred.....
pozdrav svima malo citao o automatskom otvaranju kapije. ja sam to odradeo pre nekih 5 godina i to ovako: motor od ves masine koristi se manja brzina na osovini postavio zupcanik od anasera koji naleze na zamajac i tako smanjio brzinu. zamajac pricvrstio na zadnju glavcinu od stojadina i sve to fiksirao za postolje na drugoj strani glavcine zavario nuteve od prednje osovine isto od keca a od homohinetickog nutove iskoristio da ubacim u prethodni sklop i sve to da bi u slucaju nestanka struje mogo da uvucem zupcanik da mogu da je otvorim rucno. zupcanik koji pokrece kapiju od lade a zupcastu letvu pravio rucno brusilicom. za daljinsku komandu iskoristio kineska zvona koja imaju neku daljinu od oko 200 metara jos tu idu dve sklopke za promenu smera bilo je u planu i foto senzor prilikom zatvaranja ali se sve to oduzilo, pa se odustalo od fotosenzora. nekih vecih problema nije bilo sem stradanja mikroprekidaca pa sam malo morao prepraviti taj sklop sa mikro prekidacima ubacivanjem duze opruge i granicnicima da se nebi ostetili mikro prekidaci.oprema koju sam koristio sam imao bila je razbacana po dvoristu pa i nisam imao neka ulaganja samo dobra volja i dosta slobodnog vremena.
jesam vredni citalac!
nekako sam uspeo to da resim te seme i struju,ali me znima kako te uspo da napravi zupcastu bas me zanima
jes me malo reduktor zeza ali bice i to
A sta vam je tu komplikovano? Imate dovoljno jake i jeftine motore na 220V za te stvari.....recimo od ves masine koji odlicno rade i imaju sasvim dovoljno snage.
Problem sa tim motorom sto je mnogo velik i moralo bi kuciste za njega da se pravi pa sad racunaj kocku od 50x50x50cm gde je smestiti a da se ne prica o njegovoj brzini i izradi ili neke poluge il' lancanika.
Comment