HHO - Praktična primena

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pera Zdera
    CBC Član
    • 24.09.2010
    • 68
    • Novi Sad

Re: HHO - Praktična primena

Na zalost ima svakakvih modela na nasem trzistu.
    Imam i ja jedan koji sam platio oko 200EUR (ne secam se tacno ali tu je negde +-10 EUR)

Ono sto meni smeta kod tih takozvanih laserskih (infracrvenih) je činjenica da ne pokazuju tačnu temperaturu na OBLIM predmetima.

Kada hocu da znam koliko mi je neka cev topla koristim "touch sondu" iliti sondu čiji vrh naslonim na cev i tako dobijem pravu temperaturu.

Comment

• mvujanovic
      CBC Veteran
      • 08.06.2010
      • 102
      • beograd

Nisam baš previše upućen oko grejanja pa se unapred izvinjavam ako grešim,ali pitao bi Peru Žderu koji je iz Vojvodine kao i ja i veoma dobro nam je poznato kako je skupo grejanje.Na primer ovako,niko nije pošao od cene energenata,ako se grejemo na zemni gas kolika je cena po kvadratu zagrejanog prostora,a kolika je cena ovog našeg HHO ako uzmemo u obzir potrošnju struje za proizvodnju istog,laički mislim da je HHO znatno jeftiniji.Evo primera: Ako sa 250 wati uložene energije sa HHO možemo da topimo metal debljine 3 mm što sam ja uspeo,mislim da ni sa čim drugim to nemože da se postigne,dakle dobijena energija je veća od uložene zbog same činjenice da vodonik daje veliku temperaturu čak i pri malim količinama.
      Nadalje rešenje za izmenjivač toplote postoji i ja sam ga pravio sa jednim mojim prijateljem davno,a kao energent koristili smo piljevinu i čovek i danas greje kuću oko 200 kvadrata u Novom Sadu na dve etaže na taj način,koristi postojeće parno grejanje.
      Napravili smo kotao sa duplim stenkama koji je ispunjen vodom,a unutar njega smo stavili fišek sa piljevinom,i sve to smo izolovali spolja,čak su i vrata kroz koja se stavlja piljevina ispunjena vodom.Gubici su minimalni.

Comment

• painter
        Banovan
        • 04.03.2010
        • 738
        • beograd,m.mostanica

Ono o cemu smo diskutovali Pera Zdera i ja nema veze sa tim tvojim kotlom,a ima veze sa cudnim osobinama hho gasa i temperaturom,koja takodje cudno varira,kao sto si rekao. Dakle,u svakom pretvaranju TOPLOTNE energije imas gubitke,a sa HHO imas dobitke ako ga pravilno upotrebis. Zakoni termodinamike verovatno nisu prekrseni ali po do sadasnjim testovima mislim da se dobije vise toplotne energije na izlazu,a odakle ta energija,pojma nemam! Sigurno da nije iz vodonika i kiseonika koji su usli u reakciju,jer tu bi bio u najboljem slucaju 100%,a uglavnom manje,kao sto kaze Pera (i fizika). Da ne bi dalje teoretisali sacekajmo prakticne rezultate. Na kraju,zar je bitno sve objasniti? Ako radi dovoljno je.

Comment

• Pera Zdera
          CBC Član
          • 24.09.2010
          • 68
          • Novi Sad

Originally posted by painter
          Na kraju,zar je bitno sve objasniti? Ako radi dovoljno je.
          To je sjajna konstatacija.
          Cesto je kazem svojim momcima ali me uvek gledaju nesto mrko, oni bi da im je uvek sve jasno. :-)

Comment

• subancbf
            CBC Član
            • 27.03.2008
            • 17
            • Alibunar

Bilo je toplije proslih dana pa smo se potrudili da nesto i uradimo po pitanju konstrukcije bojlera.
            Bojler je sklopljen i prvi test je uradjen sa vodom iz vodovoda. Voda je pustena pod max pritiskom u sistem i na ulazu je imala 14 stepeni, na izlazu 40.Spoljna temp je bilo oko 0 stepeni. Potrosnja struje je bila 3kwh a proizvodnja gasa nesto preko 20lit. Problem se javio sa povisenim pritiskom u cevima verovatno usled pregrevanja na nekim delovima.
            Medjutim to ce se sad polako resiti ovih dana i konacno pustiti u punu eksploataciju.
            Moje pitanje strucnjacima jeste...
            Da li je teze dogrejati vodu sa 14 na 40, ili sa 40 na 65?
            Svetu su potrebni ljudi koji se nedaju ni kupiti ni prodati. Koji se ne stide zlo nazvati pravim imenom i koji su časni i pošteni u dubini svoje duše.

Comment

• Pera Zdera
              CBC Član
              • 24.09.2010
              • 68
              • Novi Sad

Originally posted by subancbf
              Da li je teze dogrejati vodu sa 14 na 40, ili sa 40 na 65?
              Teze je ovo prvo jer ti treba jedan stepen vise nego za ovo drugo. :-)

Inace sve je jedno sa koje temperature podizes na neku drugu. Bitna je razlika temperature. Definicija glasi otprilike ovako: "Da bi se jednom litru vode temperatura podigla za 1 stepen celzijusa potrebno je oko 4500 J (dzula)"

Najvaznije pitanje je kolike zapremine vam je bojler?

Comment

• Pera Zdera
                CBC Član
                • 24.09.2010
                • 68
                • Novi Sad

Ako trosis oko 3 KWh onda bi matematika bila sledeca

4500 J = 0,00126 KWh
                Posto temperaturu vode podizes za 26 stepeni potrebno ti je 0,0126 * 26 = 0,03276 KWh po litri
                ako 3,3 podelimo sa 0,03276 dobijemo da tvoj sistem grejanja ima samo 100,7 litara sto je premalo za povrsinu koju si napisao da grejes.

Comment

• subancbf
                  CBC Član
                  • 27.03.2008
                  • 17
                  • Alibunar

Zapremina bojlera je nesto veca od 5lit u sadasnjoj izvedbi. Ukupnu kolicinu vode u sistemu ne znam. Samo jos jednom, mi ovde ne govorimo o klasicnoj razmeni energije, mi ovde govorimo o utrosku jedne energrije (elektricne) da bi se pospesila hemijska reakcija koja oslobadja novu toplotnu energiju. Nisam siguran da tu vaze klasicni zakoni termodinamike, ali posto nisam fizicar necu o tome. Sto se tice kuce, kuca je 12x10m na sprat. Cevi idu kroz tavan i nisu izolovane pa su gubitci neverovatni. Voda ulazi u kucu pri temperaturi od 65 stepeni a izlazi sa temp od 40 stepeni. Kuca takodje nije izolovana a zidovi su debljine oko 35cm od cigle. Danas resavamo problem pregrevanja i pritiska, pa ako nesto uradimo do uvece javljam.
                  Svetu su potrebni ljudi koji se nedaju ni kupiti ni prodati. Koji se ne stide zlo nazvati pravim imenom i koji su časni i pošteni u dubini svoje duše.

Comment

• Pera Zdera
                    CBC Član
                    • 24.09.2010
                    • 68
                    • Novi Sad

Originally posted by subancbf
                    Zapremina bojlera je nesto veca od 5lit u sadasnjoj izvedbi.
                    Ovo ti je najveci problem. Ako grejes samo tih 5 litara na jednom mestu 100% pravis i deo vodene pare koja ti kasnije stvara "vazdusne dzepove".

Ogromna energija na malu zapreminu vode uvek rezultira vodenom parom. Stavi veci bojler i problem sa povecanim pritiskom ce biti ublazen ili potpuno eliminisan. Nadam se da u sistemu imas ekspanzioni lonac

Comment

• subancbf
                      CBC Član
                      • 27.03.2008
                      • 17
                      • Alibunar

MOja ideja je bila da se greje sto veca kolicina vode a na manju temperaturu. Medjutim prilikom savijanja pukla nam je bakarna cev i onda smo ostali na ovoj kolicini vode. Povecacemo svakako zapreminu. A imamo ekspanzionu posudu u sistemu.

Comment

• painter
                        Banovan
                        • 04.03.2010
                        • 738
                        • beograd,m.mostanica

SubanCBF,o kakvom pritisku pricas?

Comment

• [darkside]
                          CBC Veteran
                          • 19.03.2009
                          • 107
                          • Beograd

OK, pošto je cela teme potpuno konfuzna imam konkretnih pitanja za subancbf:
                          1. Sa koliko uloženih kilowata dnevno u struji ti greješ svoju kuću?
                          2. Za koliko stepeni joj podižeš temperaturu u odnosu na to kad bi bila potpuno bez grejanja?

Ako sam dobro razumeo ti trenutno koristiš 3Kw za zagrevanje sistema koji si napravio. To je 3Kw na sat, dakle ako se recimo greješ 12 sati, ispada da trošiš 36 Kw dnevno jel tako? Nebitno je šta posle radiš sa tom strujom, poenta je u potrošnji od 36 Kw dnevno. Dakle ako računamo da upadaš u plavu zonu po potrošnji, ti za to plaćaš Elektrodistribuciji cenu od 27 dinara po potrošenom kilovat/satu + PDV od 18%. Sledi računica:

12 sati dnevnog grejanja X 36Kw/h = 324 dinara na dan
                          30 dana X 324 dinara na dan = 9720 dinara mesečno + PDV 18% = 11469 din. (manje-više koja hiljadarka)

Neka me Pera Zdera ispravi ako sam nešto pogrešno "odvalio" ali ja stvarno nisam nikakav ekspert. Dakle, za grejanje kuće nam je potrebno 110€ mesečno za sada. Hmmmm to možda i nije tako loše.....
                          od kad sam se vratio u domovinu shvatio sam da je nostalgija mnogo bolje rešenje.....

Comment

• genie_m_1984
                            CBC Član
                            • 01.12.2010
                            • 12
                            • Novi Sad

ako troši 3KW/h i greje 12 sati računica je sledeća:

3kW/h * 12h * 30 dana = 1080 KW/mesečno

Ako predpostavimo da ostanemo u plavoj tarifi (do 1600kw/mesečno) cena je 6.624din (viša tarifa bez pdv-a) onda je:

1080 * 6.624 = 7153.92 bez pdv-a odnosno 8441,63 sa pdv-om

Ako koristiš jednotarifni sistem onda je nešto jeftinije
                            Ako koristiš dvotarifni sistem i pretežno greješ u nižoj tarifi onda je opet jeftinije (zato ne bi bilo loše da je kuća dobro izolovana pa da je zagrevaš noću (niža tarifa) a dogrevaš u toku dana)

Evo ovde imaš kalkulator

pa uneseš podatke(vrsta brojila,odobrena snaga i sl.) i izračunaće ti cenu računa

Comment

• banekg
                              CBC Senator XXL
                              • 06.09.2010
                              • 1274
                              • Nis
                              • Toyota Carina e 2.0

Dakle ako računamo da upadaš u plavu zonu po potrošnji, ti za to plaćaš Elektrodistribuciji cenu od 27 dinara po potrošenom kilovat/satu + PDV od 18%
                              Mozda bi ministar voleo da tako bude, ali mnogo je brate, verovatno je neka greska u pitanju...
                              Long Live CBC!!!

Comment

• Pera Zdera
                                CBC Član
                                • 24.09.2010
                                • 68
                                • Novi Sad

Originally posted by [darkside
                                ]
                                Neka me Pera Zdera ispravi ako sam nešto pogrešno "odvalio" ali ja stvarno nisam nikakav ekspert. Dakle, za grejanje kuće nam je potrebno 110€ mesečno za sada. Hmmmm to možda i nije tako loše.....
                                Nije problem u racunici vec u cinjenici da neko tvrdi da sa 16W po m2 moze da zagreva prostor u kom ce se osecati prijatno (3300W/200m2=16W/m2)

To bi znacilo da sobu od 20m2 grejete sa oko 300W sto znaci da vam grejanje i ne treba ako u prostoriji imate 3 sijalice od 100W. Ovo je naravno nemoguce osim ako imate vrhunsku izolaciju i jos mnogo toga.

Comment

Working...
                                X