HHO - Praktična primena

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • painter
    Banovan
    • 04.03.2010
    • 738
    • beograd,m.mostanica

Re: HHO - Praktična primena

Naravno da bi moglo,treba probati pa uporediti sa ostalim resenjima.Polako,ovo je nauka u zacetku...

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Originally posted by Pera Zdera
      ovde sam izneo svoje iskustvo i na osnovu prakse i dalje tvrdim da se u 90% stambenih objekata u Srbiji mora postovati princip 80W/m2 instalisane snage .
      Iskustvo sa lose gradjenim zgradama kod nas je svakako i meni poznato, i jeste mozda i 98% objekata u Srbiji sa busnim zidovima i krovovima gde se mora potrositi 100W i vise /m2 za zagrevanje spoljne okoline jer toplota prosto curi napolje.

Ja sam reagovao na cudjenje o 16w/m2 i revoluciju a to je danas prosecna vrednost novih zgrada i renoviranih starih zgrada sto se tehnike gradnje tice.

Vrlo jednostavno i prilicno jeftino uz danasnje prosecne materijale za izolaciju postize se U koeficijent gubitka toplote reda 0,20-0,30 W/m2K. Kao primer konstrukcija zida od tipicne suplje cigle, giter blok od 29cm sa 10cm oblogom izolacije daje priblizno U koef oko 0,30.

Prevedeno na unutrasnjih +20C i spoljnih -10C to je 6W (za U=0,20) - 9W transmisionog toplotnog gubitka po m2 (zida, poda, krova) ovojnice zgrade.

Nasa klima ima oko 90% dana tokom zime spoljne temperature -10C ili toplije a vrlo mali broj dana je sa izrazenom hladnocom.

Bavim se energetskim konsaltingom i projektovanjem resenja za energetski efikasne zgrade i u okviru toga imam dovoljno prakticnog saznanja sa terena o problemima koje muce nase graditelje a i stecenog iskustva iz renovacije zgrade iz SFRJ perioda od energetske klase F do energetske klase A+ prema EN13790.

Zgrada sa potrosnjom reda 80 ili 100W po m2 podne povrsine je kao kod automobila norma Euro 0 ili konstrukcija motora sa karubratorom i platinama- jedom recju za muzej i daleko od danasnjeg stanja tehnike.

Nas kao drustvo tek ceka veliki posao na renovaciji 99% nasih zgrada i to ne zbog tamo nekog zakona ili norme vec zbog same cene energije i neodrzivosti sadasnjeg bahatog rasipanja energije u vidu rupe u dzepu.

Za nasu klimu potrosnja zgrade veca od 2-3 evra u energentima /m2 za celu grejnu sezonu jednostavno znaci da zgrada i vlasnik iste ne koristi dostupne resurse koji bi normalizovali razbacivanje energije na optimalni nivo po dzep.

Sasvim umerenim troskovima za renovaciju starih zgrada postize se smanjenje potrosnje energije za grejanje 70-90%, sto znaci da za isto toliko se umanjuje i racun za ogrevni energent.

Madjarska iskustva u tom pogledu su vrlo poucna kao prakticni dokaz da nema potrebe da se stare zgrade ruse ili otpisuju, a klima je vrlo slicna nasoj pa ne vazi izgovor da to ne bi kod nas moglo da funkcionise.

Izolacioni sloj zidova je samo jedan od elemenata renovacije ali je nekako kod nas najvise reklamiran pa se ostale metode ustede energije manje cesto pominju.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• Pera Zdera
        CBC Član
        • 24.09.2010
        • 68
        • Novi Sad

U pravu si. Ja se ponekad pogresno izrazim.

Kada sam rekao revolucija u svetu mislio sam na Srbiju samo sam hteo da zvucim teatralno.

Jos jednom izvinjenje za nesporazum koji sam izazvao.

Inace radim grejanja i u Madjarskoj i tamo nam je prosek oko 60W po m2 u starijim zgradama, pa sve do 40W po m2 u novijim. Ali tamo je drzava dotirala troskove izolacije stanova, za razliku od nas koji sve moramo da finansiramo sami.

Comment

• qwisko
          CBC Veteran
          • 10.07.2009
          • 124
          • Beograd
          • 406

@painter, U drugoj temi si pominjao brener za podvodno zavarivanje. Zanima me gde kod nas ima da se nabavi i okvirno koja je cena ako znas?

Comment

• Jeja42
            CBC Početnik
            • 16.05.2011
            • 1
            • Nis

Zdravo svima, naisla sam na ovaj forum istrazujuci o hho generatorima... Moze li neko da mi posalje kontakte osoba koje se bave proizvodnjom HHO generatora?
            Unapred hvala...

Comment

• painter
              Banovan
              • 04.03.2010
              • 738
              • beograd,m.mostanica

Originally posted by qwisko
              @painter, U drugoj temi si pominjao brener za podvodno zavarivanje. Zanima me gde kod nas ima da se nabavi i okvirno koja je cena ako znas?
              Javi se,nisam siguran sta Ti treba,a razgovorom se lakse objasni.
              0655439230

Comment

• painter
                Banovan
                • 04.03.2010
                • 738
                • beograd,m.mostanica

Originally posted by Jeja42
                Zdravo svima, naisla sam na ovaj forum istrazujuci o hho generatorima... Moze li neko da mi posalje kontakte osoba koje se bave proizvodnjom HHO generatora?
                Unapred hvala...
                Dobro dosla! Ima ovde druga tema,"hho-znamo li nesto o tome",tamo imas sve informacije.Mozes se javiti da mi objasnis sta zelis (sta Ti treba) pa cu Te savetovati prema tome(odnos:upotreba,cena,kvalitet).Verovatno ce se neko vec javiti na PP da se ponudi...

Comment

• qwisko
                  CBC Veteran
                  • 10.07.2009
                  • 124
                  • Beograd
                  • 406

Zahvaljujuci painteru dosao sam na ideju da probam sa prepravkom gasnog bojlera za rad na HHO. Po Vojvodini se dosta koristi gas za grejanje. Zanima me da li ima neko stari gasni bojler, koji ne koristi, da proda ili da ustupi na testiranje

Comment

• zoranbg
                    CBC Senator XXL
                    • 23.03.2005
                    • 4098
                    • Rooster's Hill , Beog
                    • Grande Punto 1.2

merili ljudi kaloriometrom ( ili kako se vec zove ) , neisplati se to.
                    imaces gubitak od 60% u odnosu na obican el .grejac za bojler.

taj HHO je dobar samo ko oce da napravi neki mali brener ,ako ima potrebe za tim.
                    Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Probisvet
                      CBC Senator XXL
                      • 07.06.2005
                      • 423
                      • FRANCUSKA

Originally posted by qwisko
                      Zahvaljujuci painteru dosao sam na ideju da probam sa prepravkom gasnog bojlera za rad na HHO. Po Vojvodini se dosta koristi gas za grejanje. Zanima me da li ima neko stari gasni bojler, koji ne koristi, da proda ili da ustupi na testiranje
                      Po meni takvi bojleri su vrlo komplikovabi za izmenu jer su konstruisani za potrosnju gasa kao sto je zemni ili butanpropan i nisu bas ekonomicni u potrosnji gasa. Imam nesto sto bi te mozda zainteresovalo gde bi mozda i mogao da iskoristis HHO gas i da nemas nikakve opasnosti od eksplozije ili povratka plamena.

Prvi link je u stvari opis grejaca koji bi mogli da se upotreba za ovu vrstu gasa a u drugom gde bi mogao i da nabavis iste i da se raspitas koliko kostaju. Njihova efikasnost je izrazena u vatima i u potrosnji (grama na sat) ili (metara kubnih na sat). Na tebi je da to sve izracunas i da vidis koju kolicinu gasa treba da proizvedes da bi dobio neku vrednost koja bi se isplatila za kucnu upotrebu.
                      (((prevedi sa ovim prevodiocem, delove koji te interesuju, na hrvatskim zato sto su precizniji u prevodu)))-- http://www.larousse.fr/dictionnaires/traducteur ----
                      http://www.energie-plus.com/news/fullst ... /1371.html
                      ovde mozes i da pitas za cenu i kakvi ti odgovaraju.
                      Erreur Désolés, mais la page que vous cherchez n'existe plus ou a été déplacée. Retournez sur la page d'accueil de notre site pour poursuivre votre

Comment

pozdrav svima

Da li je neko pokusao da poveze HHO sa gorionikom za naftu ili rabljeno ulje i da time proba da mu smanji potrosnju goriva?Posto gorionici u najboljem slucaju imaju stepen iskoriscenja 93%.

Comment

• painter
                          Banovan
                          • 04.03.2010
                          • 738
                          • beograd,m.mostanica

Probao sam sa plinskim resoom i brenerom i jos nesto sam eksperimentisao i dobar je efekat ali nisam merio potrosnju.Neke kompanije koriste HHO u dizel gorionicima i kazu da ima ustede,cak do 30%.Imam dokument Nemackog eksperimenta HHO u kotao na gas,mislim da je usteda 10% ali ne znam da li je tu uracunata energija za dobijanje gasa ili ne.Nije mi bas razumljiv taj dokument jer ima mnogo informacija.Radili su u dve potpuno iste kuce tokom grejne sezone i merili sve parametre...Ako nadjem postavicu pa ko bolje zna Engleski nek proveri.

Comment

• moya
                            CBC Početnik
                            • 26.03.2012
                            • 1
                            • kragujevac

Odg: Re: HHO - Praktična primena

Originally posted by painter View Post
                            Dobro dosla! Ima ovde druga tema,"hho-znamo li nesto o tome",tamo imas sve informacije.Mozes se javiti da mi objasnis sta zelis (sta Ti treba) pa cu Te savetovati prema tome(odnos:upotreba,cena,kvalitet).Verovatno ce se neko vec javiti na PP da se ponudi...
                            Žao mi je što je moderator zaključao temu "hho-znamo li nesto o tome" i ako sam ja do sada bio samo pasivni učesnik što nadam se neće biti više slučaj, elem, krenuo sam u svu ovu priču i stigao do nekle (pustiću i neke sličice čim pre) sa replikom ZachWest generatora i ćelijama po uzoru na Shigeta Hasebe ćelije. Problem mi je da izračunam snagu ćelije s obzirom da je spiralne konstrukcije tako da se elektroliza obavlja obostrano na pločama u okviru jedne ćelije, i naravno trebala bi mi mala pomoć oko PWM malo jače A s obzirom da su ploče 125mm x 250mm.
                            Hmmm,da se ja pitam,ja bih proterao autobus ovuda...

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Odg: Re: HHO - Praktična primena

Citat je iz one zaključane teme a sad će biti i ova iz istog razloga i objašnjnja, rado ću čitati neki "projekat" koji radi i koji bar neko izmerio na neki način. Kao što rekoh ispod, ko misli da to ima, želi da podeli sa narodnim masama neka izvoli, ovo nagadjanje, misterije i
                              ostalo ima pun net a gogole sad već skoro dobro prevodi tako da ovde za tim nema potrebe..
                              Za neupućene, kad si na forumu ima dugme gore levo "postavi novu temu" kao što je ovo dugme "odgovori na temu"

Tema je otišla u neželjeni smer, komercijala i ponavljanej jednog istog pošto svaki novi traži "ajd sad i meni ispričaj" umesto da čita.
                              Biće zaključana jer nije u duhu ovog foruma. Neko od ovih konstruktora ako ima želju, može u ovom forumu otvoriti svoju temu kako napraviti i sve ostalo HHO generator da bi i drugi mogli da prave i probaju. Ako se neko boji da će mu se oteti vrhunska tajna i stavlja enigme umesto objašnjenja, crteža (slika) i primera, neka ne otvara temu. Ako ko želi da prodaje, neka se javi meni da mu otovorim komercijalnu temu ili forum pa onda nek piše šta želi.

Branio sam vas dok sam moga od svih scila i haribdi na forumu ali iscepaše me... iscrpili svu dobru volju. Painter je dao veliki doprinos ali je razbacan po temi i niko to ne čita.

I pored mog optimizma da će se nešto preokrenuti nema pravih testova, nema čak ni svedočenja mušterije, i dalje mi nije jasno kak ovi znate da ste dobro izvarali ECU zbog viška kiseonika itd...

Kako već rekoh, nadalje može nova svoja tema ali po pravilima koja sam naveo.
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Dora
                                Nadzornik!!!
                                • 24.10.2004
                                • 17451
                                • Novi Sad
                                • FIAT

Odg: HHO - Praktična primena

Zanimljivo nema niko da napiše howto napraviti HHO
                                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                                X