Beč, put do tamo i boravak...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • M626
    CBC Senator
    • 12.01.2006
    • 200
    • Beograd, Konjarnik

Beč, put do tamo i boravak...

Pozdrav,
    Za neke dve nedelje putujem u Beč u posetu rodbini.
    Ima par stvari koje me zanimaju u vezi samog puta i posle boravka.
    Koji propisi važe u Mađarskoj i Austriji, tipa vožnja sa upaljenim svetlima, koja je sve oprema potrebna?
    Takođe, koja su ograničenja brzine i da li policija toleriše blaga prekoračenja?
    Cena putarina? Da li se plaća jednokratno ili imaju vinjete za više prolazaka?

Što se tiče samog boravka u Beču, najviše me zanima sistem parkiranja, tj. njihove zone. Putujem u 15-i bicirk (ili kako već to oni zovu) u kome se nalazi ograničenje parkiranja od 18-23h dnevno.
    Da li je ostatak grada (gde nema zona) slobodan za parkiranje po želji? Da li se isplati ići u garažu par sati ili juriti slobodno mesto tamo gde nema zona?
    Kakva je situacija sa kaznama za parkiranje, da li moraju da se plate odmah ili nosi pauk?

Postoji li neka opcija da uzmem neku boravišnu parking kartu za tu zonu?

Ajd ako nekoga ne mrzi neka baci par informacija, ovi moji rođaci nemaju kola pa nisu baš upućeni u ceo sistem.

Hvala unapred
    Optimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Re: Beč, put do tamo i boravak...

Svetla su ti obavezna, oprema - ponesi sve što koristiš u Srbiji (mada ti nije sve neophodno), a prsluk obavezno drži u kabini. Kupi vinjetu za HU na pumpi, pazi se belih Octavija na autoputu u HU, poštuj ograničenja blizu Budimpešte, rigorozni su. A u samom Beču imaš i podzemne parkinge, garaže... Mada možeš auto da ostaviš i na nekom parkingu šoping mola, ali samo napolju!
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• ada
      CBC Senator XXL
      • 04.06.2005
      • 2375
      • Novi Sad
      • Svasta nesto

i autrija vinjeta obavezno i to na samom ulasku
      Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
      Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
      Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
      Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• chiki
        CBC Veteran
        • 19.04.2006
        • 158
        • Beograd

Mogu ti reci da je u 1. becirku parkiranje u garazi 18 EUR dnevno. Uzas.
        AR 159 1.8 TBI
        C3 1.4i GNV

Comment

• X9
          CBC Senator XXL
          • 28.06.2005
          • 3179
          • Wien-Sabac
          • RX-8 i X-9

Originally posted by chiki
          ma ajde..u samom centru grada ceo dan u garazi i za 18 eura?to je jos i malo
          ajd ovako..
          ja da kazem tj.dodam neku...
          Ogranicenje kroz madjarsku-kao sto napisase gore obrati paznju chim predjes granicu Srbija -Madjrska u prvih 20-30km deluju presretachi sa belim Skodama ...
          Pred Budimpestu i za vreme voznje po obilaznici oko Budimpeste skini nogu sa gasa,postuj ogranicenje,pusti one aute sa madjarskim tablicama neka jure,njih i ovako nece zaustaviti ali tebe sa stranim tablama oce.Posle Budimpeste opet se pazi nekih 20km.Pred samu granicu sa Austrijom vreba jedna patrola,drzi se ogranicenja.Chim predjes u Austriju na prvoj pumpi kupi vinjetu i zalepi je.Rachun sacuvaj ako ti se ne daj boze desi da je neko pocepa ili sta vec,vredi kao dokaz.Kroz austriju cepaj slobodno do pred schwechat(aerodrom) tu imas statichne radare,ali posto si samo kratko tu boli te briga,ne mogu ti naplatiti.Uglavnom 160kmh vozi konstantno niko ti u austriji nece nista reci.130 je dozvoljeno,ali tolerisu do 160.Pred Bechom uspori i prati ogranichenja ,nema patrola ali ima radara,ali kao sto napisah i da te blicne kako ce ti poslati kaznu?
          U 15.becirku ti je parkiranje dozvoljeno na 50% teritorije ,gledaj da nadjes lepo mesto ili se provozaj koju ulicu dalje do mene u 16 gde je parkiranje dozvoljeno.
          Strance ne nose ,moze da se desi da se parkiras i ne platis parkticket i da ti pisu par puta pa ako vide da ne reagujes,da zovu policiju da ti stave lisice na auto.
          I kad si vec tu javi se da se vidimo,ako dolazis Mazdom..ako ne nemoj se javljati...

salim se naravno
          pozdrav
          "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• sri98
            Admin od Trpeze
            • 24.10.2004
            • 7262
            • Republic of Konjarnik
            • Toyota Corolla E 210

Originally posted by chiki
            Marinac i ja nismo placali nista, kao sto rece PJADJO (x9), samo treba da ulovis mesto.
            Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• X9
              CBC Senator XXL
              • 28.06.2005
              • 3179
              • Wien-Sabac
              • RX-8 i X-9

i da poznajes ljude
              "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• CikaKure
                CBC Senator XXL
                • 14.08.2005
                • 668
                • Beograd

Uspori pred Nickelsdorfom/Hegyshalomom (bivsi granicni prelaz izmedju Majdarske i Austrije), vole tu da nameste radar, iako granicne kontrole nema, ogranicenja postoje, a oni tu vole da stanu sa radarom. Ogranicenje na autoputu je 130 km/h i sve preko toga vozis na svoj rizik, sta god ti pricali/pisali. Na obilaznici oko Budimpeste je uglavnom 80km/h, i sta god ti pricali/pisali - ako vozis preko toga, vozis na svoj rizik da te kazne. Zalepi oznaku maticne drzave, izvadi medjunarodnu vozacku dozvolu, medjunarodno ovlascenje ako upravljas tudjim autom, stavi drecavi prsluk u kabinu, i to je to. Najverovatnije da ti ovo nikad nece zatrebati, tj. niko ti nece traziti, ali ako naletis na policajca koji hoce da isteruje nesto i da se izivljava - bices srecan sto si to uradio.

Vinjeta za Madjarsku ide na 4 dana (minimum) i kosta nekoliko eura (zavisi od kursa), al slobodno pitaj i sracunaj sta ti se isplati - mozda i prva sledeca duza ima smisla, desetodnevna vinjeta za Austriju je nesto ispod 8 eur. Madjarsku vinjetu mozes kupiti cim predjes granicu, ima obelezena kucica u kojoj prodaju - najbolje da spremis forinte, kurs evra nije najpovoljniji ili na prvoj benzinskoj pumpi. VInjetu za Austriju kupi nakon ulaska u Austriju, na prvoj pumpi (SHELL) koju ces videti posle par stotina metara od bivseg granicnog prelaza. Vinjete su vremenski ogranicene, a ne brojem prolazaka.

Vozi lagano, kulturno, pametno - i nemas nikakvih problema. Prati putokaze, sve je obelezeno i logicno. Sto se parkiranja tice, nadji mesto gde je besplatno (neka ti familija pokaze), ostavi auto, i POTPUNO se osloni na sistem javnog prevoza u Becu, koji je jedan od najboljih u Evropi.

Comment

• M626
                  CBC Senator
                  • 12.01.2006
                  • 200
                  • Beograd, Konjarnik

Ok, shvatio sam sve sto treba i ne treba...
                  Ne planiram da divljam po auto-putu, putovaću danju i verovatno ću češće praviti pauze.
                  Ne videh nešto u prethodnim postovima, jel' su svetla obavezna danju ili ne? Čini mi se da je u Austriji prvo bilo obavezno pa sada nije?
                  Originally posted by X9
                  Strance ne nose ,moze da se desi da se parkiras i ne platis parkticket i da ti pisu par puta pa ako vide da ne reagujes,da zovu policiju da ti stave lisice na auto.
                  Šta znače lisice na kolima? Tipa vežu ih za hidrant?
                  U vezi tih kazni za parkiranje, ako se desi slučajno da zakačim koju (a ne platim ), da li će mi praviti problem na granici ili tako negde?
                  Originally posted by X9
                  I kad si vec tu javi se da se vidimo,ako dolazis Mazdom..ako ne nemoj se javljati...
                  Hehe, nemam mazgu više tako da ako sam još dobrodošao baci broj na PM pa ću se javiti.

Kakav je Beč po pitanju krađe automobila? Nemam nikakvu specijalnu zaštitu, tipa Zeder i sl. jel tamo malo mirnije nego kod nas?
                  Može li preporuka za neki shop za tehniku (audio/video, računari, auto-tehnika...)?
                  Hvala svima na odgovorima
                  Optimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.

Comment

• Davor
                    CBC Senator XXL
                    • 02.03.2005
                    • 498
                    • Novi Sad

Tzv. lisica se koristi na autu kad se nepropisno parkira i sluzi za blokadu jednog tocka tako sto obuhvati tocak sa tri ili 4 kandze i na donjem delu je horiznontalno,tako da je taj tocak blokiran i ne moze da se okrece nikako.Na zapadu se koristi ona svagde gde je vozilo nepropisno parkirano,ali da ne utice direktno na odvijanje saobracaja,nije kao kod nas sto za svaki prekrsaj dolazi pauk.

Comment

• comi 1342
                      Moderator
                      • 28.09.2005
                      • 1126
                      • NS
                      • Giulietta ,PUG 106,

Idem i ja !
                      A neki hostel u široj okolini, svi vole jeftin a dobar, sa doručkom naravno ?
                      Naravno već sam pretražio, ove razne "booking... cheap... ", ali preporuka je preporuka, naš Uskrs, 3,4 noći ?
                      "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                      "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• CikaKure
                        CBC Senator XXL
                        • 14.08.2005
                        • 668
                        • Beograd

Nije hostel, ali pogledaj http://www.suitehotel.com/gb/hotel-3720 ... ndex.shtml
                        Hotel je organizovan po principu apartmana, za dvoje odraslih i jedno dete cena je ista kao i za jednu osobu-vrsis zakup apartmana. Cist i uredan, vrlo pristojno opremljen, lociran u blizini metro stanice Vorgartenstrasse, linija U1 koja te vodi do centra bukvalno za 5 minuta. Apartmani su oko 35 kvm, svaki Ima mini kuhinju (ko ima malo dete, zna sta znaci mogucnost da u pola noci naspe mleko u flasicu i podgreje ga u mikrotalasnoj), malu trpezariju, u svakom ima francuski lezaj i jos jedan krevet. Parking se placa u toj zoni, imas hotelsku garazu za 10 eur/dan. Daju popuste za online rezervaciju tj. placanje, kao i za duze boravke.

Preskoci dorucak, jer je bezobrazno skup (placa se posebno), a ne valja nicemu - hladno pakovan. Srecom, u blizini je prodavnica, a i pekara, gde mozes da kupis sta god hoces za pojesti za dorucak, kafu i caj imas u svom apartmanu gde imas i kuvalo za vodu.

Buduci da su sobe prostrane, neces imati problem ni nakon par dana da boravis unutra. Moja preporuka je za taj hotel, jer predstavlja odlicnu vrednost za dati novac (mislim da mozes dobiti 69 eur za noc, ako ostajes duze od 3 noci i zavisno od perioda u kom rezervises). Prvi sledeci uporedivi hotel (naravno, od onih koje ja znam) kosta daleko vise. Ako neko ima dobru preporuku za hotel, i mene zanima, obzirom da Bec posecujem redovno.

Comment

• dintel011
                          CBC Senator XXL
                          • 12.03.2005
                          • 348
                          • Beograd, Vidikovac

Posto sad ides u Bec i ko zna kad opet, a i tablice ce uskoro da se menjaju, nemoj da bacas pare na parking ili na garazu , ne sekiraj se za kazne zbog neplacenog parkiranja, ne mogu da ti posalju racun. Ja uvek zakacim po neku i nikad na gracici nisam imao problem. Parkiraj se ko sto rece Miki u 16. Ili gde je fraj pa lepo sedi na gradski prevoz i uzivaj u Becu. U mnogim trznim centrima prva 3,4 sata su za dz a u centru mislim da je oko 3e po satu. Auto ti maltene ne treba a bez navigacije je skoro neupotrebljiv, mislim da su 2/3 ulica jednosmerne.
                          Sto se tice kupovine, posto vec imas vinjetu i dolazis kolima , otidji do

i
                          http://www.designeroutlet.at pored koga ces i proci kada budes dolazio.
                          Najvise obracaj paznju na putnike koji ulaze i izlaze iz tramvaja, zonu 30 i zaboravi na telefoniranje dok vozis.

Comment

• CikaKure
                            CBC Senator XXL
                            • 14.08.2005
                            • 668
                            • Beograd

Srbine!

Comment

• comi 1342
                              Moderator
                              • 28.09.2005
                              • 1126
                              • NS
                              • Giulietta ,PUG 106,

Uh,ja ću još malo morati da štedim, tri dana u Beču sa doručkom i ulaznicama za muzeje, matrice, gorivo, za ženu i mene nikako ispod 400 eura start. Znači, stigli bi do 600, a treba ići i na more ove godine.
                              Nisam uspeo da nađem 3 noćenja sa doručkom ispod 220 eura, plus parking, a još nije ni sezona.
                              Karte za prevoz su 13,6 eura za vikend, ili 14 eura 7 dana, po komadu.
                              "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
                              "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

Working...
                              X