Vozilo sa srp. tablicama u Nemackoj + dozvola boravka

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NickRP
    CBC Senator
    • 19.10.2005
    • 263
    • Serbia - Germany

Vozilo sa srp. tablicama u Nemackoj + dozvola boravka

Pozdrav svima,

Da li neko zna iz prve ruke, da li, i koliko dugo, mogu upravljati vozilom registrovanim na teritoriji Srbije, u Nemackoj? Naravno, uz odgovarajuce ovlascenje iz AMSS-a. Napominjem da nisam turista, vec u inostranstvu zivim i radim, te imam ovdasnju (Nemacku) dozvolu boravka.

Poznato mi je da SVOJ (znaci, koji se vodi na moje ime i prezime) auto iz Srbije smem ovde da koristim samo tokom prve godine boravka, a onda moram da ga ovde preregistrujem (sto se nikako ne isplati). Medjutim, prelistavao sam ovdasnji zakon i nisam mogao da nadjem nikakva ogranicenja, kada je u pitanju vozilo koje se vodi na lice koje zivi u Srbiji (elem, nema nista sa Nemackom), a meni da ovlascenje da upravljam istim u inostranstvu.

Prijatelj iz Italije mi rece da u Italiji nema nikakvih problema, on godinama koristi vozilo na BG tablice na takav nacin... ali Italijani su Italijani, a Nemci Nemci (narocito ozloglasena bavarska policija...), a i ja ne volim da rizikujem.

Naravno, ja sam planirao da odem do Landratsamt-a i pitam, ali bih voleo prethodno da se informisem, jer tamo imaju tendenciju da za sve nestandardno kazu da "ne moze", dok se ne dokaze suprotno (odn. odem sa odstampanim zakonom i podvucenim paragrafima koji se na "moj slucaj" odnose).

Sve informacije iz prve ruke su jako dobrodosle,
    Nikola
  • X9
    CBC Senator XXL
    • 28.06.2005
    • 3179
    • Wien-Sabac
    • RX-8 i X-9

Re: Vozilo sa srp. tablicama u Nemackoj + dozvola boravka

sto se tiche Austrije nemozes!!!A ne verujem da je drugachije ni u Nemackoj ..razlog je verovatno osiguranje...da postoji mogucnost,niko ne bi kupovao ovde aute vec u Srbiji i ovde ih vozio a dole registrovao i osiguravao..bar je tako ovde u Austriji...mafija
    chiju dozvolu imas?Srpsku ili Nemacku?
    "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• NickRP
      CBC Senator
      • 19.10.2005
      • 263
      • Serbia - Germany

Imam nemacku dozvolu, naravno...

Da li slucajno imas neki link gde mogu da se informisem o tome (moze da bude austrijski, nikakav problem)? Potpuno se slazem, ako je tako u Austriji, u Nemackoj ce tesko biti bolje, ali nikako da nadjem koji zakon, odn. clan to regulise...

Tnx,
      Nikola

Comment

• X9
        CBC Senator XXL
        • 28.06.2005
        • 3179
        • Wien-Sabac
        • RX-8 i X-9

pazi ja sam pitao direktno nacelnika Bechke policije(muz od moje koleginice) i covek mi ovako objasnio:
        ako posedujes "Niederlassungsbewilligung" ili dozvolu za naseljenje,samim tim moras imati njihovu dozvolu i samim tim ne mozes vise upravljati ili posedovati auto sa stranim tablicama(osim ako imas ovlascenje,ali i to su sada skratili na mislim mesec dana jer su ljudi kupovali u Nemackoj aute i registrovali na neke rodjake ili poznanike radi jeftinijijeg osiguranja,ili kao mi manijaci radi tjuninga).jos jedan primer ovde kod nas:dosta Nemaca dolazi da radi u Austriju,i smaim tim voze svoje aute sa nemackim tablama,imaju pravo nekih tri meseca ili da prijave auto na austrijske tablice ili da ga vrate u Nemacku.eh da je tako,pa 99 Pozarevchana bi pokupovalo aute u Srbiji i tamo registrovalo a ovde vozilo..zamisli nema kazni,malo osiguranje,nemoze ti niko nista
        Hallo, stimmt es eigentlich (gerade mit Kollegen diskutiert), dass das Fahren von Autos mit ausländischem Kennzeichen in Deutschland durch einen mit Wohnsitz im Inland ansässigen verboten ist? (Das langfristige bzw. ausschließliche Fahren könnte ich mir vorstellen als Steuerhinterziehung der KfZ-Steuer, aber allgemeines Verbot? Was wäre z.B. wenn ein Freund aus England zu Besuch ist und man mit seinem Auto mal fährt?) Danke und viele Grüße Frank

evo ovo nadjoh posle malo guglanja po netu..

najbolje otidji direktno u Verkehrsamt i pitaj direktno,i ako ti akzu nemoze-trazi izvod iz zakona,ako kazu moze isto tako

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• NickRP
          CBC Senator
          • 19.10.2005
          • 263
          • Serbia - Germany

Hvala ti X9, car si - odlican link... Grrr, svaba zadihtovao sve rupe, izgleda (nije da sam ocekivao drugacije, ali ... heh)...

Puno pozdrava,
          Nikola

Comment

• X9
            CBC Senator XXL
            • 28.06.2005
            • 3179
            • Wien-Sabac
            • RX-8 i X-9

kein problem

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• BRABUS
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2004
              • 2399
              • London

Mozes samo ako imas studentski boravak. Ja sam tako vozio skoro 2 godine auto po Nemackoj, registrovan na drugo lice u Srbiji i ovlascenje. Zaustavljali su me nekoliko puta na ulasku u Nemacku oni undercover cops (Bundesgrenzepolizei), kao i Zoll oko Stuttgarta. Nisam imao nikakvih problema tada, ali su mi rekli cim mi istekne Aufenthalt za studije, moram da preregistrujem na nemacke table ili vratim auto tamo odakle sam ga uzeo.

JBG, bilo bi lepo da moze, al bi svi nasi vozili auta registrovana u Srbiji na zapadu, sto zbog osiguranja, a vise zbog zastite od bliceva i kamera

Za svaki slucaj, mozes da proveris u Zollamt, posto su oni odgovorni za te stvari u Nemackoj

Comment

• NickRP
                CBC Senator
                • 19.10.2005
                • 263
                • Serbia - Germany

@BRABUS:
                Uh, pitanje je mnooogo komplikovano, a gledajuci nemacki zakon, uopste se ne pravi razlika izmedju tipa Aufenthalt-a koji neko ovde ima... Gledaju oficijelno samo na to gde je Hauptwohnsitz, a Hauptwohnsitz je tamo gde provedes vise od 185 dana u godini itd. Kakav je to Ausnahmeregelung koji su primenili kada su tebe zaustavili, stvarno mi nije jasno, mozda neka interna uredba...

Ovo nije samo pitanje Zollamt-a, vec i Finanzamt-a i Verkehrsamt-a... Danas sam intenzivno radio na ispitivanju mogucnosti, pa cu da izlozim sve sto sam nasao.

1. Sve sto je X9 rekao za Austriju, 100% je tacno (na nasu zalost): http://www.wkw.at/docextern/kc-verkehr/ ... eichen.pdf. Izvor je austrijski Wirtschaftskammer, stand februar 2009. (To dakle vazi za Austriju, pa sam se posvetio trazenju neceg slicnog za Nemacku.)

2. Zvao sam u Landratsamt odeljenje za dozvole i motorna vozila (ispostava Strassenverkehrsamt-a), tamo sam sluzbenici objasnio sta zelim i ona mi je rekla da je to dozvoljeno (upravljati vozilom stranih registarskih oznaka na ovlascenje, a imati Hauptwohnsitz u BRD), i to onoliko dugo koliko mi vazi nemacka vozacka dozvola. Jos jednom sam ponovio pitanje, da budem siguran da nije doslo do nesporazuma, i opet mi je receno isto. Pitao sam po kom je to § tako, ona je rekla da ne postoji § koji to zabranjuje, pa je po tome dozvoljeno... Moje (licno, nebazirano nuzno na cinjenicama) misljenje je da ona nije ispravno informisana, ili da ipak na neki nacin nije razumela sta ja hocu (jer nije postavljala dodatna pitanja koja bi moj slucaj izdvojila od onih slucajeva u kojima je sigurno nelegalno). Naravno, kada me zaustavi policija, to sto je meni neko REKAO potpuno je bezvredno, pa cu im pisati zvanicni dopis, i ukoliko mi u odgovoru (slucajno) kazu da je dozvoljeno, to cu da odstampam i uvek drzim u autu.

3. Googl-aujuci nisam uspeo da nadjem nedvosmislene informacije, gomila forumskih prepucavanja i slicno, Pera misli ovako, Zika onako... U svakom slucaju:
                Das Fahrzeug muss am Ort seines regelmäßigen Standortes angemeldet und versteuert werden (vgl. auch §23 I StVZO - Straßenverkehrszulassungsordnung). Der regelmäßige Standort bestimmt sich nach objektiven Merkmalen und nicht nach subjektiven Vorstellungen des Verfügungsberechtigten. Der regelmäßige Standort ist der "Schwerpunkt der Ruhevorgänge", d. h. von dem aus das Fahrzeug regelmäßig zum Straßenverkehr eingesetzt wird.
                Medjutim, postoji zakonski rok od godinu dana, tokom kojih se moze koristiti vozilo stranih registarskih oznaka. Citat iz http://www.gesetze-im-internet.de/fzv/__20.html:
                § 20 Vorübergehende Teilnahme am Straßenverkehr im Inland (izdvajam samo relevantno):
                (2) In einem Drittstaat (naravno, majka Srbija pripada ovde) zugelassene Fahrzeuge dürfen vorübergehend am Verkehr im Inland teilnehmen, wenn für sie von einer zuständigen ausländischen Stelle eine gültige Zulassungsbescheinigung oder ein Internationaler Zulassungsschein nach Artikel 4 und Anlage B des Internationalen Abkommens vom 24. April 1926 über Kraftfahrzeugverkehr ausgestellt ist und im Inland kein regelmäßiger Standort begründet ist. Die Zulassungsbescheinigung muss mindestens die nach Artikel 35 des Übereinkommens vom 8. November 1968 über den Straßenverkehr erforderlichen Angaben enthalten.
                (6) Als vorübergehend im Sinne des Absatzes 1 gilt ein Zeitraum bis zu einem Jahr. Die Frist beginnt
                1. bei Zulassungsbescheinigungen mit dem Tag des Grenzübertritts und...

E sada, interesantno je ovo "im Inland kein regelmäßiger Standort"... Kako Beamteri mogu da utvrde gde je stalno prebivaliste nekog vozila (dakle, ne vlasnika ili ovlascenog lica, vec samog vozila)... ne bas lako... U svakom slucaju, ostaje puno prostora za tumacenje. Da li je dovoljno da ja jednom godisnje izadjem vozilom iz EU (dobijem pecat u pasosu koji pokazuje da sam izasao vozilom, madjarsku i austrijsku vinjetu itd.), da bi taj period ponovo "obnovio", ili je to godinu dana od kada vozilo prvi put dotakne nemacko tlo, ili nesto izmedju, nije sasvim jasno.

Nastavicu da se raspitujem, ako stignem u toku nedelje da odem i do policije, pitacu i tamo...

Inace, upravljanje (nevezano za posedovanje) vozilom sa stranim tablicama, u suprotnosti sa gore navedenim paragrafima, za ljude sa prebivalistem u Nemackoj je krivicno delo upravljanja neregistrovanim vozilom, plus krivicno delo utaje poreza - u prevodu vrlo ozbiljna stvar.

Cim saznam nesto novo, javicu se sa informacijama.

Comment

• BRABUS
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2004
                  • 2399
                  • London

@BRABUS:
                  Uh, pitanje je mnooogo komplikovano, a gledajuci nemacki zakon, uopste se ne pravi razlika izmedju tipa Aufenthalt-a koji neko ovde ima... Gledaju oficijelno samo na to gde je Hauptwohnsitz, a Hauptwohnsitz je tamo gde provedes vise od 185 dana u godini itd. Kakav je to Ausnahmeregelung koji su primenili kada su tebe zaustavili, stvarno mi nije jasno, mozda neka interna uredba...
                  Sad kad vratim film, moj Aufenthalt je bio na godinu dana (tj. produzavao ga svake godine), tako da je verovatno potpalo pod taj clan zakona koji si naveo, a mozda je i njihova uredba interna, nemam pojma

Sto se te zene u Landratsamt tice, i ja mislim da nije u pravu, pogotovo sto bi po tome to pravo tebi vazilo dozivotno (kao sto vazi nemacka vozacka dozvola...)

Vidi sa Zollamt, sta ce da ti kazu, jer to potpada u njihovu nadleznost.

Budi pazljiv, nije zajebancija, da ne nabacis neku bedu na vrat. I kao sto vec sigurno znas, napismeno sve i nemas brige...srecno sa Nemackom birokratijom (digresija - ako mi verujes za 2 godine zivota u UK nisam video ni jednog birokratu ni otisao u bilo koju drzavnu kancelariju....sve sredio online i na granici, 0 efforts in total)

Comment

• NickRP
                    CBC Senator
                    • 19.10.2005
                    • 263
                    • Serbia - Germany

Slazem se... ovde je birokratija zaista neverovatna - mnogo mi bude smesno kada neko komentarise birokratiju u Srbiji, pa napravi poredjenje sa Nemackom, u smislu, tamo sve lako ide .

Da, svestan sam koliko je ozbiljno krivicno delo u pitanju, ako je krivicno delo - zbog toga i zelim da se informisem podrobno, i naravno, da dobijem napismeno da je to dozvoljeno - ako jeste.

Comment

• NickRP
                      CBC Senator
                      • 19.10.2005
                      • 263
                      • Serbia - Germany

Nove informacije: nasi studenti i ljudi zaposleni u nasim firmama, a na studijama odn. sluzbenom zadatku u Nemackoj (npr. sluzbenici JAT-a) mogu da koriste vozilo registrovano u Srbiji, kao i jos neke (relativno specijalne) kategorije gradjana. Postoji jos par sivih zona o kojima jos nisam uspeo da dobijem zvanicne informacije.

Na http://www.zoll.de/faq/reiseverkehr/son ... index.html postoji kratko objasnjenje.

Pozdrav,
                      Nikola

Comment

• mirdza
                        CBC Senator XXL
                        • 14.03.2005
                        • 2437
                        • Katowice (PL) / Banja Luka
                        • AGP / W126

Provjeri kako izgleda situacija ako vozis auto na punomoc. Ja vec tri godine vozim W126 u PL koji je registrovan na oca u RS / BiH i nemam najmanjh problema
                        Kada bi bio registrovan na mene, morao bih da ga preregistrujem u roku 90 dana, pogotovo zato sto imam poljsko drzavljanstvo.
                        Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• NickRP
                          CBC Senator
                          • 19.10.2005
                          • 263
                          • Serbia - Germany

@mirdza
                          Generalno ne razlikuju slucaj kada je vozilo na moje ime i kada je na punomoc. Dodatno, ako je na punomoc, davalac punomocja treba da bude na teritoriji EU...

Da ti ne pricam koliko je tesko doci do informacija... kada pitas tako nesto, posmatraju te ovde kao da si drzavni neprijatelj i odgovaraju jako sturo i neodredjeno na pitanja ... a generalno, ceo EU bi morao da ima iste zakone...

Usput, da li te poljska policija cesce kontrolise, zbog reg. oznaka?

Comment

• mirdza
                            CBC Senator XXL
                            • 14.03.2005
                            • 2437
                            • Katowice (PL) / Banja Luka
                            • AGP / W126

Ne, nije mi se desilo da me zaustave a da nisam napravio prekrsaj, tj. da nisam vozio prebrzo
                            Desilo mi se da me zaustave u Ceskoj ali nisu imali nikakvih komentara u vezi dokumenata.
                            Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• fox_mulder
                              CBC Član
                              • 21.11.2005
                              • 74
                              • Beograd, Srbija

Vidim da je proslo dosta vremena od ove teme, pa pretpostavljam da je nadjeno i neko resenje ovog problema

Ono sto sam ja procitao do sada jeste da se vozilo moze preregistrovati na De tablice u slucaju da se radi o iseljavanju iz Srbije, te se auto racuna kao licna svojina koja se ne oporezuje dodatno. Kakva su vasa iskustva i saznanja?

Comment

Working...
                              X