Vozilo sa srp. tablicama u Nemackoj + dozvola boravka

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • NickRP
    CBC Senator
    • 19.10.2005
    • 263
    • Serbia - Germany

Re: Vozilo sa srp. tablicama u Nemackoj + dozvola boravka

Tacno je, ali je postupak komplikovan i (kroz razne takse i zavrzlame) prilicno skup.

Inace, ako se auto prebaci na nemacke tablice, onda logicno mora da se placa nemacka registracija i osiguranje, sto je jedno 8-10x skuplje nego u Srbiji - otud je i poenta ukoliko je moguce zadrzati srpske tablice.

Pozz,
    Nikola

Comment

• fox_mulder
      CBC Član
      • 21.11.2005
      • 74
      • Beograd, Srbija

Aha, Ok. Kako si ti resio taj problem? Jel imas Arbeitserlaubnis, i da li sa time vozis auto na srpskim tablicama? Ili si ga preveo na nemacke tablice?

Comment

• NickRP
        CBC Senator
        • 19.10.2005
        • 263
        • Serbia - Germany

Nisam resio problem, kupio sam i registrovao auto ovde.

Comment

• Nikolabob
          CBC Član
          • 28.12.2010
          • 33
          • Bec

Evo i ja sam dosao na ovu "genijalnu" ideju ustede poreza i sklanjanja od preterano strogih propisa registracije. Vidim da je tema vrlo temeljno prostudirana, ali ipak nisam bas shvatio sve

Moje pitanje je vezano za eksekuciju, to je ono sto razlikuje mrtvo pravo od onog stvarno ozbiljnog. Da li vi znate kako ce policajac da dokaze koliko je dugo automobil u Austriji koji je prijavljen na mog tasta/tastu/... u Srbiji i ja ga vozim na ovlascenje ovde? Ko uopste mora da dokazuje, on(policajac) da je duze tu, ili ja da nije duze od mesec dana?
          Kako to dokazati?

A drugo: Kako stoje stvari sa voznjom na ovlascenje na teritoriji Srbije? Zar nisu tamo to nesto poostrili da bi ljudi konacno prenosili vozila, a ne da vozilo bude prijavljeno da osobu koja je 10. vlasnik po redu u proslosti?

Hvala vam unapred!

Comment

• NickRP
            CBC Senator
            • 19.10.2005
            • 263
            • Serbia - Germany

Ovako je u Nemackoj:
            Policajca uopste ne zanima koliko dugo je auto stranih registarskih oznaka u Nemackoj, to je za ovaj slucaj nebitno. Njega zanima:
            a) koliko dugo vozac ima prebivaliste u Nemackoj (broji se od prve prijave prebivalista na teritoriji Nemacke, pri tome su izlasci iz zemlje, odnosno "Sengena" irelevantni, osim ako ne odjavis u potpunosti prebivaliste, pri cemu se naravno gube i papiri), i
            b) po kom osnovu (studije, zaposlenje, nastanjenje itd.).

Ljudi koji su ovde primarno zbog studija mogu bez vremenskog ogranicenja da upravljaju vozilom registrovanim u nekoj drugoj zemlji. Ne pali da se fiktivno upises na neke studije, jer:
            a) tvoja primarna svrha boravka jos uvek nece biti studije (inace moras imati studentski tip boravisne dozvole, koji ti onemogucava da radis vise od 90 dana u toku godine),
            b) studijske nadoknade po semestru su oko 650e.

Sve ovo je policajcu vrlo lako da utvrdi (u najkomplikovanijem slucaju jedan radio poziv u stanicu, u najjednostavnijem sve vec pise u pasosu). Delo se tretira kao utaja poreza, i kazne su vrlo brutalne. Pri tome je verovatnoca da budes kontrolisan sa srpskim tablicama visoka u odnosu na vozila iz EU, narocito na autoputu, oko granicnih prelaza.

Ostaje ti da vidis kako je tacno u Austriji, ali nekako ne ocekujem da je mnogo bolje.

Comment

• Nikolabob
              CBC Član
              • 28.12.2010
              • 33
              • Bec

Evo ja sam nasao ovo u Austriji:

Koliko ja iz toga mogu da procitam radi se o tome koliko dugo je auto u Austriji. Ali nigde ne pise kako se to dokazuje. Navedeno je da ako se koristi u svakodnevne svrhe je jasno da to nije pod onim specijalnim uslovima koji su dozvoljeni, ali opet ne pise da se to ne sme u tih prvih mesec dana.
              Do sada mi je cesto dolazio techa iz Nemacke i ja sam vozio onda njegov auto, sam! I ne mogu da verujem da je vec taj slucaj nelegalan, ako ja odem na primer u kupovinu sa tim autom. E sad ako to mogu tada (on je tu samo 2-3 dana), ko da dokaze da ja to radim vec godinu dana?
              Mozda sam premalo pravno potkovan, ali stvarno tako shvatam situaciju.
              I ako moram da priznam da vidjam vrlo malo srpskih tablica po Becu u odnosu na broj nasih ljudi koj izive ovde. Ali zato poljskih ima vise nego austrijskih tako da je ocigledno moguce, samo nasi jos nisu krenuli u to.

Comment

• BRABUS
                CBC Senator XXL
                • 15.10.2004
                • 2399
                • London

Hmmm,koliko vidim drzavni organi nisu naklonjeni tezi da svako novo dovozenje auto se broji kao prvo, tako da ce ti verovatno rebnuti kaznu...sad da li ti mozes njih na sudu da dobijes je pitanje, Ali svakako se ne isplati probati, zbog troskova I duzine procesa

Za EU gradjane vaze mnogo fleksibilnija pravila, I u teoriji I u praksi, tako da to sto ima Poljaka dosta koji voze nije cudo

Comment

• Nikolabob
                  CBC Član
                  • 28.12.2010
                  • 33
                  • Bec

Slazem se ja sa tim da se to ne broji tako kao prekid, nego da se gleda gde je automobil uglavnom. Ali ipak se se pise da imas pravo tih mesec dana. Sto znaci da trebaju nekako da ti dokazu kad je AUTO prvi put usao. Ja bar tako to tumacim.
                  Zvacu tu privrednu komoru da pitam kako zamisljaju. I ako mi nije jasno kakve veze privredna komora ima sa tom temom.

Comment

• BRABUS
                    CBC Senator XXL
                    • 15.10.2004
                    • 2399
                    • London

Mislim da nema nikakve veze, samo skuplja informacije relevantne za zivot stranaca koji dolaze u AT da zive I ih objavljuje

Comment

• tdusko
                      CBC Član
                      • 18.07.2008
                      • 14
                      • Beograd-Smed Palanka

Originally posted by NickRP
                      Tacno je, ali je postupak komplikovan i (kroz razne takse i zavrzlame) prilicno skup.

Inace, ako se auto prebaci na nemacke tablice, onda logicno mora da se placa nemacka registracija i osiguranje, sto je jedno 8-10x skuplje nego u Srbiji - otud je i poenta ukoliko je moguce zadrzati srpske tablice.

Pozz,
                      Nikola
                      Jesi li ozbiljan ili harikiras stvari da je toliko bas skuplje? Kolik osam ja gledao placa se porez(u zavisnosti od snage i emisije Co2) sto za euro 4-5 bude 100-300 eur i placa se osiguranje sto dodje jos par stotina eur + Tuev svake dve godine oko 80-ak eur. To je ono sto sam na netu nasao. Mozda mi nesto fali?

P.S. Baci pogled na pp

Comment

• NickRP
                        CBC Senator
                        • 19.10.2005
                        • 263
                        • Serbia - Germany

Za porez si u pravu, a osiguranje je posebna prica. Ja trenutno placam oko 500 evra godisnje za obavezno osiguranje, a imam SFR 9 (to je premija na neizazivanje saobracajnih nezgoda, i znaci da placam 45% ), i jos 120e za osiguranje koje mi pokriva pravne troskove u slucaju da napravim neko s, ili da meni neko napravi s, pa hocu da ga gonim itd...

Comment

• tdusko
                          CBC Član
                          • 18.07.2008
                          • 14
                          • Beograd-Smed Palanka

Kaze se karikirati, a ne harikirati

Znaci 600+ eur za osiguranje. Da li je to nesto slicno nasem kasko osiguranju ili bi morao da platis jos nesto dodatno da bi se osigurao od kradje?

Comment

• NickRP
                            CBC Senator
                            • 19.10.2005
                            • 263
                            • Serbia - Germany

Ne, na zalost, ovo je samo obavezno osiguranje. Polu i puno kasko osiguranje su dosta skuplji i za moje se vozilo ne isplate.

Comment

• marek
                              CBC Senator
                              • 16.09.2005
                              • 243
                              • Beograd

Odg: Vozilo sa srp. tablicama u Nemackoj + dozvola boravka

Ako dobijem boravisnu dozvolu i selim se u Nemacku koliko dugo mogu da vozim auto sa Srpskim tablama u Nemackoj? Da li je to 90dana. Sta nakon toga kada dodjem u Srbiju da li mogu da vozim auto na Nemacke table?

Comment

• fellix88
                                Tek je upao...
                                • 08.06.2019
                                • 1
                                • Loznica
                                • Auto servis Filipec

Pozdrav

Imam detasmansku vizu u Nemačkoj pa me interesuje da li uopšte mogu da vozim sopstveni auto koji je registrovan u Srbiji?Ako ima neko neku informaciju bio bih zahvalan

Comment

Working...
                                X