ohm-i i cuda

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • TheDoctor
    CBC Senator
    • 09.05.2005
    • 299
    • Keekendah City, Dukesland

bas ste se raspricali moram malo cesce forum da posecujem

nego...

@wiz pojacalo je polovno i tip trazi 100 jura, s obzirom da ja raspolazem sa nekih 8000 hiljada din (koji se tope iz dana u dan, jer nikad neki da mi vrate neku sumu, vreme je novac itd. ma da ne detaljisem ) dakle tip je pristao da mi proda za tih 8000 koje sam mu nudio (ali ja ne mogu da kupim, jer neke individue ne vracaju lovu).
    ali, u novom sadu sam naleteo na tehno market (cista kopija nemackog media marketa...) i reko aj cisto da vidim sta ima unutra. manji prostor, nista posebno. odem da vidim kakve car audio komponente nude, vidim neke plejere, i pored blaupunkt pojacalo (ubite me ne znam koji model ima oznaku gt), pise na njemu 750w (svi znamo sta zance ti wati: nista), pozovem ja tipa sto tu radi, a on pozove nekog koji je "strucan" za to. pitam ja koliko pojacalo ima pravih wati, rms-a, sinusa? kaze on: pa pojacalo je cetvorokanalno moze da se bridzuje i ima 750w! ja stojim, gledam je l' sam ja irvas ili on. da sam ga za to zvao, a na pojacalu velikim slovima pise 750w, pa mogu i ja da citam. trazim ja kutiju ila pappire od pojacala da vidim sta tamo pise.
    bas sam se iznenadio u ponudi su bila dva pojacala 2-kanalno (5500) i 4/3/2-kanalno (9500). svaki izlaz ima snagu 60@4ohm i 85@2ohm (a onaj tip sa pocetka mog posta je trazio za isto takvo samo polovno pojacalo, istu cenu) tako da sam se ja odlucio da kupim to jedno 2-kanalno pa kad dodjem opet do para da kupim jos jedno, posto sam cuo da je bolje dva woofera da mi guraju dav pojacala, nego jedno.
    dakle ja bih gurao jedan woofer 10'', ima 4 ohma. ja kad bi sad bridzovao to blaupunktovo pojacalo ono bi na 4 ohma isporucivalo 120w, posto bas savrseno ne razumem tu situaciju sa ohmima, ali mislim da dok ne nabavim drugi woofer i pojacalo ja necu imati zeljenih 150w ili (u slucaju tog blaupuntovog pojacala) 170w, tj. dok nestovorim paralelnim povezivanjem ta dva woofera zeljena 2 ohma. nadam se da razmisljam u dobrom pravcu).

jos jedno pitanje: da li zvucnici u astri f mogu da rade na 50w, tj. da uzmem neko pojacalo 4x50w pa da ih povezem. znam da nema smisla da to radim, jer vec imam izlaze iz plejera, ali eto hocu da se ebavam.
    www.twowheelkings.de.vu

Comment

• Wiz
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 3104
      • Nish

Radi se o modelima GTA 2 i 4 sbage su im 2x55 i 4x55W RMS na 4omha,ok su kupovina,ipak je novo novo

Pod 2,slobodno vezi jace pojacalo na te zvucnike ali ne preteruj sa snagom

Posto se radi o pojacalu koje je u principu isto sa 2 ili 4 kanala ako onaj cetvorokanalni ima bridgovanje 2 na 2 uzmi njega u slucaju kupovine GTA2 modela placas samo kutiju za dodatna 2 kanala

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ima cime izmeriti i to TERMLABOM koji je jedini opstepriznati nacin merenja u svetu
        pogledao sam linkove koje si ponudio, FAQ termlaba vise ne postoji, sam opis je veoma skrt i nema ni tragova o tome kako meri, i po kom standardu meri (ako meri).

ne znam odakle si izvukao tvrdnju za jedini opstepriznati nacin merenja u svetu, kada je decenijama Bruel&Kjaer etalon za sva merenja sto se zvuka i okolo zvuka tice.
        i njihovi isntrumenti su zaista merni, kalibirsani.

ovaj Termlab deluje kao igracka, a narocito "for inside car" i merenje (ma sta se mislilo pod time) bez mikrofona kao navodno antikvarne jedinice.

a mikrofon je OSNOVA svakog merenja, kao i adekvatni filteri.

bice da pricamo o razlicitim decibelima, ja pricam o pravim, stvarnim merljivim po opste vazecem standardu u svetu db (A) a ovo drugo je nekakav softverski merac vibracija stakla (ili sta vec)- bez merenja ZVUKA direktno.

kazi koliko softverskih 100 dB odgovara realnnim izmerenim mirkorofonom decibela u dB (A) ?
        isti odnos 1:1 ili drugacije ?

i da, pitao sam te kako se to dogodi da oslabi drasticno/nestane zvuk posle 150cm predjenog puta, i kako se to menja jacina zvuka iz zvucnika sa promenom brzine kretanja vozila.

ima li nekakvog odgovora, zasto bi se te pojave desavale bas specificno u autu iako se ne dogadja sa zvukom u drugim prilikama (soba u kuci, na otvorenom prostoru, na livadi, na stadionu, u pecini ,...).

ja sam odrastao u to antikvarno doba gde je mikrofon na stalku, na tacno odredjenoj visini, sa tacno odredjenim filterima i kalibrisan pojam mernog audio instrumenta.

Bruel&Kjaer je u svetu priznata merna oprema, za profesionalnu primenu (btw. i podosta skupa). prilicno retka u nasim krajevima- ne po meni vec po laboratorijama za zvuk. firmama i univerzitetima koji ih koriste.

a koriste ih i proizvodjaci automobila za testiranje audio osobina vozila pri konstruisanju, bas B&K decenijama unazad, pa ne verujem da je toliko slucajnosti u odabiru opreme.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• civi
          CBC Senator XXL
          • 26.07.2005
          • 1492
          • Pozarevac

kao prvo mikrofoni ne mere precizno preko 130 decibela, pa kao takvi odmah ispadaju iz price , a termlab je najpoznatiji i uopste nije naivan kao sto ti pricas, stvarno nemam snage da se raspravljam sa tobom kada ne znas ni osnove....
          Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
          - Kako to misliš, kočim?

Comment

• TheDoctor
            CBC Senator
            • 09.05.2005
            • 299
            • Keekendah City, Dukesland

Ako se ovo zakrvi, molim moderatore da lockuju...

peace brothers
            www.twowheelkings.de.vu

Comment

• kilson
              Moderator
              • 09.10.2004
              • 3216
              • NoviBGD
              • AR 75 GT

Brick, bilo bi dobro da poshaljesh TermLabu jedno pismo sa pitanjima koja te muche, poshto civi nije njihov ni diler, ni zastupnik, pa nije ni potrebno da ti bilo shta objashnjava oko termlabove tehnologije proizvoda.

Chovek ugradi muziku, doveze auto na takmichenje, termlab izmeri. Sad, da li je tachno ili ne, izvoli raspravi sa pomenutom firmom. Dovoljan parametar za civi-a, koliko vidim, je da se uopshte meri, te da se na osnovu istog vrshi rankiranje takmichara.

Tema je vec DEBELO u OFF-u, ne bude li nekakvih korisnih zakljuchaka ubrzo, vec standardnog drogiranja razlichitim napadima bez ikakvog kraja, pada katanac i na ovo.
              Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila

Comment

• Wiz
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 3104
                • Nish

Inace za merenje snage na izlazu se koristi tkzv Psophometar,buka me ne zanima tj tkzv db drag

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

termlab je najpoznatiji i uopste nije naivan kao sto ti pricas
                  ne znam gde je najpoznatiji, u Evropi sigurno nije.
                  dao sam sta je referenca koju koriste profesionalci, ukljucujuci i fabrike automobila, audio opreme, univerziteti, laboratorije.

naivan ili nije naivan, pitam za tehnicke podatke i karakteristike.
                  na sajtu koji si ponudio toga nema.

da bi nesto imalo karakter merenja, mora da ispunjava neke standarde...samo pitam da li ispunjava.
                  zar je to tako tesko pitanje

Brick, bilo bi dobro da poshaljesh TermLabu jedno pismo sa pitanjima koja te muche, poshto civi nije njihov ni diler, ni zastupnik, pa nije ni potrebno da ti bilo shta objashnjava oko termlabove tehnologije proizvoda
                  Killaz, mene nista ne muci. ponudjene informacije je upravo pokrenuo civi, kao za njega relevantne inace ne bi bila ta firma ni pomenuta.

jedino me zanima objasnjenje tvrdnji da se zvuk gubi usled kretanja vozila, da li vaze poznata pravila odnosa decibela i snage izvora, i slicno.

ako to nije sustina zvuka, merenja zaista ne znam cemu bi sluzila tema.

mozes i da zakljucas odmah, korisni zakljucak je vrlo sirok pojam, subjektivan.

neko nekoga napada, ne vidim tako nesto
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

wiz, upravo tako. otuda i ono (A) iza dB, kao oznaka.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• civi
                      CBC Senator XXL
                      • 26.07.2005
                      • 1492
                      • Pozarevac

Ovde generalno imas testove najboljih woofera u 2005 zajedno sa merenjima pa pronjuskaj...poz
                      http://www.icixsound.com/vb/showthread. ... post162874
                      Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
                      - Kako to misliš, kočim?

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

pregledao sam, i raspitao se, kako to rade u Nemackoj, i sta se meri i kako se meri sa Termlab-om. nasao i grafikone filtera merenja prema normi (A,B,C krive).
                        Dir kann es gar nicht laut genug sein? Wenn es um große Subwoofer und leistungsstarke Endstufen geht bist du hier genau richtig.

iz onoga sto sam nasao van Termlab sajta a tice se merenja sa Termlabom u odnosu na standard merenja Termlab prikazuje +30dB (A).

100dB (A) odgovara 130dB Termlaba (koji pocinje od 30dB umesto od 0 ).

130dB koja je gornja granica ljudskog uha se prikazuje kao 160 dB.

ako je tacno da Termlab ne koristi A filter pri merenju, i ne meri jacinu (level) zvuka vec pritisak (u Pa) koji softverski pretvara u neku skalu jasnije je poreklo povelikih cifri koje daje jedan jedini zvucnik u radu.

Termlab je povukao na svom sajtu konkretnije podatke o uredjaju, skinuo FAQ link, nema grafikona sa merenja, mrsavo

skeptik sam na utiske, puno sam se prica raznih naslusao a kada se zagrebe ispod povrsine svasta izroni

ne kazem da je tako i ovde, samo ostao sam uskracen za komentar oko brojki odnosa dovedene snage i porasta decibela.

btw, gledam neki oglas firmeSAL... zvucnik 100mm (obican) kao ima snagu 100W. ne pise naravno po kom standardu.

mozda Peak MPO sto lepe kinezi, niako ne verujem da moze da apsorbuje pravih cistih merljivih 100 vati na spulni.

i za ostale proizvode vati samo pljuste. (cisto kao primer marketinga)

been there done that
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• civi
                          CBC Senator XXL
                          • 26.07.2005
                          • 1492
                          • Pozarevac

Kao sto rekoh, javi se u nedelju pa mozes da poslusas a ako imas cime i da izmeris pojacalo od oko 600w rmsa na 4 oma i 12v a i mene zivo interesuje koliko ima na 14v ... poz
                          - Kako to misliš, kočim?

Comment

• civi
                            CBC Senator XXL
                            • 26.07.2005
                            • 1492
                            • Pozarevac

Evo i necega sto moze da se izvede i kuci....
                            TrueRTA real time audio spectrum analyzer for PC's running Windows.
                            - Kako to misliš, kočim?

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141

svakako da ne bih zeleo da propustim mogucnost da cujem, ako budem u nedelju u mogucnosti.
                              kada pricam o ciframa necega uvek preferiram da se navedu i uslovi pri kojima vazi ta cifra, pa tako meni W nista ne znaci ako nije navedeno kako je izmeren.

ja pravim veliku razliku izmedju peak W i RMS W. generalno, i ne samo za W nego i druge jedinice kada se nesto meri i potpada pod metrologiju.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141

izmeris pojacalo od oko 600w rmsa na 4 oma i 12v a i mene zivo interesuje koliko ima na 14v
                                P= UxU / R

pri navedenim uslovima (12V odnosno 14V) i 4 oma nije moguce isporuciti 600W rms-a ni pod razno. ni teoretski.

max je obicno oko 22 W RMS sa napona od 12V, koliko obicno i daje HU. i obicno deklarisan na 45 (ili 50W u obliku 4 x50W, a sto je realnih 4x22W RMS odnosno oko 4x15W 20-20.000HZ uz THD < 0,01 % kao zahtevom.

generalno, ono sto pise na pojacalu se podeli sa 3 i dobije se stvarna snaga, prema HI Fi odnosno definisanim standardima merenja.

nezavisno od marke, modela, firme.

s tim da marketing to nece lako priznati sa sarenim brojkama na kutijama..

obicno takva pojacala po snazi ne rade na 12V nego na bitno visem naponu, najcesce 96V (odnosno +,-, 0 48V) ili +60V preko odgovarajuceg DC/DC invertera.

osnova svega je da energija ne moze ni iz cega da nastane, a izvor napajanja i impedansa odredjuju limit. uvek.

merenje pojacala imam cime da izvrsim, tu i nema nekih iznenadjenja jer su pravila vrlo jasna i nedvosmislena, nema subjektivizma a instrument se lako kalibrise/ proverava.

sa samim zvukom je mnogo drugacije, i mnogo kompleksnije merenje da zadovolji stroga pravila akustike.

u svakom slucaju i sa malom kolicinom pravih vata moze mnogo galame da se napravi
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X