Mio ocigledno ima zalihe starih verzija tako da ove nove ni ne reklamira jos uvek - fizicki su identicni kao i 620t.
ima naravno c320tb - dobija se naravno i tmc antena
E svashta....
Jel vi ovde vodite ozbiljnu diskusiju ili je ovo marketing tipa:
KUPITE MIO DOBAR JE KEVE MI!!!
U SRBIJI NECE NIKADA RADITI NAVIGACIJA KAKO TREBA!!!
Zasto pitate se?
Plan Plus?Contrast?....Ma daaaaaj...Cisto sumnjam da ce ikada skupiti novac da kupe vozilo koje ce dok prolaskom kroz ulicu automatski podelom levo-desno, moci da odradi georeferencu i geopozicionu tacku koja se upisuje i belezi kao validan podatak. Kako im rade mape,mora da su sa rucnim GPS-om isli po ulicama i belelzili !?!?!?!?
Dok to ne uradi TeleAtlas ili Navteq nema nista od te rabote!
Od ortaka koji je kupio taj 220(zato sto je smesno jeftin-uzgred tako i radi) dobio sam ga na testiranje nedelju dana,jer on nije bio zadovoljan.
Prvo:
-veci broj ulica po Bgd uopste nema upisanih u mapu?
-reruting radi vrlo pogresno,i to kada je cilj na svega 300m?
-U bilo kojoj opciji FAST,SHORT ili ECONOMIC mashi ulice da je to zaista smesno,sva je sreca da sam iz Bgd pa me bar nece obmanuti kao nekog stranca kome bi to mnogo znacilo...
-Obavestenje o skretanju dolazi prekasno (tek kada se udje u ulicu pa posle 5-6 sec???)
-Autonomija baterije apsolutno nedefinisana...2h maksimum (pod uslovom da je apsolutno puna)
-Nema predlozaka za promenu kolora pozadine(ona budjava bezz i bela sa crticama od ulica je smeshna skroz,- sve u svemu vidi se da je kinez 100%)...
Ali...cudno je da na pojedinim raskrsnicama "uradi posao" apsolutno perfektno,a da u vecim gradskim ulicama umesto da navodi desno, tera levo?
Sam engine koji poseduje MIO mozda i nije losh, i radi na zapadu kako treba,mada i to treba proveriti. Srbija i ove mape koje su ponudjene zaista nisu na nivou uredjaja koji bi trebalo. Recimo Magelan,koji je izuzetno poznat u kategoriji navi uredjaja, dok sam ga koristio po Svici,Nemackoj i Spaniji, ima pojedine probleme gde se to odrazava na generalni prosek prodaje. Navman koji je do pre 3 godine bio alfa i omega navigacije, debeeeelo je pao i spao u srednju kategoriju klase.
Pa cak je i ACER usao pre 3 godine u trku, ali...isto se pokazao kao nedovoljno "pametan" te je brzo sveden na margine LOW BUDGET, a znate kakvi su zapadnjaci..."NISAM DOVOLJNO BOGAT DA KUPUJEM JEFTINE STVARI"....................
Kako sam cuo,uskoro ce po zakonu slicne uredjaje tipa MIO,CRYPTO itd,itd..da koriste TAXI sluzbe.
Pa sta onda da ocekujemo,da ce nas od Terazija do Banovog brda voditi preko Obrenovca,ili sta?(Ovde mozda malo preterujem u destinaciji)Mozda su zato i odlucili da brze bolje usvoje tu odluku...
E,sad...ako neko nema dovoljno para pa MORA bas da kupi PO SVAKU CENU kojesta,ta alternativa mi nije poznata.Obicno za svoje pare kupujem iskljucivo ono sto mora da ima svrhu ili namenu.
Nikada nisam probao MIO na zapadu,pa sam hardware ne mogu da komentarisem,ali SW...cccccccccccccccc....
TomTom,Garmin,Navman,Magelan,Becker,Medion,ViaMich elin,Falk,Blaupunkt,Pioneer...sve sam to probao i "napolju" manje vise male su razlike.
Ovde u Srbiji ni jedan od njih ne bi radio sto treba,jer nije stvar u uredjajima vec u mapama koje nisu doterane i "napunjene"svim informacijama koje bi trebalo da imaju. Ovako, uz kombinaciju Google-a i par sw-a...
Moj savet....:
SACEKATI DO MOMENTA DOK NEKO NE DA POTPUNU GARANCIJU DA SU MAPE VALIDNE I TACNE, i najvaznije: DA ZA TO I ODGOVARA!....ovako...
Saab 9-5 Aero..........
Nissan Primera 2.0 SLX.....
Punto2 HLX 16v.......
Mio ocigledno ima zalihe starih verzija tako da ove nove ni ne reklamira jos uvek - fizicki su identicni kao i 620t.
ima naravno c320tb - dobija se naravno i tmc antena
A jel to znaci:
-uvalite prvo ostose od starijih modela koje nismo uspeli da uvaljamo po Evropi, a ako se dobro pokazete MOZDA vam damo i novije modele?
Znam taj fazon koji kao sto znamo svi, koristi recimo Telenor...
U paketima od KAO 1 din daje telefone koji ni deca vise ne bi htela,a ozbiljnije aparate nam uvaljuje za ozbiljne pare.
Primer:
-Nokia N95 sa ugovorom na 2 god i cenom od samo 500e ODMAH???
Pa taj aparat u svakoj radnji moze da se kupi za oko 430-450e...
Jel oni to misle da smo mi vrane?Da nosimo perje na ledjima? :x
Ali..jbg...drzava u kojoj zivimo ocigledno dozvoljava i dalje mocnicima da rade sa korisnicima i kupcima sta hoce,jer na zapadu toga nema,niti ce ikad biti...
Opet naglashavam....SACEKAJMO JOS SAMO MALO...da vidimo na cemu smo i da li uopste "prilazimo" Evropi, a onda....
Saab 9-5 Aero..........
Punto2 HLX 16v.......
Da, kako da ne.
U Evropi je to samo "malo" gore.
Sto se tice N95 cak i da je 100 eura sta bi radio s njim?
Ljudi a najcesce deca i ne znaju tacno zasto nesto kupuju a tek ne znaju zasto kupuju BAS takav model osim ako ga nisu videli kod nekog pa hoce da imaju bas takav isti.
Nisi mogao da dobijes objektivniji odgovor nego ovaj Danijelov ali naravno da verovatno znas bolje. Prosvetli nas. Mi jedva cekamo da dobijemo sto vise za sto manje para i po mogucstvu da ne bude do Soluna sto somuna.
Kod nas se uredjaj bira po kvalitetu mape, a ne po hardveru i dodatnim opcijama. Danijel jeste moj drugar, ali mogu da vam kazem da je jako ozbiljan prodavac i nikada nikome nije uvalio fuseraj!!!!!
Da, kako da ne.
U Evropi je to samo "malo" gore.
Sto se tice N95 cak i da je 100 eura sta bi radio s njim?
Ljudi a najcesce deca i ne znaju tacno zasto nesto kupuju a tek ne znaju zasto kupuju BAS takav model osim ako ga nisu videli kod nekog pa hoce da imaju bas takav isti.
Nisi mogao da dobijes objektivniji odgovor nego ovaj Danijelov ali naravno da verovatno znas bolje. Prosvetli nas. Mi jedva cekamo da dobijemo sto vise za sto manje para i po mogucstvu da ne bude do Soluna sto somuna.
N95 sam samo uzeo kao primer...
Danijelu nisam uputio nikakvu kritiku vec proizvodjacima SW-a.
Za vasu informaciju sam bio deo ekipe koja se pocetkom 2003,"pionirski trudila" da dovede Navman u Srbiju kada je bio na vrhuncu "moci", u momentu kada MIO nije imao veze sa Telematikom.Ponavljam, nije kvaka u uredjaju,jer su kinezi "odvalili"trziste ponudom takvih uredjaja u opsegu cena 80-120$.
Jer su naravno svi veci u Kini,a nije tesko "prisvojiti" necije iskustvo,razvojni program kada je sve na izvol'te, a i ko to SME da se suprotstavi njima?. To drugom prilikom.
Elem, da bi sistem funkcionisao kao i svuda u svetu,osim ekipe Navmana,dosli su i ljudi iz TeleAtlasa sa 2 specificna vozila namenjena georeferenciranju i geopozicioniranju. Ni tu nije problem...
Glavni problem je bio u VGI(Vojno Geogrefski Institut) koji nije hteo ni da cuje o bilo kakvoj saradnji!
Predlog se zasnivao na otkupu parametara koje je VGI imao, uz kontrolu svih resurasa,itd,itd,a kao poenta DAVALI SU 300.000e za to sto imaju,u momentu kada se sistem aktivira i osposobi za upotrebu, da se karta Srbije u sklopu sa zemljama Istocne Evrope, prodaje po komadu za 99e...
Opste negodovanje, pominjanje svakakvih anti poslovnih egzibicionistickih zelja pojedinaca...tuzno. Nisu shvatili poentu i mogucnost lepe zarade kroz prodaju legalnih mapa,naravno kroz podelu procenata. E onda ono chuveno srpsko:
-"Tu nisu cista posla"...
-"Za koga ti radis..?"
-U ciji interes stavljas sposobnosti?"...
-"Koliko su te platili izdajico Srbije?"
-"Antidrzavni elementu, neprijatelju svoga naroda"... I jos bujica neprikladnih baljezgarija i gluposti...
E pa zato sada imamo problem, da verujem ne u skorije vreme, cemo imati priliku da osetimo draz i lepotu kako u stvari treba da radi, ne samo MIO,vec bilo koji navigacioni uredjaj u Srbiji. Zato smo jadni i srecni kada postoji bilo sta sto bi moglo da simulira "navigaciju kroz Srbiju"..
Sve one netacne i neprikladne BETA verzije TomTom-a, a i ostalih...jos se ovi iz Garmina najvise potrudise oko svog dela posla,kada je Srbija u pitanju.
A sto se tice samih uredjaja i njihovih cena,tu nemam mnogo komentara...jbg..kao sto postoji i izreka:
-IMA FIChA, AL' IMA I MERCEDES...
Sve u skladu sa mogucnostima, nisam ni mislio da blatim MIO kao kompaniju, (jer sam sa MITAC-om radio pre 2 godine,mada nije bitno), ali daj da mozemo to i da koristimo (SW) kako treba,a ne kao i uvek po srpski
DRZI VODU DOK MAJSTORI ODU...
Saab 9-5 Aero..........
Punto2 HLX 16v.......
Ja vec prilicno dugo razmisljam o tome da uzmem neku vrstu navigacije, koja mi sluzi uglavnom za Bg, vise za pronalazenje ulica nego za rutiranje.
Posto sam isprobao par uredjaja, odnosno kvalitet i detaljnost mapa kao i inteligenciju softvera, kvalitet GPS prijemnika, itd - definitivno sam odlucio da apsolutno izbegnem te aftermarket zafrkancije, jer rade posao losije nego sto vrede. Za SVE redom koje sam imao prilike da isprobam (TomTom, Mio, Navman, Garmin i jos jedna, ne mogu da se setim koja...), vaze isti problemi:
- recepcija signala u autu sa troslojnom laminiranom sofersajbnom katastrofalna i uredjaj je, bez ikakvih preterivanja, na granici upotrebljivog jer ili ne moze da dohvati dovoljan broj satelita, ili gubi lock ili je iz nekog treceg razloga JAKO neprecizan, skoci po 20m u stranu, ne zna da li se auto krece ili je stao...
- rutabilnost pod velikim znakom pitanja. Ono sto se njemu cini kao najkraca ruta to ona obicno nije.
- NIJEDAN ne zna da razazna i prepozna situaciju kad auto udje u tunel i sta da radi ako se to desi
- situacija sa, recimo, dva raskrsca ili petlje autoputa jedna iznad druge, POJMA nemaju na kom su nivou.
- Detaljnost mapa...hm, morace jos malo poraditi na tome.
U autu imam standardnu navigaciju, fabricku (mislim da je VDO), mape pravi Navteq. Sve sto cu vam reci od komentara je da definitivno NIJE slucajnost sto su mape za uredjaje od 200-300E besplatne ili jako jeftine, a sto Navteq-ove kostaju koliko kostaju, i da svi uredjaji koje sam ja imao prilike da probam, konkretno VDO-u serijski ugradjenom u autu ne mogu da pridju ni na kilometar.
Sacekacu ja da Navteq konacno odradi mape i za Srbiju i lepo platiti za njih umesto da kupujem neki od uredjaja koji se kod nas mogu naci.
The difference between men and boys is the price of their toys
E svashta....
Jel vi ovde vodite ozbiljnu diskusiju ili je ovo marketing tipa:
KUPITE MIO DOBAR JE KEVE MI!!!
Ne nego pokusavamo da objasnimo ljudima da su Mio uredjaji jedni od najkvalitetnijih (bar po hardveru) na trenutnom trzistu u Srbiji.
Dok to ne uradi TeleAtlas ili Navteq nema nista od te rabote!
Slazem se ali to treba cekati jos bar godinu dve - pre ce se dogoditi da oni kupe nazovi karte od nekog lokalnog "kartografa" - i onda smo opet na pocetku diskusije
Od ortaka koji je kupio taj 220(zato sto je smesno jeftin-uzgred tako i radi) dobio sam ga na testiranje nedelju dana,jer on nije bio zadovoljan.
To i jeste najjeftiniji Mio uredjaj i pitanje sa kojom verzijom karti je kupljen
SACEKATI DO MOMENTA DOK NEKO NE DA POTPUNU GARANCIJU DA SU MAPE VALIDNE I TACNE, i najvaznije: DA ZA TO I ODGOVARA!....ovako...
Svi se tome nadamo. Da "odgovara" - pa svi se odricu odgovornosti za greske u kartama - procitajte EULA ili sl tekst u softveru.
A jel to znaci:
-uvalite prvo ostose od starijih modela koje nismo uspeli da uvaljamo po Evropi, a ako se dobro pokazete MOZDA vam damo i novije modele?
Da izgleda da je tako. Lokalni "zvanicni" kanal tako radi. Oni imaju jos uvek starije modele sa strijim kartama
Za vasu informaciju sam bio deo ekipe koja se pocetkom 2003,"pionirski trudila" da dovede Navman u Srbiju kada je bio na vrhuncu "moci", u momentu kada MIO nije imao veze sa Telematikom.
Zao mi je sto nisi uspeo. Navman uredjaji su vrhunski hardver i softver. firma Mitac tj. vlasnik brenda Mio je u martu 2007 godine kupila Navman i on kao brend prestaje da postoji osim u nekim delovima evrope - tipa Britanija i sl. Navmanova ekipa ce raditi buduci softver za Mio uredjaje.
Glavni problem je bio u VGI(Vojno Geogrefski Institut) koji nije hteo ni da cuje o bilo kakvoj saradnji!
Predlog se zasnivao na otkupu parametara koje je VGI imao, uz kontrolu svih resurasa,itd,itd
Apsolutno se slazem - em su problem em su im podatci losi - a moraju biti kupljeni kao osnova
A sto se tice samih uredjaja i njihovih cena,tu nemam mnogo komentara...jbg..kao sto postoji i izreka:
-IMA FIChA, AL' IMA I MERCEDES...
- recepcija signala u autu sa troslojnom laminiranom sofersajbnom katastrofalna i uredjaj je, bez ikakvih preterivanja, na granici upotrebljivog jer ili ne moze da dohvati dovoljan broj satelita, ili gubi lock ili je iz nekog treceg razloga JAKO neprecizan, skoci po 20m u stranu, ne zna da li se auto krece ili je stao...
Ne znam kako je kod tebe konkretno ali u C5 - dobar SIRF III radi dobro - postoji oko 30-40% smanjenja nivoa signala ali i dalje sasvim dovoljno za normalo funkcionisanje. U svakom slucaju zato na vecini uredjaja i postoji konektor za eksternu GPS antenu. U svakom slucaju ne znam sa cime si probao - ali ako imas vremena slobodno mozemo da probamo sa bilo kojim Mio, Garmin ili neki drugim uredjajem
Originally posted by 206
- NIJEDAN ne zna da razazna i prepozna situaciju kad auto udje u tunel i sta da radi ako se to desi
Naravno da GPS uredjaji nemaju validan signal u tunelu - ali zato postoji na osnovu prethodne brzine i pravca, predvidjanje trenutne pozicije u tunelu
Originally posted by 206
- situacija sa, recimo, dva raskrsca ili petlje autoputa jedna iznad druge, POJMA nemaju na kom su nivou.
Ako se kreces i dodjes ispod ili iznad nekog puta uredjaj savrseno zna na kom si nivou i to i prikazuje. Ukoliko se hipoteticki posmatrano parkiras ispod npr. nadvoznjaka i ukljucis GPS - on nece znati na kom si nivou dok god ne pocnes da se kreces - tada ce tacno prikazati tvoju lokaciju.
Originally posted by 206
Sve sto cu vam reci od komentara je da definitivno NIJE slucajnost sto su mape za uredjaje od 200-300E besplatne ili jako jeftine, a sto Navteq-ove kostaju koliko kostaju
Ali zato DVD za tu integrisanu kosta koliko i kvalitetna "mobilna" navigacija
Ehhh sta da se radi...
Ipak je ovo Srbjia...
Verujem da ljudi kao Danijel, ulazu maximum snage i volje u celu prichu, ne bi li na neki nacin pomogli delu korisnika.\
Tja, ironija je da proizvodjaci znaju "kakav smo mi Srbi materijal za obradu" ,ali opet chinjenica je da nas ima ukupno oko 7-8 miliona???
Nema tu njima bog zna kakve zarade...
Od toga 70% tehnoloski i tehnicki totalno nepismeno!
Kad se saberu 2+2, dolazimo do realnog stanja da u Srbiji moze da se proda maximum par hiljada navi aparata, zato smo malo i "pushteni niz vodu"...
Saab 9-5 Aero..........
Punto2 HLX 16v.......
Comment