Cini mi se da mozes da pratis ripove koliko duboko idu i da dodjes do zakljucka koliko je ujednacena kompresija izmedju cilindara
Novi fordov skener, IDS, ima test relativne kompresije. Stisnes pedalu gasa do daske da bi onesposobio gorivo i anlasash 10 sec. Monitor izbaci dijagram doprinosa cilindara u bar formi. Interesantno je da to rade preko OBD konektora. Preliminarni test koji otklanja neke moguce dileme.
Valent,mnogi od nas su bas od Tebe naucili mnogo o popravkama savremenih automobila.Trebalo bi,kao sto sam i ja uradio,da svi zainteresovani procitaju ceo CB u vezi dijagnostike.Tu je vec mnogo receno,mnogo nauceno.Tvoj trud i doprinos je ogroman i ja ti se zahvaljujem.
Molio bih ostale ucesnike da ne ponavljaju nesto sto je vec receno.Iz tog razloga sam napisao da gubimo vreme i vrtimo se ukrug.
Sto se tice pitanja u vezi dwella:koristio sam stroboskop u te svrhe jer je imao tu mogucnost a u cilju dobijanja sto optimalnije varnice.Danas je vrlo malo platinasa,a ta lampa vise ne radi,i te podesavam opet od oka(imam naravno strob.ali nema dwell).
Da pogadjam o buducem pitanju?
Ako vec pricamo o platinama,da li oskop moze izmeriti kapacitet kondenzatora i kako se na njemu vidi neispravnost?
Pitanje glasi, moze li osciloskop mjeriti dvell. Dali vidis sad kuda cijela prica ide.
Sto se desava s dwell-om kad se podere piksa (bushing) na osovini distributora, ili kad se olabavi rotor (prst) distributora? Moze li osciloskop vidjeti tako sto?
Za direktno mjerenje kapacitivnosti kondenzatora postoje zasebni testeri.
Kad kondenzator oslabi pojaca se iskrenje izmedju platina i posao osciloskopa je da vidi taj dogadjaj. Uvjetno receno, osciloskop moze mjeriti stanje kondenzatora. Naravno, potrebno je znanje i iskustvo za interpretaciju signala.
Sljedece trik pitanje.
Moze li osciloskop mjeriti amperazu? Tko od vas mjeri amperazu, cime, na cemu i iz kojeg razloga? Sto nam amperaza govori? TECA????
Amperaza nam govori koliko struje "vuce"neki potrosac.Imam ampermetar ali ga nikada nisam upotrebio!Kada zatreba,vec je izoreo osigurac ili se promenio zvuk benzinske pumpe.Za ostalo nisam siguran za sta bi mi obican amp.koristio.Kada ovo pisem mislim samo na dijagnostiku nekog kvara motora.Da budem jasniji,kod nas su automehanicari zaduzeni za ispravan rad motora,menjaca,kocnica a autoelektricari za anlaser,alternator,svetla
Ko će raditi dijagnostiku?
pa oni koji su zaduženi za ispravan rad motora,menjača,kočnica,ili oni koji rade alternatore...u dijagnostici se ne koristi samo osciloskop...ponekad su i rašlje od pomoći ako daju rezultat.svi su dijagnostičari samo neki sa manje neki sa više uspeha,nekima treba više,nekima manje vremena,znoja.neki imaju opremu al nemaju veze oni sa vezom obično imaju nedostatak opreme...
a što se amperaže tiče osciloskopom se može meriti,ja ne merim amperažu jer nemam osciloskop,a i kada bih ga imao hm ne znam možda bih probao nešto kada mi je neki kabl sumnjiv.sa dobrom igračkom igri nikad kraja,u dijagnostici je samo nebo granica
Jas sam vise htio cuti ima li netko tko koristi ampermetar za mjerenje, a nadao sam se i da ce biti vise ucesnika od vas dvojice. TECA spomenuo pumpu. Koliko ampera vuce pumpa, koliko nova, koliko dotrajala? Dali ubrizgavaci vuku amperazu, dali releji vuku amperazu, ventilatori za hladjenje, elektricni motori za prozore, anlaser, tko "proizvodi" amperazu?
Tko ce raditi dijagnostiku? Gorky, treba nam nova profesija....dijagnosticar. Multidisciplinarnost je tren danasnjice.
E,kada bi Teca imao to,merio bi :kako su elektricari opravili anlaser,ima li benz.pumpa necujnih oscilacija u radu,kako radi CR brizgaljka,verovatno bi se nesto videlo i na benzinskim diznama i na PWM magnetima.Zadovoljstvo bi mi predstavljalo jednostavno kacenje oskopa na kabal anlasera i snimak razlike u kompresiji medj cilindrima.Cini mi se da bi se mogle i platine stelovati amperima.
Ali Teca nema te podatke...
Comment