na zalost nisam jos uvek resio problem nego sam se samo zahvalio @ sw.bricku na korisnim savetima u vezi objasnjavnja (postavljanja) pitanja (teme) na ovom forumu
Da li je to auto od musterije, pretpostavljam da jeste a ako jeste da li ti je jos na raspolaganju da izvrsis neka merenja? Ako jeste prvo pitanje je da li su srafovi od potenciometra jos uvek zasticeni plastikicama ili ih je neko demontirao pa onda i rastelovao?
da,auto je od musterije i nije mi dostupan da bi mogli da izvrsimo naknadna merenja. Inbus srafovi su bili zasticeni plastikom. Skinuo sam plasticnu zastitu i proverio,pored merenja multimetrom kojeg posedujem ,vizuelno sam proverio da li mozda ima ostecenja na kliznim kontaktima potenciometra i sve je bilo OK!
Izvinjavam se svima sto nisam u detalje objasnio (napisao) postupak utvrdjivanja ispravnosti svih komponenti i aktuatora
Nije na odmet da napisete postupak merenja TP senzora jer bi i drugim korisnicima ovog foruma to dobro doslo.
Ja se jos jednom (svima) izvinjavam jer sam stvarno ogranicen sa vremenom sto se tice kuckanja i provodjenja vremena ovde na forumu
pozdrav
napamet je tesko popraviti, prva stvar koja treba da se
napravi je dijagnostika, dakle treba spojiti na VAG-COM ili
neki dijagnosticki uredjaj i pre svega videti ima li gresaka...
ako gresaka nema, znaci da je problem delimicno mehanicke prirode.
e sad i to se moze udvrditi na sledeci nacin
recimo u VAG-u ima opcija Live-data
sto znaci ocitavanje mernih blokova, i naravno dok auto radi pratiti
stanja senzora i time, logickim razmisljanjem, moze se doci do zakljucka
ili nekog lociranja kvara... to je neki pocetak bilo kakvih radova na automobilima novije generacije (automobila sa dijagnostikom)
ako slucajno nemas uredjaj, kontaktiraj me ja imam sve za sve po extra cenama, a ne radi se o kineskim sra... od uredjaja
e da, takodje s dijagnostikom postoje i adaptacije motora,
jedan od primera je podesavanje senzora, ler gas, kalibrisanje TP senzora i mnogo toga, cak postoji i reset na factory default...
cudo je postala ta elektronika, a bez dijagnostike tesko ide ...
nadam se da sam pomogao barem malo, i zelim brzo i sto bezbolnije otklanjanje kvara
?? ja sam dobar s ljudima sto rade s uredjajima, a coveku pokusavam pomoci,
ako pogledas malo bolje videces da sam u roku od sat vremena odgovorio na 5-6 postova, a odma da sudis, a predpodstavljam da si ti trgovac, zar ne ?? samo se ne pokazujes ...
nije ni bitno, vidim da je forum deciji i neozbiljan... ustvari ne forum nego pojedninci
Neozbiljno je to sto nudis coveku kao pomoc uredjaj koji radi kalibrisanje TP-a a on ustvari na Mono Motronicu i Jetroniku NEMOZE da se kalibrise putem dijagnostickog uredjaja nego mora manualno da se radi kalibracija i moze se koristiti glupi unimer!
"ako pogledas malo bolje videces da sam u roku od sat vremena odgovorio na 5-6 postova"
Bolje nemoj da zbunjuješ ljude, ako ne znaš razliku između "antipolution particel filter" sistema i EGR sistema, jako ti je malo znanje.
EGR ne služi tome što si ti naveo, a reklamiranje na forumu se plaća !
Znam tog diselmana, ma taj je prepravio lemilicu na dizel, pa lemi
interfejse i prodaje, a ti hoćeš da mu otmeš tržište,
"Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
"Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."
Kako bi bilo da se energija usmjeri na rjesenje problema. Konstruktivni predlozi ??????
Ima li taj model protokomjer ili MAF sensor. Dali je mjerena komanda ler ventilu za vrijeme oscilacije ler gasa? Sto bi se desilo kad bi ler motor zaglavio u nekom srednjem polozaju? Dali ECU zna da je leptir zatvoren?
Nema ni MAF a ni MAP, to je Mono Motronic i on ima
- centralnu diznu
- regulator pritiska u kucistu
- senzor temp. vazduha
- senzor temp. rashladne tecnosti
- lambdu
- grejac usisne grane
- kanister benzinskih para sa ventilom
- potenciometar
- motor ler gasa
- pumpu u rezervoaru
- komp
- brdo zica
Za konstruktivo resenje nemamo saglasnost kolege sa foruma jer kaze da nema vremena da pise a i automobil nije kod njega pa nemoze da izvrsi neka merenja.
Od merenja prvo treba da znamo
- koliki je zazor izmedju kucista i leptira gasa
- koja je pocetna vrednost potenciometra
- koji je zazor izmedju motora ler gasa i poluge gasa
- sta je od svih komponenata detaljno i na koji nacin ispitano
Pa na osnovu svega toga da damo neko konstruktivno resenje
Kolega iz Krusevca nije bio vichan potrebama u ovakvoj vrsti komunikacije. Njegov odgovor Brick-u pokazuje da je uvidio o cemu se radi. Bit ce bolje sljedeci put. Mozda ce doci do jos jedne sanse da pogleda taj auto. A konstruktivna diskusija bi mu mogla dati ideju i dijagnosticki pravac za buducnost.
Ni MAP ni neku formu MAF-a (protokomjer), onda valjda mjeri opterecenje preko TPS-a. Jel se to zove Alpha-N sistem? Dali mjeri zatvoreni leptir posebnim prekidachem, ili koristi TPS napon za osnovnu poziciju. Ako ima stabilan napon na leru onda poderan klizach i nije vazan za njegov problem. Drgi put on ce izmjeriti taj napon i zapisati ga. A vjerovatno ce naci i vremena da pise kad nauchi da time najvise dobija on.
Sad je pitanje sto se koristi za signal zatvorenog leptira, najvjerojatnije
closed throttle switch. Ako su TPS signal i signal zatvorenog leptira stabilni na leru, bar bi eliminirali dva ulazna signala na osnovu kojih bi komp. eventualno mogao neravnomjerno oscilirati IAC. Kakav IAC ima taj model?
Comment