1.Da li trokira uvek isti cilindar?
2.Da li je spoj usis - izduv preko jedne cevke?
3.Ako je preko jedne cevke,da li trokira clindar koji je najblize cevki?
4.Da li blokiranje EGR otklanja posledice kvara?
5.Ako je na nesto od ovoga vec odgovarano,unapred se izvinjavam.
Na sve je vec odgovoreno. I ti si na dobrom putu. Nije moguce vidjeti nikakve zasebne cijevke. Nema direktnog vizuelnog pokazatelja. Preostaje samo tvornicka informacija o sistemu ili logika eliminacije raznih mogucnosti. Posto nemamo literaturu moramo misliti.
Brick je napomenuo u cemu bi mogla lezati tajna, Dr. Boca je isto stavio pod znak upitnika, dieselas se vrti oko istoga. Sad netko treba uprijeti prstom i reci sto i kako.
Napisano je da su kontrola EGR sistema i sami EGR ventil potpuno OK.
Zasto i kako utjece samo na jedan cilindar? Ako nesto nevidis, ne znaci da nije tu.
Najjednostavnije je rjesiti problem kad trokira jedan cilindar. Postoje i varijacije na temu. Jednom kad se stekne znanje o ovom procesu, puno je lakse u daljnjim slucajevima. Moze se desiti bilo kojem cilindru.
EGR ventil moze (ne znam zasto ali recimo da moze) da utice na ono sto ulazi /smesu u cilindrima u funkciji opterecenja motora ili programirane brzine kretanja vozila...neki ECU ciklus, neka petlja zbog nekog ekoloskog trt mrt obaveznog ponasanja.
Dr. Boca:
No ni "udarac" ni EGR ne mogu uticati samo na jedan cil....
Brick:
EGR je zajednicki za sve cilindre, obavlja identicnu funkciju...
Brick:
i kakav to treba da bude poremecaj u radu EGR da toliko enormno utice na sagorevanje u bas tom jednom cilindru da dodje do trokiranja, bas mnogo cudno i malo verovatan dogadjaj.
Brick:
a nesto si olako i presao preko opisa EGRa, sa 1 ili 4 cevke za svaki cilindar...itd.
Dr. Boca:
znam ni sam..samo sam se setio nekogkadeta koji ima (verovatno) sličan mehanizam...kod ove Honde ne znam tačno....biće neko zapušenje,neka glupost...treba ovo još pojasniti...ne znamo kuda idu i kako izgledaju kanali od EGRa...
EGR ventil ne dozvoljava da se izduvni gasovi vracaju u usisnu granu samo u 3 slucaja:
Prvi je dok motor ne postigne radnu temperaturu.
Drugi je pri praznom hodu i zatvorenom leptiru.
Trece slucaj gde se ne zeli recirkulacija izduvnih gasova u usisnu granu je pri radu motora na punom opterecenju, jer bi u ovom slucaju izduvni gasovi razblazili sveze punjenje, pa bi se umanjile performanse ( snaga i ekonomicnost) i pogorsala dinamicka svojstva vozila,sto niko od nas ne bih zeleo jel?...
Ovo sve gore objasnjava sve sto je do sada receno tj tvrdnju da je problem najizrazeniji u srednjem rezimu i pri opterecenju motora.
Sada kako moze uticati na jedan cilindar....pa mozda recimo na onaj najdalji ili najblizi cevki egr-a....ili ako ima 4 cevke da je jedna zapusena
Ko je ono rekao "**** lud zbunjenog"
To date there has never been a faster car built for the public road and,
it has been suggested, there never will be. McLaren F1.
Comment