Throttle Position Sensor, senzor u****, klapne, leptira..
volvo 440 turbo a lenj
Collapse
X
-
Menjao sam danas ubrizgivace.Stavio neke polovne "proverene".Sada mi se auto konacno PROBUDIO. Sutra cu da uzmem Wurth -ovo sredstvo koje se sipa u gorivo,kazu kao da je dobro. Ima jos malu knedlu ali jedva primetno.I jos malo trza ali samo kada je u cetvrtoj i petoj.Mislim da promenim i TPS senzor jer mi odstupa od potrebnih vrednosti.Polovan opet kada nigde nema novih Bosch senzora.Ili mozda ima ali ja ne znam.
Imam jos uvek neke NGK kablove za svecice i kada probam da ih proverim oometrom pokazuje kao da su u prekidu i to svi.Jel to tako treba ili ne valjaju?
Comment
-
-
Stani! Stoooojjj, ne sipaj to u gorivo!!!
Ne sipaj pre nego sto sagledas sta sve moze da se desi. Ako sipas sredstvo za ciscenje u rezervoar pokrenuce se sva prljavstina koja se godinama talozila svuda po sistemu za gorivo. Rizikujes zacepljenje dovoda goriva - ponovo. Sve ce to da dodje u dizne. Nisam siguran da filter to moze da izdvoji.
Ne moras mene poslusati ali pitaj jos nekoga za misljenje pa vidi sto ti je ciniti.
Ovo je sve iz dobre namere."If everything seems under control, you're just not going fast enough."
Comment
-
-
Ne znam sta je TPS?
možda je neko ranije dirao napamet TPS (položaj leptira, senzor) i skinuo plombu pa ga razdesio.
kod Volvoa se posebno mora podesiti TPS, postoji cela procedura, uklju?uju?i i zazor na kratkoj poluzi leptira prema obrtnom valjku (gde je sajla gasa).
podešava se po?etni položaj TPS na zadatu meru (u desetim delovima mm je tražena preciznost podešavanja), onda LH sistem prema toj referentnoj ta?ki "zna" koliko goriva treba da ubrizga u sadejstvu sa brojem obrtaja i korekciju prema AMM podacima.
TPS, rpm, AMM su osnovni input parametri koji upravljaju brizgaljkama odnosno koli?inom goriva.
iz opisa situacije li?i da pri višim obrtajima ima nedovoljno ubrizganog goriva, iz nekog razloga.
rpm se ne podešava, AMM bi trebalo da je podešen, možda provera podešenosti TPS ukaže bolje na mogu?i trag problema.
za LH 2.4 imam proceduru podešavanja TPS, za LH 2.2 nemam nažalost.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Imam jos uvek neke NGK kablove za svecice i kada probam da ih proverim oometrom pokazuje kao da su u prekidu i to svi.Jel to tako treba ili ne valjaju
na Volvo idu samo i isklju?ivo Volvo kablovi za sve?ice.
ili Buogicord, što je isto to što i u Volvo kutiji, samo je drugo pakovanje.
Volvo koristi EZK visoko energetski sistem koji je vrlo izbirljiv na kablove, provereno na više foruma- samo uz Volvo kablove funkcioniše bez grešaka u radu.
set Volvo kablova košta oko 80 eura,+ posebno oko 20 eura kabl od bobine do razvodnika.
zna?i sveukupno oko 100 eura, ne bi trebalo mnogo više da platiš bilo u Buogicord bio u Volvo pakovanju.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Tps je kod mene jedna mala crna potpuno zatopljena crna kutijica koja je sa dva srafa .Srafovi su u prorezanim rupama na TPS tako da on ceo moze da se zaokrece u odnosu na leptir.Kod mene je podeseno tako da kada je leptir potpuno zatvoren cuje se klik mikroprekidaca neposredno pre toga u TPS.Ne vidim kako bi ta potpuno zatopljena kutijica TPS mogla da se steluje.
Comment
-
-
upravo ta 2 šrafa služe za podešavanje faze TPS u odnosu na leptir.
potrebno je da TPS bude precizno podešen.
koristi se tzv špijun, i pomeranjem se podešava položaj TPS na ta?nu meru.
kao što rekoh za 2.4 sistem imam meru, za 2.2 nemam uputstvo (knjigu) pa tu ne mogu ponuditi podatak.
kada auto izadje iz Volvo fabrike ta 2 šrafa su plombirana i obeležena plavom bojom/ lakom.
i nikako ne smeju da se odvr?u niti pomeraju...
ako se pomere bilo kada (greškom, ili se menjao ili se moralo usled ne?ega) nužno je neophodno ponovo TPS podesiti na fabri?ku meru da bi LH sistem mogao efikasno da se upravlja tim signalom.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
http://www.volvoclub.org.uk/faq/EngineF ... ction.html
ovde koliko vidim ima i podešavanje LH 2.2 sistema, korak po korak.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Da tako je podeseno i bilo.Ma sada je 95% sve u redu.Kada je na radnoj temperaturi sve je 1000% OK ali dok je ne postigne hoce neki put da trzne ali diskretno.Sleduje mu jos promena kablova za svecice onih kako brick kaze.I jos nesto ,KAKO LJUDI AUTO MOZE MALO DA TROSI!
Comment
-
-
Auto je potpuno OK.I one sitne nepravilnosti usu se ispeglale.Sipao sam naime jos pre nekoliko dana neki wurth za ciscenje sistema za gorivo i sa bukvalno svakim kilometrom situacija je bila sve bolja i bolja.Sada po bordu kada ga normalno vozim u gradu trosi oko 8l a na otvorenom pri oko 120 km oko 6.5.Bas sam zadovoljan .Hvala momci nista bez vas!
Comment
-
Comment