pokusavao sa elektricarem koji nema semu ni dijag., ali za koga verujem da ima pristojno znanje, ali koga je mrzelo da proucava moj auto,
sema se lako nacrta, premeri se postojece stanje i prebaci na papir i eto seme (ako je bas nuzna).
nekako tog elektricara motivisi ako ne, kreni samostalno u resavanje.
nije to tako (pre)komplikovano da ne moze da se savlada u hodu , doduse uz malo vise opreza.
prvo pronadji gde je taj senzor radilice fizicki montiran, gde se nalazi.
vec ce ti neko ovde na forumu pomoci sa objasnjenjem kako izgleda, koliko je veliki senzor, gde je tacno postavljen.
posto je radilica u donjem delu motora, tu je negde i senzor, i tu su negde kablovi i konektor.
a tamo dole je voda, so, temperatura, naidje macka, veverica, kuna, mis i zagrize kabl.
desava se, ne bi bio prvi kome je neka zivuljka izgrizla kabl.
( u Nemackoj se prodaje poseban kit zastite kablova od ujeda kune za pojedine modele automobila, ako zelis vise informacija ukucaj "Marder" u gugletu).
dakle, 1) pronadjes taj senzor radilice.
2) dobro prodrmas konektor rukom, otkacis i pod dobrim svetlom pregledas.
to sve mozes sam.
javi sta vidis, sta primecujes, ima li ostecenjea izolacije.
3) vratis konektor nazad, gurnes dok ne legne.
sve to ne moze da pokvari vise nego sto je sada pokvareno, ne kosta te nista osim truda, volje i prljanja ruku.
i malo eventualno straha od nepoznatoga.
nista strasno, idemo dalje.
ako si ista sumnjivo primetio na izgledu zica ili konektora, ili je konektor recimo labav (povremeno gubi spoj) na dobrom si tragu da blize lociras samo mesto kvara.
ako nista nije sumnjivo, rukom i pogledom ispratis gde dalje ide taj kabl.
ide negde nagore, do nekog cvorista kablova, do nekog veceg konektora gde se spaja sa drugim kablovima.
ili je potpuno samostalan kabl i kao takav pojedinacno ulazi u kabinu i ide ka ECU (ili ide ka ECU ispod haube).
ne znam kako je na Fiatu, pricam generalno.
dakle, ta faza je da nadjes sve konektore na putu tog kabla od senzora radilice do ECU.
i svaki taj konektor pregledas, mrdnes jace rukom, ako treba i povuces.
ako je dobar konektor nista se nece desiti, ako ne valja moze se desiti da povuces zicu i da ti ostane u ruci.
to je dobar znak, nasao si mesto koje je problematicno (jedno od, ako ih ima vise).
kada ispregledas detaljno (ovo je vazno, detaljno a to znaci strpljivo, pedantno, savesno, sa 4oro ociju) celu trasu kuda ide kablm na redu je spoj sa ECU tj onaj veliki konektor na samoj ECU jedinici.
ako procenis da ti nije bas jasno na tom mestu sta i kako, zastani.
tu vec mozes da napravis problem sa tim konektorom ako primenis preteranu silu, to ostavi za elektricara.
ako si sve navedeno do sada sam uradio, obavio si veci deo dijagnostike oko tog senzora.
imas stanje poznate situacije oko stanja kabla/ konektora.
s obzirom na opis kvara koji se povremeno javlja, pa nestane pa se javi, velika je verovatnoca da ces sam naci mesto problema, i sam obaviti kompletnu dijagnozu.
za sve navedeno ne treba ti nikakav elektricni instrumetn, dijagnosticki uredjaj, bilo sta.
dobro dodje jedna lupa, jedan jak i koncentrisan izvor svetla, i potrebno je iskustvo.
prva 2 faktora ti obezbedi sebi, a iskustvo ces nadoknaditi vremenom koje ti imas na raspolaganju da se posvetis problemu.
svoje vreme sebi ne naplacujes, pa se stoga nemoj zuriti.
vazno je PEDANTNO pregledati do detalja sve spojeve i izgled izolacije zica.
opipaj rukom, ne boj se, nece te udariti struja, nista se nece pokvariti.
ako nadjes problematicno mesto, dalji korak je da pokazes prstom elektricaru pa da on sanira spoj, konektor, izolaciju, sta je vec osteceno ili,
opet sam sakupis malo dodatne hrabrosti kupis potreban materijal i krenes da sam popravis.
ako dodje do te faze, vici ovde pa ces biti usmeren za dalje.
ili, ako to sve jos uvek stvara sve zajedno nelagodu, juri majstora da on obavi pregled.
ali je vazno da se fokusira na taj senzor (koji je nuzan za rad motora), da pedantno pregleda i radi ubrzanja pregleda upotrebi osciloskop ili ako ga nema digitalni voltmetar (obavezno digitalni, sa impedansom od minimum 10 megaoma a nikako onaj sa skalom i kazaljkom).
shodno rezultatima pregleda videce se gde je problem- zice i konektori sto se popravlja ili sam senzor koji se mora zameniti novim.
ako nadjes semu od tvog modela, na njoj ce biti ucrtano gde su spojevi locirani ispod haube, koje su boje zice, kakav je signal, konektor i raspored pinova na ECU jedinici.
prakticno gotovo sve sto bi bilo potrebno za defektazu.
verujem da ti samostalno mozes da popravis ovakav kvar, ili bar ogranicis poreklo smetnje na tacnu lokaciju.
vazno- ako u bilo kojoj fazi posumnjas u svoj rad, ili nije ti jasno tacno sta radis odmah odustani pa priupitaj.
ali nemoj da se bojis samog pregleda pod rukom, odnosno ocima pod svetlom.
iako se radi o prolasku "struje" mnogo sto sta se moze videti sa spoljasnje strane zice/ kabla.
mozes da mi odgovoris na ovo pitanje: da li je moguce da je u ovom slucaju neki osigurac pregoreo, pa da nesto sto on osigurava
moguce je da ima osigurac los spoj.
nije moguce da je pregoreo (pa se ponovo sam popravio), jer tada vise nikada ne bi mogao da upalist motor niti u jednom slucaju.
ECU se napaja preko osiguraca, preko 2 osiguraca i moguce je da njegovo napajanje takodje problem.
opet ista prica, oko konektora, spojeva, izolacije zica itd.
ovde u igru ulaze i rasteretni releji koji takodje prave probleme bas na nacin kako je kod tebe slucaj.
ali, receno je da pri prvoj ocitavanju kodova greske prijavljen gubitak signala senzora radilice, pa bih se ja prvo skoncentrisao na taj podatak greske i prvo uverio 100% da signal sa radilice ispravan stize u ECU a tek kasnije proveravao napojne vodove.
da ponovim vaznu stvar, signal sa senzora radilice je jako malen (slabasan) i zahteva besprekorno stanje konektora i svih spojeva.
korozija zice smeta prolasku signala, i "koci" ga, zaustavlja prolaz dalje.
korozija obicno nastupa tamo gde moze da prodre vlaga, a to su konektori i razni spojevi.
ili ako se osteti izolacija kabla mehanickim/ termickim putem.
zato, prvo pregled zica i konektora a onda dalje kroz proces dijagnostike.
nadam se da sam ti pomogao da steknes uvid i to sta je dijagnostika kao proces, pomocni alati su koristi i ubrzavaju stvari ali nisu neophodni da se locira problem u ovoj ranoj fazi trazenja uzroka kvara.
zelim da verujem da te kvar nije uplasio, a ni nezainteresovanost majstora jer to njima predstavlja "gubljenje vremena", vremena koje treba naplatiti nekako.
ako mozes da fotografises stanje zica i konektora na koje naidjes, moze i ovako daljinski da se dalje razmatra.
danas se i medicinske operacije mogu izvoditi na daljinu, preko kamera, mozemo valjda jedan auto i jedan kvar da zajedno pobedimo

Comment