Mala racunica

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Crki
    CBC Član
    • 26.07.2008
    • 71
    • Požarevac
    • ford fokus

Ugradio sam plin u ford oriona 1.6 1989.,troši plina 12.4-12.5 litara 100 % gradske vožnje, Požarevac je u pitanju,mali grad uske ulice gužva.

Znači sipam plin 10-20 litara stavim kilometražu na nulu kada se ugasi izračunam i to je to.

Prezadovoljan sam, lagano dođe do 140 km/h,nisam bio na autoputu tako da neznam maksimalnu brzinu.

Mesečno pređem oko 900-1000 km tako da se ne bavim kalkulacijama kada će da se otplati ugradnja uređaja jer sam povoljno kupio forda,a cena mi odgovara jer ma koliko da je plin jeftiniji od benzina-isplati mi se.

Neznam koliko troši benzina nisam merio,ali neki majstori kažu da troši u gradskoj vožnji 10-11 litara.

Comment

• agw
      CBC Veteran
      • 20.04.2008
      • 125
      • Novi Sad

Originally posted by Dora
      Ako sad kažem šta mislim neko će me linčovati (mislim na uredjaj i šta ga prati)

I tebi predlažem test. Pun benzin do vrha prelazak 100 km pa na pumpu. Pun plin do tandrkanja plovka, ne više, pa isto kao sa benzinom koliko je moguće u istim uslovima.
      Ima tu sada jedan mali problem. Picanta sada uglavnom vozi sin, a ja bas nisam spreman da mu napunim oba rezarvoara

A inace vec se svasta promenilo od kada sam napisao post.

Danas vidim na Lukoilu 47,00, a u novinama pise da uvode nove akcize i to 1din za benzin i 5din za dizel. Gas ne spominju.

I jos je ministarka trazila da se za vozila od 1300 do 2000 kubika porez poveca za 3 (tri) puta.

Comment

• deki-ascona
        Bio nam je drug! RIP
        • 10.04.2007
        • 2118
        • NI , Trosharina

... sto nije proslo, nego ce povecan porez da se odnosi na luxuzna auta, tj. preko 2000ccm .

Racunica ce svejedno biti u korist LPG , jer EU, kao ceo svet, uzima u obzir i ekoloski momenat, tako da ce voznja na gas kad-tad biti stimulisana od strane drzave. To je prosto fakat.

Dakle promenice se i to sto je upravo akciza najveci deo cene LPG kod nas.

One besmislice da LPG unistava motor, skracuje neznamnijasta, kvari bogtepita kolko stvari - to ima na netu u milijardu textova, kao i na ovom forumu veoma detaljno.
        Originally posted by Valent Vudriga
        ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
        Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Originally posted by agw
          Ima tu sada jedan mali problem. Picanta sada uglavnom vozi sin, a ja bas nisam spreman da mu napunim oba rezarvoara

A inace vec se svasta promenilo od kada sam napisao post.

Danas vidim na Lukoilu 47,00, a u novinama pise da uvode nove akcize i to 1din za benzin i 5din za dizel. Gas ne spominju.

I jos je ministarka trazila da se za vozila od 1300 do 2000 kubika porez poveca za 3 (tri) puta.
          Zato sam rekao da se ne može praviti računica na dnevnoj ili mesečnoj bazi. Za sve ove godine otkad je plin naglo popularizovan, bilo je uspona i padova cena i odnosa naspram benzina. Trend u svetu je jasan, naše tržište trčka tamo vamo i nije definisano kao na zapadu ali ne može ni nešto naročito van njega.

Što se Picanta tiče, ako sin vozi to donekle objašnjava povećanu potrošnju.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• driverGT
            CBC Veteran
            • 29.09.2004
            • 154
            • Zemun

Originally posted by sw.brick
            Rec je o Golfu II GTI koji trosi oko 8-9 lit. benzina
            jesi li siguran da je ovo dobra polazna osnova za kalkulaciju ?

Golf II 1.6 od 75KS trosi oko 10-12 litara benzina, Golf II 1.3 od 55KS trosi od 9litara pa nagore.
            i to ne jedan komad, mnogo njih ima takve osobine a i fabrika slicne brojke navodi.

pricam o potrosnji u gradu, realnoj a ne onoj idealistickoj tipa 70km/h u petoj po ravnoj Holandiji sa vetrom u ledja i slicno.

mali auti tipa Polo od 1.043kuibika i 45KS (da se zadrzimo kod VWa tog vremena) uspevaju da potrose samo 8-9litara benzina, a i to ako se poklopi niz povoljnih okolnosti.

ako je tako mala potrosnja benzina kod tebe, bice i manja potrosnja plina u odnosu na uobicajenu potrosnju kod drugih.

na 8lit benzina, oko 10litara plina je adekvatan energetski sadrzaj.
            Evo ja imam dvojku Gti sa 112 ks 1781 cc digifant ubrizgavanje....ugradjen plin...
            Evo podataka o potrosnji...ali realnih....
            Voznja po beogradu, 90% gradska voznja...a onih 10 % je kada izadjem na autoput takodje kroz grad i vucem se u koloni...Sto znaci sve gradska voznja...Potrosnja plina i benzina je vrlo slicna....
            Gotovo da je nemoguce spustiti potrosnju na 10 litara...
            Meni je potrosnja gotovo uvek izmedju 12 i 13 litara a ako malo laganije vozim onda je oko 11...ali 7 nikad a bogami i 9 tesko......
            Bord com mi pokazuje vrlo tacno potrosnju mada ja uvek gledam koliko sipam i koliko predjem...Na kompu se uvek motaju neke cifre od 11.5 do 13.5 prosek i to je vrlo tacan podatak...Voznja na otvorenom i to cist autoput oko 120 na sat je oko 9 litara sto nije malo uopste ali to je tako i ko god kaze drugacije laze...Inace moj auto je potpuno ispravan i radi kao sat ....cisto da ne bi bilo prica kako je neispravan pa puno trosi...

Racunica je ovakva 12.5 litara prosek x 49 dinara=612 dinara
            na to treba dodati jedno 2 litra benzina sto je jos jedno 160 dinara...
            i dolazimo do racunice da je za voznju potrebno dati 770 dinara na 100 km...
            Da vozim iskljucivo na benzin potrosnja bi bila 11.5 litara recimo x81=930
            tako da nije bas neka usteda voziti na plin...
            To je to realno....
            Dizel bi trosio recimo 7.5 litara po 77 dinara =577 dinara sto je povoljnije ...
            Ja mislim da je ova racunica najrealnija i najprikladnija....

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Pa ne verujem da potrošiš baš 2 litre benzina na 100 Km. Mislim zavisi od količine startova i vremena koliko se ohladio ili nije izmedju njih ali je opet puno...

https.autogas.rs

Comment

• JAPANX
                CBC Senator XXL
                • 10.08.2006
                • 2159
                • Beograd

ko da je taksista pa non-stop paligasi auto

Comment

• RANK
                  CBC Senator XXL
                  • 28.02.2007
                  • 1635
                  • Beograd
                  • FIAT MAREA WEEKEND 1

To sa benzinom je u beogradskim uslovima vrlo relativna stvar. Recimo, zima, kratke relacije, standardna guzva,temperatura prebacivanja 35deg, potrosim 1,5-2L benzina i 12-13L plina, ako vozim na benzin, oko 13-14L benzina. Opet, primer letovanje Bugarska, 1800km, od cega 1200 auto-put, pun auto, brzina na auto putu oko 150, potrosnja 0L benzina i 8,5L plina.

Dakle za golf gti je sasvim realna racunica da ce potrositi u gradskim uslovima 1,5-2L benzina zimi plus plin, ali je nerealno da ce da potrosi samo 11L kad se vozi na benzin. Meni je vise trosio YUGO45, sta znam, mozda vi vozite stedljivije, ja nagazim gde god vidim 50m prazno, na semaforima ga drzim na kvacilu i sl.

Da napomenem da leti u istim gradskim uslovima NIKAD ne potrosi vise od 0,5L benzina pored plina.
                  "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nema smisla voziti sportaka i ugraditi gas a sa druge strane ocekivati performanse i jos da malo trosi
                    smisao ugradnje gasa pa i u sportaka nije da manje trosi goriva, vec da koristi jeftinije gorivo.

i shodno tome uobicajeno je da se dobiju odlicne perfomanse a uz vecu i jeftiniju potrosnju goriva.

to je manje vise standardno ocekivanje koje se i u praksi ostvaruje.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Opet dolazimo do toga da je potrebno računati u nekom periodu a ne trenutno. On nema sekvencijalni pa ni temperaturu prebacivanja (obično nemaju) pa prebacuje odmah...

https.autogas.rs

Comment

• ada
                        CBC Senator XXL
                        • 04.06.2005
                        • 2375
                        • Novi Sad
                        • Svasta nesto

jos nisi zakljucao ovu temu a vec ima tri stranice
                        Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                        Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                        Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                        Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• RANK
                          CBC Senator XXL
                          • 28.02.2007
                          • 1635
                          • Beograd
                          • FIAT MAREA WEEKEND 1

Originally posted by sw.brick
                          nema smisla voziti sportaka i ugraditi gas a sa druge strane ocekivati performanse i jos da malo trosi
                          smisao ugradnje gasa pa i u sportaka nije da manje trosi goriva, vec da koristi jeftinije gorivo.

i shodno tome uobicajeno je da se dobiju odlicne perfomanse a uz vecu i jeftiniju potrosnju goriva.

to je manje vise standardno ocekivanje koje se i u praksi ostvaruje.
                          upravo tako, ja ne vidim razliku u performansama, a cena po km je osetno niza.
                          "dok ne probam lava, za mene je svinja kralj zivotinja!"

Comment

• agw
                            CBC Veteran
                            • 20.04.2008
                            • 125
                            • Novi Sad

Originally posted by Dora

Što se Picanta tiče, ako sin vozi to donekle objašnjava povećanu potrošnju.
                            To i bilo logicno, ali od kakop sam se preselio u Imprezu prakticno ne pratim potrosnju. Klincu ponekad dam nesto para, ponekad sipa zena, pa dokle stignu. Ja samo intervenisem kada nestane gasa, a upali se lampica za benzin

Comment

• nikola_VUK
                              CBC Senator XXL
                              • 20.09.2005
                              • 317
                              • Podgorica - Novi Sad
                              • Mercedes vaneo 1.7

Meni Omega sa sekvencijalnim trosi na 300 km 10 litara benzina + 31 litra plina po trenutnim cenama to je 29 eura nije strasno ali koliko se secam trosila je oko 12.5 litara benzina na 100km ili 35 eura na doticnoj kilometrazi.
                              Znaci na 1.500 km mesecno 30 eura ustede, da vec nemam plin sigurno ga sad ne bih stavljao.

Comment

• Dora
                                Nadzornik!!!
                                • 24.10.2004
                                • 17451
                                • Novi Sad
                                • FIAT

Već sam ožvalavio od ovog odgovora ali ajde još jednom, ko je od vas poslednji put merio potrošnju benzina?
                                Mislim stavi se gas, predje se 100k km i kaže se meni troši toliko plina a trošio je manje a isto i za benzin. Karikiram ali je tako...
                                Nekad sam i ja trčao ko jelenak

https.autogas.rs

Comment

Working...
                                X