Mala racunica

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Crki
    CBC Član
    • 26.07.2008
    • 71
    • Požarevac
    • ford fokus

Nisam merio potrošnju benzina,ali otprilike na 30 litara plina potroši oko 5-6 litara benzina,to je bilo dosada, neznam kako će biti u decembru i januaru,ali ne verujem da će trošiti preko 10 litara benzina jer za gradsku vožnju ne treba mu mnogo da digne temperaturu,inače moj ford orion je 1989, ima 1600 cm3.

Comment

• lazzar
      CBC Član
      • 09.05.2007
      • 82
      • Beograd, Vidikovac

Mislim da je računica tipa 100 km na gas toliko, pa 100 km na benzin toliko prilično pogrešna.
      Moja računica ide ovako:
      Na gas sam ove godine potrošio 51.000 RSD na prevezenih 10.500 km, što mu dođe oko 4900 RSD / 1000 km.
      Na benzin sam potrošio 31.000 RSD za pređenih 3.400 km, što izađe oko 9.300 RSD / 1000 km.

Da sam sve vreme vozio samo na benzin, potrošio bih
      ~14.000 x 9.300 ~ 130.000
      umesto što sam potrošio oko 82.000 RSD, što znači da je ušteda za ovu godinu oko 48.000.RSD.
      Nekom malo, nekom dovoljno...

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Normalno je da za pravu računicu treba duži period, to tvrdim stalno. Ovo je instant merenje samo da se vidi trenutno stanje motora i auta uopšte. Svi pamte koliko su trošili benzina pre 5 godina i toliko kilometara manje u autu.
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• nikola_VUK
          CBC Senator XXL
          • 20.09.2005
          • 317
          • Podgorica - Novi Sad
          • Mercedes vaneo 1.7

Juce sam sipao do vrha benzin pa cemo da vidimo za par dana sta ce da pokaze mada sam siguran da je 12.5

Comment

• driverGT
            CBC Veteran
            • 29.09.2004
            • 154
            • Zemun

Evo da objasnim...ja imam od kuce do posla jedno kilometar i po ....Ako bi samo isao na posao i kuci neko bi pomislio da sa 10 litara ceo mesec mogu da idem na posao...Ali to nema sanse...U takvim uslovima potrosnja je brutalna...Kola nikad ne postignu radnu temperaturu....A inace ja imam dosta ali bas dosta kratkih relacija i voznji po gradu u guzvi...Nije meni problem sa benzinom...Ja ga upalim i na minusu ladno na plin...i ne trosim ni litar...Takva voznja dovodi do potrosnje od oko 13 litara plina...i to je tako sigurno jer sam to izmerio jedno 200 puta...A kada sam vozio na benzin samo potrosnja je retko isla preko 11 litara...Ali ako ga palim na benzin cini mi se da ga ode malo vise nego pola litra kao sto neki kazu...Jer ga trosis u uslovima kada je potrosnja najveca tj kad je motor hladan...Ali me utesi drug kada mi kaze da mu vektra 2.5 trosi skoro 20 litara...i to lagane voznje

Comment

• Saša
              CBC Senator
              • 05.11.2006
              • 277
              • NS

Originally posted by driverGT
              Evo da objasnim...ja imam od kuce do posla jedno kilometar i po ....Ako bi samo isao na posao i kuci neko bi pomislio da sa 10 litara ceo mesec mogu da idem na posao...Ali to nema sanse...U takvim uslovima potrosnja je brutalna...
              Isti slučaj i sa mojim Jugićem. Zimi spraši celih 13 litara, leti litar-dva manje, baš zbog tih kratkih relacija. Na otvorenom, zagrejan, troši oko 8 litara....

Comment

• agw
                CBC Veteran
                • 20.04.2008
                • 125
                • Novi Sad

Re: Mala racunica

Originally posted by agw

Razlika na 100km 2,3€

Evo temu sam postavio tacno pre mesec dana.

Razlika na 100km je bila 2,3€ a sada je, ako uzmemo da je cena gasa 39 a bemzina 77, tacno 3,2€

Comment

• djukank
                  CBC Član
                  • 02.04.2007
                  • 40
                  • vojvodina - banat

meni je davno pri prvoj ugradnji plina jedan majstor rekao :

"Dečko u suštini neštediš ti ništa, recimo ovako ako imas 100 dinara ti sipas plina i vozis se duplo nego na benzin, za sve ostalo te boli q..."

Comment

• agw
                    CBC Veteran
                    • 20.04.2008
                    • 125
                    • Novi Sad

Originally posted by djukank
                    meni je davno pri prvoj ugradnji plina jedan majstor rekao :

"Dečko u suštini neštediš ti ništa, recimo ovako ako imas 100 dinara ti sipas plina i vozis se duplo nego na benzin, za sve ostalo te boli q..."
                    Pa stvar i jeste u tome sto nije duplo nego je sada otprilike 50 % vise, pa se uvek postavlja pitanje isplativosti plus dodatne zajebancije koje se izgleda umnozavaju.

Comment

• lazzar
                      CBC Član
                      • 09.05.2007
                      • 82
                      • Beograd, Vidikovac

Najbolje bi bilo da uopšte ne moraš da sipaš, a da voziš 350% više nego samo na benzin.

Dovoljno si puta iskazao svoje mišljenje o ovoj "računici" - koja je usput da ti kažem loša jer je praviš na isuviše malu kilometražu, ne moraš da ponavljaš posle svakog posta.

Usput, kada kažeš da se "ne isplati ugraditi plin", trebalo bi da dodaš "ako ugradnja košta toliko i toliko, ako imaš razniš problema - zaje...cija, ako ti plina troši više od 20% od benzina, ako bi cena jednog litra plina bila oko 70% cena cene jednog litra benzina, ako želim da mi se ugradnja otpalti razlikom u ceni za godinu dana ili 15.000..."

Plin nije investicija koja se posmatra na toliko kratak rok, već zaista moraš na duže da posmatraš da bi dobio relevantne podatke. Probaj da voziš na benzin osim kad zagrevaš automobil, pa izvedi računicu na 1000km

Naravno, svake tumačenje računice zavisi od očekivanja i želja...

Comment

• djukic
                        CBC Senator XXL
                        • 27.03.2005
                        • 2526
                        • Beograd

Citajuci ovu temu i malo racunajuci shvatio sam da sa Lagunom 1.8 i lambda kontrolom trosim trosim jako puno benzina.

Trebalo joj je zimi da prebaci na plin i do 7-10 km, ako su temperature u minusu.

U takvim uslovima trosila je u gradskoj voznji 40l plina na 300 km ili ti 13.33333 na 100km (neki vole te decimale) mereno na vise hiljada km. E sad to i nije mnogo ali kad uzmete da je to na 90km sa plinom i da se jos 10 vozi s benzinom e to je onda mnogo i to kvari racunicu i dize potrosnju plina na skoro 15 litara a toliko mi je trosio XM sa najobicnijim venturijem i 2.0 motorom ali bez utroska benzina jer sam ga palio na plin.

Leti je nesto bolja situacija bila - posle 5km je prebacivao na plin.

E onda sam isprao sistem za hladjenje koristeci sve protiv kamenca i masnoce sto sam nasao na polici u TEMPU + neki radiator Flush koji kupih kod M-a u radnji. I zamenih termostat.

Sada prebacuje i na ovom minusu posle 2km na plin i sto je najbolje mereno na vise rezervoara sada trosi 11.5-12l plina na 100km ili ti na 98km.

Sve ovo s potrosnjim plina i benzina desavalo se neprimetno onako lagano. Tek kad procitah ovu temu poceo sam da malo racunam.

Ako imate savremeniji plin koji zna i da prati neke od parametara motora, onda svi ti parametri moraju biti ispravni da bi auto stvarno trosio koliko mora. Cela igranka sa zamenom antifriza ispiranjem termostatom kostala me 1600 dinara. To sam ustedeo prakticno na prvom sipanju plina i benzina...
                        https://t.me/pump_upp

Comment

• speedplus
                          RIP Bio nam je drug!
                          • 15.01.2007
                          • 2419
                          • LAZAREVAC

Originally posted by agw
                          Pa stvar i jeste u tome sto nije duplo nego je sada otprilike 50 %
                          Kad cena nekog bilo kog proizvoda iz siroke potrosnje pojeftini za 5% onda trgovine stampaju flajere i hvale se na sva usta kako je zejtin jeftiniji za 3 dinara.Kad pojeftini za 10% imamo redove po samoposlugama i reklame na bilbordovima.Ako slucajno pojeftini za 15% e u tom slucaju takvu vest objavljuje predsednik licno sa ministrima u pozadini,a u samoposlugama se ljudi biju oko toga ko ce da zgrabi vise zejtina sa police.
                          E sad meni nikako nije jasno zasto je 50% ustede malo.A onda sam se setio nekih razgovora koje kao balavac nisam razumeo, za nas post-komuniste(nekadasnje) je sve malo jer mi hocemo sve i to odmah,a jos nismo izasli iz blatnjavih opanaka.Nadam se da ce ova kriza mnogima pomoci da oteraju maglu iz glave.

Comment

• deki-ascona
                            Bio nam je drug! RIP
                            • 10.04.2007
                            • 2118
                            • NI , Trosharina

ne mogu a da ne primetim : ako je nesto 78 din, a drugo 39 din onda je razlika 100% !!!

Dakle LPG je DUPLO jevtiniji od benzina i tako stvari stoje

Ako batalim gas i predjem na benz, trosicu 100% vise , dakle 2x ili duplo.

e sad ako nekom auto trosi 100% (odnosno duplo) vise gasa od benzina, onda takav auto nema racunicu da vozi na gas.
                            Originally posted by Valent Vudriga
                            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• gti16v
                              CBC Senator XXL
                              • 05.08.2007
                              • 343
                              • BGD
                              • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Originally posted by deki-ascona
                              ...ako je nesto 78 din, a drugo 39 din onda je razlika 100% !!! ...
                              Ali to nesto nije 78 nego 72, bar je tako danas, a dokle ce biti, ne znamo, minimum 2 nedelje

Comment

• agw
                                CBC Veteran
                                • 20.04.2008
                                • 125
                                • Novi Sad

Originally posted by lazzar
                                Najbolje bi bilo da uopšte ne moraš da sipaš, a da voziš 350% više nego samo na benzin.

Dovoljno si puta iskazao svoje mišljenje o ovoj "računici" - koja je usput da ti kažem loša jer je praviš na isuviše malu kilometražu, ne moraš da ponavljaš posle svakog posta.

Usput, kada kažeš da se "ne isplati ugraditi plin", trebalo bi da dodaš "ako ugradnja košta toliko i toliko, ako imaš razniš problema - zaje...cija, ako ti plina troši više od 20% od benzina, ako bi cena jednog litra plina bila oko 70% cena cene jednog litra benzina, ako želim da mi se ugradnja otpalti razlikom u ceni za godinu dana ili 15.000..."

Plin nije investicija koja se posmatra na toliko kratak rok, već zaista moraš na duže da posmatraš da bi dobio relevantne podatke. Probaj da voziš na benzin osim kad zagrevaš automobil, pa izvedi računicu na 1000km

Naravno, svake tumačenje računice zavisi od očekivanja i želja...
                                Racunica je odlicna a radio sam je od 60000km d0 125000km u zavisnosti kako se menjao odnos cena benzina i gasa.

Sve to sto spominjes je uracunato u prvoj kalkulaciji, s tim da nisam tada racunao benzin koji se koristi pri paljenju. Sa njim racunica ide od loseg ka gorem.

Ovakvi postovi me bas ljute. Naterace me da ponovo sednem da racunam i da jos uracunam:

- vreme koje sam odvojio za ugradnju, atest, uput u SUP-u, tehnicki pregled, ponovo SUP,
                                (posto je moj radni sat 25€ ovo mu dodje brat bratu 375€)
                                - pare za put do Beograda i nazad i za taksi do stanice i nazad 30€
                                - pare za atest 50€
                                - pare za tehnicki pregled 10€
                                - pare za reatest boce posle 5 god ?
                                - pare za ....?

Sve zajedno 465€+1300€= 1765€

Trenutna razlika:

10l benzina/100m = 721 din
                                12l gasa/100km= 468 din + 72 din= 540 din

Razlika 181 din odnosno po danasnjem kursu 1,92 €

Na hiljadu kilometara 19,2€ odnosno priblizno 91000km do povratka investicije (ili malo duze posto nisam bas sve zaracunao)

Toliko od mene

Comment

Working...
                                X