Originally posted by cikabosko
View Post
Sam SPRS ne mogu naći. Mislim da je u jednom SAT-u citiran baš deo o udelu butana i propana (SPRS EN 589:2010).
No, možda je u verziji 2012 prepravljeno (uzgred 2013. su uneti amandmani u EN 589:2008 na koje se SPRS-i pozivaju).
Ostaje mi da nađem primerak časopisa (tamo negde na tavanu, jedino mi na ruku ide ovo "miholjsko leto").
Kako god, sam EN 589 (izgleda) NE propisuje ovaj odnos u udeo jednog u drugom. Ovo je učinjeno zbog fleksibilnosti (da bi se mogao koristiti u celoj EU). Očigledno je ostavljeno domaćem zakonodavcu da to definiše (ako hoće, a kod nas, očigledno - NEĆE, ne mešaju se u svoj posao ... kao da su odsek "debela 'ladovina").
JEDINO JE BITNO DA SE ISPUNE ZAHTEVI MINIMALNOG PRITISKA GASNE FAZE.
Letnji "grade E" je tako sročen da dopušta veći sadržaj butana. Neke zemlje Južne Evrope propisuju min. sadržaj propana od 20% molskih (sa primesama praktično ograničen butan na 70% masenih).
Ovo je (praktično) dodatni sigurnosni propis. U Španiji je uobičajen letnji LPG sastava: 70/30 (butan/propan) a u Grčkoj 80/20 (ovo sam ranije nagađao da je a isplao je da jeste, baš tako).
Znači da kao "grade E" (kako je definisano u EN 589) prolazi 70% pa čak i 80%.
Da li se radi o iskorišćavanju "rupe u zakonu"? DA. Ipak to nije zloupotreba a zakonodavac je morao da se pobrine za taj detalj.
Verovatno je "grade D" ograničen na 65% ali ...
Čak i bez fugaciteta (računajući samo pritiske a gasove kao idealne) nije lako proračunati odnose jer ima i dozvoljenih primesa.
Isto tako je uobičajeno da je "zimski" TNG do 40/60 (butan/propan) ali je takođe moguć i veći sadržaj propana, jer se traži samo minimalan a ne i maksimalan pritisak na datoj temperaturi. Tako da "grade A" u Skandinaviji verovatno ima i više od 60% propana.
Na kraju krajeva:
KO KAŽE DA NISMO EVROPA? Pa po rasponu mogućeg sadržaja gasova (pod pritiskom tečnosti) u TNG-u smo: EVROPA CELA! (pola moga sela ...)
P.S.
Šta određuje sastav u Šljivropi? Pa, cena naravno ... neće valjda kvalitet ili tako nešto "nebulozno".
Osim toga, brinu ljudi za našu bezbednost ... mnogo je lakše sa butanom nego propanom (može malo ventil i da "zariba").
P.P.S.
Izgleda da je zbog ovog "panevropskog" EN 589 i odustato da min. MON bude 90,5 (mislim da je Austrija i još par zemalja to usvojilo) nego je ostalo 89,0. Tako je lakše da se "šteluje" smeša (ne traži izomerno razdvajanje, butana, koje je skupo i zahtevno).
Comment