Jedva da se smanjuje.
U Zaječaru na EKO-u 82,90. (tek dinar manje)
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Nmg da verujem gde ja živim
Ovde je opušteno 86,40 i na NIS i na EKO pumpi, u sred grada !!
Čist bezobrazluk
Dakle, i od lošeg ima gore!
Kao da nismo ista država (po ovome baš i nismo, ali ni 1%).
Nema opravdanja ovome, i pored franšiza, prepuštanja MP-a, privatnicima i šta god.
Može biti na Auto-putu nešto skuplje (i u EU je malo) ali da regionalne razlike budu 15% pod istom "zastavom" (ali ne državnom, mislim na firmine) to je čisto zelenaštvo i pljačka. Neka bude i da su pasivni krajevi skuplji zbog malog prometa, prevoza, kazna za one koji još nisu pobegli odande i još 100 razloga za, ali to ne bi smelo da bude više od 5% pa neka priča ko šta hoće.
Uostalom, velike kompanije se po tome poznaju, cena je u jednoj državi ista od jedne do druge granice, a pilićari mogu imati i različite.
Dakle, ili su oni veliki pilićari ili se tako ponašaju, za kupce svejedno. Čisto šibicarenje.
I naravno, ono što nigde drugde NE može kod nas je pravilo a iste su firme u pitanju i TAMO i OVDE ... zaključak je lako izvesti.
Sve je jasnije zašto ovde nema (osim Gazprom-a ali to je širi aranžman) nijedne evropski značajne firme za distribuciju goriva (Ostalih par većih su uz svo dužno poštovanje tek regionalne firme) ... neće ih ni biti ... možda (n)ikada.
Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
Neka bude i da su pasivni krajevi skuplji zbog malog prometa, prevoza, kazna za one koji još nisu pobegli odande ...
Nekdašnja lokalna industrija je najvećim delom uništena,no, kraj je gastarbajterski tako da ... Msm da smo mi (PO) na jednom a vi (BO) na drugom kraju tog područija.
Uzgred, i danas je na NIS pumpi u samom centru 86,40
Neka uteha, doduše više psihološka no finansijska, je vikend popust 3,5 din po litri na OMV pumpi.
Do pre 2-3 meseca sam skoro isključivo tankao na NIS-u, dok nisam skontao da su počeli sa klasičnim kartelskim ponašanjem. Ranije su bili najjeftiniji a, otkako su najskuplji, konkurencija ih uredno prati cenom
pre 3-4 dana sam isao u mladenovac i na dve pumpe od kojih je jedna eko 85.9.u smederevskoj palanci ista cena na omw , lukoil i na jos jednoj privatnoj.nema to veze sa gastarbajterima samo gledaju sto vise da zarade gde god mogu narocito sada kada se smanjio broj plinskih vozila.cena nece jos dole , obicno snizenje ide u Maju a posle se drzi cena.
Kao što sam već ranije rekao, to im je manir (NIS-u).
Klasičan kartelski (prećutni ili ne, nama svejedno) odnos.
Prvo spuste cenu, navuku (nas) naivne (ili manje naivne, ali bez mnogo izbora). Onda lepo budu najskuplji a svi ih prate u stopu.
I eto cene 5-10% iznad moguće (extra profit, potez na pudale, kako god.).
Ne kopčamo se mi baš pozadi kao što nas tretiraju, koliko izbora nemamo (recimo 2x22km do najbliže konkurencije se ne isplati za manje rezervoare, kakva je većina).
Ništa, iskoristite bar taj popust od 3,5din. (što radim kad god imam i druga posla u Zaječaru).
Prodjoh danas pored MBG-a na uglu Kumodraske i kruznog puta i primetih da drze istu cenu jos od kraja marta, 85.90. U to vreme su bili bas povoljni, mislim da sam ih i pohvalio na ovoj temi. Ali eto...idu dani, od povoljnih predjose u gulikoze. Na ostalim mestima ovih dana...EKO Skojevsko 82.40, Petrol Banovo brdo 82.90, Knez Rusanj 81.90. Pogledah bas malo u evidenciju i prosle godine sam u ovo vreme sipao na istom tom Knezu u Rusnju za 69.90. Poskupe gas na mala vrata...
Baš tako.
I pored povećanih akciza, i malo skuplje "sirovine" i za nijansu većeg kursa evra, nema opravdanja za tolike cene. Bilo bi logično da bude 75 do max. 80 (79,90) din. SAD(A) i 72-77 u toku leta. Negde je tako a negde u toku "onog" (kukovog) leta.
Jednostavno je kod nas distribucija goriva organizovana po principu kartela i tu (mnogo) pomoći nema.
Maloprodaja je uglavnom prepuštena privatnicima (franšizing) i "udri" (po džepu).
Comment