Atestatirci, gde će vam duša...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • banekg
    CBC Senator XXL
    • 06.09.2010
    • 1274
    • Nis
    • Toyota Carina e 2.0

Re: Atestatirci, gde će vam duša...

To i ja htedoh da pitam - ako se zapalim sa autom koji nema TNG, vec ima plasticni rezervoar za benzin, koji je nesrecni auspuh majstor, ostetio prilikom brusenja i varenja auspuha, ko je odgovoran? Ili ako mi auto ne ukoci, par dana posle tehnickog pregleda?
    Long Live CBC!!!

Comment

• Chubbs
      Everybody lies
      • 29.01.2006
      • 5807
      • Novi Sad
      • Audi A6 1.8T

bane, to je off.

ja mogu da se zapalim 3 minuta posle atesta i dalje nece odgovarati onaj ko ga je atestirao.
      You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
      Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
      Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• slavko_bgd
        CBC Senator XXL
        • 24.03.2009
        • 771
        • Batajnica
        • Stilo 1.6 16V MW

@Plinadžija:

Predpostavimo da se veštačenjem ustanovi da je uzrok požara gasna instalacija,curenje na crevima kao što si napisao.
        Vozilo je atestirano pre 8 godina i atest je važeći.
        Ko je PRVI odgovoran za to vozilo?

a) vlasnik vozila
        b) MUP
        c) onaj ko je ugradio gas
        d) tehnički pregled
        d) onaj ko je izdao atest
        e) onaj ko je prodao opremu
        f) vatrogasci
        Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• Stratos
          CBC Senator XXL
          • 10.09.2008
          • 2594
          • Novi Sad

Mislim da iz spiska treba da izuzmeš iz opravdanih razloga ovog pod a). Ostali su u redu.
          Ako treba,obrazložiću.

Comment

• MagicMaster
            CBC Član
            • 22.01.2011
            • 77
            • Požarevac

Čekamo fabulu ...

Comment

• Plinadzija
              CBC Senator XXL
              • 29.07.2008
              • 1514
              • Paracin

Najverovatnije da ce tacan odgovor biti "ni jedan od navedenih". Prema vazecem zakonu atest vazi tako da zkon pretpostavlja da je oprema ispravna, prema tome vlasnik, serviser, policajac, vatrogasac i ostali nisu u obavezi da proveravaju stanje opreme. Znaci kriv je zakonodavac tj. posto zakonodavac nikada nije kriv objasnjenje ce biti "visa sila". Tako da niko nije kriv. Ili su gremlini krivi... Zakon kaze tako, o zdravom razumu necemo jer to nema veze sa zakonom i strukom.
              UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Originally posted by slavko_bgd
                Ozbiljno pitam, ne zezam se...
                Da odgovorim onda ozbiljno.
                1. Vlasnik
                2. Vlasnik

Takodje sam kovertirao obrazloženje pa ću ga dati kasnije ako zatreba.
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Tako da niko nije kriv. Ili su gremlini krivi...
                  Pa nemoj tako, ni ti gremlini ne mogu da stignu sve da porade. Ako si ga udario zduza, može biti kriv klizav kolovoz, minisuknja u koju si baš tog trenutka pogledao, rupa na asfaltu koju si pokašao izbeći, proklizavanje preko neodgovarajuće (jako klizave) boje na pešačkom i sto drugih objektivnih razloga.
                  Krivac će biti vozač zguzista jer nije prilagodio brzinu, ko će bre pisati one silne papire oko boje ili minića koji je već davno otišao...
                  To što vozač nije znao da je boja klizava ne opravdava ga ama baš ništa....

Zakon kaže atest na 10 godina, sad je "popravljeno" na 5 godina ali pregled, ma šta to značilo. Mislio sam da će to biti jeftinije kao kad menjaš isparivač do sada i to se plaćalo 1800 dinara. Sad više ne znam šta da kažem kome kad me pita u 6 godini trudnoće da li da ide na tu kontrolu ili ne.
                  Voleo bih neku temu od Atesttiraca na tu temu a ne da se brane bez veze Neinformisan narod se buni

https.autogas.rs

Comment

• speedplus
                    RIP Bio nam je drug!
                    • 15.01.2007
                    • 2419
                    • LAZAREVAC

Originally posted by Pantah View Post
                    Sigurno o ugradnji nekih konkretnih gasnih sistema ne znamo više od onih koji ih ugrađuju svaki dan, iako i mi naše ljude šaljemo na školovanja kad god nas obaveste gde i kada.
                    tek sad citam ovu temu,pa me nesto zagolicalo u ovom tekstu.
                    Bez namere da ikoga ponizim i omalovazim interesuje me samo dali?
                    1- Inspektori/pregledaci su personal dovoljno obucen da prepozna eventualne tacke rizika na jednom tng/cng uredjaju?
                    2- U kom procentu savesno obavljaju svoj posao?
                    3- Gde se to personal skoluje????????????????????????????????????????

Comment

• Pantah
                      CBC Veteran
                      • 25.03.2007
                      • 159
                      • Beograd

Odg: Atestatirci, gde će vam duša...

Na oba pitanja "ko je odgovoran ?" odgovor je jednostavan - Onaj koji je odgovoran.

Ovo nije filozofski odgovor. Nemoguće je etiketirati odgovornost - bez utvrđivanja odgovornosti. Možda je odgovoran atestirac koji je pustio fuš rad iako je uočio bitne nedostatke, možda je odgovoran dobavljač opreme koji je uvezao falsifikovanu opremu znajući za razliku (koju je na kraju krajeva manje i platio), možda je odgovoran ugrađivač koji je svesno ugradio falsifikovanu opremu da bi smanjio cenu ugradnje, možda je odgovoran vlasnik jer nije poštovao uputstvo za upotrebu i ODRŽAVANJE.

Zato postoje veštaci koji će valjda nešto da nađu. Ako ne nađu - e onda je princip "u koga june njegovo i uže" u prevodu odgovoran je vlasnik.

Imam u fotodokumentaciji jedan falsifikovani multiventil, koji nema ventil nadpritiska, zbog čega je rezervoar eksplodirao u požaru. S druge strane požar je prema izveštaju bio podmetnut. Dali je to krivica atestirca koji nemože da vidi donju stranu multiventila nakon ugradnje ili vlasnika koji verovatno nema pojma šta mu je ugrađeno ili ugrađivača koji je ugradio deo koji nije odgovoran za požar (samo za spektakularniju štetu na vozilu koje je iovako bilo osuđeno na smrt plamenom) ili je kriv potpaljivač?

Zato pre postavljanja ovako opštih pitanja razmislite dali baš želite da dobijete isti takav odgovor.

Inače što se tiče falsifikata opreme našli smo radeće rešenje, ali su ceo sistem sabotirali u MUPu i udruženju AGAS kod kojih je na web sajtu trebala da bude baza sa slikama i podacima korektne i nekorektne opreme. Umesto da se rešimo nezadovoljavajuće opreme i falsifikata pokvarili smo odnose sa većinom uvoznika koji mirne duše uvoze opremu po staroj reviziji pravilnika ianko je Pravilnik o tehničkim uslovima još od septembra prošle godine veoma jasan šta može a šta ne.
                      Money for nothin' and chicks for free

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Sad ću da vidim oćel neko da se reklamira pa ako neće, ja ću na mom sajtu da opalim sve fotke samo ih dobaci, ionako se spremam mesecima na takav samoubilački ćin

https.autogas.rs

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

kad bi funkcionisao sistem odgovornosti i adekvatne kazne, recimo odsecanje ruke, svega toga ne bi bilo. osim paljenja, on nije iz te price.
                          ne treba svi da se skupe na jednom autu, vec svako da se posmatra pojedinacno. uvezao si fals, ode ruka. ugradio si fals, ode ruka. pustio si na atestu da prodje, ode ruka. cenim da bi bilo samo jedno odsecanje ruke, posle bi svi naucili.

a onaj sto je potpalio, svakako bi to uradio jer mu je neko ebo zenu ili nesto slicno.
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• Plinadzija
                            CBC Senator XXL
                            • 29.07.2008
                            • 1514
                            • Paracin

Ma da, sta pricate vi, u kojoj drzavi? Ja od pocetka rada ugradjujem R01 opremu, o tome ce posvedociti i ekipe cenjenog gos'n Pante u nadi da ce jednog skorog dana samo takva oprema moci da prodje atest. Ostali serviseri iz grada mi kazu da kenjam da se pravim pametan da prodajem svasta za bubrege, ja cekam taj skori dan kako mi je najavljeno polovinom pretprosle godine. Dodju jednog dana atestatirci i kazu od danas ne prolazi R00 oprema ja se smeskam, nisam bio ******. Sledece nedelje dolaze isti i kazu "e, prolazi i stara jos neko vreme..." u prevodu jos godinu i po i jos uvek. Ja ispao ****** pred musterijama, ispalo da lazem da bi im uzeo pare.

Moje pitanje: Kad cemo moci da poverujemo u ono sto nam kazu ekipe koje rade atestiranje?
                            UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

Working...
                            X