Originally posted by Dora
View Post
A sa drugim citatom (ako se ovde bude video) se potpuno slažem: neko mora da odgovara i to neko ko je dovoljno stručan. NE, ne mora da ima akademsko znanje (mada neki dosta znaju, samo su malo "rusty") u da objašnjava korisniku (idi kod "expendabla" pa kad odletite u vazduh zajedno a vi se vratite kod mene) zašto je 2+2=4 (nije ni bitno, toliko je koliko je) iako može da bude i 4,0 (ako je 2,0+2,0 ... zato i neću dalje).
Suština je da si (a valjda smo odavo na ti) skrenuo pažnju čoveku na više stvari koje je prevideo.
Objašnjenje za koroziju tankozidnih cevi u ugljovodonicima nije nimalo jednostavno (češće je u slučaju freona i ima "gomila" stručnih i naučnih radova o tome), kao i uticaj nedovoljno prečišćene smeše propan-butan ... kao kada su neposredno posle studije gde se ubiše od dokazivanja da bakarnim cevima u razumnom roku (15 god.) ne šteti posebno ni malo više vlage i H2S-a od dozvoljenog a da ni loš "gas" neće stvoriti depozite autori iste (studije) naveli primer takvih slučajeva zbog izuzetno sumporom bogatog prirodnog gasa iz Severog Mora ("tata, ovog nije bilo")
Na kraju krajeva, eksperiment (praksa) je čudo! I to se računa. Teorija jeste prečišćena praksa ali nikada se teorijski NE mogu predvideti tačni uslovi u praktičnoj primeni. Zato i što u principu "ne drži vodu" (malo verovatno) može da se pojavi u praksi. A onda prvo slušaj pa posle kritikuj. Iako mi ponešto izgleda malo verovatno ne mogu da kažem da se ne dešava (jer je zapravo (itekako) moguće).
Uostalom, čitajući (u sličnoj oblasti, korozije bakarnih legura) radove iz Engineering Failure Analysis svašta sam nalazio (i moguće i "nemoguće" i sjajne analize i u detaljima pogrešne). Hmmm ... možda objavim nešto tamo ... jednog lepog dana ... kad proradi srpska industrija.
Dakle, nije lako ni objasniti (nekad teže od "čiste teorije") razlog otkaza ali još manje je moguće predvideti (nije nemoguće) šta se sve može desiti u višegodišnjem neprekidnom radu postrojenja.
Ukratko, baš sam za doktorat ideju dobio na jednoj sjajnoj (izuzetnoj) analizi otkaza u pogonu za desalinizaciju (nije pomenuti časopis) ... na žalost ne tako često (da se može iskoristiti za disertaciju ... dobro ... moram priznati da je dobro "embedded" u čistu nauku ali ostaje da se može primeniti ... itekako ... još samo "malo" dok pozavršavam "neke sitnice").
Comment