Trzanje prilikom otpustanja gasa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Vladamir
    CBC Član
    • 15.10.2010
    • 58
    • Šumadija i Pomoravlje

Trzanje prilikom otpustanja gasa

Pozdrav svima!

Nedavno sam sa drugarom koji je vec ugradjivao razne gasne pa i sekvent sisteme, ugradio AC stag 4 sa valtek 3 ohm diznama i tomaseto isparivacem u moju fiat bravu 1.2 16v (59kw) 2001 godiste. Precnik dizni smo prvo stavili 1.8mm ali je pocetni mnozilac bio 1.5 ako se dobro secam. Posle povecanja precnika na 1.9mm mnozilac je negde oko 1.2 uz pritisak isparivaca od oko 1.1-1.2 u voznji (fabricki je nominalno postavljen na 1.3). Auto ide dobro, maksimalna brzina je skoro identicna, lepse povlaci na nizim obrtajima na plinu nego na benzinu i na maksimalnom opterecenju ne prijavljuje problem niti prebacuje nazad na benzin.
    Jedini problem za sada i razlog mog pitanja je to sto auto trza prilikom naglog otpustanja gasa pri radu na plin, problem je jako izrazen kada je motor hladan tj kada je tek presao na rad na plinu. Problem postoji i kada je potpuno zagrejan samo ne trza toliko brutalno.
    Na benzinu radi savrseno u svim rezimima i jednostavno klizi po putu.

Molio bih strucne za savet kako resiti problem sa trzanjem? Ako sam nesto propustio za dodatne informacije stojim na raspolaganju.

P.S.
    Posle autokalibracije, prilikom kalibracije u voznji, plinska kriva nije poklopljena sa benzinskom tj ispod nje je u pravilnom razmaku iako su istog oblika. Pitam se da li bi se ovaj problem mogao resiti softverskom korekcijom pritiska na isparivacu ili da pokusamo sa vracanjem na dizne od 1.8mm

Hvala unapred.
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: Trzanje prilikom otpustanja gasa

Pomeri ceo množilac na gore, ne obeležiš ni jednu tačku pa strelica na gore za koliko treba.

Konspiracija i nije neka lokacija...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Vladamir
      CBC Član
      • 15.10.2010
      • 58
      • Šumadija i Pomoravlje

Pokusao sam sa podizanjem mnozioca po Dorinom uputstvu i to donekle ali ne i u potpunosti pomaze ALI onda dobije knedlu prilikom naglog dodavanja gasa, kao da se zagusi a onda pocne da ubrzava. Kad mnozilac spustim onda jako lepo prima gas ali se javlja ono trzanje pri otpustanju gasa. Trenutno sam u zacaranom krugu, smanjiti mnozilac i imati trzanje pri otpustanju gasa ili povecati mnozilac i imati knedlu kad zatreba hitno ubrzanje. Sredina izgleda ne postoji jer sam probao podesavanje u najmanjim mogucim koracima.

Sta bih jos mogao da pokusam?

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Ako su krive paralelne ali razmaknute treba ih poklopiti.

Svaki auto je priča za sebe, čak i dva ista nisu ista. Nije to samo pusti se kalibracija i eto to radi. Da bi ti neko pomogao moraš da se potrudiš, daj slike instalacije, dužine cevi od dizni, setovanje programa, temperature, lambda sonde u trenutku otpuštanja gasa itd...

https.autogas.rs

Comment

• Vladamir
          CBC Član
          • 15.10.2010
          • 58
          • Šumadija i Pomoravlje

Uz "malo" finog podesavanja i 350 izvozenih kilometara prilikom toga uspeo sam da poklopim mape uz pocetni mnozilac od oko 1.27. Auto cini mi se isto povlaci na benzinu i na plinu ali bez obzira na to dok je motor jos hladan pri otpustanju gasa se javlja ono trzanje bas jako. Inace sam knedlu prilikom naglog dodavanja gasa 90% ispeglao.

Creva od dizni do u**** su ista i duzine su 12cm. Lambda sonda nije povezana na plinski ecu jer nisam znao koju zicu od one cetiri sa sonde treba uzeti (a hteo sam), Bez obzira na to vidim da ac synchro cita napon obe zonde i u radu na plin. Ako tu nesto treba promeniti uputite me.

Nemam slike iz softvera gde bi se videla podesavanja, (mada su sva ostavljena fabricki) jer laptop koji sam koristio nije moj i morao sam ga vratiti odmah. Temperatura isparivaca se krece oko 75 stepeni dok je temperatura gasa oko 45 stepeni.

Ono sto sam primetio da je napon koji program ocitava sa lambda sondi je manji pri radu na plin nego pri radu na benzin za oko jednu trecinu.

Takodje ono sto sam primetio da vrednost napona sa lambda sonde pri otpustanju gasa (na plinu) pada sa zakasnjenjem tj sa zadrskom.

Potrosnja na tih 350km mesovite voznje je bila oko 8.5 L plina na 100km.

Izvinjavam se zbog slika koje nemam.

Molio bih za uputstvo i preporuku oko lambda sonde i eventualno jos necega sto bi bilo korisno pokusati.

Hvala
          P.S.
          Prilicno se razumem u automobile tako da nista nije bauk cak naprotiv.

Comment

• Plinadzija
            CBC Senator XXL
            • 29.07.2008
            • 1514
            • Paracin

Kako moze da ti cita napon sa lambda sonde kad je nisi povezao?

Treba da je vezes obicno na crnu zicu i onda cita
            UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• Stratos
              CBC Senator XXL
              • 10.09.2008
              • 2594
              • Novi Sad

Ne štimaju temperature reduktora i gasa.Takođe ne štima ni podešavanje temperature za prelazak na gas,odnosno ne štima njen korektivni faktor.
              Napamet nemože niko da ti pomogne. Uskladi senzore i softver.Utvrdi šta si podesio softverom i proveri da li je to i praktično tako.

Comment

• Vladamir
                CBC Član
                • 15.10.2010
                • 58
                • Šumadija i Pomoravlje

Originally posted by Plinadzija
                Kako moze da ti cita napon sa lambda sonde kad je nisi povezao?

Treba da je vezes obicno na crnu zicu i onda cita
                Neznam kako cita napone sa obe sonde ali cita ih ili ih mozda plinski ecu emulira pa mi to prikazuje softver.

Od lambda sonde ide kabl sa 4 zice, dve bele (za grejanje verovatno) i jedna siva i jedna crna. Znaci vezuje se crna, tj samo uzimam signal sa nje, ne prekidam je?

Originally posted by Stratos
                Ne štimaju temperature reduktora i gasa.Takođe ne štima ni podešavanje temperature za prelazak na gas,odnosno ne štima njen korektivni faktor.
                Napamet nemože niko da ti pomogne. Uskladi senzore i softver.Utvrdi šta si podesio softverom i proveri da li je to i praktično tako.

Koje vrednosti ili odnos vrednosti treba da bude na temperaturama koje ne stimaju? Ako hoces da pomognes izrazi se do kraja. To sto mi kazes da ne stima je samo pola odgovora i ja osim sto sad znam da ne stima, neznam sta dalje pokusati. Gde mogu videti korektivni faktor temperature, mislio sam da samo stag 300 to ima a da stag 4 nema ili ja nisam nasao? Postavljena temperatura za prelazak na plin je 30 stepeni i zaista jako przo prebaci.
                Hvala sto mi ukazujes na potencijalne izvore problema ali ako mozes daj mi i konkretne predloge sta uraditi ili referentne vrednosti koje trebam dobiti.

Pozdrav!

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

neznam sta dalje pokusati
                  Otići do majstora.

https.autogas.rs

Comment

• Stratos
                    CBC Senator XXL
                    • 10.09.2008
                    • 2594
                    • Novi Sad

Prilicno se razumem u automobile tako da nista nije bauk cak naprotiv.
                    Uzimaući u obzir tvoju izjavu dadoh ti kompletne odgovore. Pošto ti je to malo,predlažem ti sledeće: podesi temperaturu za prelazak na 45*c dok ne posetiš Majstora. I gledaj da to bude što pre.

Comment

• Vladamir
                      CBC Član
                      • 15.10.2010
                      • 58
                      • Šumadija i Pomoravlje

Posto vidim da ovde ima strucnih lica, ima li sanse da dobijem detaljne odgovore i odradim podesavanje sam, posto sam ionako ugradjivao zajedno sa drugarom ovaj uredjaj kao sto vec rekoh u prvom postu?
                      Verujem da je ovo vama dosadno ali neznam zasto ovakav stav? Ja sam dosao i kulturno trazio pomoc. Znam kako je jer sam i sam administrator jednog moto foruma gde dolaze i ljudi koji nisu bas detaljno upuceni u neku specificnu problematiku, i ja se trudim da svakom toliko detaljno sve odgovorim i obrazlozim i sire nego sto je pitao i time mu pomognem ako je ikako moguce. Meni nije tesko, zato i radim posao admina, a dobro delo je u mom tefteru samo sebi nagrada.

Nije mi namera da bilo koga uvredim ali ovde i jeste mesto tehnicke rasprave pa i nema mesta sujeti. Zato smatram, ako ne postoje neki komercijalni razlozi da se sva pitanja mogu odgovoriti uz dovoljnu dozu dobre volje i strpljenja.

Hvala na dosadasnjim odgovorima jer su mi bili od koristi, nadam se da se tema ovde nece zavrsiti.

Comment

• Stratos
                        CBC Senator XXL
                        • 10.09.2008
                        • 2594
                        • Novi Sad

Radna temperatura isparivača treba da bude min 50*C a poželjno bar 70*C i realno i u softveru. Kada to postigneš,radiće bez problema.
                        Gde je kvaka? Ko to da ti kaže ovako na slepo kad nemožeš da daš podatke ili postaviš fotke. Na pitanje o podešavanju ti odgovaraš da nisi ništa dir`o. Kako onaj pisac softvera zna šta tebi treba,recimo?
                        Iskrena preporuka je da odeš kod Majstora. Pomoć si ovde dobio,ali obuku sumnjam da ćeš dobiti.

Comment

• Vladamir
                          CBC Član
                          • 15.10.2010
                          • 58
                          • Šumadija i Pomoravlje

Hvala na konkretnom podatku. Meni i jeste temperatura isparivaca u radu oko 75 stepeni (napisao sam u jednom od ranijih postova) i tada je trzanje pri otpustanju gasa minimalno ili ga nema. Problem je drastican u periodu kad ecu prebaci na plin na 30 stepeni pa do 40-50 stepeni kada auto prestaje da trza prilikom oduzimanja gasa. Ako imate nekog preporucenog Majstora da me uputite u Kragujevcu ili u Jagodini koji moze sve to da ispegla do perfekcije slobodno recite. Ako treba da se manem perfekcije i ovo sto mi se desava je uobicajna stvar i to mi recite

Veliki pozdrav!

Comment

• Vladamir
                            CBC Član
                            • 15.10.2010
                            • 58
                            • Šumadija i Pomoravlje

Originally posted by Stratos
                            Radna temperatura gasa treba da je nešto niža od temp. reduktora i ne manja od 50*C. Kod tebe je 45*C.Razlika je,recimo 10% u odnosu na min. i više od 30% u odnosu na temp reduktora koja je opet bitno niža od radne temperature samog motora.Malo li je.Moj zaključak je da nešto nije dobro postavljeno ili podešeno.
                            Povećaj temperaturu za prebacivanje na 40-45*C i proveri ispravnost termostata,mada je verovatno ok jer si rekao da se do 30*C zagreje veoma brzo.
                            Na stag 4 ne možeš menjati korekciju ubrizgavanja u odnosu na temperaturu,tako da je jedini način da radi na benzin dok ne postigne bar 40*C.
                            Takođe stag ima opciju za podešavanje strategije prelaska sa jednog na drugo gorivo.Znaš? Podesio si?
                            Kolega što ti je objasnio za sondu je iz Paraćina.Daleko?

Sad sam isao pozajmio na cas laptop i pratio temperature isparivaca i gasa. Od hladnog starta na dalje i temperatura gasa raste u skladu sa temperaturom isparivaca ali je konstantno tacno 50% niza na 50 stepeni isparivaca gas je 24 stepena a na 70 stepeni kad je isparivac gas je 35 stepeni. Da li bi pomoglo ukljucivanje grejanja brizgaca?
                            Bravo stratos za zapazanje o razlici temperatura na koju nisam obracao paznju. Imas li sad neku ideju sta dalje?
                            Na koje strategije i podesavanja si konkretno mislio?

U krajnjem slucaju Paracin nije preko sveta ali bih ovo voleo da resim sam jer volim tu tehniku, mada siguran sam da ovde to svi razumeju.

Comment

• Vladamir
                              CBC Član
                              • 15.10.2010
                              • 58
                              • Šumadija i Pomoravlje

Zanemarite ono sto sam napisao o grejanju brizgaca, moj previd.

Comment

Working...
                              X