Iz svega dolazim do zaključka da si džaba krečio, to jest menjao ECU i kablažu...
Nije dzabe, auto sad nema knedlu i prima lepo gas. Problem je sto trza kad je isparivac od 30 do 50 stepeni zagrejan, mada je posebno kriticno ujutru izmedju 30 i 40 stepeni. Tu trza jako na otpustanje gasa, malo je nezgodno u saobracaju dok idem na posao.
Mozda bih nesto do sad i namestio da je neko sa iskustvom dao neki predlog tipa, probaj ovo ili ono pa ako nema rezultata vrati na staro. Malopre sam vratio pozajmljeni interfejs i laptop tako da sad mogu da cekam sledecu priliku kad pozajmim da nesto eventualno probam, mada sam istrosio ideje za sad.
Evo jednog jednostavnog pitanja. Da li vakum za regulaciju pritiska isparivaca (MAP) uzimate pored leptira negde na pocetku usisne grane ili sasvim na kraju kod najdaljeg cilindra pored ulaska u glavu motora? Kod mene je postavljen na najdaljoj tacki gledano od leptira pored samog ulaza u glavu motora.
Pa mi pada na pamet da mozda ne cima zbog toga prilikom otpustanja gasa? Uglavnom interesuje me gde je najbolje uzeti potpritisak?
I jos jedno pitanje. Da li su valtek 3ohm brizgaci dovoljno brzi za ovaj motor koji na benzinu na leru ima oko 3ms vreme otvaranja benzinskih brizgaca?
Nije dzabe, auto sad nema knedlu i prima lepo gas. Problem je sto trza kad je isparivac od 30 do 50 stepeni zagrejan, mada je posebno kriticno ujutru izmedju 30 i 40 stepeni. Tu trza jako na otpustanje gasa, malo je nezgodno u saobracaju dok idem na posao.
Džaba si menjao komp hteo ti to da priznaš ili ne, uložio si truda i novaca bezveze zato što si rešio da radiš nešto što izgleda jednostavno ali ipak nije a razlog je što nema majstora, ima....
Vreme venturija i karburatora je prošlo, istorija. Tu i tamo je kod toga moglo da se pomogne, promeni mikser, stavi restrikciju, zameni filter, našteluj na sluh itd... Ovde ili znaš ili ne znaš, imaš ili nemaš sa čim... Imaš sve burgije od 1.5 do 3.0 po jednu desetu? Imaš pomagača koji drži laptop u krilu dok ti voziš i on podešava mapu i pri tome zna šta radi? Vikend majstori ne pale kod sekventa.
Deo odgovora na sličnu temu koju vidim da stalno pratiš.
Elementarne stvari ne znaš, nisi se potrudio da išta shvatiš od principa kako to radi, nisi pročitao ništa od pisanija na ovom forumu a želiš da podesiš sekvent jer majstori nemaju pojma a podešavanje se svodi kažite mi šta da ukucam u softver i da postanem majstor.
Neće moći ove noći ne zato što neko ne želi da ti to kaže a iskreno ja sam odavno izgubio volju i to sam rekao pa ako drugi imaj uživaca neka probaju, nego što jednostavno mnogo stvari ne znaš, mnoge stvari nisu kao što piše u uputstvu i treba nekog iskustva za to i najvažnije ovo nije servisni centar za obuku oko ugradnje gasa, pomoć oko problema da, ali obuka ne. U vezi toga je otvoren forum za servisere i tamo može pitati ko god šta želi.
Posto smatram da bi zakljucak ove teme sigurno nekom koristio napisacu svoje iskustvo.
Po mom skromnom iskustvu resenje problema trzanja prilikom otpustanja gasa na ovom fiatovom 1.2 16v motoru (provereno na nekoliko razlicitih automobila) je stavljanje manjeg promera dizni (1.5 mm) umesto preporucene velicine od oko 1.8 mm. Naravno posle promene dizni obavezna je ponovna samokalibracija i dodatno podesavanje mape. Kod mene je podeseno sa odstupanjem do +-5%. Naravno ovo iskustvo je sa Stag 4 i Stag 300 kompjuterima i 3 ohm diznama.
Temperatura prebacivanja je vracena na 30 stepeni i samo neposredno posle prvog prebacivanja posle prvog starta ujutru posle jako hladne noci ima malih nepravilnosti u radu na prvom i eventualno drugom otpustanju gasa, posle je ok.
Jedino sto me malo zabrinjava je upozorenje koje se pojavljuje da su preko 4500 obrtaja dizne stalno otvorene. U voznji retko zalazim u taj deo deo skale ali sam prilikom testiranja primetio da nema osetnog gubitka snage ili bilo cega drugog sto ja mogu da primetim u voznji bez obzira na to upozorenje.
Koliko je po vama ovo upozorenje ozbiljan problem, odnosno potencijalna opasnost?
Šteta može biti velika, to su sasim sigurno male dizne ma kako god podesio.
Da bi znao koliko je opasno zeleno upozorenje mora biti spojena lambda sonda. I to je orijentaciono ali bolje išta nego ništa. Za vreme trajanja zelenog upozorenja mora biti dosta goriva a to vidiš preko lambda sonde.. Mana je što vidiš da ima viška ali ne znaš koliko
Na kakvu stetu konkretno se misli?
Ja sam (moguce pogresno) logikom zakljucio da su dizne otvorene jer nemogu da isporuce dovoljno plina (na 1.5 mm precniku), odnosno da je problem u potencijalnom manjku a ne visku. Bio bih zahvalan za pojasnjenje.
Šteta je spaljen motor, gecrkt, odoše karike, polupan klip, izgoreli ventili. Ne sve ali može biti više komada od ovoga.
Dobro si shvatio šta ti je napisao a napisao je da su dizne skroz otvorene i da proveriš ima li pri tome dosta goriva. Kako da proveriš ima l idosta goriva sam ti objasnio a ako to ne razumeš onda to prepusti nekom majstoru koji razume. lambda sonda mora biti zakucana gore a ne znaš koliko je to previše jer ta sonda to ne može da ti izmeri.
Potraži malo po forumu siromašna smeša i sl... nemoj svakom posebno da se opisuje jedno isto..
Takodje važi i za lambda sondu, potraži kako radi.
Povezao sam obe lambda sonde pa cu sutra kada pozajmim laptop i interfejs da izvrsim ocitavanje. Jasno mi je sta siromasna smesa moze da napravi. Da li mi mozete dati preporuku iz vaseg iskustva koliki hod plinskih dizni treba da bude za ovaj fiatov 1.2 16v motor sa 80ks iz 2001 godine? Proverio bih i taj podatak i onda bih imao kompletnu sliku.
Hvala.
Dora, hvala na informaciji. Prekontrolisacu i podesiti hod dizni na 0.40, ako odstupa.
Procitah u jednoj drugoj temi ovo:
"Slavko_bgd
Motor Fiat 188A5 je specifičan za gas zbog konstrukcije usisne grane, električno kontrolisanog leptira i najmanje rečeno "čudnih" uglova predpaljenja u režimu ubrzavanja. Ispravnost sistema za paljenje jeste važna kao i kod bilo kog drugog motora ali nije jedini uslov.
Posebno su na gasu specifični režimi naglog ubrzavanja sa praznog hoda i naglo ubrzavanje iz cut-off-a. Model gasnog uređaja je takođe od značaja za ovaj motor jer komponente, kontroler i software treba da imaju mogućnost podešavanja u navedenim režimima. Pravilna ugradnja i stručnost instalatera se podrazumevaju...
Ovo pričam iz ličnog iskustva jer sam se "pekao" na tom motoru: ne može svaki uređaj da radi dobro na njemu i ne može ugradnja da se uradi bilo kako. Sledeći uslov je pažljiva vožnja i još pažljivije podešavanje rada na gas u pomenutim režimima. Naravno, ocena kako motor radi je potpuno subjektivna stvar, ono što je meni loše nekome može biti super i suprotno..."
Ovaj gospodin kao da je vozio moj auto na plinu . Posto je ocigledno ovo poznata specificna problematika ovog motora, da li neko osim konstatacije vec poznatog, moze da da konkretne savete za podesavanje ovih "kriticnih" rezima rada.
Comment