Meni nije jasno što je pomoc morala na pp a ne javno na forumu.
You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
Speed's just a question of money. How fast you wanna go?
Eba ga, ja sam moje kupio u Nish na buvljak, ima covek korak 0.1 ali ako mesas proizvodjace moze da se ugodi i 0.05 sto je meni ispalo vise nego korisno izmedju velicine 2 i 2.2.
UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!
Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!
U pitanju je Renault K4M720 motor (1.6 16V 79kW), na ovom motoru pritisak benzina je konstantna, ne zavisi od pritiska (vakuma) u usisnoj grani. Regulator pritiska benzina je u rezervoaru, ide jedan cev od pumpe (rezervoara) do distributera benzina, i to je to. Da li na ovom motoru treba povezati regulator pritiska gasa sa usisnom granom, ili ne? S obzirom da benzinski kompjuter vec racuna s tim, da je pritisak benzina konstantna, i na osnovu toga otvara benzinske dizne, a plinski kompjuter uzima podatke od benzinskog kompjutera, meni zvuci logicno, da apsolutni pritisak gasa treba takode da bude konstantna, odnosno nezavisna od vakuma u usisnoj grani.
1. Nije moguće porediti pritisak i protok benzina sa gasovitom fazom tng-a ili kpg-a (metana) jer se radi o totalno fizički različitim gorivima;
2. Zadatak pritisne kompenzacije (nepravilno nazivana vakuum) je da obezbedi konstantnu razliku pritiska gasa u injektorima i pritiska vazduha u usisnoj grani. To je definicija koja većini nije baš najjasnija pa ću probati da "dočaram" da bude razumljivije.
Pritisak vazduha u usisnoj grani kod atmosferskih motora kreće se u granicama od 0,22 bar do otprilike 1,90 bar. Veće opterećenje = veći MAP, veći MAP = veća masa vazduha > treba više goriva i suprotno.
Osnovno konstruktivno ograničenje za ubrizgavanje goriva je vreme otvaranja injektora, tako da treba "uštimovati" dva ekstrema: da na praznom hodu i nižim režimima injektori mogu da izvrše ubrizgavanje u opsegu iznad minimalnog a na visokim režimima (režimi visokih RPM i vršna opterećenja motora) da imaju dovoljno veliki protok da bi napojili motor gorivom.
Kada je povezana pritisna kompenzacija isparivač na leru i nižim režimima radi sa manjim pritiskom a kada se "nabode" gas pritisak gasa u isparivaču i u injektorima se povećava. Znači, manje opterećenje=manji MAP=manji pritisak gasa=manje gasa u motoru i suprotno.
Načelno, ako je gasni uređaj takav da gasni injektori imaju malu inerciju (male vrednosti vremena otvaranja/zatvaranja ili srpski rečeno "brze dizne"), moguće je ukomponovati da sve radi u zadatim granicama i pritisna kompenzacija nije potrebna.
Kad se uporedi cena "brzih" dizni i zezanje da se sve to "uštimuje" sa pola metra creva i jednom sisicom za vakuum (koja baš na starijim K4M motorima postoji na usisnoj grani) takva ugradnja je nesvrsishodna.
Dinamika pritisaka kod motora sa nadpunjenjem (turbopunjač ili kompresor) i VALVETRONIC motora je drugačija pa o tome možemo neki drugi put...
Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...
Sta mislite o ovoj ugradnji? Jel ima uocljivih nedostataka? Na osmoj slici se vidi, gde su busili rupu u kablove, da fiksiraju filtar (crvena izolir traka iza srafa)...
Comment