Iz ličnog iskustva ovo pišem.To što logan teže pali a lepo ide dok koristi benzin je do samog benzina tj.bezolovnog.Najverovatnije tvoj prethodnik na vozilu nije praktikovao vožnju na benzinu.Podigni zadnje sedište odvrni poklopac , izvadi pumpu i izvadi bezolovni do poslednje kapi.Sipaj nov bezolovni po mogućstvu sa Jugopetrola.Ukoliko ti dizne benzinske nisu zaprljane ići će mnogo bolje a paliće kao mina.Takođe proveri u servisnoj knjižici da li su štelovani ventili na tom autu ako nisu obavezno naštelovati videćeš razliku.Inače logan ima tu manu da mu se ventili uglavnom šteluju na svakih 30 000 kada se voze na plin.Posle svega ovoga obrati se ovlašćenom servisu BRC kao što su ti već pisali.Veruj mi na reč imam na grbači 14 istih vozila.
Kao što sam napisao moj problem je bio identičan i ljudi su isto predlagali raznorazna čišćenja benzinskog dijela, koja sva koštaju. Jednostavni test sa odspajanjem akumulatora koji zahtjeva 1min vremena i 0 din troškova može ti pomoći da izoliraš problem. Ako auto upali iz prve nakon odspajanja akumulatora onda je problem sigurno u plinskom dijelu, ako auto još uvijek ima problema sa paljenjem onda se može tražiti problem i u benzinskom dijelu. Kod mene je problem bio isključivo u plinskom dijelu.
Hajde probaj pa da možemo davati konkretnije prijedloge.
Da postoji filter benzina ispod rezervoara i lako se menja a košta od 450-600 din.U principu nećeš možda naći nikakvu prljavštinu ali taj bezolovni koji budeš izvadio iz rezervoara ličiće na sve osim na bezolovni.Izgledaće kao jestivo ulje otprilike.Kada budeš to sredio i uradio servis plinskog uređaja, praktikuj da jednom u nedelju dana voziš auto na benzin da bi se taj benzin trošio i dolevao novi.Iz prakse znam da bezolovni nemože dugo da stoji jer posle toga teško da neki motor hoće da ga sagoreva.
Probaj.To ti je jedino što možeš u takozvanoj kućnoj radinosti.Inače ja to kada radim obavezno šaljem dizne benzina na čišćenje i u servisu se uradi štelovanje ventila.Samo mi se jednom desilo i to na vozilu iz 2005. da je u pitanju bio računar za rad na benzinu.A što se plinskog dela tiče takođe ćeš morati na dijagnostiku.Kao što su te već uputili možda neka plinska dizna eeeee... sad se setih pogledaj vakum crevce koje ide od difuzora do isparivača možda se ono otkačilo ili otrljalo.Neću da te plašim ali se jednom desilo da je plinski računar morao da se menja jer je auto non-stop trokirao pri ubrzavanju a kada dostigne neki br.obrtaja onda ide.Samo što je taj auto pre toga imao udes tj.udarac baš u tu stranu gde se nalazi računar i nešto je u njemu kvrcnulo a ni dijagnostika nije mogla to otkrije.Mada meni nije problem jer ja kada dođem u ćor sokak skidam sa onog kopji radi i montiram na neispravan i sigurno nalazim kvar a ako nemogu da ga rešim tu je forum.
ni auto niti bilo šta se popravlja po sistemu "možda je ovo",naročito auto koji spominjemo je zaista jako težak (da ne kažem nemoguć) za rad bez adekvatne opreme i određenog nivoa znanja i iskustva.dakle džaba ti možemo ovde možemo predlagati ovo ili ono problem neće nestati sam od sebe,to se samo u bajkama dešava,idi lepo u servis neka ti se reši problem pa se javi
Iz prakse znam da bezolovni nemože dugo da stoji jer posle toga teško da neki motor hoće da ga sagoreva
da. i tako isto svaki benzin ne moze da stoji.
to je jedna od osnovnih osobina benzina, sire poznata kod korisnika motocikala i camaca (gde se benzin odstajao zimi ) uvek baca.
ispare, lako isparljivi sastojci- najnormalnij pojava.
1. Sinoc posle voznje na plin, parkiram auto. Skinem kleme sa akumulatora. Sacekam minut-dva-tri. Vratim kleme (ukucam ponovo kod u radio!)
Jutros ga prebacim da radi samo na benzin. Kresnem kljucem, i.... nista! OPET ISTO vrti motor 3-4-5 puta i onda upali.
Problem zaista nije nestao preko noci !
2. Nekako upalim masinu i vozim sa prekidacem u polozaju benzin. Masina jos nije dostigla radnu temperaturu. Prebacujem prekidac u polozaj plin. Motor jos uvek radi na benzin jer nije dovoljno zagrejan, I tu pocne da trokira. Malo kao da se pocne gusiti , da mu jaci gas i on prebrodi tu krizu od par sekundi.
Isto se desava u trenutku kad kontroler zaista pusti plin u motor. Oseti se mali trzaj, stopre nije bio slucaj. Malo se pocne gusiti i posle 5-6 sekundi se stabilizuje. (Ako se to desi na semaforu, onda je haos, jer ne mogu odmah da upalim i verglam, verglam...)
Dakle da skratim pricu:
Imam za sada dve ponudjene varijante: Neko od vas je ponudio stelovanje ventila, a druga je plinski majstor....
Javlja mi se i treca varijanta, a to je ciscenje benzinskih dizni (50 EUR)
Ako nakon reseta kompjutera (tj. odspajanja akumulatora) još uvijek ima problema sa paljenjem to najvjerojatnije znači da otpada varijanta neispravnog doziranja plina koji onda poremeti benzinsku mapu (uz pretpostavku da je kompjuter bio dovoljno dugo bez napona da se resetirao).
Onda mi ti simptomi najviše liče na zaštopane benzinske dizne. Teško paljenje, trokira dok je hladan, a nakon duže vožnje na benzin vozi dobro. Da li si ga probao paliti na plin, ali dok je još vruć (hladan sekvent se teško pali na plin i kada je sve ispravno)? Probaš nakon vožnje na plin, čim ga izgasiš, odmah upaliti na plin. Ako upali bez problema vrlo vjerojatno bi mogle biti benzinske dizne.
Da li si bio u servisu da ti očitaju kod greške u ECU-u pa da znamo zašto gori check engine?
Što se benzinskih dizni tiče vidio sam savjete ljudi koji tvrde da je njima pomogao u takvom slučaju onaj aditiv za čišćenje dizni koji se doda u benzin. Uglavnom hvale STP. Ali da bi tako pročistio moraš nasuti aditiv u pun rezervoar pa potrošiti cijeli rezervoar benzina, što onda čini cijelu priču pomalo skupom, skoro isto kao da si išao na čišćenje dizni.
Ja osobno taj aditiv sipam u svaki natočeni rezervoar benzina i nakon 50000 prijeđenih kilometara još nisam imao problema sa diznama (da kucnem u drvo )
Probao sam malo da ga vozim na benzin - nekih 5-6 dana - i sve radi lepo!
Lepo upali iz prve, "na prvi zub" !
Al cim ga vozim na plin i tako ga ugasim (posle voznje na plin), posle toga nema sanse da ga upalim iz prve!
Ovo prilicno ukazuje da problem pravi neispravan uredjaj za plin, ali postoje jos neke varijante.
Da li si siguran da se ECU resetovao, obicno se preporucuje otkacen akumulator i pritisnuta kocnica par minuta da stop lampe potrose eventualno zaostali napon u kondenzatorima? Ne znam da li su neka da li ta dacia spada u neke tvrdoglavije kojima treba neka druga procedura.
Probaj takodje i varijantu da poslije duzeg rada na plin prebacis na benzin i poslije par minuta ugasis i vidis odmah kako pali.
Probaj i gore navedenu varijantu sa paljenjem toplog motora na plin.
Ili vozi majstoru
Difference between man and boys is the price of their toys
Probaj takodje i varijantu da poslije duzeg rada na plin prebacis na benzin i poslije par minuta ugasis i vidis odmah kako pali.
Probao. Rezultat: Pali u zavisnosti od duzine voznje na benzin. Lepo sam napisao da posle duze voznje na benzin, masina krese iz prve, a posle krace voznje na benzin, tj. ono sto ti potenciras, masina se ponasa kao matora drtina, samo kija!!!
Originally posted by nijebitno
Probaj i gore navedenu varijantu sa paljenjem toplog motora na plin.
Motor ne moze da se startuje na plin! Ja prebacim dugme na plin, ali automatika ga tera da startuje na benzin. Kada se motor upali onda ako je vruc, prebaci sam na plin.
Originally posted by nijebitno
Ili vozi majstoru
Ma ovo je najsigurnije resenje!
Svakako cu da ga vozim, al hocu da cujem od vas sta bi sve moglo da bude, cisto da "uceni" majstor ne uzme da menja sve redom kako bi nasao kvar!
Motor ne moze da se startuje na plin! Ja prebacim dugme na plin, ali automatika ga tera da startuje na benzin. Kada se motor upali onda ako je vruc, prebaci sam na plin.
Ovako je kod svakog sekventa, ali npr. moj Landi Renzo Omegas ima varijantu paljenja na plin u nuždi. Na mome daš kontakt, zatim držiš stisnutu tipku za prebacivanje na plin 5 sec, odnosno do trenutka kada zelena lampica plina počne konstantno svjetliti (inače prilikom paljenja blinka). Nakon toga normalno upališ auto, ali ga pali na plin. Vjerojatno i BRC ima neku varijantu paljenja na plin samo moraš naći negdje kako se to radi.
Comment