Slovo K dolazi od nemacke reci "Kolben" = klip posto jedan klip u K glavi regulise trenutni protok goriva ka diznama i polugom je vezan sa protokomerom vazduha
Zasto ova tema (bez obzira na mali off) nije sticky?
Mnoga pitanja ne bi ni bila postovana tj. mogla bi biti izbegnuta kad bi se znalo pre kupovine auta koji motori da se izbegavaju za ugradnju TNG-a.
Kod pravih sekvencijalnih ubrizgavanja, najrelevantniji podatak je vreme otvaranja benzinskih brizgacha. Ako gasni ECU dobro odradjuje svoj posao, motoru uopshte nije bitno koje gorivo ce mu se ubrizgati.
Tachno je da BRC kaze da njihovi uredjaji ne mogu da rade kako treba na FSI, JTS ... motorima, ali zato Lovato , Landi Renzo .... i mnogi drugi rade bez problema.
Koliko sam ja razumeo, osnovni problem za primenu BRC-a na pomenutim motorima predstavlja to sto on za razliku od lovata i slicnih koji direktno "citanjem" signala ka diznama koje daje benzinski ecu odredjuju potrebnu kol.goriva i prilagodjavaju koriguju taj signal shodno karakteristici gasne dizne, BRC trazi jos i signal sa map senzora ?
...a pomenuti motori imaju skroz drugu zavisnost map/load....
....e sad, sta ce brc-u signal sa map-a? ...kad je fabricku ecu vec sve to lepo uzeo u obzir i iskalkulisao i dao direktan podatak o potrebnoj kolicini goriva preko signala benzinske dizne...
To bi morao da pitas nekoga iz fabrike BRC. Ranko vise ne radi sa njima tako da........
Svi modeli sekvencijalnih sistema koriste informaciju vrednosti MAPa. Medjutim kod nekih proizvodjaca se po potrebi moze iskljuciti (softferski) premerena vrednost , da bi uredjaj mogao da funkcionise bez nje. Sada su se vec pojavili gotovi kitovi za vecinu modela FSI, JTD, GDI, pa se moze poruciti fabricki kit za odredjeni model. Navede se tip, godiste, tip ECUa i dobije se fabricki kit za taj auto, koji je vec nastelovan i ostaje samo da se ugradi.
Davno sam ja pricao da ce "majstorstva" biti sve manje i pominjao neke babe i evo polako nam dolazi i to vreme.
PRAKTICNO VISE NE POSTOJI MODEL U KOJI SE NE MOZE UGRADITI GASNI SISTEM, TAKO DA CE TEMA BITI SVE MANJE AKTUELNA.
Mislim da je stvar vec dokazala svoju funkcionalnost. Sve radi besprekorno na velikom broju automobila i svi proizvodjaci gasne opreme su prihvatili FLASH LUBE i cak ga imaju u fabrickoj ponudi.
Pozdrav svima!
Par pitanja oko JTS, FSI, GDI,.. motora. Meni je serviser koji mi je ugradio gas rekao da je ugradnja u taj tip motora nemoguča, jer se dizne preko kojih se benzin ubrizgava direktno u cilindar nalaze u cilindru i hlade se sa benzinom koji struji kroz njih. A ako ugradimo gasni sustav onda zatvorimo protok benzina kroz dizne i te se nemaju čime hladiti kod rada na gas i zato izgore pošto je temperatura izgaranja pri gasu čak i malo viša nego kod benzina pa je rad na benzin nemoguč. A koliko mi je poznato recimo kod Alfe 159 2.2 JTS zbog velike temperature izgaranja upotrebljeni su posebni ventili presvučeni sa nikljem da se dovoljno hlade. Po mom mišljenju takav motor bi vrlo težko podneo rad na još povišanoj temperaturi koja se stvara kod rada na gas.
Comment