potrošnja plina

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: potrošnja plina

Posle kažu da samo zaključavamo teme, što u osnovi jeste lakši način da se spreči lupanje ili off u temi ali je to linija manjeg otpora jer ćemo zaključavati redom. Stoga sam rešio odavno da zaključavam ljude. Raspravljati možemo 100 godina na nekom ozbiljnijem nivou, možemo se i našaliti usput i pri tome će iz tih diskusija ispasti za svakog ponešto. Ko neće pravilno da učestvuje, ne mora.

Dao sam neku okvirnu računicu, čekam kontra argumente da vidimo stvarno stanje stvari, reći paušalno to se ne isplati zato što ima selotejpa na gumenom crevu, nije argument. Ponoviti to više puta nije diskusija nego ubedjivanje.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• b_samardzic
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 1557
      • Smederevo

Nisam ja protiv plina taman posla pa vozim 2 auta na plin jedog yuga od 2002 i pasata od 2003 oba sa karburatorom i vec 5 godina nisu videli benzin. Benzinski sistemi su neispravni ali znam da za 50eura mogu da ih dovedem u ispravno stanje. I Meni auto upali na -15 na plin ali ako ga ja palim a ako ga pali neko drugi pa ne upali iz prve nema sanse posle toga da ga upalim. Imam malo benzina i sipam u karburator i bez problema upalim.
      E sad ja mislim da je za 90 posto ljudi to neprihvatljivo.
      Doro sam si reko da detonacija mora da se desi kad tad dal ce da se okvase kablovi ili ces da patosiras gas na malom broju obrtaja sve jedno, i uvek kazes dajte mi da provozam bilo koji venturi i detonirace u roku od 2 minuta e a sta ce biti sa askonom tada? Može da pukne ono debelo crevo od protokomera do u**** (za koje sam pitao dekija) moze da crkne protokomer ili da se iskrivi klapna protokomera sve jedno.
      Deki nije ti pogresno povezana pumpa nego ona treba da radi i dok vozis na plin da bi hladila gorivom benzinske dizne.
      E sad sto je crkla pumpa pa nisi sipao gorivo. Treba da ima bar 10 litara minimum u rezervoaru a ono isparava iako ga ne koristis, pa onda izgubi vremenom oktansku vrednost pa se gasi na leru i pocnu detonacije u voznji pa ga ti ne sipas leti uopste nego pred zimu a pumpa u medjuvremenu crkla eto kratkog scenarija.
      Uostalom svakog meseca moras da sipas najmanje 10 litara benzina da bi bio svez a to je vec 100 km.
      Deki i ja kazem da je venturi jeftiniji za odrzavanje od bilo kog benzinskog sistema.

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

Stvarno ne znam sta je problem nasuti 10l benzina jednom mesecno i paliti i eventualno malo provozati auto na benzin...ne znam kako se to ne isplati tng i sta to treba odrzavati...za 4 godine voznje na plin i predjenih oko 70.000km samo sam zamenio 10-tak filtera plina i to po 50 din,a sada imaju filtronovi za 100...moju suzu sam zaradio na razlici u potrosnji...deki uz svo duzno postovanje,ali stvarno si neodgovoran prema autu...za 100e mozes da osposobis auto da ti sve radi kako valja...vise mi je muka od mehanicara,limara i farbara koji svoj isfusereni rad pravdaju time da je meni mator auto...onda napravim sam,pa odem u jedan ovlasceni servis da vlasniku pokazem da nije mator auto,nego on nije odradio kako treba...onda pocinje da muca,da se svadja,a kad vidi da hocu da ga bijem e onda nudi pare da vrati...zaboravio sam da kazem,ispustao sam i ulje iz isparivaca...svecice,kablove,razvodnu kapu i ruku sam menjao na svakom autu,bez obzira na tng...da nije tng-a,ja prvi i 70% vozaca nebi mogli da prelaze 15-20 k km godisnje...veliki pozz za sve

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Originally posted by b_samardzic
          Ja sam pricao o autima sa karburatorom i tvrdim da auto sa obicnim karburatorom ima slabije iskoriscenje benzina dok je hladan nego sa dobro postavljenim vakum plinom.
          Mislim da je samo vakum plin isplativ i to na karburatorske i na eventualno monopoint motore.
          Na injection motore nikako vakum ne stavljati a sekvent se nikako ne isplati.
          Pratim vec godinama forum i evo do mog zakljucka. Kod injection sistema benzinske dizne rasprsuju benzin u prah i uz pomoć senzora ECU povećava iskorišćenje benzina. Plin je energetski slabiji ali ima vecu oktansku vrednost, znaci trazi ranije paljenje i siromasniju smesu. Ugradnjom sekvent plinskog uredjaja smesa mora da zadovolji izduvne gasove kao na benzinu da nebi ECU prijavio gresku, znaci da smesa mora da bude bogatija nego sto bi bilo idealno. Zbog vece oktanske vrednosti trebalo bi paljenje da bude ranije sto je kod injection sistema u domenu extrem tuninga, a sa istim paljenjem ko na benzin dolazi do nagorevanja izduvnih ventila.
          Sve to dovodi do podatka da u prosekt na 100km plina trosi 10 posto vise i jos 2 litra benzina za paljenje.
          Dolazimo do ustede od 25 posto.
          A sta se dešava sa održavanjem auta sa plinom? Redovno dolazi do začepljenja benzinskih dizni, plinski sistem trazi odrzavanje koje košta, u slučaju kvara treba ustanoviti da li je zbog plina ili zbog benzinskog menadzmenta.
          Cena ugradnje plus povećana potrosnja plus skupo odrzavanje plinskog sistema gube osnovni smisao ugradnje plina a to je usteda i nista vise.
          Ajd sad pročitaj ovo sve što si napisao, pa pročitaj šta sam ja napisao o kalkulaciji pa kreni u tom pravcu.
          Jednu stvar odmah da ti olakšam, 90 posto "zaćepljenih" dizni na sekventu je delo loše podešenog gasa, ne mehanički negosoftverski. Sad što se majstori mehaničari razumeju u mehaniku ko Marica u krivu banderu pa čiste ispravne dizne ili da bi samo naplatili nešto, to je druga stvar.

Za venturi to govorim što si napisao i tako je, samo ima jedna stvar, to govorim istim takvima kao ti samo jedan stepenik iznad koji kažu koji će mi sekvent kad venturi radi savršeno. Ubedi Dekija da mu treba sekvent, malo sutra... Onoga što mu roka svaki drugi dan je lako ubediti. Sve je relativno.

https.autogas.rs

Comment

• deki-ascona
            Bio nam je drug! RIP
            • 10.04.2007
            • 2118
            • NI , Trosharina

Samo da se "izvadim" pa se vracam na temu

Nisam ja nemaran, asconi je pumpa "propisala" tamo gde je pertlovana, nikad , ama BAS nikad nije ostala bez benzina. Kad god sam izasao na autoput uvek sam prebacivao na benz , posto mi se svidjalo da nagazim do daske. I naravno da sam palio na benz sve dok pumpa nije procurila, zbog vrste/konstrukcije prekidaca. Za ostatak price (paljenje na LPG) je kriv majstor koji me naucio sta da premostim na prekidacu BRC elegant (znam da je to najstroze zabranjeno, ali prija ) . I da udje u zapisnik da sam pomenutog majstora molio bar mesec dana da mi to kaze i jedva je uspelo. Ovde na forumu to nisam ni smeo da pitam, posto bi me najveci deo plinadzija ignorisao, a @gorky bi me verovatno uštrojio prvom prilikom

Posto sam imao keca i juga ranije , imao sam naviku da nosim kanticu od 5l u gepeku. Nikad ne znas kad ce da zatreba da se kapne u karb. Zato vise nikad necu da kupim auto sa karbom. Detonaciju nijednu nisam imao od 2007. , a zbog tih detonacija sam i nasao ovaj forum. Inace, anti-deto klapna je supar odradjivala posao, tako da je protokomer mehanicki citav (klapna unutar njega). Detonacije su resene kablovima i svecicama, ali ne onim kablovima od 1000 din. nego 6x skupljim. I sad kad bih stavio pumpu, na benz. bi isao bolje nego na plin. Fals vazduh je resen neporoznim debelim platneno-gumiranim crevom sa zicanom armaturom sa nekog mercedesovog kombija iz 1965 .
            Nije plin pokvario nista na autu, nego plin nije mogao da se koristi (valjano) zbog kvarova.
            I kad mi @alexa05 vrati pumpu i ako sidjem u kanal na 1/2 sata max , napravicu da ide i na benzin. Samo me mrzi.
            @ragazzoni na omegi 2.0 16v sa LCS ima potrosnju oko 10-11l (san svakog vozaca na plin). Sumnjam da bi na benzinu imao mnogo manje. Mali osvrt na isplativost plinske instalacije.

Volim ja nove stvari i stavio bih ja sekvent vec sutra , samo cekam da nekom plinadziji spasim zivot, pa da mi se revansira sekventom .

A sad na temu :
            Originally posted by Srdjan
            Meni evo vec na drugom autu zimi trosi manje plina nego leti.. Na kappi gde je sekvent i na proslom autu gde je bila lambda konttrola. Uvek mi je zimi potrosnja na otvorenom putu najmanja.
            Isti slucaj. Cak mnogo lakse upali (doduse na onaj moj "nevaljao" nacin). Potrosnja stvarno padne . E sad da li pomaze 'ladan vazduh ili zimski odnos propan-butan...?
            Originally posted by Valent Vudriga
            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• broj 123
              CBC Senator
              • 29.08.2008
              • 221
              • srbija

da ne otvaram novu temu imam jedno potanje!
              naime zanima me sledece ako bi odvrteo plin (na primer da ide ko blesav), a pritom ga vozio ko penzioner dali bi auto trosio mngo ili u skladu sa voznjom?

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Da li voz ide brže danju ili...
                Svaki auto troši onoliko koliko mu treba.
                najmanje troši ako se vozi u skladu sa preporukom proizvodjača auta u opsegu najboljeg obrtnog momenta. Da bi imao najbolji obrtni momenat treba da bude optimalno podešen za gorivo, svejedno da li je petrolej ili plin.
                Odvrtanje ili zavrtanje bez mere izaziva istu posledicu, najgoru kombinaciju, troši a neide...

https.autogas.rs

Comment

• broj 123
                  CBC Senator
                  • 29.08.2008
                  • 221
                  • srbija

hvala doro pitam cisto onako!
                  zato sto me jedan ubedzivao da ce manje da trosi tj trosi ce onoliko koliko mu dajes gas

hvala ti

Comment

• Plinadzija
                    CBC Senator XXL
                    • 29.07.2008
                    • 1514
                    • Paracin

Pa i rekao ti je tacno, ako ne stiskas auto i izbegavas gas u patos, trosice manje...
                    UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• broj 123
                      CBC Senator
                      • 29.08.2008
                      • 221
                      • srbija

da ali on je mene ubedjivao da nemora da se nastluje nego ga odvrtis da ide ko blesav i da rasipa plin i onda koliko dajes gas toliko trosi!

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Odvrneš da ide ko blesav, koliko je to blesav, ko meri blesimetrom? Uzmeš ladnu pivo a napolju 40 u hladu, žedan, piješ koliko ti treba i sve lepo, onda uzmeš dve flaše i nagneš odjednom ali piješ lagano onoliko koliko ti treba. Mislim da ćeš pretpostaviti šta se dogadja sa viškom koji nije prošao kroz grlo....

https.autogas.rs

Comment

• broj 123
                          CBC Senator
                          • 29.08.2008
                          • 221
                          • srbija

nisam ga pitao sta mu to znaci da ide ko blesav
                          pa to je i meni bilo cudno,zato reko da pitam,hvala ti

Comment

Working...
                          X