Put u inostranstvo sa autogasom u kolima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Sloba
    CBC Član
    • 11.07.2005
    • 25
    • Novi Sad
    • Opel Ascona 1.8i

Put u inostranstvo sa autogasom u kolima

Dakle, Hrvatska, Slovenija, Italija i eventualno Francuska. Kakvo je stanje što se ovih zemalja tiče? Konkretno, zanima me da li je potrebno imati ovaj naš atest, ili je dovoljan atest uređaja i boce?
    Gas mi je odradio Dora, tako da nije problem proći atest, ali ako ne moram, ne bih da dam i tih 50?.
    Voleo bih da čujem iskustva ljudi koji su putovali ovuda i ljudi koji poznaju propise ovih zemalja. Takođe, na šta treba obratiti pažnju u ovim zemljama što se saobraćaja uopšte tiče?
    - Znate li vi ko je Abarth? Šta je to frizirani motor? Šta su to polirani kanali u glavi? Bregasta u glavi? Prednji diskovi...svećice sa platinskim elektrodama...magnezijumske felne?
    - Priznajem da sam zbunjen...
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Hrvati hoće ponekad da traže atest, po kojem kriterijumu i kada ne znam. Tako kažu putnici. Ostale manje više ne zanima.
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Bane
      CBC Senator XXL
      • 30.05.2006
      • 344
      • Konjarnik Bg

vise puta odlazio u hrvatsku nema pravila kada ti traze atest mislim da su me svega dva puta pitali dali imam.
      a citam na njihovom forumu alfista da panduri traze ako vide bocu.
      nadam se da sam pomogao.

Comment

• dranix
        CBC Senator XXL
        • 04.10.2004
        • 3079
        • Antwerpen/Belgium
        • Saab 9-3

U EU mislim da niko ne trazi nista jer je sistem drugaciji. Gas je upisan u saobracajnu i atest kao takav (poseban papir) ne postoji.Za Farancusku ti ne treba nista posebno jer su i oni na "italijanskom" sistemu (adapter) za punjenje. Obrati paznju kad putujes (ako ides preko) da u Svici nema gasa osim na par pumpi na bezveze mestima.

Comment

• GTom
          CBC Član
          • 07.11.2005
          • 22
          • Herceg-Novi

Prilikom ulaska u Hrvatsku bez atesta moraš biti spreman da će možda da te vrate. Međutim ukoliko ti ne primjete čep ili ukoliko ti ne otvaraju gepek, niko te i neće pitati za plin.

Comment

• prolupator
            CBC Senator XXL
            • 02.09.2005
            • 3968
            • Zemun

Isao par puta u HR, niko me nije pitao ni za sta, a kamo li za atest, mada imaju pravo i to da urade. Zavisi kakve si srece. Ja big dao tih 50E da sam na tvom mestu, moraces kad-tad. Dok ne das samo rizikujes da platis kaznu, a MORAS da ih das.
            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Što bi imali pravo da te maltretiraju, po kom osnovu?
              Imaš zeleni karton koji je medjunarodno osiguranje, imaš važeću saobraćajnu koja je dokaz da je auto ispravan i registrovan.
              Nekad kad sam išao u Nmečku bilo je potrebno da pokažem zeleni karton. Moja recimo tadašnja zastava ne bi prošla T od tehničkog pregleda kod njih ali to nije bio razlog da me vrati sa granice. Šta znači švabi što na srpskom piše u saobraćajnoj vozilo na TNG.

https.autogas.rs

Comment

• dranix
                CBC Senator XXL
                • 04.10.2004
                • 3079
                • Antwerpen/Belgium
                • Saab 9-3

Ma nije EU problem vec ove izdrkotine iz bivse Juge koji "sve znaju" najbolje. Naravno da je samo "zeleni karton" vazan ostalo je cist reciprocitet i nikoga ne zanima nista vise. Placa se ladno kazna ako recimo primete da si pretovaren. Konkretno kamp prikolica recimo. Moj drugar odavde (pravi Belgijanac) je placao kazne u Nemackoj za to. Salju odmah na vagu i platis. Nema pardona. Hocu da kazem da nemanje tog atesta jednostavno NIJE prekrsaj u EU ali ocigledno jeste u Cro, BiH ili Slo. Ako traze, znaci traze i vracaju sa granice ko nema. Nije svima boca kao meni ispod auta.
                Salim se. Imam nalepnicu LPG. Ne krijem.

Comment

• alazovic
                  CBC Član
                  • 17.11.2006
                  • 26
                  • Kraljevo

Originally posted by Dora
                  Nekad kad sam išao u Nmečku bilo je potrebno da pokažem zeleni karton. Moja recimo tadašnja zastava ne bi prošla T od tehničkog pregleda kod njih ali to nije bio razlog da me vrati sa granice. Šta znači švabi što na srpskom piše u saobraćajnoj vozilo na TNG.
                  Pa naravno, trebalo bi da NAŠI na granici kontrolišu i vraćaju sva vozila koja imaju ugrađen gas a nemaju atest! I ne samo na granici...

Jer koliko ja kapiram, nije uveden atest da bi se uzele pare (mada ima i toga) ako već vlasnika nije briga u čemu se vozi (sam je tako odlučio), već da bi zaštitio ostale učesnike u saobraćaju koji ne bi da nastradaju zbog tuđe neispravnosti vozila.

Ja sam ugradio gas u ovlašćenom servisu upravo zbog sebe iako me je to verovatno malo više koštalo, a i atest sam uradio (posle nešto preko 2 meseca dvoumljenja/razmišljanja) zbog sebe a ne zato što (često) idem u druge države.

L.A.
                  Dobrodošli u Kraljevo www.kraljevo.com

Comment

• prolupator
                    CBC Senator XXL
                    • 02.09.2005
                    • 3968
                    • Zemun

Atest je vid tehnickog pregleda samog uredjaja. Ok, pitanje je ko to i kako radi, ali postoji u svrhu zastite drugih ucesnika u saobracaju i kao takvog ga treba postovati.

Opet, u Nemackoj nema tehnickog pregleda nego samo redovan servis, u Italiji nema atesta plina vec samo ugradnja u ovlascenim servisima...

Ali, redovan servis u Nemackoj je skup i REDOVAN JE, za razliku od odrzavanj automobila ovde, a slicno je i sa ovlascenim ugradjivacima plina...
                    U prevodu, ako sam sebe ne zastitis, niko te zastiti nece. Atest se mora imati, kad-tad, pa bolje onda pre, kad jednako kosta..

Sto se prelaska granice tice, carinik gleda samo zeleni karton i bas nista vise. Jedino u bivsoj YU ima "pametnih" koji "primenjuju" propise kako im se cefne, a ti, strani drzavljanin, mozes samo da trepces.
                    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

Originally posted by alazovic
                      Jer koliko ja kapiram, nije uveden atest da bi se uzele pare (mada ima i toga) ako već vlasnika nije briga u čemu se vozi (sam je tako odlučio), već da bi zaštitio ostale učesnike u saobraćaju koji ne bi da nastradaju zbog tuđe neispravnosti vozila.

Ja sam ugradio gas u ovlašćenom servisu upravo zbog sebe iako me je to verovatno malo više koštalo, a i atest sam uradio (posle nešto preko 2 meseca dvoumljenja/razmišljanja) zbog sebe a ne zato što (često) idem u druge države.
                      L.A.
                      Nisam ja protiv toga da se treba uraditi atest ili neki drugi vid kontrole kvaliteta uredjaja ili uradjenog posla.
                      bez atesta ne možeš registrovati kola, bez registracije nema zelenog kartona. Ako imaš zeleni karton, osiguranje pokriva nastalu štetu i to je ono što eventualno treba da zanima carinika a ne da gleda imaš li atest ili, protiv toga sam.
                      Samo još treba da traži atest za folije na staklu ili da me šalje na dino test da vidi jel ima toliko konja koliko piše...

https.autogas.rs

Comment

• Bane
                        CBC Senator XXL
                        • 30.05.2006
                        • 344
                        • Konjarnik Bg

dobro ovo ne rade uvek ima vise konja nego sto pise
                        ili da me šalje na dino test da vidi jel ima toliko konja koliko piše...

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

moje iskustvo:

ulazak u RS - niko nista nije pitao.
                          ulazak u HR - otvorili gepek, imas atest, nemam, goni se nazad.
                          opet ulazak u RS - imas atest, nemam, pa sta cemo, pa ne znam, 'ajd vozi.
                          ulazak u CG - posle pola sata stajanja na praznom prelazu, dogegao se nesto promrlj'o i vratio papire. za gas nije pitao.
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• BRABUS
                            CBC Senator XXL
                            • 15.10.2004
                            • 2399
                            • London

Meni licno nisu trazili nikad atest, ali ti preporucujem da ga nabavis, da izbegnes neprijatnosti

Comment

• MeganeSport
                              CBC Član
                              • 31.10.2006
                              • 79
                              • Beograd

Skoro 2 godine se vozim na putevima Austrije,Madjarske,Slovacke i Ceske i niko mi nista nije trazio,iako atest imam koji je doduse na srpskom i ne znam da li bi nekome od njih ista znacio.Doduse oni na vozilima koja imaju plin na zadnjoj strani lepe nalepnicu "LPG" koja je u zavisnosti od zemlje drugacije boje,sto moze da znaci da mozda i nisu uopste ni primetili da vozilo ima plin jer po navici traze nalepnicu.
                              Onaj ko poznaje neprijatelja svoga i poznaje samoga sebe, neće biti ugrožen ni u stotinu bitaka.

Comment

Working...
                              X