sve je ovo bilo od reči do reči kad je počinjala pomama za TNG-om.Bila je punionica samo u Ovči.
Neko reče napred koja ****** će da otvori pumpu za CNG za 100 auta..Ja sad znam za 5- U N.Sadu,Pančevu, dve na N:beogradu i jedna u Kruševcu.U postupku je još. Ne verujem da su to pet lakomislenih firmi koje nisu dobro proračunale broj potrošača.Ne verujem prilično učiteljskim rečima sa visine forumaša iz inostranstva, ima nas još koji smo u kontaktima sa Evropom,pa nije baš tako.Ne verujem promoterima TNG-a i majstorima za isti.Ovde se frljaju podaci o težini,pritiscima i cenama na sve strane.neko reče da sa bocom od 150 kg auto neće da povuče zbog težine,pa i rezervoar za TNG ima neku masu taj gas ne pristiže niodkuda.zašto FIAT,poznat po malim autima,fabrički ugradjuje i metan?Zašto ga taksisti npr.baš u Nemačkoj koriste? Takodje on je za razliku od TNG lakši od vazduha pa garaža sa prosečnom visinom prozora ima smisla.Dakle,to je novost,malo zbunjujuća za sada ,ali će uskoro biti nešto uobičajeno.
I još nešto,za vas iz daljine,ne osećam se tako lošije od vas u dijaspori,živi se nekako, a mozga još imamo,ne morate tim sažaljivim tonom
Slika je malo losija,slikao sam s mobilnim, iz kataloga za kucne punace, dole u dnu ima odnos cene benzin, tng, cng.Cene su u Italiji, a nama moze da predstavlja neki reper.
Evo nasao sam sliku.Dve boce po 63 litre redno vezane, s tim da je preko njih postavljena limena konstrukcija na koju moze da se tovari.Ali samo 150 lap topova.
E našao si karavan da slikaš, upravo takve dve boce nudim besplatno nekom ko ?e da ih odnese sa sve gasom. Ovaj što sam mu ih izvadio me zezno i ne?e da dodje po njih
Nemate fotoaparat u firmi ili na mobilnom da slikaš tog Dobla pa da se vidi o ?emu pri?am.
Ja imam pravoda kažem svoje mišljenej isto kao i ti. Za razliku od tebe ja nisam pristrasan. Moj sat košta XX novaca, ja ?u to naplatiti ugradjuju?i TNG, CNG, NOS, TURBO ili prave?i krofne.
Pri?ate ve? par godina o CNG kako je džabe a niko ne zna cenu ni danas.
Pri?ate kako je sasvim isto staviti jednu bocu ili 4 u prtljažnik a nije. jedina mana bilo kog gasa je upravo rezervoar jer on narušava komfor vozila. Prema tome nemoj da izvr?eš moje re?i bezveze, i stalo bi nekih manjih 150 laptopova, japanskih.
@Miroslavm
U pravu si, kad sam po?eo samo ovim da se bavim bila je samo jedna pumpa u NS i kako Brick re?e radila gospodski do 6 uve?e jer i nije bilo potrebe za više. kad je Pera iz Tavankuta po?eo da radi gas bilo ga je samo u bocama pa se opet radilo.
Ovde jednostavno pokušavam da objasnim da niej sve to tako ruži?asto kako predstavljaju promoteri nove opreme ili novih pumpi.
Od te ebene emisije me malo malo neko zove i pita jel radim BRC i pošto taj metan da se turi...
CNG ?e raditi manje više isti majstori kao i TNG tako da mi nije u interesu da favorizujem jedan na uštrb drugog. Samo realno sagledavam ?injenice iz mog ugla.
Fiat a i drugi rade namenska vozila za baš te kupce, pošta recimo, kurirska služba ili taksi, dakle gde je prtljažnik manje bitan. Takodje italija je podeljena odavno na regione, negde preovladava CNG negde TNG, mislim na pumpe a time i vozila.
Primer autoškole koja ?e preko no?i to?iti u vozilo gas iz ku?ne instalacije je malo cvrc. Za više vozila ne ide kompresor koji košta 1000 evra, malo više košta ali se to pre?utkuje. Težina boca se pre?utkuje a bitno je razli?ita u odnosu na TNG. Vešanje trpi i to je ?injenica koja se takodje pre?utkuje. Sve to uti?e na krajnju cenu ugradnje i eksploatacije. Za jedan Fiat Doblo kome ?e to oduzeti mali deo tovarnog prostora i mali deo nosivosti to je Ok, za jednog Punta to je katastrofa u svakom pogledu. Prtljažnika nema više ni u pismu a nazad sede nonstop dva debela ?oveka.
Ko je vozio auto sa 4 ?oveka u njemu morao je primetiti razliku u voznim osobinama.
Razlog mojih poruka na ovu temu nije da odvratim ljude od CNG-a nego da dam sve ?injenice pa ko voli nek izvoli. Mene niko ne pla?a da lobiram za bilo koga a prestao sam davno da lobiram iz uverenja....
Nešto ne štima sa cenama koje si naveo..
Obzirom da LPG troši bar 10 posto više ispada da je približno ista cena sa benzinom.
Iz onoga na slici ako sam dobro ukapirao izvedena je ra?unica da na benzin za iste pare predješ 11 Km na LPG 22 a na CNG 33Km. Ako je cena ispravno napisana, to ne može biti ta?no.
Brick je napravio matematiku prema kalkulaciji sa cenom za doma?instva i to je minimum. Jedino ako država dotira ili se odrekne dela zarade (koji i ne znam koliki je) pa spusti cenu na 20Din. Kg što bi verovatno izazvalo pobunu medju narodnim masam koje se greju na CNG ili bi kod nas izazvalo prvi put u svetu zabeleženu pojavu da se to?i u kola a posle preta?e u ku?u radi jeftinijeg grejanja
Cene su netacne, pogotovo ova za TNG, pa to moze da unese veliku zabunu u proracunu potrosnje i cene kostanja predjenog kilometra.
Na dan 25.04.2007 cene u Italiji su:
Spesa carburante benzina (costo al lt. Euro 1,2)
Spesa carburante GPL (costo al lt. Euro 0,65)
Spesa carburante metano (costo al kg. 0,83)
sto dovodi do racunice da je voznja na KPG jeftinija nekih 20-ak %, a da ne pominjemo ostale mane KPGa kao pogonskog goriva za putnicka vozila. Diskusija je od pocetka "malo" pogresna, pa nisam zeleo da ucestvujem i podrzvam ovo sto je Dora napisao. Ugradicu i komprimovano G-ovno ako neko hoce, ali KPG nece imati toliko siroku primenu kao TNG u Evropi, a pogotovo u Srbiji.
Trenutna cena LPG-a u Belgiji 47-48 centi.
Meni se cini da masovna upotreba CNG u Evropi i u USA moze da nastane samo ako se desi neka teza visa sila pa to postane "must" alternativa.
Uopste mi ne izgleda da su ni LPG ni CNG neka buducnost.
Po meni, tesko da je CNG ikakva buducnost, kao i bilo koje fosilno gorivo, kojih kako svi znamo ima sve manje - jedino Rusi non-stop otkrivaju nove rezerve gasa u nekoj od svojih pustara, ali generalno, bice ga sve manje jer je nezanovljiv resurs.
Ono sto ce sigurno biti buducnost, makar kao jedno prelazno resenje na totalno eco-friendly i CO2-free goriva, je bioetanol - jedna fabrika treba cak i kod nas da se pravi, a kad smo mi uklavirili da bi to bila pametna ideja, ostatak sveta sigurno vec debelo razmislja o tome, da ne kazem radi u tom pravcu. Pola Juzne Amerike vozi na Bioetanol, Swedi ga koriste od boga pitaj kad, cene kukuruza u Evropi skocile u nebo, nestasica istog katastrofalna jer su ogromne kolicine iz Srbije izvezene u EU bas radi proizvodnje bioetanola. Dakle, sve ide u tom pravcu...
Samo mi nije jasno sta cemo da jedemo kad spalimo sav kukuruz Ali nema veze, samo nek se vozi...
The difference between men and boys is the price of their toys
ne znam kako je došlo do ovoga, ali ono što ja mogu da pro?itam sa originalnog teksta (malo je mutno ali vidi se) i koliko znam italijanski tu piše-
benzin 1,141
dizel 0,930
metan 0,670.
dakle, re?e je o ceni dizela od 0,930 za litar i verujem da je tada tako i bilo.
uopšte nema pomena LPG kao goriva u tom originalu.
Eto zeza, prevodilac krivo uklavirio i ceo NIS doneo krivi plan kako da ojadi ove LPGdžije i utovari novi kontingent robe i goriva u kupce a pare u svoje džepove
Eto kad malo pla?aju sekretaricu šta biva od planiranja...
@206
CNG ima budu?nost u vidu pravljenja za svako doma?instvo i za svoje potrebe, samo treba dosta kakati i eto goriva....
nego, eto i NIS se prevario pa prebacuju pumpe na LPG a cenu su doterali do 31 din.
ho?e li pre?i magi?nu brojku 29,90 do letnje sezone, kakva ti je prognoza ?
za CNG kod nas ionako nastupaju nova pravila igre pri distribuciji za 4 meseca i koji dan, barem prema namerama države i donetim propisima Agencije za energetiku.
pre neki dan ?itam da EU komisija (na konferenciji u Berlinu) finansira novi razvojni projekat ekološke upotrebe uglja (u skladu sa važe?im normama zagadjenja za gas). danas 1/3 potrošnje EU se snabdeva strujom iz uglja, CNG se polako gubi iz vizure planera energetike kao pouzdano gorivo.
slede?i korak možda je da krene vožnja na drva, ta?nije na metan dobijen suvom destilacijom drveta...samo koliko ?e da košta znaju madjioni?ari
NIS kao trgovca nikako da ukapiram, kada se po svetu polako zatvaraju benzinske pumpe oni kre?u u rekonstrukciju 100nak i trošenje para.
kada su privatnici otvorili LPG pumpe maltene i po najmanjim selima i gudurama i ve? okrenuli nekoliko puta uloženo NIS zapo?inje da pronalazi postojanje LPG i kre?e u prodaju.
Comment