ATEST

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: ATEST

Niko razuman nije protiv kontrole ali jeste protiv načina na koji se vrši kontrola. Cilj svega je da se uzmu pare a ne bezbednost vozila ili okoline. No i to je bolje nego ništa Da je cilj bezbednost, pojednostavilo bi se dolaženej do atesta i smanjilo usputne troškove dok ne dodješ do atesta jer ja nikad neću razumeti zašto moram ići na tehnički pregled pa oni da me upute na SUP da me oni upute na atestirce, kao da sam malouman pa ne znam sam da odem.
    Da je cilj bezbednost, mašinski fakultet NS bi davno izgubio licencu za pregled jer su radili svašta a 80 posto vozila koja imaju njihov atest uradjen pre par godina bi bilo isključeno iz saobraćaja. Da je cilj bezbednost, napravil obi se da ovlašćeni servis mora pregledati vozilo bar svake dve godine (ili tehnički pregled (svejedno) i upisati to u knjižicu sa pečatom i svojom odgovornošću da je to ispravno. Normalno uz jednostavnu proceduru, dodješ, pogledaju, opale pečat, platiš koliko treba i odeš.
    Samo se bojim kad to i ako bude da će opet biti idi u Ljermontovu, traži ovo ono i DSZ pa nadalje.

Taj primer stojadina i još kojekakvi incidenti u poslednje vreme su krivica majstora i tih što pregledaju vozila a usput i pandura koji su uzimali 2000 dinara da te "puste" bez atesta ili si imao atest koji je radjen kod Gige u šupi da ne kažem u Temerinskoj ne znam koji broj sa sve blanko potpisanim papirima pa teta posle ugradnje koja traje maksimalno 44 minuta izda validan atest odmah na licu mesta u servisu i još se kjurči sa "diplomom" na zidu kako su ovlašćeni da izdaju ateste.
    Nemoj da se zaukavam, napisaću roman....
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• MirkoDamnjanovic
      CBC Senator
      • 26.09.2008
      • 291
      • Srbija
      • Cetvorotockas

Glupo jeste da treba da odes na zapocinjanje tehnickog, pa sup, pa atest, pa zavrsetak tehnicki. Koji cu ja "k" na tehnicki da zapocinjem i u sup za uput na atest??? Inace to radi samo u vugla iscasena BG policija ( Ljermontova ) dok se u normalnim gradovima kao sto je npr. Ub zavrsava na sasvim drugaciji nacin.

Nego jel cuo neko da ce atest u bliskoj buducnosti da bude 15 000 din, ili sam ja cuo totalnu dezinformaciju?

Comment

• Davor
        CBC Senator XXL
        • 02.03.2005
        • 498
        • Novi Sad

Sto se tice atesta za TNG na masinskom fakultetu u NS-u mogu reci da im se svake godine menjaju pravilnici i raznorazne odredbe kako treba da se vrsi atestiranje,npr. pre 10 godina je auto sa punjenjem boce iz kabine mogao dobiti atest,a sad je to nezamislivo,pre oet godina je cev od instalacije gasa mogla i na kracem rastojanju od 20cm od izduvnog sistema mogla da prodje,sad ne moze,evo kod mene licno je atest radjen pre 5 godina,prosao ga je glat(iako nisam bio na atestu da ne bi bilo protekcije ikakve,nego cale),saobracajna nije menjana,masa vozila je ista ostala,nisam dobio nalepnicu i sl.,a znam da im je sredom dolazilo i preko 100 vozila,licno sam par auta od poznanika koji su trebali atest da dodju kad nema guzve da se prekontrolise i isprave nepravilnosti ako ih ima da kada dodju da rade atest njih nemaju.

Kad sam imao vezbe na institutu,stvarno se nagleda covek svega,ljudi doteraju sve i svasta,stoji isparivac kao servo i sl.pa se trazi atest.
        Mnogi sad imaju problema jer je vaznost atesta smanjena na 5 godina i mnogi koji su ranije dobili atest,drugi koji imaju bolje ugradjenu instalaciju ne mogu da dobiju jer fali jos nesto novo iz pravilnika,a oni raniji se ne povlace na ispravljanje.Sama procedura je po meni najbolja kod samog atesta jer on kosta 3202din,i oni pregledaju instalaciju,a Sup ti naplati jednu taksu od (tada 1200 pa vanredni tehnicki,pa dobijes potvrdu,da bi ga upisao u saobracajnu treba da platis opet istu taksu i opet na tehnicki),cisto otimanje para,a registracija bude jeftinija mizernih 150din.

Comment

• dav
          CBC Član
          • 19.01.2010
          • 43
          • Beograd
          • Hyundai Pony

Ljudi nema vise zezanja, znaju da se mnogo automobila vozi na TNG i tu im je prilika da oderu narod!!! Znaci atest je obavezan, bio je i pre ali je prolazilo...
          Sad su kazne ogromne, a atest kosta 5000 i vozis 5 god i ne mislis!!!
          Beast From The East

Comment

• gogi11
            CBC Senator XXL
            • 26.10.2009
            • 790
            • Sever Srbije - Novi Sad

Meni je prilikom atesta i ato tog famoznog 10.Decembra izdat atest na 10 godina. Tako mi i pise na onom zelenom kartoncicu. Vidim da sada spominjete da se atest radi na svkih 5 godina pa me interesuje sta je sada sa mojim atestom jel vazi 10 ili 5 godina ??? Pise jesno da vazi do 10.10 2019. godine. Cuo sam da na 5 godina treba ici samo na neku kontrolu atesta ili sta vec ...Sta kazete vi ??

Comment

• djukic
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2005
              • 2526
              • Beograd

Menie dat na 5 godina jer je proslo vec pet godina od kako mi je postavljen GAS u kola. Tj. atest na boci vazi jos 5 godina tako da je sam atest time ogranicen. Sto se tice procedure atestiranja, ni na jedan jedini nacin nije proverena sigurnost i ispravnost sistema. Dovoljno je bilo da priuceni pojedinac islika digitalcem nekoliko fotografija i to je to. Nikakav test boce, cevi, isparivaca nije radjen.

Lep nacin da neko uzme 3500 din za 15minuta posla. Policija uzme svojih 2400 dinara za obracanje salterusi ioko 600 din za tehnicki pregled. Sve u svemu lepo odradjeno...

U normalnim zemljama odes do servisa koji ima licencu, ugradi gas, prijavi gde treba i gotovo. U slucaju problema s gasom servis se hvata za gusu...
              https://t.me/pump_upp

Comment

• Tihomirce
                CBC Senator XXL
                • 06.09.2008
                • 443
                • Arandjelovac

Izvinjavam se ako je već bilo ovo pitanje
                Gasni uređaj je ugraćen 2005god i odrađen atest koji važi do 2015-te god ,
                mene interesuje šta po isteku ,
                ovde u Ar kruže priče da po isteku istog mora da se menja boca da bi se ponovo izvršio atest
                koji je postupak po isteku atesta

Comment

• djukic
                  CBC Senator XXL
                  • 27.03.2005
                  • 2526
                  • Beograd

Pa moraces da atestiras samo bocu ponovo. Problem je sto je cena atestiranja koliko shvatam skoro jednaka ceni nabavke nove boce...
                  Pitao sam ovog lika iz AMSSa sta ako promenim isparivac naprimer posto je upisan serijski broj u atest, lik mi rece da se neradi ponovo atest vec se placa neko naknadno evidentiranje
                  https://t.me/pump_upp

Comment

• acatramvaj
                    CBC Član
                    • 07.07.2009
                    • 83
                    • Cuprija

Evo malo iskustva iz Cuprije. Hteo sam da prenesem auto koji se nije vodio na mene i odmah uradim atest da ne bih placao dve saobracajne. U AMSS su mi rekli da je to nemoguce. Kazu moras prvo da izvadis tablice i saobracajnu pa onda atest pa opet u sup da promene saobracajnu i opet uzmu pare. Strasno. Odem u agenciju u Cupriji i kazu mi kako ipak moze bez vadjenja dvew saobracajne. Odradili prenos predali zahtev i isti ti ljudi iz AMSS dosli i odradili atest bez problema. Znaci ceo postupak traje oko 3 dana jer cekam tablice a inace moze i za dva da se zavrsi kad je obicno atestiranje. Izgleda da provincija ipak ima neke prednosti. Bar se atest brze zavrsava.
                    Taman kupim auto i mislim to je to, a on mi posle dve godine dosadi pa mu odma nesto fali i menjaj.

Comment

• rrapaic
                      CBC Senator
                      • 13.02.2008
                      • 225
                      • Beograd
                      • Fiat Stilo 1.9 JTD

Originally posted by djukic
                      Menie dat na 5 godina jer je proslo vec pet godina od kako mi je postavljen GAS u kola. Tj. atest na boci vazi jos 5 godina tako da je sam atest time ogranicen. Sto se tice procedure atestiranja, ni na jedan jedini nacin nije proverena sigurnost i ispravnost sistema. Dovoljno je bilo da priuceni pojedinac islika digitalcem nekoliko fotografija i to je to. Nikakav test boce, cevi, isparivaca nije radjen.

Lep nacin da neko uzme 3500 din za 15minuta posla.
                      Mislim da ipak gresis.
                      Bio sam na atestu prosle godine u AMSS. Gledao sam kako je (mladji) kontrolor islikao moju instalaciju i sve sto uz to ide. Pri kraju me, kao usput, pitao u kojem servisu je radjeno, i posle mog odgovora, pogledao jos malo i zakljucio pregled.
                      Hocu da kazem, lik je ZNAO da je radjeno u servisu, nema sanse da je radjeno amaterski, ili da sam sam radio (daleko bilo). Iskustvo cini svoje; na prvi pogled kontrolori znaju sta je problematicna skalamerija, a sta PROFI izvedba.

Rajko

P.S. Da li vas je ikad zaustavio policajac na ulici nekim pitanjem, i taman da zaustite da odgovorite, vec vam odmahuje da produzite? Iskustvo, nista drugo.
                      Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• jnikmobil
                        CBC Član
                        • 25.01.2010
                        • 19
                        • Nis

Ovako danas sam predao zahtev SUP-u u Nišu kako bi mi izdali uput za atest. Rekli su mi da se javim za nedelju dana i na šalteru podignem uput.
                        Interesuje me da li neko ima iskustva u ovakvoj situaciji da ga je zaustavila policija?
                        Da li se u AMSS u Nišu zakazuje atestiranje i da li oni rade tehnički pregled ili moram da idem negde drugde.ć
                        hvala na odgovorima.

Comment

• Pantah
                          CBC Veteran
                          • 25.03.2007
                          • 159
                          • Beograd

Žao mi je što ne mogu redovnije da učestvujem u radu foruma pa malo sa zakašnjenjem da se osvrnem na deo priče o roku važenja atesta.

Prvo morate da shvatite da prema prethodnom zakonu nije uopšte definisan rok važenja atesta što bi omogućavalo da se napiše uverenje sa neograničenim trajanjem. Ali, prema jednom pravilniku koji se primenjivao za rezervoare je bio predviđen rok od 10 godina za periodični pregled rezervoara pa je ovo "usvojeno" i kao rok do kada važi atest.

ovim novim zakonom je navedeno:

Član 252.
                          Uređaji za pogon vozila na gas koji su ugrađeni u motorna vozila moraju se
                          podvrgavati periodičnom pregledu kod pravnog lica koga ovlasti Agencija.
                          Pregledi iz stava 1. ovog člana moraju se obavljati u rokovima koji ne mogu
                          biti duži od pet godina.
                          O ispravnosti uređaja pravno lice iz stava 1. ovog člana izdaje potvrdu.
                          Pravna lica iz stava 1. ovog člana dužna su da pregled vrše propisno i na
                          savestan način.
                          Vozilo u koje su ugrađeni uređaji za pogon na gas, ne sme da učestvuje u
                          saobraćaju na putu, dok se na pregledu iz stava 2. ovog člana ne utvrdi da su isti
                          ispravni .
                          Vozač vozila sa ugrađenim pogonom na gas mora posedovati kod sebe
                          potvrdu iz stava 5. ovog člana i istu pružiti na uvid ovlašćenom licu.
                          Poslove iz stava 1. ovog člana Agencija obavlja kao poverene.

Tačno je da se zakoni ne pišu tako da važe retroaktivno. Ali, je prvi stav prilično jasno i nedvosmisleno odredio da se PREGLED mora raditi na najviše 5 godina. To što smo mi u institucijama koje se bave pregledom napisali da atest važi 10 godina se ovim ne pomilje, nego se zahteva da se izvrši pregled (razlika u terminologiji je ovde ključna).

Da vam to uporedim sa situacijom na tehničkim pregledima koja je u životu i radu već godinama i iz koje su očigledno povukli analogiju. Zakonom o metrologiji se propisuju rokovi pregleda merila. Za merila na linijama tehničkih pregleda je većinom rok godinu dana i za štopericu dve godine (to mu dođe kao atest). Ali pravilnikom o tehničkom pregledu se zahteva pregled svih merila na tiniji tehničkog na svakih šest meseci (kao rok pregleda u novom zakonu). Tako se sada jednom godišnje radi pregled sa overavanjem iliti žigosanjem a za šest meseci samo pregled. Doduše za korisnike to ništa ne znači obzirom da pregled i u jednom i u drugom slučaju košta isto.

Obzirom da je za celu ovu priču sada umesto policije zadužena agencija ona može nakon početka rada i pisanja pravilnika dati i druga tumačenja. Ali za sada bez obzira na to koji je rok u atestu tehnički pregled bi morao da, kada istekne pet godina od zadnjeg pregleda, traži da se instalacija ponovo pregleda.

Nadam se da je sada jasno, nije retroaktivno ali jeste obavezno (iliti: nije šija nego vrat).
                          Money for nothin' and chicks for free

Comment

• somi_kac
                            CBC Senator XXL
                            • 03.04.2009
                            • 796
                            • Kać

Ja danas atestirao!
                            Odete u AMSS na Bulevar, preko "Mercatora" i trazite Sergeja. Ljudi svaki dan rade atest, ali morate da dodjete pre 8.15 ujutro. Ne bude guzva, dvoje-troje kola. Sve se zavrsi jako brzo, i pregled i papirologija.
                            OPEL Astra 1.6i
                            OPEL Kadett 1.6
                            ŠKODA Favorit

Comment

• silni
                              CBC Početnik
                              • 01.02.2010
                              • 2
                              • leskovac

ja sam od veceras prvi put na ovom sajtu mada sam vas cesto posecivao i citao vase komentare ali mislim da ste u dosta slucajeva u pravu ali ponekad i niste.sto se tice atestiranja tacno je da postoji dosta nepravilnosti ali ipak zelim da pohvalim ljude koji rade ateste u Nisu i okolini jer su stvarno korektni.Kamo te srece da ostanu ovakvi propisi za ugradnju TNG a jer sta ce biti sa ovim napacenim narodom kada se uvedu novi.

Comment

• jnikmobil
                                CBC Član
                                • 25.01.2010
                                • 19
                                • Nis

Ovako sutra Boze zdravlje treba da odradim atest u AMSS u Nisu. Posle toga bi trebalo da idem na tehnicki pa onda da vadim novu saobracajnu. Sve bih ja to odradio da se ovi nisu povampirili i za tehnicki mi traze 2400 dinara. E sad meni 10 - og marta istice saobracajna, da li bih ja mogao da se do pocetka marta vozim samo sa onim zelenim kartoncicem koji mi daju u AMSS (odnosno dace mi sutra). Da li postoji neko zakonsko ogranicenje u kom vremenskom intervalu mora da se promeni saobracajna?

Comment

Working...
                                X