Originally posted by bakara
Auto gas na novim automobilima
Collapse
X
-
-
Originally posted by HeinzOriginally posted by DoraNišta od navedenog nije tačno...: ono što je napisano u vezi mixera, da li ima ikakve šanse da se dogodi?
Comment
-
-
Originally posted by HeinzPa recimo da će neodgovarajući antifriz da pojede mixerKoristim G11.
Ukratko, kad ti ga taj antifriz pojede (ošteti) ja ću da pojedem ostatak bez sitnih lomova a svu štetu ću ti nadoknaditi zajedno sa renta karom dok se auto ne popravi.
Gratis ću nositi tablu oko vrata "ja sam magarac" tri dana oko Miletića.
Comment
-
-
Originally posted by DoraOriginally posted by HeinzPa recimo da će neodgovarajući antifriz da pojede mixerKoristim G11.
Ukratko, kad ti ga taj antifriz pojede (ošteti) ja ću da pojedem ostatak bez sitnih lomova a svu štetu ću ti nadoknaditi zajedno sa renta karom dok se auto ne popravi.
Gratis ću nositi tablu oko vrata "ja sam magarac" tri dana oko Miletića.)
Toyota Avensis 2.0 D-4D (2007)
Comment
-
-
Svi ste se bas potrudili da mi pomognete, nema sta dosao sam na pravo mesto...idemo dalje
@dora
Primio sam tvoju poruku i imam par pitanja:
*Lov Eco (lambda kontrola),koliko shvatam moze i bez toga, cemu to sluzi i vredi li para, u cemu je razlika sa tim i bez toga?
*Cena je 50% veca za plasticnu usisnu granu, u cemu je razlika, da li se na plastiku ugradjuje totalno drugaciji sistem ili...? (Izvini sto ti nisam pisao na mail, ali sam mislio da je zgodno da i drugi procitaju..)
*Ajde mi jos malo objasni kako ce se to ponasati klima i board comp. to nikako ne kapiram(svi pricaju da se auto gasi sa klimom), da li ce pokazivati trenutnu potrosnju i ostalo, da ne crkne nesto?
Ja se stvarno izvinjavam, ako vi sve ovo znate, ali ja ne znam i moram da pitam...
pozdrav
Comment
-
-
Ajde mi jos malo objasni kako ce se to ponasati klima i board comp. to nikako ne kapiram(svi pricaju da se auto gasi sa klimom),
da ne bude zamene, bord comp je samo pokazivac, on nista ne meri i zapravo i ne zna koliko iznosi realna potrosnja benzina ili gasa.
jedino sto zna je vreme otvorenosti brizgaljki i vakuum u usisu pa onda preracunava koliko bi to moglo da bude potrosenog goriva.
sto se tice klime, ja sam imao taj problem ali je on postojao i pri radu na gas i pri radu na benzin. dakle, resiv je samo treba malo vise rada na tom problemu- pricam o venturi sistemu.
sustina je u tome da je gas spor/inertan kao gorivo i treba mu vece vreme da se povuce iz isparivaca nego sto je moguce (gotovo) trenutno ubrizgati benzina po potrebi jer je benzinski sistem pod pritiskom od 3 bara.
ista sporost se oseti i kada naglo pritisnes pedalu a motor ne reaguje toliko odlucno vec mu treba pola sekunde (npr) da povuce dodatnu kolicinu gasa putem venturi efekta.
kako je klima ekstremno veliko opterecenje za malecne motore (kakav je i u tvojoj Skodi) tih pola sekunde (okvirno) na venturi sistemu je dovoljno da motor "potone" usled nedovoljno goriva a viska vazduha.
kod ubrizgavanja taj problem je resen sam po sebi, i ne moze da se javi.
sve u svemu klima, servo, grejac stakla, muzika, i svi drugi veliki potrosaci energije mogu da rade na nacin da se motor pri radu na gas ne gasi na leru, samo treba i vise znanja da se to namesti da bude perfektno.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
sto se tice klime, ja sam imao taj problem ali je on postojao i pri radu na gas i pri radu na benzin. dakle, resiv je samo treba malo vise rada na tom problemu-
kako je klima ekstremno veliko opterecenje za malecne motore
Da li i za gasni uredjaj postoji neki komp. koji pojacava dotok goriva kada se ukljuci neki veci potrosac?pozdrav
Comment
-
-
Originally posted by bakara*Lov Eco (lambda kontrola),koliko shvatam moze i bez toga, cemu to sluzi i vredi li para, u cemu je razlika sa tim i bez toga?
<<--------------------
Sve u vezi gasa vredi svaku paru koju si uložio. To je jedina investicija u auto koja zaradjuje pare, sve ostalo je bacanje u bunar.
Što je oprema složenija daje bolje rezultate. Lov Eco je sastavni deo opreme za gas samo se ovde zbog ekonomskih razloga ispušta iz montaže. Na zapadu je sastavni i OBAVEZNI deo opreme.
<<-------------------
*Cena je 50% veca za plasticnu usisnu granu, u cemu je razlika, da li se na plastiku ugradjuje totalno drugaciji sistem ili...? (Izvini sto ti nisam pisao na mail, ali sam mislio da je zgodno da i drugi procitaju..)
<<------------------
U pitanju je uredjaj sa sekvencijalnim ubrizgavanjem koji daje najbolje perofmanse sa minimalnom razlikom izmedju benzina i gasa. Paralelan komjuter koji je vrlo sličan benzinskom i par desetina metara kablova sa utičnicama.
Dizne ubacuju gas u donji deo usine grane (kod glave) i sprečavaju pojavu detonacije koja je opasna kod plastičnih usisnih grana.
Sistem je uopbičajen na zapadu već par godina bez obzira na vrstu materijala usisne grane. Ovde opet ekonomski faktor. Možeš pogledati sliku na prethodnoj stranici od Lade i Golfa da vidiš o čemu se radi ili pogledaj na www.autogas.co.yu/novosti.htm detalje.
<<-------------------
*Ajde mi jos malo objasni kako ce se to ponasati klima i board comp. to nikako ne kapiram(svi pricaju da se auto gasi sa klimom), da li ce pokazivati trenutnu potrosnju i ostalo, da ne crkne nesto?
<-------------------
Misteriju prave šabani poput onog tipa što si poslao poruku. Raspitao sam se i to im je glavni majstor, kakvi su tek ostali??? Pošto je ovo teža kvalifikacija malo da pojasnim. Nije problem što on nema pojma o autogasu jer mu to nije struka, ali je problem da neko ko se pretstavlja kao ovlašćen servis nema pojam o tome a pri tome izvaljuej gluposti. Ako je neko čovek od struke onda mudro ćuti dok ne sazna ili pita da bi saznao jer treba izaći mušteriji u susret i rešiti njegove probleme. Činjenica je da danas ima sve više automobila na gas i ako se to nekom ne svidja on može samo da mrzi i pljucka sa strane ali to ne može da promeni. Ako ne možeš da promeniš onda im se pridruži...
Mercedes, Fiat, Reno, Pežo itd su gomila tupana jer dozvoljavaju da se u njihova nova vozila ugradi gas i daju zamisli i garanciju na ta vozila. kompletni idioti koji se lišavaju svog teško stečenog renomea po rečima dotičnog majstora.
Sad mi je lakše....
Konverzija vozila na gas je prosta zamena pogonskog goriva pri čemu se menja samo vrsta goriva. Sve ostalo radi auto kao što je i do sada radio. Ako je klima bila isprvna radiće i dalje ako je ABS bio.... Motor se i dalje sam brine za ler, za klimu itd...
Ono što nije prosto je izvršiti konverziju da sve to tako i ostane. Tu se razlikuju majstori i šabani. Majstora je jako malo a šabana puna vasiona. Mušterija je jako puno a svi hoće jeftino, brzo i kvalitetno. Mana je što može samo dva od toga. Na žalost činjenično stanje je danas takvo.
Dakle, da ne bi pisao elaborat šta to čini motor da održi ler kad se uključi klima, ukratko, sve to radi kad se instalira odgovarajuća oprema sa znanjem.
Kad se kaže treba to i to a to košta toliko i toliko, platiš i voziš. Ako je jeftinije za 100 evra platiš i nevoziš.
Jako me zanima da čujem obrazloženje šta to ljudi znaju o ugradnji gasa kad tvrde da je negde skupo jer ima mnogo jeftinije. Koju to kvalifikaciju vozač ima da bi to procenio za taxiste znam, oni sve znaju.
Odgovor se ne odnosi na tebe lično bar ne ovi delovi gde sam malo posetio ove sa strane i pričapo opšte stvari.
Prema tome ako imaš ekonomski momenat u glavi za svoj džep ugradi taj gas i ne sekiraj se ako je to dobro uradjeno.
Comment
-
-
Originally posted by brick
sto se tice klime, ja sam imao taj problem ali je on postojao i pri radu na gas i pri radu na benzin. dakle, resiv je samo treba malo vise rada na tom problemu- pricam o venturi sistemu.
sustina je u tome da je gas spor/inertan kao gorivo i treba mu vece vreme da se povuce iz isparivaca nego sto je moguce (gotovo) trenutno ubrizgati benzina po potrebi jer je benzinski sistem pod pritiskom od 3 bara.
<<.................
Bio si protiv Lov Eca a to umngome rešava taj problem. Inače i bez njega taj problem ne postoji ako je sve sto posto ispravno na benzinskom delu. Mnogo klima i automatskih menjača sam ugradio na uvek isti način.
Kad je bilo problema uvek je rešeno tako da je popravljen benzinski deo. Tačno je da na benzinu taj problem kad postoji može da se vidi u mnogo manjoj meri ali se vidi. Skuplja oprema za gas isto tako lakše rešava taj problem ali on u osnovi i dalje postoji dok se ne popravi kvar.
<<----------------------
ista sporost se oseti i kada naglo pritisnes pedalu a motor ne reaguje toliko odlucno vec mu treba pola sekunde (npr) da povuce dodatnu kolicinu gasa putem venturi efekta.
kako je klima ekstremno veliko opterecenje za malecne motore (kakav je i u tvojoj Skodi) tih pola sekunde (okvirno) na venturi sistemu je dovoljno da motor "potone" usled nedovoljno goriva a viska vazduha.
<------------
Dokazano u praksi da nije tako. Nema pada obrtaja uopšte. U trenutku uključenja klime obrtaji idu momentalno na gore ako je sistem ispravan.
Grana je puna mešavine i nema teorije da ostane siromašna smeša pogotovo ako pričamo o leru a to je jedino kritično. Ako sistem reaguje pomeranjem leptira kako bi trebalo nema prekida strujanja vazduha i nema problema.
<<--------------
kod ubrizgavanja taj problem je resen sam po sebi, i ne moze da se javi.
<<-------------
Može ako se sistem za vazduh ne reaguje kako treba jer će biti prebogata smeša. Onaj gore i ovaj dole primer su ekstremi u teoriji. U praksi je retko da se to dogadja je mora biti baš neki zbrlj koji se odmah primeti.
<<-----------
sve u svemu klima, servo, grejac stakla, muzika, i svi drugi veliki potrosaci energije mogu da rade na nacin da se motor pri radu na gas ne gasi na leru, samo treba i vise znanja da se to namesti da bude perfektno.
<<-----------
Slažem se
<<-----------
Comment
-
-
Originally posted by bakarada li na benzinskim motorima komp. pojacava dotok goriva, kada se upali neki potrosac?
Da li i za gasni uredjaj postoji neki komp. koji pojacava dotok goriva kada se ukljuci neki veci potrosac?
U prvom slučaju (venturi) to se radi mehaničkim putem i funkcioniše sa Lov Ecom mnogo lakše, u drugom slučaju (sekvencijalni) to se radi preko kompjutera i funkcioniše.
Comment
-
-
Da li to znaci da si ti tvoj problem resio, ko je resio Dora,kako?
funkcionise vec skoro 8 meseci savrseno i nijednom se vise nije pojavio problem pri radu klime (celo leto intezivno korisceno).
da li na benzinskim motorima komp. pojacava dotok goriva, kada se upali neki potrosac?
isto je i pri radu venturi sistema, kompjuter pojacaca dovod vazduha a gas se posredno onda vise u****.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Bio si protiv Lov Eca a to umngome rešava taj problem.
ovde ne bi resio problem jer Lov Eco funkcionise uz lambda sondu a ovaj motor ne koristi uopste lambda sondu.
i nije u tome sustina zasto je postojao problem.
................................................
Inače i bez njega taj problem ne postoji ako je sve sto posto ispravno na benzinskom delu.
kao sto si mogao da se licno uveris, problem postoji i kada je sve 100% ispravno na benzinskom delu i PRE i POSLE ugradnje gasa ali se problem javlja POSLE ugradnje gasa.
u konkretnom slucaju, benzinski deo je bio i ostao 100% ispravan i nije ni diran ni na koji nacin.
................................
Mnogo klima i automatskih menjača sam ugradio na uvek isti način.
kod mene nisi ti ugradjivao, vec si poceo da krpis tudje greske i pri tome nije sve sto treba do kraja odradjeno/ polozaj isparivaca na pogresnoj strani motorskog prostora/. ja tebe ne dovodim ni u kakvu vezu sa nastankom problema.
........
Kad je bilo problema uvek je rešeno tako da je popravljen benzinski deo.
ovde nije taj slucaj, popravljan je vazdusni deo da tako kazem, i promenjen polozaj i nacin na koji su creva kroz koja tece vazduh (ne gas) povezana.
Dokazano u praksi da nije tako. Nema pada obrtaja uopšte. U trenutku uključenja klime obrtaji idu momentalno na gore ako je sistem ispravan.
Grana je puna mešavine i nema teorije da ostane siromašna smeša pogotovo ako pričamo o leru a to je jedino kritično. Ako sistem reaguje pomeranjem leptira kako bi trebalo nema prekida strujanja vazduha i nema problema.
uvek postoji kratkotrajni pad obrtaja koji se vidi na obrtometru i postoji i pri radu na benzin na istom modelu auta koji nema gas i koji je 100% fabricki, znaci nista nije dirano.
sistem potpuno ispravan, i po fabrici i po Bos dokumentaciji koja je proizvela sistem menadmenta motora.
sistem uopste nema dodira niti utice na rad leptira ni na bilo koji nacin a leptir je 100% zatvoren (treba da bude) i bez protoka na leru. konkretno LH 2.4 Volvo, za druge ne znam. znaci leptir se pri ukljucivanju klime ne koristi i ne pomera a ostaje potpuno zatvoren bez protoka vazduha.
Onaj gore i ovaj dole primer su ekstremi u teoriji. U praksi je retko
pricam o konkretnom modelu motora, menadzmenta LH 2.4 i iskustva sebe i mnogih drugih koje sam pitao na bas tu temu regulacije ler gasa pri radu klime.
inace Bos je napravio 4 revizije te regulacije ler gasa i 3 razlicite ECU jedinice u pookusaju da resi problem i na kraju promenio koncepciju od LH 3.1 sa novim sistemom regulacije klime.
dakle, problem nije samo moj motor i moj auto vec generalno primecen kao sire prisutan.
naravno pricam o stanju sistema koji je 100% u okvirima fabricke tolerancije stanja i karakteristika.
ono sto je meni vazno je da sam nasao uzrok i otklonio trajno smetnju
sto bi rekao boost na malo nekonvencionalan nacinvolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by brick
Mnogo klima i automatskih menjača sam ugradio na uvek isti način.
kod mene nisi ti ugradjivao, vec si poceo da krpis tudje greske i pri tome nije sve sto treba do kraja odradjeno/ polozaj isparivaca na pogresnoj strani motorskog prostora/. ja tebe ne dovodim ni u kakvu vezu sa nastankom problema.
<<----------------------
Ma znam ja o čemu pričaš i znam da me ne kriviš, ali ako gneralno kažeš to što tvrdiš onda će svi misliti da ima uvek problema. Zato želim da razjasnim situaciju.
<<----------------------------
ovde nije taj slucaj, popravljan je vazdusni deo da tako kazem, i promenjen polozaj i nacin na koji su creva kroz koja tece vazduh (ne gas) povezana.
<<----------------
Pretpostavljam da si zaobišao leptir i rešio stvar ali to nije pravlno rešenje mada ako radi onda glava ne boli
Plus što su oni šabani stavili isparivač pola kilometra daleko.
BMW. Ona lada sa slike je radjena u istom servisu kao i tvoj auto, gas izvadjen posle mnogo peripetija i došao na doradu. Čovek je insistirao da se stavi sekvencijalno ubrizgavanje iako nije bilo potrebe za tim jer je grana metalna plus što taj auto radim žmurećki. Bio je totalno skeptik i hteo je najbolje da ne razmišlja.
<<-----------------------
[netacan taj dokaz u praksi, u mom slucaju na konkretnom autu.
uvek postoji kratkotrajni pad obrtaja koji se vidi na obrtometru i postoji i pri radu na benzin na istom modelu auta koji nema gas i koji je 100% fabricki, znaci nista nije dirano.
sistem potpuno ispravan, i po fabrici i po Bos dokumentaciji koja je proizvela sistem menadmenta motora.
<<----------------------
Sad samo potrvdjuješ ono što sam i rekao, ako radi na benzinu kako treba radiće i na gasu.
<<-----------------------
sistem uopste nema dodira niti utice na rad leptira ni na bilo koji nacin a leptir je 100% zatvoren (treba da bude) i bez protoka na leru. konkretno LH 2.4 Volvo, za druge ne znam. znaci leptir se pri ukljucivanju klime ne koristi i ne pomera a ostaje potpuno zatvoren bez protoka vazduha.
<<----------------
Pišem uopšteno, ovo čitaju ljudi koji ne znaju šta je LHxxx, njima je bitno da to radi i zato napišem da neko doda gas umesto njih što je tačno. Da li je to preko leptrira ili preko ler motora nije bitno.
<<--------------------
ekstrem u teoriji ili ne ne znam, ali u praksi kada se motor koji na leru ima oko 15 konja optereti sa dodatnih 15-20 konja opterecenjem klime on to mora da oseti i treba mu neko vreme dok ne stvori na leru tih ukupno 40tak konja kao potrebnog minimuma da se odrzi broj obrtaja pri opterecenju.
<---------------
Sad moram da te pitam konkretno, koliko si se ti puta u praksi susreo sa problemom ugradjenog gasa na autu koji ima klimu i koliko si to puta rešio na neki način?
<<------------------------
pricam o konkretnom modelu motora, menadzmenta LH 2.4 i iskustva sebe i mnogih drugih koje sam pitao na bas tu temu regulacije ler gasa pri radu klime.
<<---------------
Tvoj motor uopšte ne spada u kategoriju 55 konja i klima od 20 konja, čovek je to pitao.
<<--------------------
inace Bos je napravio 4 revizije te regulacije ler gasa i 3 razlicite ECU jedinice u pookusaju da resi problem i na kraju promenio koncepciju od LH 3.1 sa novim sistemom regulacije klime.
dakle, problem nije samo moj motor i moj auto vec generalno primecen kao sire prisutan.
<<--------------
Daklem i opet problem postoji na benzinu i odražava se na gasu ili grešim?
Ja samo tvrdim da auto koji radi dobro na benzinu nema nikakvih problema na gasua u dobrim rukama (majstora) i takav auto nekad radi i bolje na gasu nego na benzinu.
<<---------------------------
naravno pricam o stanju sistema koji je 100% u okvirima fabricke tolerancije stanja i karakteristika.
ono sto je meni vazno je da sam nasao uzrok i otklonio trajno smetnju
sto bi rekao boost na malo nekonvencionalan nacin
<<-----------
Pojenta je da sve radi i ne boli glava, kako i odakle, nije važno
Comment
-
Comment