autogas i svećice...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

hmmm sistem paljenja sam zamisljao jednostavnije...razvodna ruka se okrece u zavisnosti od broja obrataja motora,ona baca varnicu u kapi koja je prosledjuje na svjecice tako nekako...
    tako i jeste na Fici, ili nekom slicnom autu sa sistemom paljenja starim 50tak godina.
    moderni digitalni sistemi paljenja koriste racunare, mnoge senzore, mnogo pameti da bi precizno odredili kada i takodje i koliko jaku varnicu.

ako auto lose radi na benzin, i u sustini je neispravan ako toliko trosi pri normalnoj voznji bez izivljavanja, svi problemi ce ostati i pri radu na gas, samo sto je pri radu na gas sve jos izrazenije.

dakle, prvo treba utvrditi razlog neispravnosti auta na benzin, otkloniti kvar ili vise njih pa onda ustelati gasni sistem da optimalno radi.

pricam iz iskustva.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• eXtreme
      CBC Član
      • 20.02.2005
      • 44
      • Podgorica

nesto me tu buni...recimo lambda sonda analizira izduvne gasove...kad ona ode daje pogresne podatke kompjuteru pa on pobrljavi...e sad koliko sam shvatio izduvni gasovi na plinu su drugaciji od izduvnih gasova benzina...zar nece onda lambda sonda davati drugacije podatke kompjuteru nego kad radi na benzin???

1997-2001................................2002-2004...........................2004-2006...............................2007-?

***eXtreme Styling***

Comment

• Uros Piperski
        CBC Senator XXL
        • 31.01.2005
        • 2978
        • Beograd

Lambda sonda se zove i senzor za kiseonik... Da li ti je sada jasnije? Ona utvrdjuje kolicinu kiseonika u izduvnim gasovima, pa sastav gasova nije toliko bitan...

RALLYING - Like drag racing but with jumps, turns, snow, mud, gravel skill and balls.

Comment

• *IvanT*
          CBC Senator XXL
          • 30.01.2005
          • 3234
          • Srbija, Beograd, Kara

nesto me tu buni...recimo lambda sonda analizira izduvne gasove...kad ona ode daje pogresne podatke kompjuteru pa on pobrljavi...e sad koliko sam shvatio izduvni gasovi na plinu su drugaciji od izduvnih gasova benzina...zar nece onda lambda sonda davati drugacije podatke kompjuteru nego kad radi na benzin???

KOd automobila koji poseduju lambda sondu a imaju ugradjen gas, pozeljno je ugraditi lambda conntrol system, tj. uredjaj koji na osnovu informacije od lambda sonde dozira potrebnu kolicinu gasa (ovakvi sistemi su na zapadu obavezni).
          no, kod nas to retko ko hoce da plati, a i kada hoce pitanje je da li mu je takva opcija uopste i ponudjena od strane onog koji mu ugradjuje gas, pa musterija ni nezna sta je dobila za svoje pare.
          U principu je pozeljno na aute kod kojih je lambda sonda ispravna ugraditi i L.C. System, pa ce na taj nacin lambda sonda uvek davati pravilan signal do ECU-a od automobila.
          http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• SreckoBG
            CBC Član
            • 23.02.2005
            • 79
            • Novi Beograd

za IvanT: zasto kompjuter brljavi i daje prebogatu ili previse siromasnu smesu benzina i vazduha, posle 50 km voznje na gas.? Uredjaj je sa lambda kontrolom. Lambda sonda je bila povezivana na dva nacina: sa prvim je odmah u startu bilo lose, a sa drugim, posle tri nedelje je poceo veoma tesko da pali na benzin. Auto je Vektra B i pre ugradnje uredjaja, auto je bio u savrsenom stanju, a i posle vadjenja uredjaja.
            Slucaj je star skoro sest meseci, ali mi ni sad nije jasno sta se desilo. Kakve podatke lambda sonda salje kompjuteru dok radi na gas? Mozda neke zbunjujuce?

Comment

• *IvanT*
              CBC Senator XXL
              • 30.01.2005
              • 3234
              • Srbija, Beograd, Kara

za IvanT: zasto kompjuter brljavi i daje prebogatu ili previse siromasnu smesu benzina i vazduha, posle 50 km voznje na gas.? Uredjaj je sa lambda kontrolom. Lambda sonda je bila povezivana na dva nacina: sa prvim je odmah u startu bilo lose, a sa drugim, posle tri nedelje je poceo veoma tesko da pali na benzin. Auto je Vektra B i pre ugradnje uredjaja, auto je bio u savrsenom stanju, a i posle vadjenja uredjaja.
              Slucaj je star skoro sest meseci, ali mi ni sad nije jasno sta se desilo. Kakve podatke lambda sonda salje kompjuteru dok radi na gas? Mozda neke zbunjujuce?
              Dobrodosao!

Lambda kontrol sistem koji ti je bio ugradjen u auto verovatno nije funkcionisao kako treba. U slucaju ispravne lambda sonde (signal sinusoidnog oblika, izlazni napon od 0-1V
              ili od 0-5V kod nekih Vectri) signal se samo obradjuje i prosledjuje step motoru za gas koji se nalazi izmedju reduktora i mesacha. U tvom slucaju se desavolo da sistem za gas verovatno nije funkcionisao kako treba i smesa je uvek bila ili prebogata ili presiromasna.
              Ako je smesa prilikom voznje na gas bila presiromasna u trenutku "prebacivanja" auta na benzin ECU je zamemorisao suvise siromasnu smeshu i naravno trudi se da je obogati, pa je smesha na benzinu neko vreme prebogata (verujem da se nakon 10-20 predjenih kilometara na benz rad motora normalizuje) i obrnuto.
              Ukoliko je sve ostalo na autu ispravno (sto se tice motora), krivca treba traziti prvenstveno u neispravnom ili neadekvatnom uredjaju za tvoj auto, jer prilikom rada auta na gas sa lambda kontrol sistemom, signal lambda sonde je vrlo slican onom na benzin i nemoze dovesti do toga da se ECU zbuni.
              Postoji i verovatnoca da ti nije namontiran emulator za brizgace.
              Da li je?

Pozdrav Ivan!

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Originally posted by IvanT
                Postoji i verovatnoca da ti nije namontiran emulator za brizgace.
                Da li je?

Pozdrav Ivan!
                Imao je, i od prve poruke na ovu temu se tvrdi da nije montirano kako treba. Tema je stara i namerno sam te pustio da odgovoriš kao još jedan izvor informacija da se čuje još koje mišljenje koje potvrdjuje da nije bilo dobro montirano.

Sve je bilo stavljeno po broju komada šta treba da se stavi ali....
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• *IvanT*
                  CBC Senator XXL
                  • 30.01.2005
                  • 3234
                  • Srbija, Beograd, Kara

dora:
                  Tema je stara i namerno sam te pustio da odgovoriš kao još jedan izvor informacija da se čuje još koje mišljenje koje potvrdjuje da nije bilo dobro montirano.

Sve je bilo stavljeno po broju komada šta treba da se stavi ali....
                  Mislim da je i tvoje iskustvo sa Opelima iz te generacije kao i moje:

U(g)radi sve sto treba i vidjamo se samo na redovnim servisima!

Comment

• Dora
                    Nadzornik!!!
                    • 24.10.2004
                    • 17451
                    • Novi Sad
                    • FIAT

Originally posted by IvanT

Mislim da je i tvoje iskustvo sa Opelima iz te generacije kao i moje:

U(g)radi sve sto treba i vidjamo se samo na redovnim servisima!
                    Nije pojenta u gradi sve šta treba jer je u ovom slučaju to i uradjeno, pojenta je da nije dobro uradjeno.

Nekad su to sinice u pitanju a nekad neobaveštenost. Uglavnom nema šablona. Treba znanja ui iskustva. Na žalost mnogi to shvate kad nastanu problemi i onda ne valaja gas.

https.autogas.rs

Comment

• SreckoBG
                      CBC Član
                      • 23.02.2005
                      • 79
                      • Novi Beograd

MIslim da je Dora prepoznao moj slucaj. Coveka sam udavio telefonom. Pomogao mi je u resavanju problema, nesebicno, kontaktirao je sa servisom gde sam ugradio uredjaj i funkcionisalo je neko vreme.

Znaci, moze da se uradi? Znate kako se kaze: Koga zmija ujede i gustera se plasi. Desetak puta sam se vracao u servis na reklamaciju. Sreca, pa mi je 10 km daleko. Zamisli da mi Dora ugradi, pa moram u NS na reklamaciju I najboljem se desi da pogresi i garancija vazi, ali ne i za troskove puta.Salim se.

Sto se tice smese, na testeru se videlo da kad radi na gas, signal lambda sonde "seta", a na benzin se ukoci. Tacno je da se posle 10-20 km voznje na benzin, normalizuje, ali to je bilo u pocetku. Kasnije je trebalo i 50 km, teze je palio i sve gore je radio. Za tri meseca sam presao 2000 km na plin i 3000 km na benzin

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Originally posted by SreckoBG
                        Znaci, moze da se uradi? Znate kako se kaze: Koga zmija ujede i gustera se plasi. Desetak puta sam se vracao u servis na

Prvi zakon ugradnje gasa.

Može da se ugradi i u biciklo ako se zna...

Šta je problem sa gasom...

1. Naći mesto za isparivač (često).
                        2. Naći mesto za EV ventil gasa.
                        3. Montirati bocu kako treba.
                        4. Staviti emulator (fizički).
                        5. Provući cev kako treba.
                        6. Staviti spoljnje punjenje (ponekad)
                        7. Staviti mikser (vrlo često)
                        8. Provući žicu i montirati prekidač u kabini (vrlo često)
                        9. Napraviti da to esteski izgleda.

Šta nije problem....

1. Posle uradjenih 9 operacija da radi kako treba.

Drugi zakon ugradnej gasa.

Kad mi se kaže ugradjuju gas za dva sata, oteram ih u tamo monumentalno.

To može da kaže samo ah neću dalje ima male dece....
                        Hoćeš da prodješ jeftino i dobro, i ja hoću ali to nema nigde.

Hoćeš da ti majstor posveti pažnju tvom autu kao da je jedini. Može ali onda to neće biti 20 evra za ceo dan posla.

Hoćeš da se stave original delovi, ok, ali to onda neće biti 190 evra sa ugradnjom za stojadina.

Hoćeš da nemaš pojma kad si ugradio gas, ok, ali to... vidi iznad.

Treći zakon ugradnje gasa.

1. Vidi prvi zakon.

Ende.

Ne odnosi se na tebe jer znam da si platio pravu cenu i više.

https.autogas.rs

Comment

• Black Knight
                          CBC Senator XXL
                          • 13.10.2004
                          • 2020
                          • Novi Beograd, kicblo

NEMAS ti pojma....

....ti IMAS znanje!!!
                          Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• SreckoBG
                            CBC Član
                            • 23.02.2005
                            • 79
                            • Novi Beograd

Od prvog dana posle ugradnje, kada sam startovao motor("na pola kljuca") ili kad prebacim sa gasa na benzin, trebalo mu je desetak sekundi da smiri ler-gas. Posle promene emulacije, tri nedelje je bilo sve u redu(osim knedle kod ubrzanja-na benzin), a onda je poceo jaaako tesko da pali. Voleo bih samo da znam ZASTO?

U nekoliko Opelovih servisa cuo sam samo lose o uredjajima koji se ugradjuju kod nas. Ti majstori najbolje znaju koliko su ljudi nezadovoljni. I dosta tih nezadovoljnih je reklo da ce da izvadi uredjaj, a samo jedan je to i uradio:JA. Verovatno je to posledica toga sto je bitno samo da je jeftino,ALI, da li neko moze da garantuje da, ako dovezem auto na ugradnju uredjaja, necu morati da reklamiram, da ce sve od pocetka funkcionisati kako treba? Zamislite koliki idiot bih bio kada bi mi se i drugi put desilo isto. Svaki put kada prodjem pored OMV, pogledam razliku u ceni BMB i gasa , ali me prodje kada se setim proslih problema.

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Originally posted by SreckoBG
                              Od prvog dana posle ugradnje, kada sam startovao motor("na pola kljuca") ili kad prebacim sa gasa na benzin, trebalo mu je desetak sekundi da smiri ler-gas. Posle promene emulacije, tri nedelje je bilo sve u redu(osim knedle kod ubrzanja-na benzin), a onda je poceo jaaako tesko da pali. Voleo bih samo da znam ZASTO?
                              I mnogi majstori bi voleli da znaju zašto

https.autogas.rs

Comment

• eXtreme
                                CBC Član
                                • 20.02.2005
                                • 44
                                • Podgorica

kad prebacim na plin upali mi se lampica kompjutera da nesto nije u redu...pretpostavljam da je to zbog toga sto nije ugradjen emulator dizni....moze li biti da je to razlog prekomjerne potrosnje?

1997-2001................................2002-2004...........................2004-2006...............................2007-?

***eXtreme Styling***

Comment

Working...
                                X