Koje motorno ulje zbog TNGa?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Canonada
    CBC Član
    • 12.01.2010
    • 36
    • K.Mitrovica

Re: Koje motorno ulje zbog TNGa?

Veliko hvala kristina,sipacu 10w-40.

Comment

• Canonada
      CBC Član
      • 12.01.2010
      • 36
      • K.Mitrovica

Uzeh Galax Unia 15w-40,ispunjava sve one standarde koje si nabrojao,verovatno cu pri full zameni uzeti 4l. Ranije sam koristio leti 20w-50 Galax Unia i odlicno se pokazalo.

Comment

• charjek
        CBC Veteran
        • 20.09.2008
        • 191
        • Sremska Mitrovica
        • Jugo

Ljudi jedno sam pred zimu nasuo 20w-50 Ina-Delta tako nesto i na zimu kad je bilo -25 pukne mi crevo koje vodi do hladnjaka ulja!Malo se raspitah i saznam od dosta ljudi da je to bilo zato sto je pregusto za zimski period!Od tada samo u 15w-40 Valvoline Max Life i nikakvih problema sto se tice potrosnje ulja
        Zene su zakon, a muskarci uvek traze rupu u zakonu!!!

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Canonada:
          Ulje je solidno. Za tvoj auto čak vrlo dobro. Ipak pri sledećoj zameni promeni na Galax Gas (ako ga bude jer su ufitiljili, inače sad su im mnoga ulja na akciji i imaju niske cene) ili neko slično Gas ulje (FAM, Prista, ... Selenia). Sa Unia uljem ćete lepo očititi motor ali dugoročno nije za stalnu upotrebu zbog malo više sulfatnog pepela (nije strašno terajte ceo interval zamene). Ulja su po osnovnim osobinama jako slična. Osnova im je slična ali imaju drugi sistem aditiva. Unia je ulje za mešovite vozne parkove i više je za dizel motore ali ne i isključivo.
          Više o uljima za TNG na:
          http://motornaulja.blogspot.com/2009/08 ... gonom.html
          Više o Galax uljima na:
          http://motornaulja.blogspot.com/2009/08 ... -ulja.html

Viđam povremeno autora ... svaki drugi dan u ogledalu

charjek:
          za -25cel. se obezbedio "legenda" sa Elf-om 5W-40
          10W-40 će da posluži a 15W-40 jedva da je tečno (bolje od 20W-50 koje je već u čvrstom agregatnom stanju).
          Ostavite na terasi 15W-40 preko noći (kad bude malo hladnije, cca. -7) pa kad vidite koliko je to gusto, ima da trčite po 0W-40 Šalim se naravno. 15W-40 je sasvim O.K. i do -18cel. naročito kod starijih automobila. Inače sjajno je tek do nekih -12.
          Više o tome na forumu:
          viewtopic.php?f=378&t=51965&start=25
          U podtemi 'kroz horizont događaja'.
          Pozz
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Canonada
            CBC Član
            • 12.01.2010
            • 36
            • K.Mitrovica

Hvala expandable na ovim iscrpnim informacijama. I ja sam razmisljao o tom galaxu za tng,onaj obican Galax 15w-40 sam preskocio jer ne ispunjava standarde mog motora kao sto je kristina pricao.Hteo sam da uzmem i 10w-40 ali je to izgleda samo u obliku polusintetike ili ja nisam nasao mineralno.Inace galax je godinama hranio tu masinu.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Nema na čemu.
              Iskreno se nadam da će RNB nastaviti proizvodnju koja je sad u zastoju. Šteta, jer je kvalitet zaista (bio) solidan a odnos kvalitet/cena vrlo dobar.
              Ne mogu a da ne spomenem Chemol gas (ili kako se već zove) ulje 15W-40. Ima API SH. Prilično dobar izbor za starije konstrukcije koje koriste TNG (Golf I, Kadet D (kocka), Zastava, ...). Naročito ako imaju mnogo pređenih km (što se gotovo podrazumeva).
              Mislim da ima dobru cenu mada je Galax sa 265 (ili 256?) za litar, koliko je bio kada sam pre mesec dana zadnji put video, izuzetno dobra kupovina. Ne treba se stideti ili snebivati od kupovine jeftinijeg ulja ukoliko zadovoljava kvalitetom. Naravno što renomiraniji proizvođač to bolje. Trenutno se kod nas u rangu nižih cena ističu NIS i FAM. Od uvoznih Fuchs i Prista (i Tamoil, ko sme da kupi ) i do skoro Lukoil (i sada ali ne za sva ulja).
              Zaista i manji i manje renomirani mogu da naprave ulje zadovoljavajućeg kvaliteta ali pored pominjanih bi razlika u ceni morala da bude osetna. Na žalost nema mnogo mesta "na dole" a da kvalitet bude O.K.
              Galax je sasvim dobro rešenje za vas.
              Inače ostaje opšta preporuka da se za auto koristi maksimalno kvalitetno ulje (čak i kad ne vredi posebno, npr. vrhunska polu-sintetika kod Zastavinih vozila) jer je to mala cena naspram očuvanja motora. Uostalom "Baki al' ti skupo to ulje ... "
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

@canonada moja preporuka je bila za dolivanje,mogao si da dospeš i polusintetiku,ALI kad budeš promenio komplet ulje možeš ići i na niži API standard,SG ili SH,neko gas 15w40,da se ne ponavljamo.
                za dolivanje u tvoju modriču ipak je bolje koristiti SJ,SL...
                ako finansijski možeš da priuštiš najbolje bi bilo da modriču ispustiš i zameniš prema preporukama sa nekim gas 15w40,...20w60 je gusto za zimu previše,pogotovo ako kola voziš na kratkim relacijama,brzo ćeš pohabati motor...

Comment

• Canonada
                  CBC Član
                  • 12.01.2010
                  • 36
                  • K.Mitrovica

Expandable,auto je presao 80500km,nije vozen dugo,muzejski eksponat,ja sam ga uzeo sa 58000km.Kristina svakako da planiram da poslusam tvoj savet pri zameni.Mislim da je galax sasvim ok,pogotovo sto auto trosi ulje fabricki,kupovina nekih besnih proizvodjaca je besmislena.Bice taj Galax gas 15w-40 na zameni,ako ga ne bude bilo ,onda ovaj za koji i pise da je predvidjen za moj motor bez prefiksa gas. Moram da priznam da ovakvu strucnost i detaljnost nisam ocekivao,poxvale za kristinu i expendabla.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Kris,
                    Vidiš kolega, nije tako teško (gadno) prihvatiti se posla kez

Canonada,
                    lokalna šala sa bloga. Nije lično kao što sam i tamo naglasio, vi ste samo "kolateralna šteta" jer se namestilo da vratim bar koji gol jer je "kristina990" startovao sa 5:0 (ili bar službenih 3:0), ove je tek da ublažim "katastrofu"

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

...zima na tavanu.dole je toplije ,pogotovo kad se zasuču rukavi ...

Comment

• Canonada
                        CBC Član
                        • 12.01.2010
                        • 36
                        • K.Mitrovica

nema problema ionako ne razumem tu internu foru,poz

Comment

Working...
                        X