austrija
otprilike ovako
kubikazne tabele
ako su u pitanju atmosferci onda nema nekih problema sve je jasno
ako su u pitanju turbaci,kompresorsi,nos,onda se kubikaza mnozi sa 1.7...znaci ako auto ima 2.0l motor sa turbom ide u klasu do 4.0l.....ja sam sa fiatom u svoje vreme stajao pored nekih m3 i m5 auta..heheheh
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
Vrlo malo pisete o vremenu na 60ft, koje u stvari govori o tome kako si startovao. Mnogo manje sansi za gresku ima u daljem toku voznje. Tu kod normalnih automobila vremena variraju otprilike od 1,8-2,2 s. Zato je jako vazno zagrejati gume. Postoje i specijalne gume za drag koje znatno popravljaju vreme na 60ft. Ko nije probao ne zna kako je tesko skinuti 0,2-0,3 sekunde na 1/4 milje. Problem kod takvih guma je sto ne ostavljaju mesta slabostima transmisije citavom duzinom od spojnicke osovine do tockova. Jos jedna stvar je vazna. Nije uvek najbolje menjati brzine na ivici crvenog polja. Jednu godinu sam proveo usavrsavajuci drag na obicnom 100% serijskom Kawasakiju GPZ500. Jaki motori mogu bez problema da idu svaku do crvenog, ali Kawa (11000 je crveno) je isao prvom i drugom do 11, zatim trecom za otprilike 300 obrtaja manje, a cetvrtom jos 400 obrtaja manje. Izlazio sam petom brzinom, sto je veliki gubitak, ali se pokazalo bolje nego razvlaciti ga cetvrtom jos tih 700 obrtaja. Poceo sam sa 13,2@162,2km/h, a 60ft vreme je bilo oko 2s. Sledece godine sam stigao na 60ft 1,78 samo jednom, inace sam obicno isao 1,8s, dok mi je najbolje vreme bilo 12,564@170,5km/h. Ja sam se bas bio zainatio, jer sam procitao da neki americki novinar sa istim motorom ima vreme 12,730 i da je to najbolje vreme postignuto na ne modifikovanom GPZ 500. Uz promenu dizni na karburatorima i na izduvu, sa jednim zubom manje napred sam vozio 11.898, ali to ne smatram nekim izuzetnim uspehom, jer to moze i bolje. Ove sezone vozim Triumph TT600 i odvezao sam samo par voznji. Najbolje je bilo 11,8@187km/h, ali vise nisam onako "zapaljen". Mogao bih vezbom u vrlo niske 11-ke. Cak sam sa Kawom radio bolje 60ft. Evo snimak jedne voznje (vozim crvenog Kawu) protiv GSX-R 600. Dobio me, ali sam ga dobro namucio.
A evo i takozvani Time Slip. Vozio sam sam, tako da mi reakcija nije bila vazna. Brojke pokazuju vreme reakcije, vreme 60ft(x30,4cm), vreme 300ft, vreme i brzina 1/8milje, te vreme i brzina 1/4 milje:
cekaj pa zar samo 11.80 sa 600 kubika sve fabricki ili???
ja sam sa R6 isao cini mi se 11.40 nemogu da nadjem sada slip
jos nisam znao da krenem kretao sam normalno i kad sam totalno pustio kvacilo onda sam zavrno gas do kraja 10-tke moze 100 od sale samo sa dobrim startom jest da je JETED stage II i celi auspuh sa iaduvnim granama
inace sada sam naucio krenuti pod gasom sto je neverovatno brze gas oko 8000 rpm i kontrolisati motor sa kvacilom da nebi zavrzio na ledjim puno puno bolji start
da zaboravio sam naravno saltanje bez kvacila
evo i mog videa
Samo sam dve voznje sa TT600 napravio. Zato je takvo vreme. Kad pogledas onaj start sa Kawom, vidis da je perfektan. R6 sa jet kitom i izduvom ne mozes porediti sa stock Tetejcem, jer R6 voze ~10,5, a Triumph ~11,3. Probacu na prolece malo ozbiljnije. Ja verujem da bi uz malo vezbe isao niske jedaneske, mozda cak i visoke desetke, bez ikakvih prepravki na motoru.
cek zar to nije twn motor i cetiri cilindra
nema govora vidi se da je bio brzi od tebe jos on nije dobro krenuo ti si puno bolje startao mada mi i to deluje da je moglo puno brze da se krene
Ja sam tu uradio svoj najbolji 60ft sa Kawasaki GPZ500 - 1,78. Taj Kawa jeste 2 cilindra, a Suza je 4 cilindra. Ovo nije bilo takmicenje, nego cisto zezanje. Teko je napraviti sa 60ks motorom boljih 60ft. Hayabusha radi 1,5 kod idealnog starta. Triumph TT600 je 4 cilindras. Kod motora je potrebno izbalansirati start, tako da nema podizanja prednjeg tocka (bar ne toliko da moras pustiti gas, a to se desilo na tvom videu) a da je proklizavanje zadnjeg tocka sto manje.
koje proklizavanje
ja imam neku pireli gumu ljepi se ko luda za asfalt jos oni naprscu neku tecnos da se jos bolje ljepi guma
par puta sam probao sa zapalim gumu zamalo da se rzbijem nije ni pola kruga okrenula samo malo zaskripi i odnese ko sasav
Vamo kod nas u australiji je odprilike isto kao u svedskoj, ponekad se ide na meni licno veoma glup sistem takmicenja, to je kad pre trke kazes vreme koje mislis da uradis i onda moras da budes sto bilizi tom vremenu, i recimo ako je neko pored tebe i uradi sporije od tebe (ali ipak blize svom vremenu koje je rekao) a ti uradis i mnogo bolje od onoga sto si rekao ti ipak gubis, neznam taj nacin mi se nesvidja, malo je tulavo.
Moja omiljena vrsta je kad podele aute u sledece grupe:
4cyl NA
4cyl Forced induction (turbo, supercharger & NOS)
6cyl NA
6cyl & Rotory Forced induction(turbo, supercharger & NOS)
i onada imas practise period (tu moze svako sa svakim), pa posle toga se ide na ispadanje po grupama.
E da zaboravih reci da je dosta zeznuto uraditi dobro 60" (to jest start) na pravoj drag stazi sa normalnim gumama, treba imati ili semi slicks ili prave drag slicks da bi se postiglo top vreme.
Licno vise volim ulicu i semafor.
Comment