F1 2016

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Massa: Tek sledeće sezone ću biti svestan da sam u penziji

Brazilac pokušava maksimalno da se fokusira na svoju poslednju F1 trku u karijeri.

„Voleo bih da sam svoj poslednji petak na stazi završio kao prvi. Ali nisam. Pokušavali smo da razumemo bolid i vidimo kako se ponaša na kojoj komponenti guma. Takođe smo gledali kako bi mogli da maksimizujemo trkački tempo kako bi postigli što bolji rezultat ovog vikenda. Nije lako, ali daćemo sve od sebe. Nisam previše razmišljao o tome da su mi ovo poslednji slobodni treninzi. Sve ide u dobrom pravcu. Trenutno ne osećam ništa i mislim da ću postati svestan da sam u penziji tek na početku sedeće sezone“, izjavio je Massa.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

Pozitivan dan za vozače Force Indije

Oba vozača tima zadovoljna su učnikom na slobodnim treninzima.

“Za nas je ovo bio pozitivan dan. Uspeli smo da kompletiramo naš program i sada imamo dosta podataka za analizu. Ako se osvrnemo na vremena, nisam video neka velika iznenađenja. Staza je dosta evoluirala između dve sesije, jer je tempertura pala između prvog i drugog treninga, što je uticalo i na naš setap. Ipak, mislim da smo uradili dobar posao.” kazao je Sergio Perez.
      “Bolid se lepo ponašao tokom večernje sesije, što je dosta bitno jer se u to vreme održavaju i kvalifikacije i trka. Bolid se je dobro pokazao na pravcu, što je dobro jer veoma brzo možemo da pronađemo ritam. Ostaje da uradimo domaći zadatak, ali još nismo na onom mestu gde smo želeli da budemo. Fali nam još malo prijanjanja.” dodao je Nico Hulkenberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Hamilton ispred Rosberga na kvalifikacijama u Abu Dabiju

Oba vozača Mercedesa zauzela su prvi startni red pre početak trke na Yas Marini.

U sumrak koji se polako spuštao na stazi Yas Marina, vremenski uslovi postali drugačiji u odnosu na one koje su vladale na trećem treningu. Temperatura staze pala je na 26 stepeni dok je temperatura staze bila na 29 podeoku.

Prvi krug na kvalifikacijama zabeležio je Kevin Magnussen, koji je stazu u Abu Dabiju obišao za 1m42.142s. Ubrzo zatim do prvog mesta dolazi Lewis Hamilton (1m39.487s) a iza njega našao se Nico Rosberg koji je imao zaostatak od jedne sekunde za svojim timskim kolegom. Kimi Raikkonen i Sebastian Vettel uspeli su da posle svojih krugova razdvoje dvojac Mercedsa, kao i Max Verstappen koji je potisnuo Nica Rosberga na šestu poziciju.
        Na kraju za prolaz u Q2 borilo se 12 vozača, a najveće iznenađenje napravio je Pascal Wehrlein koji je posle fantastičnog kruga izborio 16. mesto. U drugi deo kvalifikacija nisu se plasirali Danil Kvyat, Kevin Magnussen, Felipe Nasr, Esteban Ocon, Carlos Sainz i Marcus Ericsson.
        Hamiltonu se baš žurilo sa početkom drugog dela, pa je tako bi prvi vozač koji je izašao na stazu i tom prilikom ostvario vreme od 1m39.382s a u stopu su ga pratili Rosberg, Raikkonen i Vettel. Red Bull se odlučio da u ovoj sesiji krene sa super mekim gumama, dok su svi ostali vozači svoja vreme pravili na ultra mekoj komponenti. U finišu Q2 vodeći vozači nisu želeli da izlaze na stazu, dok su se ostali borili na prolaz dalje. Na kraju žestoka borba vodila se između pilota Williamsa i McLarena a nastavak kvalifikacija nisu izborili Valtteri Bottas, Jenson Button, Esteban Gutierrez, Roamin Grosjean, Jolyan Palmer i Pascal Wehrlein.
        Na početku trećeg dela odmah smo mogli da vidimo duel Mercedesovih vozača, u kome je posle prvih krugova Hamilton bio brži za 3 desetinke. Ovaj dvojac pratio je Raikkonen iza koga su se našla oba vozača Red Bulla dok je Sebastian Vettel zauzimao tek 6. mesto. U finalnim pokušajima Lewis Hamilton uspeo je da zabeleži novu pol poziciju odličnim krugom od 1m38.755s i tako je za isto tri desetinke bio ponovo brži od Nica Rosberga. Daniel Ricciardo uspeo je da otme treću poziciju od Kimija Raikkonena, dok je Vettel uspeo da se pozicionira ispred Verstappena. Hulkenberg je zauzeo sedmo mesto, Perez osmo, Alonso deveto a Massa će sutra krenuti sa desete pozicije.

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Rosberg: Nisam nikako mogao da priđem Hamiltonu

Nemački vozač kazao da njegov najbolji krug nije bio dovoljno dobar u duelu sa svojim timskim kolegom.

Nico Rosberg je kvalifikacije završio na drugom mestu iza Lewisa Hamiltona, koji je bio brži za samo 3 desetinke. Za osvajanje svoje prve titule Nemac će u slučaju Hamiltonove pobede morati da završi na podijumu a u završnu trku sezone krenuće iz prvog reda.

“Pokušao sam danas da dođem do pol pozicije, ali to danas nije bilo lako. Lewis je odradio dobar posao, bio je za nekoliko desetinke brži i ja nisam uspeo da mu pariram. Moj balans je bio dobar i kako su se kvalifikacije odvijale on je bio sve bolji i bolji. Moj krug u Q3 je bio super, ali je Hamilton bio bolji. Sutra je duga trka i biće još prilika za duele.” kazao je Nico Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Hamilton: Bolid je bio odličan

Lewis Hamilton je na današnjim kvalifikacijama zabeležio svoju 61. pol poziciju a 12. u ovoj sezoni.

Britanski vozač je još u konkurenciji za osvajanje svoje nove šampionske titule, a za to pored pobede na VN Abu Dabija biće mu potrebno da Nico Rosberg trku završi van pobedničkog podijuma. Za početak, Hamilton je dobro započeo posao, jer je na kvalifikacijama zabeležio prvo mesto.

“Znao sam da imam tempa, pa sam u ostalim krugovima bio izuzetno oprezan. U svom bzom krugu sam napravio grešku na prvoj krivini a ostali deo kruga bio je po kontrolom. Bolid se ponašao baš dobro, pa tako moram da zahvalim mojim inženjerima i mehaničarima na tome. Za sada sam se fokusirao na pol poziciju, što znači da je moj nareni cilj svakako pobeda.” dodao je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Ricciardo veruje da taktika Red Bulla može doneti uspeh

Tim iz Milton Kinsa se i ovoga puta odlulčio za drugačiji izbor guma na kvalifikacijama.

Daniel Ricciardo uspeo je da zabeleži treće najbolje vreme na kvalifikacijama na stazi Yas marina, gde će pritom u trci krenuti sa super meokom komponentom u odnosu na sve ostale vozači koji će pred početka trke morati da montiraju ultra meki pneumatik. Vozači Red Bulla se nadaju da na ovaj način mogu da pariraju Mercedesu u jednom delu trke.
              “Morali smo da pokušamo nešto drugačije. Karj je godine pa nam se za ovako nešto otvorila prilika. Na dobroj sam poziciji ali krećem sa drugačijim gumama, pa ćemo videti kakve nam se prilike otvaraju. Videćemo šta se može desiti sutra.” dodao je Daniel Ricciardo.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Alonso gleda da deveto mesto konvertuje u bodove na trci

Španac je rekao da je zadovoljan devetim mestom na kvalifikacijama i veruje da će sutra ostvariti sedmi finiš u bodovima ove sezone.

„Mislim da možemo biti zadovoljni. Definitivno su ovo bile dobre kvalifikacije za nas. Uslovi su bili teški, pošto se staza hladila i zato morate da predvidite kako će se bolid ponašati i prilagodite podešavanja. Na kraju je sve dobro radilo, bolid je bio konkurentan i mislim da je plus što smo na poslednjoj trci sezone u prvih deset“, izjavio je Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Perez besan na sebe zbog greške u sa mapiranjem motora

Meksikanac priznaje da je napravio grešku sa podešavanjima motora na početku svog finalnog kruga u kvalifikacijama.

„Moj krug je bio dobar, ali sam napravio grešku sa mapiranjem motora. Kasno sam napravio promenu pošto smo koristili ručna podešavanja. Zaboravio sam da odaberem kvalifikaciono podešavanje zbog čega sam izgubio vreme u krivini 1. To vreme je verovatno moglo da mi donese sedmo mesto. Dobro je što se ovo dogodilo danas, a ne u nekim bitnijim kvalifikacijama.

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Raikkonen ohrabren i pored gubitka trećeg mesta

Finac je bio odličan u Q3, a Ricciardo mu je oduzeo treće mesto u finišu sa svega 15 hiljaditinki boljim vremenom.

„Držali smo treće mesto i krug je bio dobar, ali definitivno ne savršen. Zaostatak je mali i ja sam svakako mogao brže od ovoga. Bolid se dobro ponašao i ovde nije lako sastaviti dobar krug. Što se starta tiče, mislim da su super-meke i ultra-meke gume prilično slične i ne verujem da ćemo imati prednost u odnosu na Red Bull. Ali videćemo. Bitno je da mi imamo čist i dobar start i to može uvek da napravi razliku“, izjavio je Raikkonen.

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Massa: Očekivao sam više u Q3

Brazilac je svoje poslednje kvalifikacije završio na desetom mestu.

„Kvalifikacije definitivno nisu bile lake, ali sam zadovoljan rezultatom. Nisam bio zadovoljan gumama u svom krugu u Q3, ali dao sam sve od sebe. Moje vreme u Q2 je bilo odlično i to je bitno. Očekivao sam više od Q3, ali možda sam imao manje prijanjanja nego u Q2. Videćemo šta sutra možemo da uradimo protiv drugih bolida“, izjavio je Massa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Prva titula za Rosberga i pored pobede Hamiltona

Nemac je stabilnom vožnjom održavao drugu poziciju ispred Hamiltona koji je previše taktizirao u nadi da će nekako omogućiti drugim vozačima da napadnu njegovog rivala.

Hamilton i Rosberg su odlično startovali i odvojili se od grupe iza sebe. Raikkonen je uspeo da preskoči Ricciarda u plasmanu, iza njih je bio Vettel, dok se Verstappen izvrteo na izlasku iz prve krivine nakon manjeg kontakta sa Hulkenbergom i pao na začelje.

Kao što se očekivalo, Hamilton je odlučio da vozi laganijim tempom na početku trke i tako omogući vozačima iza da održe kontakt sa Rosbergom.
                        Već na kraju sedmog kruga je u boks otišao Hamilton i sa ultra-mekih je prešao na meke gume. Na isti potez se odlučio i Raikkonen, a Rosberg i Vettel su isto uradili u sledećem krugu. Njih sve je ispratio I Ricciardo kome super-meke gume nisu omogućile da ostane mnogo duže na stazi. Nakon te runde pit-stopova je glavna promena bilo to što se Verstappen koji nije išao u boks našao na drugom mestu između Hamiltona i Rosberga. Nemac se samo u prvih par krugova po povratku na stazu trudio da napadne Verstappena, dok je Hamilton nastavio da vozi mirnim tempom i omogućava ostalima da zadrže priključak.
                        Trka se u 12. krugu nesrećno završila za Buttona nakon što mu je na zadnjem pravcu puklo vešanje na prednjem desnom točku nakon jednog agresivnijeg prelaska preko ivičnjaka. Na sreću nije bilo većeg incidenta, a Britanac je uspešno vratio svoj bolid do boksa.
                        Na vrhu nije bilo nikakvih dešavanja. Hamilton je otvorio nešto veću prednost, dok niko iza njega nije ulazio u duele.
                        Mercedes je u 20. krugu poručio Rosbergu da napadne Verstappena i Nemac je odmah odgovorio hrabrim napadom na zadnjem pravcu čime je povratio drugo mesto.
                        Holanđanin je konačno otišao u boks u 22. krugu i montirao je meke gume što je značilo da će mu to biti i jedino stajanje.
                        Ricciardo je na svoju drugu promenu guma otišao u 25. krugu, i vratio se na stazu iza Verstappena. Raikkonen je svoju promenu napravio krug kasnije i taj jedan krug više na starijim gumama je bio dovoljan da ga Ricciardo preskoči u plasmanu.
                        Hamilton i Rosberg su svoje promene guma obavili u 28. i 29. Krugu. Tokom pit-stopova nije bilo veće drame i njihove pozicije su ostale nepromenjene.

U tim trenucima je trku poveo Vettel koji je produžio svoj drugi stint, a Hamilton je ponovo počeo da usporava Rosberga.
                        Vettel je svoje gume promenio u 38. krugu i prešao je na super-meku komponentu i vratio se na šesto mesto iza Raikkonana. On je fantastično iskoristio nove gume, brzo obišao Raikkonena i dao se u poteru za Red Bullovima. On je deset krugova pre kraja sustiga o i Ricciarda i lako ga obišao za četvrto mesto. Četiri kruga pre kraja je napao i Verstapepna i obišao ga na kraju druge DRS zone i došao do mesta na podijumu.

Hamiltonovo usporavanje Rosberga je omogućilo Vettelu da se približi i njima dvojci, ali nemac na kraju nije dobio priliku da ozbiljnije napadne Mercedese iako je konstantno bio na manje od sekunde od Rosberga.
                        Hamilton je na kraju slavio pirovu pobedu ispred Rosberga koji je došao do prve titule u karijeri. Vettel je osvojio podijum za Ferrari na zatvaranju sezone ispred Verstappena, Ricciarda, Raikkonena, Hulkenberga, Pereza, Masse i Alonsa.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Hamilton: Dobro se osećam i pored poraza

Britanac je rekao da nije preterano potresen nakon gubitka titule.

„Iskreno, osećam se odlično. Veliko hvala svima koji su došli da nas podrže. Želim da se zahvalim i porodici na njihovoj podršci i timu na odlično odrađenom poslu. Prava je privilegija biti deo ovog tima. Nisam očekivao da ću ostvariti ovoliko pobeda kada sam se 2013 pridružio Mercedesu. Sve čestitke Nicu na prvoj tituli. Odradio je odličan posao. Ja sam dao sve od sebe na poslednje četiri trke i to je sve što sam mogao. Ne može se uvek pobeđivati. Bilo je i dosta problema ove sezone zbog kojih sam u ovoj situaciji, ali sam i pored toga zahvalan na svim uspesima sa ovim timom“, izjavio je Hamilton.

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Rosberga obuzele emocije nakon osvajanja prve titule

Nemac je rekao da oseća neverovatnu sreću nakon osvajanja drugog mesta u Abu Dabiju što mu je bilo dovoljno za prvu titulu u karijeri.

„Ovo nikako nije bila zabavna trka. Prvo smo imali problem sa Maxom, a onda su nas svi sustizali na kraju. Nije bilo lako. Poslednja dva kruga su bila veoma napeta i drago mije što se sve završilo. Posvećujem ovu titulu svojoj supruzi i našoj kćerki. Ostalima ću se zahvaliti kasnije, ovo je potpuno nestvarno. Jako sam ponosan što sam ostvario isti uspeh kao moj otac. On stiže uskoro u Abu Dabi i jedva čekam da ga vidim. Čestitam i Lewisu. Imao je odličnu sezonu. Stalno je bio brz, odličan je takmičar i jako ga je teško pobediti“, izjavio je Rosberg.

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Button: Nesrećan kraj

Karijera Britanca u Formuli 1 se nije završila sjajno pošto je morao da se povuče sa trke zbog pucanja vešanja na prednjem desnom točku.

„Imao sam problem sa prednje desne strane bolida. Ono na šta smo do danas svi bili ponosni u timu je činjenica da nismo imali nikakvih većih tehničkih problema sa šasijom. Ovo što se danas dogodilo je bilo baš čudno. Nisam imao sreće, ali iskreno nije me ni briga. Morate da gledate pozitivne stvari i ovo ništa ne menja moje osećanje u pogledu napuštanja Formule 1. Zadovoljan sam onim što sam ostvario. Večeras će biti luda zabava, a ova odustajanje samo znači da možemo da počnemo ranije“, izjavio je Button.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Vettel: Važan rezultat za ekipu

Nemac je od strane publike proglašen vozačem dana nakon odlične trke do trećeg mesta u Abu Dabiju.

„Pokušavao sam da se približim Mercedesima. Onda sam u sebi pomislio da bih mogao obojcu da obiđem u finišu pošto je Lewis bio jako spor na čelu. Bilo je teško izvesti manevar pošto su se moje gume dosta potrošile na kraju. Na startu nisam mogao da prikažem tempo koji sam imao i dosta sam se nervirao. Ipak, kada sam se našao u čistom vazduhu, sve se promenilo i tempo je bio znatno bolji. Mislim da je tim zaslužio ovaj podijum. Lepo je završiti sezonu sa ovakvim rezultatom i gledaćemo da taj momentum prenesemo na sledeću sezonu“, izjavio je Vettel.

Comment

Working...
                                X