Jel ga treba forsirati sto se brzine tice? Cuo sam kao ono, ne treba ga prvih 1500 iznad 80kmh?
Skala 55_new edition 2008
Collapse
X
-
Kao neka preporuka je da ne prelazis 3/4 mak rpm-a...
Ne znam na koliko se rpm taj motor vrti (kad sam vozio Yugice nisu imali obrtaljke, mi smo se oslanjali na sluh), ali nemoj bez preke potrebe prelaziti 3/4 max broja obrtaja. Nije frka ni ako predjes, ali nemoj previse...
Tako se ponasaj prvih 1000 km, nakon toga opusteno.
Svakih 5000km mali servis (ulje i filteri) i teraj...
Comment
-
-
Originally posted by prolupatorPrvih 1000-1500 km je najbolje biti u razlicitim rezimima voznje sto vise...
Dakle, ne samo u niskim rpm i ne u ujednacenim rpm vec sto vise sareno.
Najbolje bi bilo kad bi mogao da vozis po brdima prvih 1000-1500 km, osiguravaju razlicitost napora motora i razlicitost rezima rada.
Rad na leru 10-ak minuta dok ne postigne radnu temperaturu. Ne brze od 80 i ne pedala gasa do daske bez obzira na stepen prenosa. Ja sam odmah ispustio fabricko ulje i sipao full sintetiku. Ona koshta 1100dinara litar ali interval zamene na 25k a menjam ga na 10k. za tih 10k potroshi mi 200 grama ulja. Prvih 2500km treba voziti lagano uz promenu rezima voznje i to je to. Menjacko ulje sam takodje odmah ispustio i sipao kvalitetnije...Masa, samo masa, masa je MAMA!!!
Comment
-
-
Iz duuuuuuugih razgovora s majstorima koji odrzavaju Zastave i zive od toga...
kako rekoh, vozi normalno, nemoj da tunjavis, nemoj da divljas.
Nisam znao da se vrti do 6700rpm ?! Tu mu je maximum ? Postoji li blokada?
Imao sam tu (ne)srecu i (ne)zadovoljstvo da potrosim nekoliko Yugica s motorom 1.1, pa sam se jako lepo druzio s pomenutim majstorima i nauzivao se opravki (najvise su trapovi stradavali, sitno i cesto) ...
Lepo sluze ti motori i automobili (ako nisi previsok, pretezak, prezahtevan, ne zanima te ergonomija, bezbednost...) samo traze redovnu paznju.
Preporuka za razradu je bila "da se motor ne dere previse".
Pa, ako se vrti do 6700rpm (?!), mozes da ga teras do 5000.
Jedino ne trebas da ga teras u (pre)visoke obrtaje bez jakog razloga.
Taj motor je bio na radnom stolu neko vreme pre ugradnje i ne moras da se bojis da ce se raspasti ako mu das gas. Nece, samo ti to vozi...
Teraj do ~4500 opusteno, nemoj da ga stedis previse... moras da ga vozis.
Pri razradi karike se "setaju" i traze svoje mesto. Dok se to ne dogodi, motor nije "razradjen". To se dogadja pri cestim promenama rezima voznje, pa i do 5000 rpm (ako treba).
Kad karike nadju svoje mesto, onda je sve reseno ... Tvoj motor nije preterano moderan i o njemu se bas sve zna (sto je i dobro u neku ruku). Tako da mozes naci sve informacije koje te interesuju i to dosta lako...
Da, izmenjaj ulja u autu i motorno i menjacko...
Comment
-
-
opusti se....za mog cabrio kazu da nisu se vozili u razradjenijem.....potpisuje mi drugom bez kvacila na 40kmh kad mu nabodem ga.....
prvih 1000kmh.....kao sto ti kazu...vozi sareno.....
posle ga povremeno slobodno gazi....slobodno teraj do 6000 RPM.....znam po po mom....alo miras da sipas kvalitetno ulje....meni kad odrade servis....dovezem auto kuci i prospem ulje i sipam MOBIL....i vrtim ga bez razmisljanjazimi me greje "crna kapuljaca",leti me ladi TOP DOWN-YUGO CABRIO
Comment
-
-
Ne citirati post iznad
Ok razumeo sam, HVALA...
Aj mi samo reci oko tog potpisivanja drugom, koliko ks ima tvoj kabrio u i koliko je tezak? Ja nisam bas odusevljen kako vuce, dedin mi nekako lepse prima gas, jel to zato sto je nov ili...
Videcu onda ovih dana za to ulje, ili da sacekam prvi servis na 1500 pa da ja kupim ilje i zamenim ga...
Jel se na prvo servisu i ulje u menjacu menja...
Poruku izmenio: sri98...benzin u krvi!!!
Comment
-
-
Originally posted by Yugo cabrioopusti se....za mog cabrio kazu da nisu se vozili u razradjenijem.....potpisuje mi drugom bez kvacila na 40kmh kad mu nabodem ga.....Alfa Romeo 147 1.9JTD
Comment
-
-
Nazalost je tako, ali uvek smo mi 'ludi' vlasnici tu da ga doteramo i da lici na nesto, takoreci kao da nije odavde....
Inace, mogu da se pohvalim da mi je neki ljakse cuknuo kola, i to bi rekao namerno, jer vratima na parkingu nije niko mogao tako da me zakaci, i ulubio mi deo iznad zadnjih levi vrata.... Ne mogu da verujem... Primetio sam jednu flasu, pivsku doduse plasticnu kako leti ka parkingu sa vrh zgrade, pa se mislim da nije neka tako udarila moju Mackicu...Da znam ko je glavu bi mu odvrnuo!
Da li bi mi vredelo, da skinem tapacir i da pokusam da vratim to ka napolje.... Sta mi je ciniti?
Ljudi POMAGAJTE!!!
btw: trazene slike enterijera nisam zaboravio - bice, samo da navatam vremena da uslikam.... POZ SVIMA!...benzin u krvi!!!
Comment
-
Comment