CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Valent Vudriga
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 2778
    • USA

Re: CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Originally posted by Chubbs
    jeste sizifov posao, jer oni do kojih treba da dopre, ne citaju ovo.
    Citaju, citaju. I serviseri i musterije. I svi ce sutra pristupiti situaciji na drugi nacin. Tema je kao kamichak bacen u vodu, pravi talase.

Comment

• Valent Vudriga
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 2778
      • USA

Originally posted by Boki Ar
      Zapažena stvar na većini foruma je da ljudi dolaze sa namerom da se raspravljaju, a da prethodno nemaju uvid u sadržaj kompletne teme.
      S druge strane, otvorena linija komunikacije je neophodna. Ako ce doci do odredjenog nivoa razumijevanja i koncensusa, trebaju svi imati pristup, cak i oni koji misle da je tema glupa. Snazni sentimenti i odredjeni nivo predrasuda ce mnoge potisnuti da uskoce u temu na brzinu, bez citanja od samog pocetka.

Comment

• Valent Vudriga
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 2778
        • USA

Originally posted by bullet
        Takodje, mislim da je buducnost (ako ne i sadasnjost) u potpunoj usluzi gde se dijagnostika podrazumeva u okviru kompletnog servisa i da treba da bude samo alat za resavanje problema ista moze ili ne mora da se posebno tarifira.
        Misljenje koje odrazava srz problema i postoji zbog lose prakse garaza historijski gledano.

Zadnji primjer iz moje kolekcije je jedan Ford Explorer. Prije dolaska je vec imao zamijenjena obadva katalizatora, MAF sensor, jednu lambda sondu, egr sensor, svjecice, VN kablove i bobinu. I jos uvijek ne radi kako treba. Check lampica je upaljena, ne moze proci EKO test i ne moze legalizirati tablicu. Auto je u voznom stanju i koristen je dnevno.

Pri kopcanju skenera, vidi se ovo:

Na ljevoj strani vidimo da je u memoriji kompjutera samo jedna greska. Na desnoj strani vidimo sto sve moze uzrociti taj kod. Na desnoj strani nije navedeno rjesenje problema, samo mogucnosti koje moraju biti provjerene i eliminirane.
        Sada dolazimo do kljucnog pitanja za bullet-a. Kako odrediti koliko vremena treba da se nadje pravi uzrok problema i kako
        obracunati takav rad. Koliko vemena je potrebno? Pola sata? Cetiri sata? Dali se to moze testlampom, ili je potrebno nesto sofisticiranije? Recimko da su potrebna 4 sata i da je potrebno samo pola sata da se zamijeni pokvarena komponenta, ili popravi kratki spoj. Kako bi ti prihvatio da ti se obracunaju 4.5 sata bez najave i tvog odobrenja, ili ocekujes da ti se zaracuna samo samo pola sata?

Comment

• Valent Vudriga
          CBC Senator XXL
          • 02.04.2005
          • 2778
          • USA

viewtopic.php?f=326&t=49685

Interesantan komentar/pitanje koje vlasnik auta postavlja ui ovoj temi.

pmilos:
          Zašto se dijagnostikom ne može utvrditi koja lambda sonda ne funkcioniše, pa ciljano menjati, to bi svakako ulilo poverenje u rad servisera, pa i u fabriku automobila koja bi dopustila takvu dijagnostiku na svom proizvodu?

Comment

• miskovolvo
            CBC Veteran
            • 22.02.2010
            • 171
            • Aleksinac

Hajde da probam da pristupim malo ovom problemu sa majstorske strane,oko ovog Forda,problem nije ni malo naivan,blokiran filter daje manju kolicinu goriva,a lambda sonda normalno vidi siromasnu smesu,sto u stvari nije kvar,vec stanje izduvnih gasova u katalizatoru,senzor ventilacije rezervoara,curenje vakuuma i druge stvari koje ukazuju na to da auto niti lepo radi,niti ima dobre performanse.Za ovakvu vrstu problema ne moze se precizno reci musteriji koliko ce dugo da traje popravka,ali,koliko god trajala cena popravke nece premasiti cenu delova koje je vec zamenio,a izgubljene zivce musteriji nece niko da plati.Ovakvu vrstu problema imamo svakodnevno,jer,musterija ce prvo pokusati sam da popravi auto,pa ce onda kod nekog prijatelja,pa kod nekih nadri majstora koji ce to na uvo da nasteluju,a usput ce da zameni brdo delova koje je uzeo od poznanika sa autootpada,i onda neko posle toga treba da ispravlja krive drine.Pa cemu sluze i ovakvi forumi,razumem da kolege majstori pomognu jedni drugima,ali ima pet puta vise ljudi koji su sam svoj majstor,pa nisam video npr da doktori imaju svoje forume otvorenog tipa,i da svako moze da im cita postove,i da se kuci leci sam,ili advokate da daju besplatne pravne lekove on line.Po meni,sami sebi pravimo probleme,zato svako treba da radi svoj posao,znanje mora da se plati,a neznanje da vec jednom ode u zaborav.I ti Valent Vudriga imas svoj forum zatvorenog tipa,kome mogu da pristupe samo clanovi,tako i treba,pa neko je ucio i gulio kolena da bi resio problem,i sada nekome treba da ga servira na tacnu.Stara poslovica kaze plati pa klati,dzabe nema nigde.

Comment

• Valent Vudriga
              CBC Senator XXL
              • 02.04.2005
              • 2778
              • USA

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

http://www.doktor.rs/forum/

Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• bullet
                  CBC Veteran
                  • 26.05.2008
                  • 115
                  • Beograd

Ljudi, imam utisak da se pitanje sa početka svelo na pitanje koliko si spreman da platiš da te ne pokradu i da znaju da ti poprave kola?
                  Priča iz prve ruke je da te u Autoprometu dijagnostika kvara košta 2,500 RSD i to samo ako ne popravljaš kola kod njih u suprotnom je besplatna.
                  A to da li će da te zajebu je peta priča.

Comment

• Valent Vudriga
                    CBC Senator XXL
                    • 02.04.2005
                    • 2778
                    • USA

Ljudi, imam utisak da se pitanje sa početka svelo na pitanje koliko si spreman da platiš da te ne pokradu i da znaju da ti poprave kola?

Priča iz prve ruke je da te u Autoprometu dijagnostika kvara košta 2,500 RSD i to samo ako ne popravljaš kola kod njih u suprotnom je besplatna.
                    Nije besplatna. Ugradjena je u cijenu rada i dijelova. Gubitak vremena se naplacuje i zamjenom dijelova koji nisu potrebni
                    A to da li će da te zajebu je peta priča.
                    Potpuno se slazem.

Comment

• Ljubo
                      CBC Senator
                      • 18.10.2005
                      • 278
                      • Kraljevo

ler gas - katalizator - sonde ...

Da li negde u zemlji Srbiji postoji negde neki majstor koji ce sam prekontrolisati auto i reci, eto, fali mu to i to?

Ili ja ne znam da ubodem majstora ili su moji svi takvi da im ti kazes sta ne valja i oni ko ovnovi samo to gledaju?
                      Jeste, i kad ides kod lekara moras da im kazes sta ti fali, ali lekar ne moze da udje odmah u tvoje telo kao sto majstor moze da sedne za volan i testira vozilo.

auto u pitanju je Citroen Xsara Picasso 1.8i 16v 2002.g.

Primer 1.
                      to kad mi se na auto putu blokirala papucica gasa, jedva sam u Beogradu nasao ovlasceni servis da me primi (to je zakazivanje vise dana unapred), ok su me primili, prikacili na racunar, produvali/ocistili sistem i to je to.
                      meni se malo jos od kada sam kupio auto culo cangrljanje motora, pa rekoh da pitam kada je sve zavrsio, sta misli o tome. lik kaze da on nije nista cuo pa kao ajde da poslusamo zajedno. naravno, cuo je posle i on to ali ok sto nije mogao da kaze sta je u pitanju osim saveta da kada pocne jace da se cuje da bi valjalo da se to pogleda.
                      znaci, nije on sam cuo da nesto ne valja vec samo kada sam mu ja rekao.

Primer 2.
                      kupim ja auto i odmah odem na mali servis kod ovlascenog, meni najblizeg, u Cacku.
                      u to vreme je auto malo i brundao negde kod auspuha.
                      klinac neki proverava - menja tecnosti, ja ga usput pitam sta to brunda. on mi rece da je i on odmah primetio malo grublji zvuk ali da kada je auto popeo na dizalicu video je da nije originalni auspuh i da je zbog toga.
                      posle nekog vremena sam auto oterao u neku shupu za servis auspuha - likovi pogledali i kazu otisla pletenica, donesi bilo koju i montiracemo. receno - uradjeno, nema vise brundanja auspuha.
                      dok sam cekao da se auto zavrsi, pitam majstora - komercijalistu da mi objasni kako automatski da vracam retrovizore (auto je u Exclusive opremi), on mi naprica neku nebulozu koje sada ne mogu da se setim.
                      da ne pricam da ni oni nisu culi cangrljanje motora.
                      (btw. jedini lik koji je sam cuo to cangrljanje a da to nisam bio ja, znate li ko je to bio? momak iz autoperionice!)
                      vise mi taj servis nije u opciji.

Primer 3.
                      ovlasceni servis na glasu, nalazi se istocno od ovog u Cacku - da ga ne imenujem.
                      posle duzeg pregleda, morali da otvaraju motor da bi utvrdili ono cangrljanje motora.
                      ok, utvrdili da se na nekom klipu pojavio zazor i da se to cuje. zamenio komplet klipova sa karikama i kostalo boga pitaj.
                      pitam za poveci ler gas i nevracanje odmah broja obrtaja... kaze majstor posle probne voznje da sam u pravu ali bez inicijative za resavanje problema - 160eur je step motor pa je to mnogo da se menja, a ne popravlja se.
                      tada je vec na autu bila cevka umesto katalizatora, samo mi je rekao da bi valjalo da ga imam, on je tu iz milion drugih razloga a ne samo za smanjenje stetnih gasova...
                      Uopste ga nije zainteresovalo zasto motor ne javlja gresku kada nema katalizator.
                      ja tada nisam znao nista ni o lambda sondama ni koliko ih ima ni zasto pa se ni ja nisam interesovao...
                      pitam ga sta misli o univerzalnim katalizatorima, nije znao da mi ista kaze o njima.

Sta da kazem osim da su mi se smucili i majstori i 'majstori', da mi se smucio i ovaj auto jedno vreme...

plasim se, sutra kada ugradim plin pa odem kod majstora za neku banalnu stvar da ce biti to ti je zbog plina...
                      sto mi se vec desavalo da me prvo pitaju jel ugradjen plin.

eto... ja se izjadah a moderatori sada mogu i da obrisu ovaj post ...

ja cu najverovatnije opet otici u onaj servis na istoku po resavanje problema.

Comment

• TECA
                        CBC Senator XXL
                        • 14.10.2007
                        • 2355
                        • Oz

Koliko ja vidim svi gore navedeni servisi su popravili auto po pitanju onoga zbog cega ste dosli.Vasa je greska sto pri prijemu vozila od strane servisa niste zahtevali sta sve treba uraditi i shodno tome ce i servis planirati vreme potrebno za te intervencije.Po zavrsenom poslu je kasno raspravljati o tome sta bi bilo kad bi bilo i sta moze biti...obicno ceka sledeca musterija ili majstora druge obaveze.Zamislite,molim vas,da svaka musterija po zavrsenom poslu uzme jos sat vremena raspredajuci prazne price...danas tri musterije po sat vremena,pa koliko vremena ostaje majstoru da zaradi nesto?

Comment

• tomamega
                          CBC Senator XXL
                          • 19.03.2009
                          • 715
                          • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                          • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

@TECA

Znam da si majstor, ali molim te nemoj braniti gorenavedene slučajeve koje je opisao Ljubo. Jeste tačno da su klijenti ponekad više nego ljubopitljivi, ali ovde je u pitanje davanje netačnih informacija i nebriga za klijenta.

Treba jasno razgraničiti šta "majstor" zna a šta ne zna. Recimo, neki majstori su specijalizovani za mehaniku, i od njega se ne očekuje da poznaje sve detalje izduvnog sistema. Ako ga pitam nešto u vezi auspuha, poštenije je reći "ne znam", nego reći "promeni ceo auspuh".

Vraćamo se na problem koji je Vudriga detaljno opisao, a to je nedovoljno novca/mogućnosti za usku specijalizaciju. Majstori moraju da rade sve, jer jednostavno tržište/klijenti to od njih očekuju. A pošto nije moguće znati sve (usled sve kompleksnije izrade automobila), onda dolazi do ovakvih problema.

Comment

• TECA
                            CBC Senator XXL
                            • 14.10.2007
                            • 2355
                            • Oz

ali ovde je u pitanje davanje netačnih informacija i nebriga za klijenta.
                            Koje netacne informacije?Izuzev onog klinca sto je menjao ulje i rekao da auspuh nije originalan,a na kraju se ispostavilo da je vec bio maknut katalizator.Za lupanje iz motora niko nije mogao sa stopostotnom sigurnoscu reci sta je dok se ne rasturi motor, a za to treba saglasnost musterije i njegova spremnost da sve to plati.Povisen ler gas je spomenut tek posto je zavrsen motor.Verovatno je postignut dogovor oko cene zamene klipova,a za step motor se mora platiti naknadno.A sto nema katalizator,mozda motor moze raditi ispravno i bez njega?Cak nije ni navedeno koji je auto u pitanju pa da prodiskutujemo o tome da li mora ili ne kat?Gde vi vidite problem?
                            Jeste tačno da su klijenti ponekad više nego ljubopitljivi,
                            Slazem se ,ali neka to bude pre ili za vreme popravke,a ne po zavrsenom poslu ...onda su obe strane nezadovoljne

Comment

• Ljubo
                              CBC Senator
                              • 18.10.2005
                              • 278
                              • Kraljevo

Originally posted by TECA
                              Koliko ja vidim svi gore navedeni servisi su popravili auto po pitanju onoga zbog cega ste dosli.Vasa je greska sto pri prijemu vozila od strane servisa niste zahtevali sta sve treba uraditi i shodno tome ce i servis planirati vreme potrebno za te intervencije.Po zavrsenom poslu je kasno raspravljati o tome sta bi bilo kad bi bilo i sta moze biti...obicno ceka sledeca musterija ili majstora druge obaveze.Zamislite,molim vas,da svaka musterija po zavrsenom poslu uzme jos sat vremena raspredajuci prazne price...danas tri musterije po sat vremena,pa koliko vremena ostaje majstoru da zaradi nesto?
                              Jeste Teco,

onaj prvi je recimo popravio kvar blokiranja papucice;
                              ajde da kazemo da je onaj drugi uradio mali servis zbog kojeg sam bio kod njega;
                              i jeste da je onaj treci odradio generalku motora (manje vise sto je par manje bitnih srafova na kraju falilo pa sam ja budzio neke kada sam primetio)...

mene nervira to sto 99% majstora ne zanimaju kvarovi za koje vlasnik auta ne pita.
                              ne zele uopste da se upustaju u razmisljanje razloga kvara ako se to ne trazi od njih.
                              izgleda da svi imaju posla preko glave pa rade samo ono sto im se kaze...

ja ne bih trazio od njih da odmah to poprave, jer nisam za to dosao, vec jednostavno sam pitao za misljenje, za savet, pa ako treba da se dogovorimo za termin intervencije.

Comment

• Chubbs
                                Everybody lies
                                • 29.01.2006
                                • 5807
                                • Novi Sad
                                • Audi A6 1.8T

Cak nije ni navedeno koji je auto u pitanju
                                y

za ovo sam ja kriv. prebacio sam taj post iz druge teme jer mis e ucinilo da ovde pripada, a taj detalj mi je promakao. sad je ispravljeno, mada mislim da ovde ne treba da diskutujemo o pojedinacnim modelima i problemima vec nacinu rada i ponasanju, servisa i musterija.
                                You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                                Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                                Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

Working...
                                X