CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • TECA
    CBC Senator XXL
    • 14.10.2007
    • 2355
    • Oz

Re: CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Da li doktor treba da me pita za oci iako se nisam zalio na njih ili ne?
    Da niste vi propustili da kazete da vas jos negde svrbi pa doktor treba i tu da pogleda

..dobro bicu banovan,ali nisam mogao precutati
    Radni nalog definiše uslugu i cenu, ali onda ostavlja mogućnost i za garanciju na ruke...
    Naravno,podrazumeva se.

Comment

• Ljubo
      CBC Senator
      • 18.10.2005
      • 278
      • Kraljevo

Originally posted by Stratos
      Ne buni me ni dogovor,ni cenovnik,bune me očekivanja da pored dogovorene usluge treba uraditi i gomilu drugih stvari kao npr. sa razumevanjem slušati odu o privatnim problemima ili periodičan pregled auta ili bar pranje,poliranje i u****vanje.Očekivanja me čude,i od strane onih mušterija sa kojima je striktno dogovoren obim posla, a takvih je sve više.
      Ja ti dovezem auto da mi promenis ulje.

NARAVNO DA:
      1. ja ocekujem da mi kazes ako je nivo ulja pre zamene bio ispod minimuma
      2. ja ocekujem da mi kazes ako primetis da negde curi ulje ili bilo koja druga (automobilska) tecnost
      3. ja ocekujem da mi kazes ako primetis da auto ima veliki ler gas
      4. .... da neravnomerno radi....
      itd

Preduslov svih ovih ocekivanja je da si dobar majstor, tj. da primetis ako nesto nedostaje osim pukog obavljanja dogovorenog posla.

nije ovde problem ni cena ni vreme za rad, samo da primetis i kazes sta si primetio.

Comment

• Ljubo
        CBC Senator
        • 18.10.2005
        • 278
        • Kraljevo

Originally posted by TECA
        Da niste vi propustili da kazete da vas jos negde svrbi pa doktor treba i tu da pogleda

..dobro bicu banovan,ali nisam mogao precutati

nema zasto da budes banovan jer si kroz salu rekao istinu.
        ti u dijagnostifikovanju problema moras da ispitas sve simptome, pa i to da li mene jos negde nesto svrbi, pa ako treba i da pogledas.

Nisi mi direktno odgovorio na pitanje:

[quote:3i9qlcgc]Radni nalog definiše uslugu i cenu, ali onda ostavlja mogućnost i za garanciju na ruke...
        [/quote:3i9qlcgc]

Naravno,podrazumeva se.
        Ja mislim da nema coveka na kugli zemaljskoj koji nije za ovu varijantu.
        Radni nalog i obezbedjeni su svi.
        ALI, ako si dobar majstor, to nikako ne iskljucuje poentu cele moje price - da ces dok menjas ulje pogledati da negde ne curi i slicno, odnosno da ces me savetovati u vezi toga.

Comment

• tomamega
          CBC Senator XXL
          • 19.03.2009
          • 715
          • Beograd / Crna burma, prim. prev.
          • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Originally posted by Chubbs
          znaci ako primetis da je neka zica nagorela, u motornom prostoru, prilikom otvaranja haube, neces skrenuti paznju na to jer to nije dogovor? a dosao sam kod tebe da mi promenis ulje, znaci haubu moras da otvoris.
          Originally posted by Chubbs
          ali ja ne zelim da mi ti menjas zicu, nego da mi skrenes paznju na to da je nagorela. otici cu kod auto elektricara koji ce to uraditi ukoliko ti u servisu nemas coveka za to. ako se secas, kod tebe sam dovezao auto na redovnu zamenu ulja.
          a ako si ikada jeo burek u Evropi, uvek te ljubazno ponude, zelite li jogurt? neko hoce, enko nece ali niko, nikada nije pomislio da je dzabe.
          U ova 2 posta je Chubbs izneo moje mišljenje. Ovde nije reč o formalno pravnom pitanju (radni nalog) ni o ceni (koliko sam ja razumeo), već o nestručnosti ili nebrizi majstora. Ja nisam stručan da znam šta mom autu fali. Analogija sa doktorom je potpuno neadekvatna jer bol ti osećaš. Kako ja da znam šta nije u redu sa mojim automobilom? Ja imam svoju profesiju i trudim se da je obavljam na najbolji način. To isto očekujem i od majstora.

Naravno da je za ovaj problem donekle kriv i korisnik, koji želi da prođe što jeftinije. Ipak, sve je više onih koji žele da plate za dobru uslugu, u šta sigurno ne spada Ljubovo iskustvo. I dok god majstor podržava takvo ponašanje (nisi mi rekao za problem na autu i ja nisam dužan da ga popravim) ja mu neću biti klijent.

Comment

• TECA
            CBC Senator XXL
            • 14.10.2007
            • 2355
            • Oz

Ako zelite takvu vrstu usluge,dodjete kod majstora i zahtevate pregled kompletnog vozila i uz put da zamenite i ulje,Takva vrsta usluge koju vi zelite da dobijete kosta malo vise od cene zamene ulja.Treba tu pogledati i ulje u menjacu,transmisiju,ispravnost kocnica motora...
            Pitanje od pocetka:Koliko ste spremni platiti za takvu uslugu?
            Po zakonu,za obaveznu reciklazu tog ulja mi servviseri moramo platiti vise nego sto vam naplacujemo zamenu istog.Malo jasnije?

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Ja to radim svakodnevno, neko voli, neko misli da hoću pare da mu otmem a neko misli "šta ovaj tu fekališe kad mi je auto perfektan" ali i dalje to radim. Smatram to ispravnim. Prilikom probne vožnje svakom kažem ako ima nedostatak koji sam uočio onako usput.

Ovlašćeni servis, 3 hektara i 4 miliona evra u dvorištu. C180 kompresor, naplaćeno 100 evra zamena creva (valjda iberlaufa) ide ispod kućišta filtera a ko je skidao zna kako se skida, bolje da se ne skida.. i jedna nepovratni ventil, tako piše na računu. Ja sam skidao zbog mog posla, vidim novo crevo ali ne vidim ventil, možda je zavučen, nebitno. Map senzor na usisnoj grani ispod kućišta tri žice ogoljene dva cm a dve od njih lepo upletene. Nema šanse da se ne vidi, bode oči. Popravljeno iako nije u opisu posla. Kasnije utvrdjeno slično stanej sa bobinama kod džekova, neko nešto sekao lemio i ko zna šta radio. Lem na drugoj bobini ušao špicem u susednu žicu. U istom servisu (ili drugom nisam siguran) zamenjena bobina jer auto trokira i prijavljuje misfire na drugom cilindru. Naplaćeno i predato kao ispravno, auto i dalje prijavljuje misfire i isključuje drugi cilindar.

Primedba na kikdaun (automatik) patosiranje izaziva odlazak u prvu brzinu i poljubac u šoferku zatim izbacivanej u ler i deranje motora na 4000 obrtaja 30 sekundi kad se sve vraća u normalu i lepo prima gas, sve nagore brzine rade korektno sem patosiranja gasa. Provereno u istom velikom servisu i utvrjeno da je sve ok, ako se pojavi ponovo da dodje pa će videti.
              Kod mene dok je radjen auto prostim očiglednim očevidom utvrdjeno da menjač curi toliko da treba kabanica ispod kad se radi, prijavljeno kao i curenje ispod kućišta filtera za vazduh za koje nije utvrdjeno odakle curi ali dosta curi.
              Oba curenaj nisu spomenuta u tom servisu. Sutra odem do servisa sa vlasnikom, vozim auto i posle 30 km vožnje temperatura je 50 stepeni, nema termostat ili je zaglavljen. Simptomi trokira i gasi cilindar se pokazuju jedino na dobro zagrejan motor, kako su onda utvrdili da sve radi a nisu ga zagrejali.
              Uglavnom, proba auta na patosiranje, čovek sedne a i ja sa njim mazgarac i krene onako iz prve pun gas i auto vuče, lepo šalta i sve to, tako par puta, ja kažem pa pun gas onda ne radi, on opet stane i pun gas. Onda sam ćutao nadalje jer nema svrhe, ako je on dijagnostičar.

Auto nije ostavljen u servisu nego je oteran u drugi koji radi automatske menjače, doliveno 2.5 litara ulja i radi kikdaun a znaju i da ga izazovu. Misfire oteran da se pogleda u treći servis koji se bavi dijagnostikom o kojoj ovde pričamo da vidi što drugi nisu videli. Znam sigurno da će utvrditi zašto gasi cilindar ali ne znam koliko će platiti. Vlasniku nije bilo bitno, ne spava na parama ali mora da reši problem zbog koga odlaže put za grčku već danima.

Da je odmah otišao u automatik servis, rešio bi problem menjača, čovek ima dijagnostiku, iskustvo i zna šta radi.
              Da je odmah otišao u servis koj izna da koristi dijagnostiku (alate) ne bi menjao bobinu i ne bi gubio tri dana tamo vamo po Vojvodini.
              Da je odmah otišao na policiju svega ovog ne bi bilo...

zašto sam ovo pisao, pojma nemam.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Ljubo
                CBC Senator
                • 18.10.2005
                • 278
                • Kraljevo

Bice da su majstori poput tebe u izumiranju.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Sasvim sigurno jesu, to ova tema pokušava da kaže, dok sami rešavate probleme ili kod Gige u šupi i cenjkate se oko 2 ili 20 evra tako će vam raditi aute. Svi ih volite, neko više od žene ali kad im neko drugi treba posvetiti vreme e to ne treba da se naplati, podrazumeva se.

https.autogas.rs

Comment

• kuntalo
                    CBC Senator XXL
                    • 02.03.2007
                    • 342
                    • Predgradje

Znam kako je raditi sa ljudima, te spadam u onaj deo populacije koji bi platio pomenutu sumu za ustanovljeni kvar- iz prve. Dakle, plaćam- uslugu. Ni školovanje, ni alat, već samo i jedino uslugu.
                    Kad ste već tu, zanima me šta serviseri čine u slučaju da do rešenja problema ne dođe?
                    Save the Panda!

Comment

• Stratos
                      CBC Senator XXL
                      • 10.09.2008
                      • 2594
                      • Novi Sad

Knjiga kaže da je peridični pregled iliti B servis za taj model i tip normiran na 1,6 radnih sati.
                      Koliko je novca spreman da izdvoji prosečan imalac takvog automobila?

Moj odgovor na predhodni post je da se ne odrađeni posao ne naplaćuje a loše odrađen mora da pokrije garancija.

Comment

• TECA
                        CBC Senator XXL
                        • 14.10.2007
                        • 2355
                        • Oz

Knjiga kaže da je peridični pregled iliti B servis za taj model i tip normiran na 1,6 radnih sati.
                        Koliko je novca spreman da izdvoji prosečan imalac takvog automobila?
                        Precutno odobreno 300din,sa zamenom ulja

Comment

• chobo13
                          CBC Senator XXL
                          • 01.05.2009
                          • 1274
                          • pozega,srbija
                          • AUDI,VW

raditi sa ljudima je vrlo tezak i naporan posao,mnogo lakse je zatvoriti se i raditi sa autima!
                          sve kolege serviseri ce se sloziti da ima sto cudi kod nas!u proseku dnevno mi svrati 7 do 10 musterija a nisam u gradu niti kraj glavne magistrale,mnogo se vremena izgubi objasnjavajuci se sta i kako i zasto!evo primkera od danas popdne kad mi se covek najavio i dosao u ugovoreno vreme da se dogovorimo oko ugradnje plina: dolazi audi i covek srednjih godina,bog zna kako i krece prica kako bi on ugradio plin u auto i kad je krenuo kod mene,svratio do drugara da se sa njim pokonsultuje jer je imao isti auto na plin,da bi mu ovaj ubacio u gepek bocu sa aparaturom za plin koja je stara min 15god.pita covek sta i kako moze i kakvu garanciju ima na ugradnju.tu sam imao jos par svedoka musterija koje su se smejale da to ovaj ne vidi.u ovoj prici sam izgubio celih 40min objasnjavajuci coveku da taj plin moze da se ubaci u njegov auto i da od mene ima garanciju dok izadje iz servisa!i neku cenu sam mu rekao ali sam mu skrenuo paznju na mane tog sistema u pogledu atesta i funkcije na motoru i da to sve moze da se odradi mnogo bezbolnije ali skuplje i uz garanciju godinu dana!imao je dve opcije venturi i sekventa!otisao je zbunjen sta to ovi sad hoce na atestu kad je italijan za nas izmislio plin.nisam imao snage vise da mu objasnjavam a bilo je i drugih musterija na cekanju.srecom posle 40min video je da je preterao sa pitanjima tako da je ono delova pokupio u gepek i otisao doduse sa izvinjenjem i pozdravom i da ce se javiti.mislim da je odustao od polovne opcije ili ce je kod frenda pere ugraditi na trotoaru!
                          mislim da sve kolege iz dana u dan imaju slicne slucajeve i da tako izgubljeno vreme niko ne racuna kao advokati i sl.!!

Comment

• Stratos
                            CBC Senator XXL
                            • 10.09.2008
                            • 2594
                            • Novi Sad

Servis A iliti zamena ulja je normirana na 0,9 radnih sati.Znači ukupno 2,5 radnih sati.
                            300/2,5=120,00 dinara/radni sat za srevis na mercedesu c-klase komopresor.
                            Koliko je radni sat za rad na recimo fiatu ili jugu?

Comment

• Eon
                              Moderator
                              • 10.03.2005
                              • 4225
                              • Beograd-NBG-44
                              • Superb 2.0 4x4 DSG

Našli majstori da se posipaju pepelom, sem Dore, toliko da mi dođe da osnujem humanitarni fond u njihovu svrhu!!!

Pa ljudi, i majstor sa najslabijim prometom živi bolje od proseka, a to nije loše, jer mu je i obrazovanje prosečno...

Sada će se naći neki uvređeni, ali nema potrebe. Komšija radi kao majstor za liftove, što u firmi, što privatno. I dalje vozi Yuga i jedva krpi kraj sa krajem. majstor koji mi je radio pločice i cevi u wcu, uzeo mi 200eura. Rušenje, menjanje i lepljenje je trajalo 7 dana efektivno i jedan dan popravak. Radio je sa još jednom osobom. Inače nije fušer, jer radi za brdo poznatih ljudi, ali je spor.

Ponavljam, svako će ubirati plodove svog rada kako uredi posao. Istaknut cenovnik, radni nalog, traženje saglasnosti korisnika usluga i kraj. Ovde svi ispričaste tužnu priču i ispade da tu nema leba. Pa ako nema, zašto radite.

Dora je jedini majstor starog kova koji da gotov proizvoda sa uvećanom vrdnošću, to jest i bonusom pride. Pa može i da naplati. Ima takvih majstora još dosta, ali se oni ne žale toliko.

A ima i majstora koji zarađuju više od neuro hirurga, što nije u redu. Ali ponavljam, takvo je tržište i ko **** neuro hirurga kada svoje znanje ne ume da naplati više!!!!

Meni je čovek na Vectri C uradio veliki servis za 5000din i nije mu bilo teško da podmaže vrata, proveri cilindre kvačila i skine i opere leptir gasa. I sve ostalo gratis. Ja ću kod njega opet da odem, jer je pored toga izdvojio vreme i da mi objasni par stvari i da me odveze do kuće po preuzimanju vozila, taman i da ga isproba. Već mu šaljem mušterije.
                              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Dora
                                Nadzornik!!!
                                • 24.10.2004
                                • 17451
                                • Novi Sad
                                • FIAT

Već mu šaljem mušterije.
                                Slaćeš mu dok se ne smori, fizički i psihički iscrpi, posle će da predje u fušere ili da promeni zanimanje. Vi ćete naći nekog drugog jer se ova ička od majstora pokvarila i više nije dobar majstor (čitaj jeftin) i tako u krug.

Pa ljudi, i majstor sa najslabijim prometom živi bolje od proseka, a to nije loše, jer mu je i obrazovanje prosečno...
                                To vas žulja, pa loše ste škole izučili... Hteli ste da budete mudroseri i da imate veliku platu a da ništa ne radite, ja sam bio vukovac i izabrao sam nešto od čega ću moći da živim.

https.autogas.rs

Comment

Working...
                                X