CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Wooodoo
    CBC Senator
    • 01.10.2005
    • 214
    • Beograd

Re: CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Originally posted by Valent Vudriga
    Posto sam ja glavni mutikasha koji je zapoceo cijelu ovu raspravu, ja cu pokusati s odgovorom. Moj cilj nije bi niti da tvrdim da treba placati evropsku cijenu, niti da cijena bude tocno50 ili 60.
    Ako je glavni cilj ovo sto si napisao zasto u podnaslovu stoji "Dali bi platili 50E ili 60E kad bi znali da ce problem biti otkriven prvi put?" a ne "da li bi platili skuplje usluge servisera kada bi znali da ce problem biti otkriven prvi put?"

Glavna prica vecine majstora koji su se oglasili na ovoj temi je...''znate, mi imamo troskove, narocito trosak kupovine dijagnostickih aparata, pa zato utvrdjivanje kvara mora da kosta 50, 60 eura'' pomenutih u naslovu.
    Ocigledno je da neko zeli da cenu koja je preskupa predstavi kao normalnu i jos ubedjuje musterije kako je ok samo njihovo vidjenje stvari. Cak ima i onih koji bi cene iz Kanade, Nemacke, preslikali ovde...
    A, poseban biser su poredjenja sa doktorima, hirurzima. Svakog ''majstora'' koji se na ovoj temi poredio sa hirurgom treba da bude sramota.

Takodje je interesantno da su svi majstori koji su se oglasavali na ovoj temi tzv. svastari odnosno da rade sta god im udje u servis. Za razliku od vas serviseri koji su specijalizovani za jednu grupu automobila (izmedju ostalih i nekoliko njih koji popravljaju ono sto ja vozim) utvrdjuju veoma pozudano kvar i za 1.000 dinara, a ponekad (u slucaju stalne musterije) dijagnoza kvara se ne naplacuje.

Nikome od njih ne pada na pamet da ubedjuje ljude da je cena od 50 evra normalna vec posedovanje dijagnostike prvenstveno posmatraju kao veliko olaksanje za sopstveni rad jer, kao sto je vec spomenuto, danas automobili ne mogu da se popravljaju samo uz pomoc cekica i srafcigera.

Ako trebaju imena tih servisa u Beogradu, nije problem da se oni navedu. Ozbiljni servisi, sa zaposlenim majstorima, neki od njih urade i 20 automobila dnevno...i rade utvrdjivanje kvara za 1.000 dinara ili uopste to ne naplacuju ako se automobil popravlja kod njih ili daju i još veće pogodnosti odredjenoj grupi musterija (besplatna dijagnostika), itd.

I da...oni kvar otkriju iz prve.

A posteni "svastari" neka se ne naljute. Mislio sam na one, a ti su u vecini, koji bas zato sto nisu specijalizovani nose svoj posao kod specijalizanata i onda se dodatno ugrade a da auto nisu uzeli u ruke. Njima je sigurno cena od 1.000 din mala jer toliko moraju da plate svojim kolegama.
    http://www.youtube.com/watch?v=GsfciiNU ... yUhUyImcwc

Comment

• Valent Vudriga
      CBC Senator XXL
      • 02.04.2005
      • 2778
      • USA

Bas kad sam pomislio da je tema konacno zamrla!
      Ako je glavni cilj ovo sto si napisao zasto u podnaslovu stoji "Dali bi platili 50E ili 60E kad bi znali da ce problem biti otkriven prvi put?" a ne "da li bi platili skuplje usluge servisera kada bi znali da ce problem biti otkriven prvi put?"
      Postavljena je anketa i svi koji citaju imaju pravo na jednokratno glasanje. Moze li biti demokratskiji pristup temi? Sve sto je potrebno je 20 ili 30 tvojih istomisljenika koji ce glasati i vecinski glas naroda ce obezvrediti tu besramnu ideju o xx eura za takvu uslugu.
      Glavna prica vecine majstora koji su se oglasili na ovoj temi je...''znate, mi imamo troskove, narocito trosak kupovine dijagnostickih aparata, pa zato utvrdjivanje kvara mora da kosta 50, 60 eura'' pomenutih u naslovu.
      Ili ja ne pisem dobro, ili ti ne razumijes bit poruke.
      Ocigledno je da neko zeli da cenu koja je preskupa predstavi kao normalnu i jos ubedjuje musterije kako je ok samo njihovo vidjenje stvari. Cak ima i onih koji bi cene iz Kanade, Nemacke, preslikali ovde...
      Cijene su u tim podrucjima daleko vece. Ideja o "preslikavanju" si shvatio previse doslovno.
      A, poseban biser su poredjenja sa doktorima, hirurzima. Svakog ''majstora'' koji se na ovoj temi poredio sa hirurgom treba da bude sramota.
      Svaka usporedba u smislu "mehanicarski posao je tezi i treba vise kostati" je smijesna i neprimjerena. Mislim da to nije bila nicija namjera. Usporedba u smislu da je potrebna podrobna dijagnoza prije nego dodje do rezanja je vise nego primjerena.
      Prihod garaza dolazi iz rada i prodaje dijelova. Kad se mijenjaju dijelovi u vremenskom iznosu, garaza naplacuje taj radni sat i ima dodatni prihod na dijelovima unutar istog sata. Kad se radi dijagnostika, unutar istog sata nedostaje prihod od dijelova. Kad se doda zahtjevnost dijagnostike kao discipline, opravdano je da bi trebala kostati vise.
      Takodje je interesantno da su svi majstori koji su se oglasavali na ovoj temi tzv. svastari odnosno da rade sta god im udje u servis. Za razliku od vas serviseri koji su specijalizovani za jednu grupu automobila (izmedju ostalih i nekoliko njih koji popravljaju ono sto ja vozim) utvrdjuju veoma pozudano kvar i za 1.000 dinara, a ponekad (u slucaju stalne musterije) dijagnoza kvara se ne naplacuje.
      Po mnogim izvjestajima u zadnjih 5 god., ni specijalizirani servisi nisu mogli zadovoljiti trziste po pitanju dijagnostike. Time ne kazem da ne postoje kvalitetni servisi. Specijalizacija je pozeljna, olaksava posao.
      Sto se tice besplatne dijagnostike, necu se ponavljati, o tome je pisano dovoljno. Lijecnici ne rade besplatnu dijagnostiku, zasto bi to trebali mehanicari?

Comment

• Valent Vudriga
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 2778
        • USA

Nikome od njih ne pada na pamet da ubedjuje ljude da je cena od 50 evra normalna vec posedovanje dijagnostike prvenstveno posmatraju kao veliko olaksanje za sopstveni rad jer, kao sto je vec spomenuto, danas automobili ne mogu da se popravljaju samo uz pomoc cekica i srafcigera.
        Nemoj pogresno shvatiti, moram te uputiti na dijelove ove teme gdje se komentira obezvredjivanje dijagnostike kao samostalne discipline koja se treba naplacivati.
        Ako trebaju imena tih servisa u Beogradu, nije problem da se oni navedu. Ozbiljni servisi, sa zaposlenim majstorima, neki od njih urade i 20 automobila dnevno...i rade utvrdjivanje kvara za 1.000 dinara ili uopste to ne naplacuju ako se automobil popravlja kod njih ili daju i još veće pogodnosti odredjenoj grupi musterija (besplatna dijagnostika), itd.
        Ispred tih servisa mora da su kilometarski redovi. 20 auta na 8 sati, dodje na nekih 25 minuta po autu, pa jos besplatno.
        I da...oni kvar otkriju iz prve.
        Nitko sretniji od vozackog puka. Siti vuci i ovce na broju.
        A posteni "svastari" neka se ne naljute. Mislio sam na one, a ti su u vecini, koji bas zato sto nisu specijalizovani nose svoj posao kod specijalizanata i onda se dodatno ugrade a da auto nisu uzeli u ruke. Njima je sigurno cena od 1.000 din mala jer toliko moraju da plate svojim kolegama.
        Dole svastarluk, dole aljkavost, dole................ Napred napredno servisiranje uz naprednu cijenu.

Comment

• predrag82
          CBC Član
          • 15.04.2009
          • 24
          • Srbija

ooooo AMIN kad bi sve bilo tako!!! Ja sam imao problema sa mojim Peugeotom i mnoge sam obisao,doduse u mom mestu i niko da odradi posao a kupio sam polovan potenciometar leptir gasa (30 evra) ruke,noge i dodje na isto a opet ista muka!!!

Comment

• deki-ascona
            Bio nam je drug! RIP
            • 10.04.2007
            • 2118
            • NI , Trosharina

Ovo citam odavno i nikako da ukapiram da li je tema (kao pitanje) upucena servisima ili musterijama ? Mislim, to su ipak 2 suparnicke strane, dok jednom ne smrkne drugom ne svane, tako da ce se tesko misljenja usaglasiti.

Ja sam nudio consulting usluge, no kazu da je puno 120E godisnje. Mozda i znaju kako to sve treba, samo nece iz nekih visih kozmickih razloga.
            Da li ovo moze da se primeni i ovako : dodjem u servis, dam 120E (nije fixno, uhvatio sam se slucajno za cifru) i cele godine imam free dijagnostiku. To uopste nije tako lose , ako je servis predlozio onda sigurno ima racunicu da na odredjeni broj musterija proceni koliko ce njih uopste doci na dijagnostiku. Tako valjda rade i osiguravajuce kuce : svi plate polisu, a ne zapali se kuca svima , tako da su svi zadovoljni : osig.kuca zaradi, deo od uplacenog novca dobije onaj koji je ostecen, a ostali mirno spavaju. Naravno da bi trebalo da postoji i neka klauzula tipa "sve pada u vodu ako odes kod nekog dundjera da bi prosao jevtinije". Dobar majstor bi dobio musteriju koja bi samo kod njega dolazila, musterija dobija dobrog majstora. Na autu bi sve radio jedan servis, tako da bi servisna knjizica tek onda imala smisla.

Eto, da slucajno vozim auto koji zavisi od te vrste dijagnostike, ja bih prvi otrcao u servis i predlozio da platim par dijagnostika unapred. Ustedeo bih sebi i novac i vreme. Jedino je pitanje kako bi servis resio pacijente koji bi svaki dan dolazili. Teoretski gledano, ideja je odlicna.
            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• nina996
              CBC Senator XXL
              • 20.03.2009
              • 324
              • leskovac

Kakvih ljudi ima onda bi trazili dlaku u jajetu i svaki dan bi smarali te ovo te ono....poz.
              Pirke

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Deki,
                Gosn Vudriga nije mislio na te konsalting usluge, mislio je na servisere.
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Valent Vudriga
                  CBC Senator XXL
                  • 02.04.2005
                  • 2778
                  • USA

Ovo citam odavno i nikako da ukapiram da li je tema (kao pitanje) upucena servisima ili musterijama ? Mislim, to su ipak 2 suparnicke strane, dok jednom ne smrkne drugom ne svane, tako da ce se tesko misljenja usaglasiti.
                  UpuCeno i jednima i drugima, s namjerrom da se naglasi da i jedni i drugi mogu i moraju napraviti bolji posao. Jedni bez drugih ne mogu opstati. Suparnistvo se moze pretvoriti u suradnistvo ako se svi potrude.

Tako valjda rade i osiguravajuce kuce : svi plate polisu, a ne zapali se kuca svima , tako da su svi zadovoljni : osig.kuca zaradi, deo od uplacenog novca dobije onaj koji je ostecen, a ostali mirno spavaju.
                  Ovdje (USA) se moze kupiti polica osiguranja za polovni auto.

Eto, da slucajno vozim auto koji zavisi od te vrste dijagnostike, ja bih prvi otrcao u servis i predlozio da platim par dijagnostika unapred. Ustedeo bih sebi i novac i vreme. Jedino je pitanje kako bi servis resio pacijente koji bi svaki dan dolazili. Teoretski gledano, ideja je odlicna.
                  Prije svega treba razluciti stvarnost i pogresne percepcije stvarnosti, predrasude. Ako citas pocetne stranice jasno se vidi zabluda vlasnika o tome sto je to dijagnostika i koliko je tesko bilo pokazati da to nije citanje gresaka.
                  Nije tesko doci do prosjecne cijene potrebne za propisno odrzavanje auta. Mnogi vlasnici potrose daleko vise na duhan i alkohol i nitko se ne zali.

Comment

• deki-ascona
                    Bio nam je drug! RIP
                    • 10.04.2007
                    • 2118
                    • NI , Trosharina

@Dora
                    Shvatio sam da je upuceno serviserima, nego mi se ucinilo da nije lose da se nesto plati unapred, tj.avansno, onda bi serviser zadrzao musteriju, raspolagao novcem unapred, musterija bi imala "miran san". E sad, obicno za avans sledi neki popust...

@Vudriga
                    Po meni je potpuno ispravan stav da nesto kao dijagnostika nikad nije skupo. Dalje, jasno mi je da dijagnostika nije samo racunar, interfejs i sl. cesto je to iskustvo i znanje ljudi u servisu. Dijagnoza moze da bude i jedna recenica preko telefona. Tu se placa minuli rad, znanje, a ne (uvek) troskovi softvera i hardvera. Ako nesto ne mogu da resim preko CBC na asconi staroj 22 godine (sto se, uzgred, jos nije desilo) , onda cu sa zadovoljstvom da dam 50E za dijagnozu u servisu. Ne mora se praviti paralela izmedju cigareta, alkohola i sl. na mesecnom nivou, to je cena rucka za 3 osobe. Sve sto moze parama da se plati nije skupo.

Da ne zaboravim, svaka cast autoru teme na strpljenju u ophodjenju sa svima nama.
                    Pozdrav
                    ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
                    Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• mikonos
                      CBC Član
                      • 29.04.2010
                      • 69
                      • Sombor

Mislim da nije skupo platiti tih 50-60e za pravu dijagnostiku koja bi resila iz prve posete problem, s tim da se plati po resavanju problema odnosno kada si siguran da je problem otklonjen (ukoliko ima u tom servisu mehanicara koji bi odradili popravku). Ali bih voleo da ako dijagnostika pokazuje da je sve u redu ili se ne moze skontati iz nje onda bi se trebalo naplatiti simbolicno - 10 evra.
                      Da se ja pitam, ja bih proter'o autobus ovuda, nije to tako lose kao sto izgleda.

Comment

• Vlada_nbgd
                        CBC Senator XXL
                        • 11.09.2005
                        • 1066
                        • Novi Beograd/Topcider
                        • ford focus sport pack

Pogresno si ti to shvatio,upravo je o tome rec kad dijagnostika ne pokazuje nista,a auto ne radi kako treba.Tada nastaje problem i najcesce pakao za vlasnika auta koji menja i sta treba i sta ne treba od delova.Mesas dijagnostiku i dijagnosticki skener
                        FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• Stratos
                          CBC Senator XXL
                          • 10.09.2008
                          • 2594
                          • Novi Sad

koja bi resila iz prve posete problem,
                          Boldovao sam jedan od osnovnih problema. Poseta može biti korisna kada se želi savet ili konsultacija,ali je za detaljniju dijagnostiku nikako.
                          Dijagnostika je proces koji zahteva vreme,znanje,veštine i opremu. Na brzinu nema ništa. Bar ja tako smatram.

Comment

• mikonos
                            CBC Član
                            • 29.04.2010
                            • 69
                            • Sombor

Originally posted by Vlada_nbgd
                            Pogresno si ti to shvatio,upravo je o tome rec kad dijagnostika ne pokazuje nista,a auto ne radi kako treba.Tada nastaje problem i najcesce pakao za vlasnika auta koji menja i sta treba i sta ne treba od delova.Mesas dijagnostiku i dijagnosticki skener
                            Ne razumem se ja u to. Objasnio mi je Dora tu razliku. Nazalost, ni u jednom servisu ne nude skener vec samo DIJAGNSOTIKU. Pa tako i u ovlascenom "Pezo" servisu, prikljuci lap top, kaze ne prijavljuje nikakvu gresku, pogleda na 10ak sek. neke parametre i kaze sve je u redu, ali moramo naplatiti dijagnostiku 1500 din. i ja izadjem sa istim problemom. Tako da bi servisi to trebali razlikovati i tako predstavljati musterijama, kao skener i kao dijagnostiku.
                            Da se ja pitam, ja bih proter'o autobus ovuda, nije to tako lose kao sto izgleda.

Comment

• Mirko_NS
                              CBC Član
                              • 17.04.2008
                              • 80
                              • Novi Sad

Da li bi stvar mogla resiti na sledeci nacin: radni sat u servisu je n dinara, ako je na dijagnostiku problema na nekom autu potroseno m radnih sati, onda je racun cist: nxm. Ovo moze dovesti do "cudnih" situacija da je dijagnostika skuplja od dela koji je zamenjen i slicno, ali tu je i vlasnik servisa da zavisno od musterije i kvara moze uraditi "korekciju". Po meni, ovakav pristup bi isao na ruku strucnijim servisima, koji su u stanju da brze pravilno dijagnostifikuju stvar. Opet, tu ostaje veliko pitanje poverenja - da li je servisu i zasto trebalo toliko dugo da dijagnostifikuje kvar, ali mislim da ce musterija u par "iteracija" vec naci odgovarajuci servis.

Jos jedan, ovde malo spominjan, problem su zaposleni u velikim servisima - sam vlasnik moze biti i strucan i posten, ali on ne moze voditi racuna o svakom zaposlenom do u detalje, tako da mora biti spreman da "pokrije" neznanje, nestrucnost, pa cak i lopovluk svojih zaposlenih.

Comment

• Stratos
                                CBC Senator XXL
                                • 10.09.2008
                                • 2594
                                • Novi Sad

neznanje, nestrucnost, pa cak i lopovluk
                                Imaš li ti to nekih trauma u vezi servisa i osoblja servisa? Slobodno ih podeli sa nama.

Comment

Working...
                                X