CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • [darkside]
    CBC Veteran
    • 19.03.2009
    • 107
    • Beograd

Re: CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Mislim da su se svi beskrajno udaljili od teme. Još malo pa čemo da pričamo o tome da li ima života ispod površine Marsa. (Ima li?)

Dakle: NE ne bih platio 60€ za dijagnostiku. Razlog je što mislim da je to mnogo u odnosu na prosečne plate u Srbiji - to izađe šestina nečije plate = mnogo. A tek tada kreću troškovi za popravku kola, koji teško da mogu da izađu manje od 200€ itd. Valent je postavio pitanje iz Amerike, dakle treba se i to staviti u kontekst: apsolutno je OK platiti 60€ tamo sa njihovim platama od 2000-3000$. Odnosno pravo pitanje bi bilo: koliko mislite da bi trebalo da košta dijagnostika u Srbiji? Jer ipak ne možemo porediti babe i žabe.

Evo konkretan primer: danas sam sa drugom otišao do lika kod Beopetrolove pume (iza Dejtonke) na zamenu ulja u kolima. Čovek radi vrhunski, čak duva ostatke ulja pumpom za vazduh, i razume se u sve što treba. Uz puno saveta i odlično odrađen posao, cena: 400 din. Po mom, to je malo u odnosu koliko se zaprljao i šta je sve još dodatno pregledao na kolima. Dali smo mu 500 din, i to je to. Jer to toliko košta ovde - ni manje ni više. U Americi je verovatno viša - (ovde Valent može da uskoči sa podacima).

Takođe, u ozbiljnim državama (što Srbija difinitivno nije) iza cene od recimo 60€ za dijagnostiku, stoje:
    - školovani majstori,
    - sertifikovani majstori za taj posao koji obavljaju,
    - licencirani servis koji stoji iz toga što je odradio,
    - GARANCIJA za sve što je odrađeno,
    - "titranje" oko mušterije ne bi li im ponovo došao i poklonio poverenje itd.

U Srbiji iza cene (bilo čega, bilo gde) u 80% slučajeva stoji polupismeni majmun koji je do juče juče raznosio kutije po gradu...Svi ostali sa bilo kakvim kvalitetnijim znanjem su već odavno zapalili van zemlje. E u tome je problem!

Tako da.... sve je itekako relativno.
    od kad sam se vratio u domovinu shvatio sam da je nostalgija mnogo bolje rešenje.....

Comment

• banekg
      CBC Senator XXL
      • 06.09.2010
      • 1274
      • Nis
      • Toyota Carina e 2.0

Mislim da je auto dijagnostika sredstvo (alat), koji majstoru treba da olaksa popravku automobila. To znaci da musteriju ne zanima kako ce majstor resiti problem, vec ga zanima da se problem resi. Zato ne razumem sto bi se to nesto posebno placalo, izuzev u situacijama kada musterija trazi samo dijagnostiku, "pa ce on sam, ili sa kolegom to resiti za manji novac" - onda treba da cena bude i 100e.
      Long Live CBC!!!

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Samo jedna ispravka, dijagnostički alat ne olakšava posao, on omogućava posao, bez njega nema pregleda kola nikako, ni lako ni teško. Vilasti ključ radi polako, okasti bolje drži, račna ubrzava i olakšava posao, pneumatska račna ili pištolj još više ubrzava ili olakšava posao. Skener ili osciloskop omogućavaju da se posao uopšte radi.

Darkside,
        Kad budem kupovao skener vodiću te sa sobom da im objasniš kako to ne treba da košta 3500 evra kao u Evropi ili Americi jer je ovo zemlja Srbija i da meni zato treba da prodaju za 500 jer je to primereno mojim mogućnostima.

Što se tiče polupismenih majmuna, biće ih dokle god vi to budete zahtevali a zahtevate. Prosto ih obožavate, mamite ih kao moljca na lampu, sve im lepo pored vas

Jel vas tera neko da kupite euro3 ili 4 auto za koji nemate para da održavate? Ja imam auto koji znam da održavam i dok sam pri sebi tako će ostati.
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Stratos
          CBC Senator XXL
          • 10.09.2008
          • 2594
          • Novi Sad

- "titranje" oko mušterije ne bi li im ponovo došao i poklonio poverenje itd.
          Ovo si se verovatno zabunio. Nije mi baš trun u oku,ali bih voleo da razjasnimo.
          Mušteriji titraju prijateljice noći (ili kako im već tepaš), a majstori bilo koje fele pružaju neke druge usluge.
          Osim ako nisi čovek savremenih shvatanja.

Comment

• banekg
            CBC Senator XXL
            • 06.09.2010
            • 1274
            • Nis
            • Toyota Carina e 2.0

Dora - kao i uvek briljantno i precizno objasnjenje.
            Stratos - extra duhovito i aktuelno.
            Uzivam u vasim postovima
            Long Live CBC!!!

Comment

• [darkside]
              CBC Veteran
              • 19.03.2009
              • 107
              • Beograd

Originally posted by Dora
              Darkside,
              Kad budem kupovao skener vodiću te sa sobom da im objasniš kako to ne treba da košta 3500 evra kao u Evropi ili Americi jer je ovo zemlja Srbija i da meni zato treba da prodaju za 500 jer je to primereno mojim mogućnostima.
              he he, u tome i jeste stvar - vi ste pokupovali sprave po cenama kao na Zapadu, i sada po automatizmu hoćete da naplaćujete i njihove cene dijagnostike/servisa/radnog sata da bi ste što pre otplatili investiciju. Sasvim opravdano naravno. Problem nije u vama, problem je u zemlji u kojoj živimo. Ja bih bio najsrećniji kada bih mogao da ostavim kola kod dobrog majstora, da ih pokupim sutra i da platim 800E za sve troškove bez da pogledam u novčanik. Realnost je da se trenutno vozim autobusom.
              od kad sam se vratio u domovinu shvatio sam da je nostalgija mnogo bolje rešenje.....

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Ja nisam i uopšte nisam u ovoj priči a nisam upravo zato što bih imao takvih 2 miliona koji bi mi objašnjavali da treba naplatiti 1000 dinara za ceo dan posla jer eto nema se a vozi kola tri puta skuplja i bolja od mene.

Ja samo branim stav i ljude koji su se upustili u to.

Kupiti auto pun elektronike star par godina a prešao minimum 200k kilometara i očekivati da se to popravi za tepsiju ribe je ravno dobitku na Lotou...

https.autogas.rs

Comment

• vladaomega
                  CBC Senator XXL
                  • 11.10.2010
                  • 484
                  • beograd

nije problem dati 50-60eura za dijagnostiku kvara ali je problem kome dati. cbc forum jedan majstor kaze peugeot ima gresku Pxxxx ,drugi iz beograda kaze takva greska Pxxxx uopste nepostoji. i sta sad?

Comment

• Dejo_Joe
                    CBC Veteran
                    • 25.08.2009
                    • 104
                    • Subotica

Originally posted by banekg
                    Mislim da je auto dijagnostika sredstvo (alat), koji majstoru treba da olaksa popravku automobila. To znaci da musteriju ne zanima kako ce majstor resiti problem, vec ga zanima da se problem resi. Zato ne razumem sto bi se to nesto posebno placalo, izuzev u situacijama kada musterija trazi samo dijagnostiku, "pa ce on sam, ili sa kolegom to resiti za manji novac" - onda treba da cena bude i 100e.
                    Vidi,hvataju gde mogu...to je jos sve novo...isto kao sto je pre neko imo komp a nije imo rezac pa si placao da ti neko nareze cd...tako i sad,ta dijagnostika nije jos ''zazivela'' pa je ''skupa'' ili bolje receno malo se o tome zna,i ko zna...a kupiti taj kabel i povezati na laptop koji vec svaka druga kuca nije uopste tesko a ni toliko skupo.Ja se nadam da ce to u blizoj buducnosti zaziveti,pa ce svako ko se iole zna o autima moci sitnije popravke uraditi sam ili vec znati sta treba!U glavnom slazem se sa tobom,i sve je onako na mestu receno!

Comment

• Gavra
                      CBC Senator XXL
                      • 06.03.2008
                      • 2031
                      • Beograd

Evo za sve koji su do juce vozili Yugo da vidite kad je izmisljen prvi skener ili dijagnostika......
                      Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• Stratos
                        CBC Senator XXL
                        • 10.09.2008
                        • 2594
                        • Novi Sad

Nešto nije u redu sa prikačenim fajlom.

Comment

• Gavra
                          CBC Senator XXL
                          • 06.03.2008
                          • 2031
                          • Beograd

ako ti javlja gresku za image to je do readera......kliknes OK i onda radi
                          Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• Stratos
                            CBC Senator XXL
                            • 10.09.2008
                            • 2594
                            • Novi Sad

Baš sam mamlaz. Ko da je puštena struja u dugme "ok".

Comment

• Demonia
                              CBC Početnik
                              • 20.12.2010
                              • 1
                              • Pančevo

1 mi nije jasno..pominju kompjutere za proveru elektroniku kola i traze oko 30eu..kako ce on meni da protera auto na komp star 20 god???

Comment

• Dora
                                Nadzornik!!!
                                • 24.10.2004
                                • 17451
                                • Novi Sad
                                • FIAT

Ljudi pominju dijagnostiku (otkrivanje kvara), to nije obavezno da bude pomoću komjutera, može prostim pogledom, gledanjem u tarot, bacanjem kostiju na pleh ili osciloskopom, ima raznih načina...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                                X