@Dora
U tvom komentaru si indirektno opovrgao moje mišljenje da je majstor isključivo osoba koja zna znanje i da vozilo mora da ide njemu u posetu. Time si smanjio i značaj kvalitetne dijagnostike i servisa. Ali ne bih dalje da ulazim u razmatranje komentara, jer će nas to odvesti u post apokaliptično doba.
Podsećam samo da je neispravno vozilo veći ubica u saobraćaju nego otkočen i napunjen pištolj za pojasom pešaka (osiguranje, saobraćajni propisi, pa čak i reakcije drugih vozača se mere prema očekivanim prosečnim performansama ispravnog vozila). A kada pomenem ekologiju, mislim na mikrolokacije koje direktno utiču na mene. Ekonomska situacija u ovoj zemlji ne dozvoljava da mislimo ni regionalno, a kamoli globalno.
@ALL
Isti kvalitet usluge ima ograničenu donju vrednost i ona se meri varijabilnim troškovima. Ispod toga može da se ide jedan jako kratak vremenski period. Ako svi oborimo sve cene, deflacija i nelojalna konkurencija će nas rad apsolutno obezvrediti.
U tvom komentaru si indirektno opovrgao moje mišljenje da je majstor isključivo osoba koja zna znanje i da vozilo mora da ide njemu u posetu. Time si smanjio i značaj kvalitetne dijagnostike i servisa. Ali ne bih dalje da ulazim u razmatranje komentara, jer će nas to odvesti u post apokaliptično doba.
Nisam to hteo tako da izgleda. Ne bih ni ja dalje u polemiku ali da razjasnim. Hteo sam reći da su pre majstori mogli lakše da poprave aute. To je dovodilo po mene sigurnije vožnje jer sam gde god stanem našao pomoć. Podrazumeva se da ne krećeš nigde sa pokvarenim autom ali i najbolje održavani se pokvari.
Lično smatram da je namerno naduvan značaj ekologije i zaštite u svrhu ostvarenja extraprofita. Aktivna i pasivna zaštita svakako da pomaže ali zašto mora imati 14 kompjutera i prateće andrmolje.
Znači falilo mi je dva deci vode u posudi i glupi Audi mi je ugasio motor i ostavio me na sred frekventne raskrsnice.
Opšta cena usluga u Srbiji je pala i to svi znaju. Bio sam uveren da je procentualno najveći pad u delatnostima gde je najlakše ući (najmanji potrebni nivo znanja) kao frizerski saloni, perionice i sl. Ali nije. Bio sam u zabludi. Cene su tu već bile na oštrici. Najveći pad cena se desio kod intelektualne najzahtevnijih usluga, kao projektovanje, lekarske usluge, revizija i sl.
O tome treba razmišljati kada počnemo da merimo vrednost dijagnostičkog servisa.
A gornje vrednosti glasanja je potrebno revidirati, redukovanjem cene tj postojećih parametara.
@ALL
Isti kvalitet usluge ima ograničenu donju vrednost i ona se meri varijabilnim troškovima. Ispod toga može da se ide jedan jako kratak vremenski period. Ako svi oborimo sve cene, deflacija i nelojalna konkurencija će nas rad apsolutno obezvrediti.
Rad je vec obezvredjen u svim sektorima. Nelojalne konkurencije ima svuda u svetu. Jedino sto tamo mora da naglasi da li je usluga sa originalnim ili aftermarket delovima i da li i koliko ima garanciju musterija. Slicno je i ovde, samo sto musterija na tezi (i skuplji) nacin sazna koliko mu vazi garancija i sta je ugradjeno. (pricamo o ovim nelojalnim, neprijavljenim, i ostalim nekim, ne o ozbiljnim servisima i dobrim majstorima.)
Najveći pad cena se desio kod intelektualne najzahtevnijih usluga, kao projektovanje, lekarske usluge, revizija i sl.
O tome treba razmišljati kada počnemo da merimo vrednost dijagnostičkog servisa.
Sto treba da znaci da ovi zadnji treba da rade daleko jeftinije,a to bi bilo...po satu din?Hajte neki predlog,mozda vase sugestije i uvazi esnaf majstorski
Što se mušterija tiče rekao bih poslovicu RAZNI LJUDI, RAZNE ĆUDI.
Pa bih dodao, da taj što je obišao pet majstora, a po malo ZNA, je probao da prodje jeftino, a onaj ko NE ZNA, je gledao najbližu reklamu pa se za**bo pet puta a onda je potražio ovlašćenog zastupnika.
Kada bi se mi manje plašili ne bi nas, tako bolno,"jašili" !!!
Podrazumeva se da bi oni trebalo znati da poprave auto i ako nije u garanciji. U praksi to baš nije tako. Nema razloga da neko neide u ovlašćeni servis ako ima matoro vozilo kao i obrnuto da po isteku garancije bira gde ima bolju uslugu i prihvatljivu cenu.
Nije tako zato sto u takvim ovlašćenim servisima, uglavnom rade majstori koji nisu uspeli da se ostvare samostalno, ili pokušavaju da skupe mušterije za kućnu upotrebu.
PS Nikako da naučim da citiram
Kada bi se mi manje plašili ne bi nas, tako bolno,"jašili" !!!
Poslednja ikonica desno, kao oblačić, klikneš na nju pa ti se pojavi ovo piše (QUOTE) (/QUOTE)
-
pa izmedju ubaciš šta želiš.
Drugi način je da ispod svake poruke klikneš na ikonicu odgovor sa citatom pa onda obrišeš višak ako ga ima ili klikneš na istu ikonicu sa plus a ko želiš više poruka da citiraš, na kojoj klineš kasnije ćeš ih imati sve u odgovoru.
Nije za temu ali mnogima to ispravljam pa se možda posle čude kako je tekst postao normalan
Tvoj primer,"zaplaviš" to što si hteo Upraksi to baš nije tako i klikneš na onu ikonicu oblačić u editoru i etogaaaaa Naravno pre toga klikneš na edit (izmeni) poruke.
Sto treba da znaci da ovi zadnji treba da rade daleko jeftinije,a to bi bilo...po satu din?Hajte neki predlog,mozda vase sugestije i uvazi esnaf majstorski
Ujak koji je vec 27 godina u penziji je imao masinsko bravarsku radionicu. I bilo ih je jos nekoliko. Svi drugi su kukali kako ih ubija nelojalna konkurencija, pa nabrajali:
1. Sad svako moze da kupi "švajs aparat" i brusilicu i da radi bravariju, a ja moram na sve to i porez da placam itd., itd.
2. Lako je onome, uzme biksne, odnese na posao u firmu gde radi, tamo ne plati materijal, napravi nove i moze da naplati koliko hoce, kad njega ne kostaju nista.
... i sve ove price koje i ovde vidim, i isto tako i u drugim bransama.
Ujak nikada nije kukao na tu temu, a mene je ucio sledece:
Kad nesto uradis, radi ga kako treba, da bude majstorski a ne cig*nski. (Nije govor mrznje, niti etiketiranje, citiram izreku u originalu) Pomozi i nikada nemoj da naplacujes drugim kolegama - zanatlijama, jer samo tako mozes da ocekujes da ce i oni tebi da pomognu i ne naplate, to je lepo! Posteno uradi i posteno naplati. Nemoj da kritikujes drugog majstora koji je nesto lose uradio, nego ti uradi bolje.
Nije uopste bio jeftin, sta vise, ali je vazio za najboljeg. Mnogi su se hvalili i isticali kao preporuku da su kod njega, "kod Fafe", ucili zanat. Bilo je perioda kada je zimi radio u ledenoj radnji jer nije zaradjivao dovoljno da kupi loz ulje, eventualno bi naftaricu zavrnuo da plamicak malo veci od svece bude u uglu, tek koliko da zgreje ruke i alat. Porez i dazbine je uvek placao na vreme.... Ali je u globalu lepo proziveo (i jos je ziv Bogu hvala) od te radnje napravio veeeliku kuću, promenio par motocikala i automobila, iskolovao decu i sad uziva u penzijici. Njegov sin, koji je inace automehanicar po struci je preuzeo radnju '88 i pre par godina zatvorio...
Ja sam zapamtio sta me je ucio, drzim se toga i ne zalim se. (Bar ne mnogo )
golf 4 1.6 16v dijagnostikovana klapna gasa,placena 20.000din ,zamenjena I na dijagnostici ponovo prijavljuje istu klapnu. nova klapna vracena prodavcu I zamenjena za drugu navodno sa prvom nesto nije uredu. postavljena druga I ponovo ista stvar. e sada idemo dalje verovatno je ECU. KUPLJEN DRUGI PLACEN 70 EUR zamenjen I opet prijavljuje istu klapnu gasa. vozilo I vlasnik poslati kod auto elektricara da ispita instalaciju ,instalacija u redu. samo za delove dato 20.000din I 70eur. majstori sada sumnjaju na lambda sondu NGK 18.000din. dali to resava problem? nema potvrdnog odgovora.CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA? po radnom satu ili znanju? pa predhodni majstori su mnogo radili I samo coveku napravili trosak od 20.000din I 70eur a nista nisu napravili.
Comment