Misljenje o saobracajnoj policiji, (pr)ocena...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Wartburg
    CBC Senator XXL
    • 01.02.2005
    • 663

Jadan Uros se bas smorio zbog pandura, razumem i zasto.
    Ima ok pandura, doduse retko ali ih ima.
    E sad nazalost svi moramo prihvatiti da ovi sto voze automobile koji kostaju kao stan, imaju privilegije.
    Najvise vole drndati mlade ,,novopece" vozace.
    Mene je jedanput zaustavio dok sam vozio jer mi jedan far bio krepao u toku voznje (nije bas krepao, radi tj slabije).
    Kaze kazna 1000 din, sreca bio drugar sa mnom ja uzajmim od njega pare i kazem evo.
    Kad on meni:,,Nemam na cemu da ti napisem kaznu, jedino ako oces da sacekas patrolu, doci ce za nekih 15,20 do pola sata".
    Rekoh sacekacu.
    Gleda me 1min i kaze:,,Ajde teraj, imao si srece ovaj put".
    A prethodno mi ceo auto ispregledao.

Zanimljvi su.

Jos jedan primer.
    Kad smo tek uzeli sveci kola, Cale ih terao do servisa, i kada se vracao slucajno upalio maglenke.
    Zaustavio ga Dzedaj, kad je video ko je unutra (ocekivao nekog klinca), kaze ne prilici vasim godinama.
    I pusti coveka.

Moje neko zapazanje, samo kulturno sa njima tj opusteno.
    Tako je meni barem do sada bilo ok, i sa saobracajnom i sa interventnom.

Comment

• -Vedran-
      CBC Senator XXL
      • 03.10.2004
      • 3255
      • Beograd

I moje iskustvo je pokazalo da sa njima ipak treba uvek samo lepo.
      Power of dreams !!!

Comment

• dfast
        CBC Senator XXL
        • 26.05.2005
        • 1302
        • Hoofddorp NL /Bgd

Sa njima treba onako kako se postave prema tebi, kao sa bilo kim drugim, ne treba im se slihtati a ne treba ih se ni plasiti nego jednostavno biti normalan.
        Evo sta mi se desilo jednom na izlazu iz Kragujevca. Preticem kamion sleper, isprekidana linija, ja lagano, auto mi ide u susret ali ima dovoljno prostora. Kako zavrsavam preticanje vracam se u svoju traku a automobil iz suprotnog smera normalno prodje bez nekog kocenja, znaci bilo je tu recimo nekih 20-ak metara izmedju nas. Kad iza tog auta vozi se Pezo 307 policijski, koji je to video i baja izbacio ruku kroz prozor i pokazuje mi kao da stanem. Ja koji vozim min 60-70 na sat posle tog preticanja i imam kamion iza sebe a on hoce da stanem. Nista samo oduzmem gas, malo se smislim i nastavim dalje (u kolima sa mnom keva i baba koje sam vozio u Bogutovacku banju). Znam da ce da okrene i znam da ce da krene za mnom ali rekoh nema veze, malo cemo da se igramo. Posto znam dobro taj put i znam da malo nize, nekih par km dalje kod pumpe gde se put racva prema Mrcajevcima i prema Gruzi obicno stoji patrola, pretpostavio sam da ce tamo sigurno da me zaustave. Vozio sam osrednje do tamo, znao sam da ne moze da me stigne, ipak treba vremena dok se auto okrene, ali na toj nizbrdici prema toj pumpi ogranicenje je 60km/h, a namerno sam vozio 70km/h. Naravno baja me gadja radarom, zaustavlja, ja uredno stajem, dobardan, isli ste malo brze... kad eto ga stize 307 od nazad, staje pored mog auto i kroz prozor pocinje pricu, kad ono neki lik sa malo vise zvezdica na ramenu, a pored neki mladjani deckic kome ke to izgleda bio prvi radni dan, pa mu je ovaj stariji pokazivao posao u najboljem svetlu, tako, da mi je sve bilo jasno.
        Izasao sam iz auta i na njegovo "neces da stanes" nazvao ga kaubojem i kakav je to nacin da me na takoreci prstom zaustavlja u voznji i to iz suprotnog smera i gde mu je palica, i kako je tamo bila isprekidana linija. Uglavnom po njegovom vidjenju ja sam uleteo u makazice onome koji mi je dolazio u susret. U svakom slucaju ostali policajci se nisu nista mesali, nekako su slusali cutljivo i bez komentara, zatim se umesala moja keva koju ne mozes spreciti u nicemu i krenula sa pricom kako smo mi u stvari kolege i kako sam zaista vozio polako itd. Uglavnom prosao sam sa prijavom prekoracenja brzine na mestu na kom su me zaustavili. Hocu ovom pricom da kazem da sam prosto odreagovao na jednu bahatost koju neki Policajci da kazem starijeg kova imaju i koji kao da se trude da to prenesu na ove mljadje, kao da je to jedini nacin na koji stvari treba da funkcionisu. Poznajem nekoliko policajaca mojih godina i imam ih i u familiji i zaista postoji napor da se stvari u policiji srede, i uce ih zaista da budu i ljubazni i pristojni, i policijska akademija isto tako daje svoj doprinos tome. Problem je samo da se taj sistem izleci od nekih stvari koje su godinama bile praksa, a to je taj autoritativni stav pojedinaca. Nekako svih godina nazad ljudi su bre drhtali kad se pomene policija, a nasuprot tome to je javni servis gradjana, to je sluzba kojoj se obracas za pomoc za savet, sluzba koja treba zivot da ucini lepsim i laksim.
        Znaci treba izmeniti svest gradjana prema policiji i policije prema drustvu uzajmno i istovremeno. Sad vise i ne znam sta sam hteo da kazem al seticu se vec.

Comment

• Davor
          CBC Senator XXL
          • 02.03.2005
          • 498
          • Novi Sad

dfast
          Odličan tekst i tvoje razmišljanje kako bi stvarno trebali da se ponašaju prema građanima.

Evo kada se svi hvale sa milicijom u Republici Srpskoj da se malo i ja nadovežem.Idem zimus iz Doboja prema Novom Sadu i noć je bila i ispred mene neki stari VW transporter T2 kilavi i taman uhvatim malo čistine i obiđem ga i još dok sam bio u levoj traci pandur pruža lizalo i ja šta ću stanem i on meni voliš brzu vožnju,ja rekoh pa sad kako se uzme,on meni tu je bila i puna linija i pokaže mi radar ono 86km/h i pita me koliko je ograničenje u naseljenom mestu-ja reko kao u pačijioj školi 60km/h(a ono oko mene šuma,gde je on video naseljeno mesto ne znam ) i tu se mi malo natezali,pita me odakle idem ja mu reko i ono ispostavi se da mi zna teču i kaže ajd pošto te znam biće jedna kazna od 10 km(maraka),ja mu dajem 5 evra i pitam ga gde stoji sledeći radar i kaže mi kod skretanja za modriču nakon 500m stoji sledeća patrola i ja hvala lepo i opet po gasu i taman smanjim tamo kako mi je i rekao i ono stvarno stoji radar ali se sad nisam upecao.

Comment

• Wartburg
            CBC Senator XXL
            • 01.02.2005
            • 663

@Dfast ne niko ne kaze da se ti njima slihtas, nego na finjaka dobro vece i tako to.
            A da su se popravili jesu.
            Ranije interventa bila po sistemu, prvo bije pa pita.

PS A nema razloga plasiti ih se.

Comment

• Sasha
              CBC Senator XXL
              • 04.10.2004
              • 4126
              • Novi Sad

Nije tema,ali posto se prica o pandurima ajde da pitam.
              Da li sam duzan da stanem ako me zaustavljaju bez "lizalice"?
              www.arcs.org.rs/forum

Comment

• sri98
                Admin od Trpeze
                • 24.10.2004
                • 7262
                • Republic of Konjarnik
                • Toyota Corolla E 210

Duzan si uvek da stanes kada te zaustavlja, posle se utvrdjuje da li ima nadleznost za saobracaj ili nesto drugo.

Moze npr. i da te zaustavlja da bi ga ti prevezao negde - znas ono kao u americkom filmu kada juri lopova.

PS
                Napominjem da za sve ovo postoje osnove u zakonu o unutrasnjim poslovima i jos nekim uredbama i odlukama vlade i skupstine.
                Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• Sasha
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 4126
                  • Novi Sad

Ok
                  www.arcs.org.rs/forum

Comment

• TETAK
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 3034
                    • Čačak, Srbija

Uvek mogu da vam preporučim normalan i pristojan odnos sa ekipom koja vas kontroliše."Filozofi" najgore prodju u kontaktu sa patrolom na terenu, čak gore i od onih drskih i agresivnih tipova(koje bar odmah privedu sudiji za prekršaje po skraćenom postupku)!
                    Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Duzan si uvek da stanes kada te zaustavlja, posle se utvrdjuje da li ima nadleznost za saobracaj ili nesto drugo.
                      a da bi te zaustavljao mora to da radi na zakonom propisani nacin, palicom i tacno odredjenim pokretima. zar ne ?

nije svako mlataranje rukama znak za zaustavljanje niti moze iz svakog polozaja na putu/kolovozu/ u blizini da zaustavlja u svakoj saboracajnoj situaciji.

najezim se kada vidim da izleti na autoput sirine 10,5 metara gde se vozi 120km/h i pocne da mlatara nesuvislo rukama uz pretrcavanje po saobracjanim trakama.... dok ga neko ne pokupi kao i svakog neodgovornog koji se zatekne na mestu gde nije namenjeno da stoje pesaci...

evo danas me jedan zastavio, fino kulturno, palicom kako treba, pogledao dokumenta bez dodatnih pitanja i brzo zavrsio.

jedino sto je to uradio na uzanom putu (sirine samo 5 m) na rastojanju manje od 20m od raskrsnice cime je potencijalno ugrozio saobracaj i mogao da izazove nesrecu (nije bas pregledno to mesto).

ali ajde, to tek treba da se uci, vec je napredak i pravilno zaustavljanje, tako da ..napredujemo cini mi se.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Evo i mene popodne zaustavio pandur. Kamion koji su tek završili treba da krene, kamion ispred mene ga obilazi a ja za kamionom. Pandur sa druge strane puta mlati palicom tako da nije jasno ni meni ni kamionu ispred koga zaustavlja. Uglavnom mene je zaustavio, ni pomz bog ni ništa, dao dokumente, pogledao i bez ijedne reči me pustio da idem. Kao da mu je jezik pojela maca...
                        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• karazoki
                          CBC Veteran
                          • 25.08.2005
                          • 157
                          • Krusevac

Pa sta da kaze , treba prvo da sastavi prostu recenicu a to je ja vecinu nih veoma veliki napor

Comment

• TETAK
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 3034
                            • Čačak, Srbija

He,he,he...Brick, znači kod tebe prolazi samo palica!!!!
                            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• sw.brick
                              CBC Senator XXL
                              • 09.10.2004
                              • 8141
                              • Beograd, barajevo-zemun
                              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

pa sta da ti kazem, ako je mudar nije pametno da podlece pod auto, mislim bilo ko, da testira reflekse

u jednoj prosecnoj BGD voznji sretnem bar 10 tak policajaca i od toga bar 5 mlataraju rukama sami za sebe bilo da su van raskrsnice na trotoaru (znaci van duznosti i funkcije regulacije saobracaja), dok su pored auta, dok cavrljaju kroz prozor sa koloegom na sred raskrsnice tako da zakrce saobracaja i naprave haos, pa do toga da (su ranije) iskakali iz zbunja...

kada bih za svaki od tih neartikulisanih mlataranja rukom, nogom ili gestima glave stao nikada ne bi stigao na cilj a ionako se vecina policajaca uglavnom zabavljaimajuci u vidu da ne vide (stvarno ili namerno) prekrsaje, ne reaguju kada prodje pored njega na 3 metra krzo crveno svetlo i slicno zaista ne kapiram koja je poenta sadasnjeg nacina funkiconisanja policije.

da ne pominjem da sam nebrojeno puta video da se desila saobracajna nesreca a policija sa kolima samo lagano zaobidje i niti ne stane.

o pomoci ucesnicima nezgode, o obezbedjenju mesta, o regulaciji saobracaja nema ni govora...to treba valjda neko drugi da radi, neko ko nije placen za to.

nego, da pitam- ako policija ne funkcionise po zakonu i ne postuje signalizaciju kako je zakon (ZOBS) predvideo koja je verovatnoca da se veruje u posteni i nepristrasni rad pojedinaca kada zaista nastane potreba za hitnim delovanjem.

nemam ja nista protiv da policija radi svoj posao, cak stavise bilo bi dobro da to pocne i da radi u vecem obimu ali iskljucivo po pravilima i zakonu koji je poznat i obaveze sve kako vozace tako i pesake i policiju na postovanje utvrdjenih pravila igre.

ne znam sta je gore- nestrucan i neobucen policajac koji pojma nema gde se nalazi i sta radi ili onaj koji zna ali sa zlom namerom svesno krsi zakon i ometa normalan saobracaj iz nekog svog fazona.

naravno, ima i pozitivnih primera policajaca koji su profesionalci samo je nezgoda sto nekako imam utisak da su manjina jos uvek.
                              volvo
                              945 SE turbo lpg
                              344 GL lpg

Comment

• Wartburg
                                CBC Senator XXL
                                • 01.02.2005
                                • 663

Ma najjaca fora stojim na semaforu iza mene marica, odjedanput upali rotaljke, ja se sklonim, oni prodju kroz crveno i ugasili rotaljke

Comment

Working...
                                X