Misljenje o saobracajnoj policiji, (pr)ocena...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Wartburg
    CBC Senator XXL
    • 01.02.2005
    • 663

Sve to stoji Brick, ali ovako je.
    On bre kad ide u svoje selo na odsustvo, odmor ide bre u uniformi, ne bitno da li je obican prasinar ili neki cinovnik.

Comment

• TETAK
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 3034
      • Čačak, Srbija

Policajac je dužan i kad nije na dužnosti da obavlja svoj posao, kada se za to ukaže potreba!
      Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

uniforma je pre svega obaveza, i to velika. ili bi trebalo da bude.

ako mu uniforma smeta da korektno ispunjava radne obaveze, moze slobodnom voljom da je vrati, potrazi (sposobnostimai odgovornostima) primereniji posao koji postavlja manje zahteve.

ne moraju svi da budu drzavni sluzbenici, neko moze i ovce da cuva

mada mislim da je dilema vestacka, sistem saobracaja mora da bude uredjen ako se ne zeli masovna pogibija na putevima veca nego u ratovima.

taj sto ide u svoje selo je placen da ne stvara anarhiju na drumovima, zar ne.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• DejanV
          CBC Senator XXL
          • 19.07.2005
          • 682
          • Beograd

Originally posted by brick
          uniforma je pre svega obaveza, i to velika. ili bi trebalo da bude.

ako mu uniforma smeta da korektno ispunjava radne obaveze, moze slobodnom voljom da je vrati, potrazi (sposobnostimai odgovornostima) primereniji posao koji postavlja manje zahteve.

ne moraju svi da budu drzavni sluzbenici, neko moze i ovce da cuva

mada mislim da je dilema vestacka, sistem saobracaja mora da bude uredjen ako se ne zeli masovna pogibija na putevima veca nego u ratovima.

taj sto ide u svoje selo je placen da ne stvara anarhiju na drumovima, zar ne.
          U nacelu, potpuno se slazem sa ovim.

Medjutim, novi zakon o saobracaju, bar mi tako kaze moj advokat, daje saobracajnoj policiji neverovatna prava. Na primer, ako je njegova rec protiv moje, a ni on ni ja nemamo bilo kakvih drugih dokaza sem reci, njegova ce prevagnuti u 100% slucajeva.

Zamislite samo kakve neverovatne mogucnosti reketiranja to daje. Moze pub da vas zaustavi kada god hoce nocu na primer i kaze da ste vozili brze nego sto je dozvoljeno; ili plati na ruke bez potvrde, ili prijava, kazna i oduzimanje bodova. Ne verujem da ce im tarifa ostati na 1.000 dinara kao sada.

Takodje ne razumem poentu tog zakona, sem lokalnog ludila po sistemu daj da drpimo sto mozemo dok jos mozemo, jer NIGDE u EU nicija, ama bas NICIJA rec sama za sebe nije dokaz. Za sve se mora imati obilje dokaza, opipljivih i/ili merljivih stvari. Drugim recima, u procesu prilagodjavanja naseg prava evropskim standardima, takvi zakoni ce MORATI da budu menjani na nesto prihvatljivo.

Danas uopste vise ne koriste one kamere koje su im podelili; danas samo rukom skiciriaju gde je uklonjeno vozilo, pa se ti zali kome hoces, ali prvo plati. To je naravno protivzakonito, ali posto je Srbija od svog nastanka u XIX veku policijska drzava, za nas je to normalno.

I mi bismo u Evropu ...

Pozdrav,
          DVV
          Brzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?

Comment

• Wiz
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3104
            • Nish

Stvarno zalosno

Comment

• TETAK
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 3034
              • Čačak, Srbija

Neki to zovu i pravna država.Poenta je da bi trebalo da su policajci pravi profesionalci a onda ne bi bilo problema oko "njegova reč protiv moje"!

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

Moze pub da vas zaustavi kada god hoce nocu na primer i kaze da ste vozili brze nego sto je dozvoljeno; ili plati na ruke bez potvrde, ili prijava, kazna i oduzimanje bodova. Ne verujem da ce im tarifa ostati na 1.000 dinara kao sada.
                u ovo oko brzine i zaustavljanja nisam siguran da je bas tako predvidjeno, mislim da se mora prezentirati sudski validan dokaz za optuzbu o prekoracenju (fotografija).

za oko drugo sam skoro pa potpuno siguran, u novom predlogu ZOBSanema nikakvog placanja na licu mesta na ruke, niti za jedan prekrsaj, nema nikakvih potvrda.

ako postoji optuzba policajca, on o tome sacini zapisnik i prilozi uplatnicu na tekuci racun nadlezne policije sa poukom o pravnom leku.

ako vozac misli da je kriv, to plati na jedan od uobicajenih nacina i stvar resena.
                ako misli da nije kriv, pokrece proceduru kod nadleznog sudije i krece proces dokazivanja postoji ili ne postoji navedeni prekrsaj.

oduzimanje bodova i kazne su po tezini taksativno navedene i veoma slicne propisima u drugim zemljama.

meni se novi predlog zakona dopada, vezace ruke (korumpiranoj) policiji i izvrsiti normalnu selekciju zita od kukolja, vozace ce bodovi koji se kumuliraju naterati da pocnu da razmisljaju i o posledicama ucestanog krsenja pravila voznje a najvise me raduje da se bitno povecavaju sanse da se oni bahati i bezobzirni vozaci trajnije iskljuce iz saobracaja.

ako su slicni zakoni pokazali blagodeti i doveli u durgim drzavama saobracaj u normalnije uslove, pa cak i u jednoj Italiji verujem da ce se pelcer primiti i kod nas pre ili kasnije i da ce doci do cvrsce veze- napravis prekrsaj sleduje kazna i bodovi pa kako mala kazna bila vazno je da se uvek kazni prekrsaj bez izuzetka, od ministra do bilo koga za volanom.

usvajanje zakona poprilicno kasni, sto mi se nimalo ne svidja.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• 206
                  Admin od ispočetka :)
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Postoji, naravno i treca opcija: vozac se oseca krivim, a policajac to zna. Vozac placa policajcu standardnu "tarifu" da ne pise nista, kao da ga nije ni zaustavljao...Bas me interesuje kako predlog novog Zakona misli s ovim da izadje na kraj? Naplacivala se kazna na licu mesta ili se slalo da se uplati kazna - stvar je POTPUNO ista, to nista ne resava, menja se samo NACIN uplate ako policajac stvarno i HOCE da ti naplati kaznu. Ako nece, odnosno ako trazi "tarifu", stvari ostaju potpuno iste. "Daj pare pa necu da pisem nista nalicu mesta", ili "daj pare pa te necu slati da uplatis kaznu" - u cemu je razlika??

I gde je tu poboljsanje?

Nacini da se smanji korupcija su:

1) selekcija KO se u stvari prima da bude policajac, jer je sada kriterijum, usled nedostatka ljudstva, izuzetno nizak;
                  2) poboljsanje materijalnog statusa policije i eliminisanje RAZLOGA da uzima mito (sto se nikada nece desiti jer su Srbi alav narod...);
                  3) interna kontrola koja gotovo i da ne postoji. Angazuj 200 policajaca u civilu koji ce da krstare drumovima i namerno izazivaju patrole da ih zaustave, i nude mito za pustanje - da vidis kako bi se ekspresno opametili;
                  4) postavljanje kamera u patrolnim kolima po US sistemu

Kakav Zakon kakvi bakraci...dok god im se ostavi prostora da naprave IZBOR da li uopste ista da pisu ili puste prekrsioca, nema tu nikakve promene. Novi Zakon samo je jedan od nacina da se drasticno popravi stanje budzeta, nista vise.
                  The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

To bi bio recept da se rese problemi i u ostalim oblastima drustva, ali nece to skoro.

Kakva je politika odabira kadrova (svuda) govori i podatak da se u saobracajnu policiju primaju i ljudi koji nemaju ni vozacku dozvolu, da smo imali lika kome je prvo radno mesto u zivotu bilo potpredsednik Vlade itd - vise primera nije ni potrebno.

Sve u svemu, necemo mi skoro doci do toga da nema dogovora sa policajcem, sluzbenikom u opstini, pa sve do vrha drzave.
                    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• TETAK
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 3034
                      • Čačak, Srbija

Stanje u policiji = stanje u društvu kao celini, ni bolje ni gore!

Comment

• sri98
                        Admin od Trpeze
                        • 24.10.2004
                        • 7262
                        • Republic of Konjarnik
                        • Toyota Corolla E 210

Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141

Naplacivala se kazna na licu mesta ili se slalo da se uplati kazna - stvar je POTPUNO ista, to nista ne resava, menja se samo NACIN uplate ako policajac stvarno i HOCE da ti naplati kaznu. Ako nece, odnosno ako trazi "tarifu", stvari ostaju potpuno iste. "Daj pare pa necu da pisem nista nalicu mesta", ili "daj pare pa te necu slati da uplatis kaznu" - u cemu je razlika??
                          ja to vidim ovako.
                          na licu mesta sada nema tragova a pare zavrsavaju u dzepu doticnoga.

kada pise uplatnicu onda to nije uplatnica na njegovo ime i njegov racun nego na policijski- gubi se njegov motiv.
                          a dodatno mora da se aka sa tobom i on da dokazuje na sudu da zaista ima pokrice za uplatnicu.

na to njegovo daj pare, sta ce da radi ako mu ne das ?
                          i da li ce da rizikuje da izgubi spor kasnije ?

ako nema zivih para u opticaju zasto bi radio nesto sto ne mora a moze sebi da navuce problem potencijalno ?

ako jedan te isti policajac napise i zatrazi 50 uplatnica a na sudu izgubi 40 od njih, to ukazuje na postojanje problema u njegovom radu a time i eto motiva za malo vise analize sta i kako.

hm, mozda sam optimista previse ali ako je taj sistem pokazao do sada svoje prednosti u drugim zemljama i uljudio vozace ne vidim razloga da ne deluje i na nas.
                          ili smo bas toliko razliciti da kod nas nista ne deluje ?
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• DejanV
                            CBC Senator XXL
                            • 19.07.2005
                            • 682
                            • Beograd

Brick, ovo sa uplatnicom je OK, ali 206 ti je rekao isto sto i ja - policajac uvek moze sa tobom da napravi dovor po sistemu ti njemu pare, a on te nije uhvatio u prekrsaju. I ko ce to da dokaze? Da nece da hapse puba ako ima hiljadarku u dzepu?

Drugim recima, dokle god postoji mogucnost da ti njemu das pare, a on tebe ne uhvati, bice korupcije i podmicivanja.

UTOLIKO PRE sto se sada ne radi samo o maloj novcanoj kazni, vec o vecim kaznama i gubitkom poena. Gubitak poena te opet dodatno kosta kod placanja osiguranja prilikom registracije, jer sto imas manje poena, to ti je veca premija, jer si riskantniji osiguranik.

U prevodu na ulicni jezik - sada vise 1.000 dinara nece biti dosta, sada ce to biti najmanje 2.000 dinara u pubov dzep, ako on tako hoce.

Sto su uljudjivanja vozaca tice, mozda si ti u pravu, ja bih voleo da si ti u pravu, ali ovo je Srbija, ovde moze sto nigde drugde ne moze. Hajde da se kladimo da ce odabrani imati bar dva, ako ne i vise, setova knjizica sa poenima - pa nek' se cepa koliko hoces, on ima rezervu.

Lek za to bi bio dobro razvijen racunarski sistem, tj. informaciona kicma nacije, a mi to nemamo, i necemo skoro imati, jer ih je previse koji zive upravo od prodaje informacija, zadrzavanja informacija, plasiranja poluistina i lazi, itd. Kada jednom nastane informaciona kicma, a to se mora dogoditi kad-tad, ti ljudi vise nece imati od cega da zive. Tada ce mnoge mucke i mutljavine same od sebe da propadnu. Jedna od njih je sigurno i stepen korupcije. Kako se namestaju tenderi? Pa pre svega davanjem preliminarnih i insider informacija - jer nema realne alternative.

Kada bi pubovi MORALI da priloze snimak, e to bi onda bila vec sasvim druga stvar. Pa ako bi im jos neko onesposobio funkciju brisanja video zapisa, to bi vec debelo srezalo mogucnosti mutljavine. Ako on moze samo da ga snimi, a ne moze i da ga obrise, onda je tu palo 90% mogucih dogovora u mutnu Maricu.

Pozdrav,
                            DVV
                            Brzina košta. Koliko brzo hoæeš da ideš?

Comment

• TETAK
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 3034
                              • Čačak, Srbija

Uvek su potrebna dva kvarna.....policajac i onaj drugi!

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141

policajac uvek moze sa tobom da napravi dovor po sistemu ti njemu pare, a on te nije uhvatio u prekrsaju. I ko ce to da dokaze? Da nece da hapse puba ako ima hiljadarku u dzepu?
                                moze ako ti prihvatis igru. ko sto rece tetak, potrebna su 2 kvarna.

ako policajca ime nekoliko hiljadarki u dzepu na njemu je da dokazuje poreklo pri eventualnoj kontroli, nije na vozacu.

ako je poznata njegova plata, a ima vise para nego sto je placen zakljucak se sam namece...

slazem se da korupcije uvek ima i moze da ima, ovde se radi o metodu koji otezava korupciju i koji se vec primenjuje kada je u pitanju sistem naplate parkinga u BG.
                                i funkcionise koliko vidim kako je predvijdeno.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X