ADSL vs. Kabl?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

ADSL vs. Kabl?

Dugo vremena sam u starom stanu koristio SezamPRO ADSL, uz obican non-wireless switch, bez Wi-fi-ja. Nisam imao maltene nikad nikakih problema u smislu pucanja veze, veliki latency, ping, downtime, itd.

Preselio se na novu lokaciju, nova tel. linija, na internet idem ADSL preko ISDN linije. Malo komplikovaniji setup nego ranije: Telekom je provajder, ADSL WiFi ruter, kome pristupam na 3 nacina:

- direktno preko Wirelessa, kompjuter-->Ruter
    - Telekom ruter --> Cisco ethernet switch-->LAN
    - Telekom ruter --> Cisco switch --> TP link WiFi AP

Telekomovo djubre je u svakom slucaju podesen kao default gateway. E sad, to kad radi, radi lepo, ali problem je sto cesto zna da zeza. Veza puca, nemam izlaz na net koji proradi posle par minuta, veliki latency, itd - i to se desava nezavisno od nacina kako izlazim na internet. Sve je podeseno kako treba, ali nebitno - cak i ako idem direktno na ruter preko njegovog Wi-fi-ja, imam identicne probleme.

Posto ne zelim vise da gubim zivce, razmisljam da predjem na SBB kablovski internet. Da li je konkretno SBB kabl net po necemu bolji / losiji od Telekomovog ADSL-a ili ADSL-a kao usluge generalno, ima li nekih poznatih "boljki", i slicno? Ne bih da se cimam oko prelaska na SBB net ako me cekaju slicni ili problemi neke druge vrste.

-
    The difference between men and boys is the price of their toys
  • Mirror
    CBC Senator
    • 29.01.2009
    • 206
    • Novi Sad

Re: ADSL vs. Kabl?

Jedan od faktora je naravno cena. Ne znam koliko placas ADSL, ali verujem u rangu ostalih provajdera. Moj, neobee mi prakticno za iste pare daje 1024 flat, dok bih kod SBB imao 50% brzi internet. Kod mene je problem da nemam SBB u zgradi...

Drugar mi je na SBB kablovskom i zadovoljan je, nije imao problema za sada.

Ako nemas signala na kablovskoj televiziji, desi se neki kvar, onda naravno i ostajes bez interneta. Dok ako si na ADSL, ta dva ipak ostavljas razdvojena.
    "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin

Comment

• ĆOMI
      CBC Senator XXL
      • 31.08.2006
      • 1705
      • Braće Jerković,Vozd
      • Stilo JTD 16V

Ja koristim telekomov adsl vec 4 godine i nikada nisam imao nikakvih problema,bukvalno.Reci mi jel ti puca veza kada npr zazvoni fixni ili mozda u slisalici ponekad pomalo "susti"?

Veza hoce da puca kada adsl nije povezan na kabal direktno iz zida,tj kada pre adsl a ima povezan neki fixni aparat...

Generalno,najbolje je povezati modem direktno na lan,stariji modemi su imali mogucnost povezivanja i preko usb,ali je brzina bila za nijansu manja...

Sto se tice SBB-a znam da sad daju protok od 4mb flat za 1300 dinara i da su time ozbiljno "stali na zulj" telekomu,koji ce nadam se takodje duplirati brzine...
      Jedan drug koristi sbb vec skoro dve godine i nije mi se zalio...

Proveri jos jednom kablove,mozda se tu podkrala sitna greska,jel stvarno jako mali broj ljudi ima problema,reklamacija skoro i da nemamo(mozda 1 na 1000 korisnika... )
      OPEL CLUB SERBIA

Comment

• maliomladinac
        CBC Senator XXL
        • 21.11.2008
        • 995
        • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Ja sam na SBB-u vec 3 godine i ne mogu da se zalim sem kad su kvarovi u pitanju...15 dana mi je net cas radio cas ne, ali sto se tice cene, stvarno su korektni i povoljniji nego bilo koji ADSL... U sustini kvarovi su retki ali kad se dese,dese se posteno. Trenutno sam na 2mbps paketu, a posto uzimam sad tu kao "digitalnu" televiziju, uzecu i taj paket od 4mbps za iste pare... Ne znam sta da ti kazem, u sustini dodje ti na isto, ne znam da li je vredno cimanja sad...

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
        061/665-94-23

Comment

• skijash
          CBC Senator XXL
          • 07.09.2007
          • 1354
          • Beograd
          • wrx

Ne znam kako bi moglo da bude isto kad je kod sbb-a mnogo bolja ponuda za dosta manje para. U lokalu sam imao problem sa telekom adsl-om koji uopšte nije radio kako treba zbog matorih kablova do centrale i smetnji koje su stalno prekidale dsl. Od kako sam prebacio na sbb sve radi besprekorno. U stanu u kome radim imamo sbb 60/2 Mbit i radi odlično.
          Ako ti telekom tu ne radi kako treba, pređi na sbb, nemaš šta da izgubiš a dobićeš brži net i digitalnu televiziju preko koje će biti i HDTV uskoro.

Comment

• Čiča
            CBC Senator XXL
            • 14.12.2005
            • 1621
            • Beograd, Vidikovac

koristim telekom ADSL mislim da je paket
            Click 4 4096/256 Kb/s 2.415,00 2.849,70

Nikada nisam imao problema osim kada uopste ne radi a to je jednom u 6 meseci pola dana.

Ono sa cime imam problema je da mi je na istu tel liniju nakacen i alarm pa se on nekada zaglupi

Bez obzira na to imam i SBB internet, kupio sam dva paketa pre paid koja cekaju da ako mi zatreba ih aktiviram, kao backup. Njega sam koristio dok nisam presao na ADSL i tada sam bio jako zadovoljan. Jedino sto me je smaralo je sto sam morao da idem kod njih da uplacujem pakete.
            Ko je viknuo "šta vidis ČičA"???

Sreća je sto glupost ne boli, inače bi sa svih strana odjekivali jauci
            "Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno. " D. Radovic

Comment

• Chubbs
              Everybody lies
              • 29.01.2006
              • 5807
              • Novi Sad
              • Audi A6 1.8T

koristim telekom, neobee i sbb kablovski i moj glas ide telekomu. kad sve ostalo ne radi, telekom radi, kad sve radi, telekom radi bolje. na sbb cesto mi se desava da se zapuca modem pa treba nekoliko puta da se restartuje, sto racunar sto modem, da sve proradi. na neobee ponekad se modem diskonektuje sam od sebe a kod njih ostane kao da je konektovan pa onda cekaj da se to sredi, pa restartuj modem do besvesti i sl.

za neobee koristim sagem modem koji sam dobio od njih i msi wireless ruter. za sbb, takodje, modem koji sam dobio od njih a za telekom koristim netgear wireless modem ruter. mozda je i do tog netgeara pa sve radi kako treba, ali sa telekomom bas nikakvih problema nisam imao.
              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• zverko
                CBC Senator XXL
                • 19.08.2005
                • 7085
                • BGD
                • Audi A4

Na SBB-u sam od samog pocetka njegovog postojanja i zadovoljan sam uslugom. U pocetku je bilo problema ali sam bio uporan i dosadan i svaki dan zvao call centar tako da su sve decije bolesti otklonjene a i kapiram da je bila rec o uhodavanju, mlada firma, pocetak rada sa necim novim i td. Trenutno se desavaju prekidi u radu i to tacno od onog trenutka kada su duplirali brzine ali kapiram da ce se i to resiti ubrzo. generalno, nema bolje za te pare. ok, kapiram da 206ici cena nije bitna vec usluga ali opet ja ipka dajem prednost kablu u odnosu na ADSL .Sto se TVa tice, tu nema greske, D3 radi savrseno, u skorije vreme najavljuju Full HD a i ponuda kanala ne manjka cak i u osnovnom paketu.
                deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Car
                  CBC Senator XXL
                  • 07.07.2005
                  • 900
                  • Beograd

Meni je telekom adsl radio savršeno otkako je uveden, odnosno nekih 2 godine. Međutim, pre dva meseca počne da puca veza - po 20-30 puta na dan ruter izgubi link. Probao s drugim ruterom, drugim kablovima, zvao telekom 100 puta, oni kao reše problem a posle dva dana sve po starom, i nikako da reše problem do kraja. Poslednjih 10ak dana situacija je malo bolja, ali se ruter i dalje restartuje bar nekoliko puta dnevno.

Da imam mogućnosti za SBB, prešao bih bez razmišljanja... Pored toga što za istu količinu novca dobijaš duplo brži internet, pride imaju u ponudi i brzine od 30 ili 60 megabita, za one kojima je potrebno.
                  Jedino što kapiram da može da se zalomi da kablovski internet ne radi kako treba u zavisnosti od infrastrukture u tom kraju...

Comment

• zverko
                    CBC Senator XXL
                    • 19.08.2005
                    • 7085
                    • BGD
                    • Audi A4

upravo tak ali opet , i tamo gde su sloseri radili kabliranje i gde je bilo problema sa pojacivacima vremenom su greske ispravljene jer i njima ne ide u prilog da ih nonstop neko zivka i da imaju reklamacje.
                    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Cherokee_NS
                      CBC Senator XXL
                      • 08.02.2009
                      • 802
                      • Novi Sad

Inace, kazu bar u NS i okolini da Telekom nesto radi na DSLAM-ovima, pa zbog toga konekcija nije najbajnija (sto sam i kod sebe primetio, da mi malo cesce puca veza )
                      A isto tako, postoje najave iz Telekoma da ce krajem godine biti povecanja brzina i na ADSL...
                      Mesto za vasu reklamu, za samo 100 eura mesecno!

Comment

• Mihajlo_J
                        CBC Član
                        • 28.05.2009
                        • 63
                        • Beograd/Mirijevo

Ja koristim neobee vec 2-3 godine. Trenutno na paketu 2Mb, 2150din. Problema pucanja veze i nisam imao. Vrlo retko!! Ali mi se redovno desava da ne mogu da se konektujem na net jer se glupavi modem zabagovao. Pa onda vec pomenuta prica, restartuj modem do besvesti!!! Dva drugara, ulica do mene, imaju identican problem. Sazemov modem. Ranije su davali Robotiks modeme, ali oni, kao, ne mogu na nase linije. Sa njim sam imao bas problema!

Telekomov ADSL je, koliko sam cuo, najpouzdaniji i najbolje radi (monopolisti, je l'....). Problem je sto su liste cekanja ogromne. I za druge provajdere linije obezbedjuje telekom, ali je kod njih "manja" potraznja pa mozes brze doci na red.

U nasem naselju je vrljavi KDS!! Da imam SBB bez sekunde razmisljanja bih presao na kabl!!!!! Ali telekom zaposeo sve kablove po Mirijevu i NE DA!!!!!!!!
                        "Vozim 30km/h u trecoj i svi mi se ubacuju!! Ne daju mi da ubrzam!!!!!" :shock: :idea:

Comment

• Mirror
                          CBC Senator
                          • 29.01.2009
                          • 206
                          • Novi Sad

@Mihajlo_J

Potpuno isto kod mene, ako se zakuca, stalno upali-ugasi, restartuj ceo komp. Imas plavo-beli ActionTec modem? I kod mene je za nesrecu KDS, pa eto ne mogu(tj.kod njih necu) na kablovski.
                          "Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?" G. Carlin

Comment

• skijash
                            CBC Senator XXL
                            • 07.09.2007
                            • 1354
                            • Beograd
                            • wrx

Ne pričajte bezveze samo da biste nešto pričali, ne mora se učestvovati na svakoj temi. Raspleli ste priču o ručnom konektovanju usb adsl modema a vidite da čovek ima povezan modem preko sviča i rutera.

Comment

• tomamega
                              CBC Senator XXL
                              • 19.03.2009
                              • 715
                              • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                              • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Evo ja da potvrdim za Telekomov adsl. Imam oko 3 godine, ne sećam se kada mi je pukla veza!

Jedino me nerviraju što im je brzina i dalje 1mb/s, ali kada čujem kako se žale sa drugih kablovskih interneta, neću da prelazim na kabl, pogotovo što je kod mene IKOM.

Comment

Working...
                              X