ADSL vs. Kabl?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Re: ADSL vs. Kabl?

Ok, postavio sam ruter na fixni Ch1 (2412Mhz), na taj je trenutno i zakacen po automatici, a posto na njemu i radi, da probamo i to. Jos sam u podesavanjima izmenio da mi je konekcija nailed-up, odnosno konstantna - po defaultu je bio timeout na 60 minuta, sta god to znacilo.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Dzoni_mkv
      CBC Senator XXL
      • 29.04.2007
      • 875
      • Kraljevo, Pinsk-Belorusija

To ti je "on demand" sto znaci kada nema zahteva za adresom na WAN interfejsu (internet u tvom slucaju) PPPoE konkcija se prekine. Kada ti opet zatrazis zahtev (neka web strana nebitno) PPPoE dial-up se inicijalizuje i opet izvrsi autentifikaciju na serveru Lelekoma. U principu nije bitno, ali ok stavi na uvek ukljuceno. Promeni kanal na neki drugi npr 7 ili 6 ili 4 posto svi ruteri nabodu prva 2-3 kanala. Cisto da budes 100% siguran.
      You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.

Comment

• 206
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Znaci ne bi trebalo da ima veze koji je kanal u pitanju, moze bilo koji?

Comment

• Dzoni_mkv
          CBC Senator XXL
          • 29.04.2007
          • 875

Moze za prvih 11 posle toga ima veze posto u nekim drzavama imas 13 kanala negde 14, negde 11 etc. Izmedju 1-11 sve jedno je.

EDIT: Ispravka oko broja kanala. Evropa 13, Japan 14 Amerika 11

Comment

• skijash
            CBC Senator XXL
            • 07.09.2007
            • 1354
            • Beograd
            • wrx

Za podešavanje kanala za bežični ruter najbolje skeniraj i vidi šta ti se vidi od ap-ova u okolini. Zatim pogledaj ovu sliku

Ako je moguće podesi kanal tako da se ne preklapa sa okolnim ap-ovima koji su ti u dometu. Ako nije podesi tako da se ne preklapa sa onima koji imaju najjači signal.

Comment

• Uzelac
              CBC Senator XXL
              • 03.12.2006
              • 1717
              • munZe

Originally posted by 206
              Samo IPv4 je i aktivan, kao i TCP/IP, Windows Firewall ubijen odmah po instalaciji Win7, nikakav utility nije aktivan...
              Namesti telekomov modem u bridge, a podesavanje konekcije stavi da radi wifi ruter. Imaces net svuda, a telekomov huawei (ili sta si vec dobio) ce raditi samo kao adsl modem.
              work in progress

Comment

• Dzoni_mkv
                CBC Senator XXL
                • 29.04.2007
                • 875

Mislim da NEMA WiFi ruter ima samo WiFi AP i obican swich.

Comment

• 206
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Sta onda, u tom slucaju, da mi bude gateway i radi DHCP, ako ne Telekomov Huawei? Huawei radi DHCP i mora da ga radi, jer se sa njega konekcija salje na switch koji je sprovodi na LAN - Huawei, switch, ISDN mrezni zavrsetak se nalaze u posebnoj sobi izdvojenoj od ostatka prostora. Na LAN, kroz koji je internet provucen preko switcha, zakacena su 2 TP LINK WR542G razmestena na 2 razlicita kraja prostora, i oba koriste Huawei kao Gateway.

Dakle, da bih imao net svuda gde mi treba, moram imati ISDN mrezni zavrsetak, switch, i nesto sto ce sluziti kao gateway i modem (bio to u jednom Huawei ili Huawei samo kao modem + jos jedan ruter, svejedno, ali onda uvodim JOS jednu stvar koja moze da krene da zeza...) - sve na jednom mestu, odakle ce se slati net u LAN, na koji su na 2 lokacije preko LAN-a zakacena 2 AP-a.

Problem, makar u ovom delu koji se ne odnosi na losu konekciju, se po mom misljenju svodi na podesavanja u Win7.

Comment

• Uzelac
                    CBC Senator XXL
                    • 03.12.2006
                    • 1717
                    • munZe

Cini mi se da sam video da imas wifi ruter, sad sam proverio prvi post.. ipak ne vidim.

Anyway, to je moj setup i preporucujem ga.
                    Sa WRT Linksysom (svi Linksys ruteri koji imaju Wifi u sebi nose prefix WRT) Huawei ili sta god imas od telekoma radi samo kao modem, Linksys/Cisco radi DHCP i rutiranje + podrsku za wifi + jedan Ethernet port zauzima Gigabitni Linksys/Cisco 8portni switch na koji su povezani racunari i PS3. Treba mi gigabit za stremovanje i kopiranje izmedju racunar ai PS3.
                    Anyway, sve radi extra, a oba racunara su W7 + imam PS3 na zici
                    + nbook i moblni idu na Wifi.

Tvoj setup deluje kompikovan, sem ukoliko onaj TP Link wifi nema
                    Proveri prvo da li sa zicom direktno na ruter uvek imas net, ako da, protresi te rutere/switcheve/kablove.
                    Ako te zeza konekcija na net iako si odmah zakacen na huawei, probaj drugi modem, logicno.

Napominjem da takodje imam Telekom ADSL, centrala negde u Zemunu, 2197xxx je broj tel.

Pozdrav
                    work in progress

Comment

• 206
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Mislim da ne razumes problem bas najbolje, odnosno 2 razlicita koja imam...

Comment

• Uzelac
                        CBC Senator XXL
                        • 03.12.2006
                        • 1717
                        • munZe

Jesi ti zakacio neki racunar direktno zicom na ADSL modem i ustanovio da li ti ADSL radi dobro?
                        work in progress

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Kad nema neta uopste, nema ga ni direktno kablom sa modema, odnosno zahebava sa latency-jem, i selektivnim biranjem adresa koje rade. To je prvi problem, odnosno problemi sa ADSL-om generalno.

Drugi problem, nevezan za prvi, i manifestuje se kao greska u povezivanju na Huawei, odnosno Win koji javlja da nema internet konekcije, opisan problem malo nize. U tom slucaju Iphone normalno radi, ali nikakva druga vrsta konekcije ne radi na racunaru, ni LAN ni direktno WiFi na Huawei, ni preko switcha i 2 AP-a, i sta god radio nece da se resetuje i proradi dok ne iskljucim sve iz struje, pa redom sa pauzom od po par minuta ukljucujem Huawei, racunar, switch, AP-e - onda sve radi.

Comment

• Uzelac
                            CBC Senator XXL
                            • 03.12.2006
                            • 1717
                            • munZe

Jel kacis neki uredjaj direktno na huaweii zicom ?
                            Meni na njemu slabo sta radi, zato imam wifiruter i gigabitni switch.
                            Kako nesto nakacm zicom na huaweii (imam onaj beli, ruzni, sa Telekom logoom, mislim da je oznaka 510, bez wirelessa) pocinju problemi. Taj uredjaj ne radi, ali i ostali pocnu da zezaju.
                            Zato je sve zicom vezano za wifirutera ili switcha, huawei ima samo jedan mrezni kabl u sebi, onaj do rutera.
                            Nikada nisam saznao zasto se ovo desava ni kako resiti.
                            work in progress

Comment

• 206
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

...

Deseti put, Huaweiju se pristupa ili preko Wifi-ja, ili kad zelim da eliminisem i Wifi kao izvor problema, onda zakacim kabl. Po defaultu, kad sve radi, na Huaweiju je ukljucen Wifi i zaboden je LAN kabl koji dalje ide u switch, pa iz switcha dalje u LAN mrezu i na 2 AP-a. I sad ja treba da izmisljam chuda-muda, da konfigurisem Huawei samo kao modem, kupujem jos jedan Wifi ruter koji ce da odradjuje posao koji Huawei treba da radi out-of-the-box, pa onda konfigurisem i njega kao gateway, drnde mrnde...I onda u citavoj prici imam ISDN zavrsetak, Huawei koji radi kao modem, Wifi ruter, pa iz njega u switch, pa u LAN, pa u 2xAP.

S tim sto ja uopste ne mislim da je problem br. 2 koji sam opisao uopste povezan i ima ikakve veze sa time kako mi je sistem konfigurisan - vec sa GLUPIM WINDOWSOM!

E zbog svega toga, odnosno potrebe da pored sve standardne opreme koju daje Telekom kupis i instaliras jos nesto da bi uopste radilo nesto sto samo po sebi treba da radi bez bilo kakve pomoci (a i kristalna kugla nije naodmet...) - i hocu da predjem na SBB.

Comment

• Uzelac
                                CBC Senator XXL
                                • 03.12.2006
                                • 1717
                                • munZe

Chill
                                Naginjao sam da nesto drugo pravi problem Huawei-u, imao sam problema sa TP-Linkovima a znam ni da Cisco nije 100% kompatibilan sa dosta uredjaja, sam sa sobom jeste.
                                Moguce da sam preleteo, ali nigde nisam procitao da si ostavio samo i jedino Huawei i komp povezane zicom.
                                Ako si i to probao, ili resi sa podrskom Telekoma (btw. sede sprat ispod mene na poslu pa ako ti mogu pomoci javi) ili predji na SBB, valjda ce ti to resiti problem.

p.s. W7 radi dobro, ne znam da se neko zali na mrezni deo Windowsa kada hardver radi dobro. Ali, hardver, ispravnost i kompatibilnost + drajveri mogu da budu ozbiljan pain in the ass. Cenim da je to kod tebe u pitanju.
                                work in progress

Comment

Working...
                                X